Kirjoitukset avainsanalla rakastuminen

Löytyikö se sopiva? Kuva: oma, kuvauspaikka Villa Kaaos

Vastarakastuneet ovat aina lähekkäin, tiiviisti toistensa iholla. He eivät voi hetkeäkään pitää käsiään irti toisistaan. He ovat helppoja yövieraita, sillä heitä mahtuu helposti kaksi kappaletta kahdeksankymmentäsenttiseen sänkyyn.

Mutta kateellisten vitsailut sikseen. Vastarakastuneilla on viisautta, josta kannattaa pitää kiinni. Niin toimimalla voidaan olla rakastuneita vielä siinäkin vaiheessa, kun vasta-sanan on jo aikaa sitten voinut pyyhkiä yli. 

Vastarakastuneilla on viisautta, josta kannattaa pitää kiinni.

Vastarakastuneiden viisaus  voidaan kiteyttää kahteen lauseeseen:

1. Koskettakaa toisianne joka päivä

Vastarakastuneiden ihokontakti, halaus, silitys, suudelmat ja sylikkäin istuminen on ihmisen luonnollisen perustarpeen toteuttamista. Siitä lähtien, kun vauva sukeltaa kohdusta vanhempiensa käsivarsille, hän kaipaa kosketusta ja hyväilyä. Tämä perustarve säilyy kaikilla nisäkkäillä läpi elämän. 

Jos pettyneenä, väsyneenä ja loukkaantuneena alkaa vetäytyä eroon fyysisestä läheisyydestä, paluu yhteyteen voi käydä vaikeaksi.

Koskettamista, fyysistä läheisyyttä, kannattaa vaalia. Jos pettyneenä, väsyneenä ja loukkaantuneena alkaa vetäytyä eroon fyysisestä läheisyydestä, paluu yhteyteen voi käydä vaikeaksi. Askeleet takaisin toisen luo ovat pitempiä kuin ne, jotka otettiin pois päin. On normaalia riidellä. Riidellessä, loukkaantuessa, yhteys toiseen katkeaa. Sovinnon tekeminen palauttaa yhteyden parhaimmillaan entistä vahvempana. Kumpikin on oppinut jotakin. Pitkittyvä riita vetäytymisineen voi kuitenkin johtaa mykkäkouluun, jonka välttäminen  sisältyy toiseen vastarakastuneiden viisauteen;

2. Puhukaa toisillenne joka päivä

Vastarakastuneita ei tarvitse patistaa puhumaan. He keskustelevat yökaudet aina, kun rakastelemiselta ehtivät. He haluavat oppia tuntemaan toistensa ajattelua, arvomaailmaa, toiveita ja unelmia. He haluavat ymmärtää toisiaan. Jos pari säilyttää keskusteluyhteyden ja jatkaa niin arkisten tapahtumien kuin tunteidensa ja tarpeidensa jakamista, he eivät pääse lipumaan liian etäälle toisistaan.

On tärkeää olla välillä erossa ja ehtiä kaivata kumppaniaan

Vastarakastumisen symbioosi antaa vähitellen tilaa kummankin yksilön erillistymiselle. Tämä on tarpeellista mielenkiinnon ja uteliaisuuden säilymiselle suhteessa. On tärkeää olla välillä erossa ja ehtiä kaivata kumppaniaan. Ilman pois lähtemistä  ei saa kokea takaisin tulemisen ihanuutta. Erillistymistä ja itsenäistymistä on sekin, että toisesta nousee esille yllättäviä, uusia puolia. Joistakin niistä on helppo pitää, toisista ei. Tarvitaan puhumisen taidon opettelua, jotta yhteisymmärrys  löytyy. 

Puhu rakkaallesi tänään äläkä unohda koskettaa häntä.

Rakkaudella

Päivi

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Tiia Rantanen, Suhde klinikalla -kirja

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota siinä vaiheessa,  kun uusi parisuhde on ihan alkumetreillä? Silloin kun pohtii, olisiko tämä nyt Se Oikea?

Juuri ilmestyneeseen kirjaan Suhde klinikalla on koottu kirkon perheneuvojien parhaita vinkkejä eri elämäntilanteisiin. Vinkeissä kuuluu paitsi pitkä työkokemus ja vuosien mittaiset koulutukset, myös meidän oma elämänkokemuksenne. Mikä on toiminut meillä ja mitä olemme kolhujen kautta oppineet?

Aloitetaan siitä, millaista viisautta me haluaisimme jakaa tässä ihanassa ja tärkeässä suhteen alkuvaiheessa oleville.

1. Ota tyttö, jota voi kutittaa. / Ota mies, joka saa sinut nauramaan.

Miespuolisen perheneuvojan ensimmäinen neuvo on lainaus P.G. Wodehouselta : "Ota tyttö, jota voi kutittaa." Naispuolisten kollegoiden vastine tälle on: "Ota mies, joka saa sinut nauramaan." Sukupuolimääreistä viis, näiden lauseiden takana on ajatus siitä, että rentous ja leikkimielisyys on tärkeää. Yhteinen huumori yhdistää ja auttaa kestämään vaikeissakin tilanteissa. On hyvä, jos pari nauraa yhdessä ja mahtavaa, jos kumpikin osaa nauraa myös itselleen.

2. Kun sydän ja järki osoittavat samaan suuntaan, rakkaudella on hyvä   pohja.

Alkuhuuman keskellä intohimo ja ihastumisen tunteet ovat usein vahvasti vallalla. Niin pitää ollakin. Ne saavat ihmiset kiinnittymään toisiinsa ja luovat parisuhteelle hyvää pohjaa. Pelkästään niiden varaan ei kuitenkaan kannata rakentaa. Jos toiveena on kestävä parisuhde, kannattaa kuunnella myös järjen ääntä. Olemmeko oikeasti sopivat toisillemme? Ovatko arvomme samansuuntaiset? Ovatko tulevaisuuden suunnitelmamme, tavoitteemme ja haaveemme yhteen sovitettavissa?

3. Kuuntele tarkalla korvalla sisäisten varoituskellojen ääntä ja lähipiirin varoituksia.

Joskus rakastuminen ja halu pysyä yhdessä saa sulkemaan silmät ikäviltä asioita.  Moni huonoon suhteeseen jäänyt kertoo myöhemmin, että oli kyllä huomannut merkkejä jo suhteen alusta saakka, mutta ei ollut halunnut välittää niistä. Jos ihmiset,  jotka tuntevat sinut hyvin ja välittävät sinusta, uskaltautuvat kertomaan epäilyksiään suhteestanne, niitä kannattaa kuunnella. Mikä aikaisemmassa vaiheessa huonosta suhteesta irrottautuu, sitä helpompaa se on.

4. Valitse ihminen, jota voisit kestää sairaana, rikkinäisenä, heikkona tai   vanhana – ja jonka arvelet kestävän sinua sellaisena.

Jos toivot parisuhdetta, joka kestää vuosia tai vuosikymmeniä,  siihen mahtuu väistämättä monenlaisia vaiheita. Rakkautta koetellaan silloin, kun itse ja/tai toinen ei olekaan sellainen kuin alkuaikoina näytti. Voisinko rakastaa tätä ihmistä silloin, kun hän sitä eniten tarvitsee? Voinko luottaa siihen, että toinen on minua varten myös huonoina päivinä ja aikoina?

5. Ajatus, että koulutat itsellesi puolison, ei toimi.

Toista ihmistä emme voi muuttaa. Hän muuttaa itse käyttäytymistään, jos kokee sen tarpeelliseksi.  Sinä itse voit kyllä kehittyä yhä paremmaksi puolisoksi. Se on elämänmittainen polku. Parhaimmillaan parisuhde auttaa puolisoita kasvamaan ja kehittymään yhdessä.

6. Ainoa hyvä syy seurustella, muuttaa yhteen tai mennä naimisiin on se, että haluat olla juuri tämän ihmisen kanssa.

Huonoja perusteita parisuhteelle ovat pelkät järkisyyt, kuten yhdessä asumisen edullisuus, tai vääränlaiseen tunteeseen perustuvat syyt, kuten yksinäisyys tai pelko, ettei löydä ketään muutakaan. Jokainen ansaitsee tulla valituksi rakkaudesta.

7. Ja mikä tärkeintä: uskalla yrittää.

Rakkaus on ihana hyppy tuntemattomaan. Koskaan ei etukäteen voi tietää,  miten elämässä käy. Jos luettuasi tätä listaa olet edelleen sitä mieltä, että Hän saattaisi olla Se oikea, go for it! Rakkaus on riski, joka kannattaa ottaa!

 

Rakkaudellisin terveisin,

Paula, perheneuvoja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Suhteen hiipuneen kukoistuksen voi herätellä uudelleen. Kuva: Katianna Ruuskanen.
Haluan takaisin sen vanhan Kallen tai Kaisan, tyypin johon rakastuin viisi, kymmenen tai 20 vuotta sitten. Tämän lauseen kuulen perheneuvojan työssäni usein ensimmäisellä tai toisella tapaamiskerralla. Puoliso, jonka kanssa elää tässä hetkessä, voi tuntua entisen vastakohdalta. Moni tuntee itsensä jopa huijatuksi. Yökerhon pöydällä tanssiva iloinen ja rento nuori nainen on muuttunut kireän suorittavaksi perheenäidiksi, jonka mielestä et osaa tehdä mitään oikein. Huomaavainen, keskustelukykyinen ja urheilullinen nuori mies on vaihtunut sohvalla olutta tissuttelevaksi kotitöiden vieroksujaksi ja tympeäksi mököttäjäksi.  
Alkusuhteen tarinasta löytyy yleensä johtolanka siihen, mikä toi parin yhteen ja mikä pitää heitä yhdessä nyt ja jatkossa.

Muistatko miltä tuntuu, juopua kesäyönä, hölmöstä rakkaudesta? Kastella jalat heinikossa, suudella poikaa aidan takana, siellä missä nokkoset lakastuu” lauletaan Skandinavian Music Groupin ihanassa biisissä Hölmö rakkaus. Joskus parit oikein hätkähtävät kun kysyn mihin he ihastuivat tai rakastuivat toisissaan. Joku ei pysty palauttamaan aikaa mieleensä kun taas toinen muistaa sen hyvin tarkkaan.

Parhaimmillaan eteeni maalaillaan tarina, joka saa eroa pohtivan parin silmät loistamaan, vartalon rentoutumaan ja keskinäisen kontaktin pehmenemään. Alkuaikojen toisesta juopumisen huuma, kevyen leijuva olo ja yhdessä olemisen helppous palautuvat elävästi mieleen. Ihana muisto on tehokkaasti hautautunut valvottujen öiden, kakkavaippojen, sairauksien ja stressin alle, mutta se on siellä! Alkusuhteen tarinasta löytyy yleensä johtolanka siihen, mikä toi parin yhteen ja mikä pitää heitä yhdessä nyt ja jatkossa.

Onneksi suhteen kukoistuksen palaset, onnen ja yhteyden tunteet, ovat löydettävissä uudelleen! Epäkohdista puhumisen sijaan voimme välillä lähteä positiivisesta näkökulmasta lisäämään hyvää - lihottamaan ja kasvattamaan sitä.

  • Varatkaa mahdollisimman paljon aikaa leppoisaan yhdessäoloon välttääksenne pikasuorituksen tuntua. Laittakaa pienet lapset hoitoon käyttäen rohkeasti verkostoja, tämä parisuhdetta vahvistava hetki on myös heille hyväksi! Olkaa toisillenne puolisoita, asettukaa ihanaan "lapsista vastuuttomaan" olotilaan.   
  • Avatkaa varastoon tai ylähyllylle haudatut muistolaatikot ja valokuva-albumit. Katselkaa yhdessä vanhoja valokuvia, lukekaa toisillenne lähetettyjä sähköposteja tai kirjeitä. Ihmetelkää päiväkirjamerkintöjä tai toisillenne annettuja lahjoja.
  • Muistelkaa ensitapaamisen hetkeä ja seurustelun alkua, kertokaa toisillenne mikä teki vaikutuksen silloin. Välttäkää epäedullista vertailua nykyhetkeen. Jos vanhat myönteiset havainnot pitävät yhä paikkansa, se on ehdottomasti kerrottava! Katsokaa toisianne silmiin muistellessanne ensihetkiä.  
  • Kuunnelkaa teille yhdessä tärkeää musiikkia, jutelkaa musiikin herättämistä tunnemuistoista ja tanssikaa vaikka hitaita.
  • Tehkää yhdessä jotain sellaista mukavaa jota teitte suhteen alussa. Käykää lenkillä, teatterissa tai aamiaisella kahvilassa kiireettömästä hetkestä nauttien.
  • Järjestäkää arkeenne kahdenkeskisiä kohtaamisia, parisuhde ei lämpene tai pysy itsestään lämpimänä! Aikaa järjestyy, jos sitä halutaan ottaa, nämä hetket ovat yhtä tärkeitä kuin lääkäriajat! Aina ei tarvitse lähteä pois kotoa, sopivia hetkiä löytyy vähitellen myös spontaanisti arjen keskellä.

Kun olette saaneet elämäänne tarpeeksi tunneyhteyttä vahvistavia hetkiä, pystytte todennäköisesti keskustelemaan myös hankalista asioista aivan eri tavalla. Suhteen vaikeina aikoina muisto alkuajoista ja muista hyvistä hetkistä muodostavat lämpöisen turvapaikan, jonne voi palata mielessään voimaantumaan yksin ja yhdessä. Mielikuva turvapaikasta mahdollistaa parhaimmillaan rohkeuden hypätä pois yksinpärjääjän roolista etsimällä lohtua puolisosta. Ihminen tarvitsee toista ihmistä, sen myöntäminen ei ole heikkoutta vaan vahvuutta!

Keväisin terveisin

Nina Kauppinen

 

      

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat