Kirjoitukset avainsanalla kohtaaminen

Onko joulu, jota perheesi haluaa sama, jota sinä valmistelet? Kuva Pixabay

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja se näkyy ja kuuluu monessa kodissa. Jouluperinteet ovat ihania, mutta niiden valmistelu ei aina valitettavasti näyttäydy jännittävänä ja nautinnollisena.

Hoet kuinka pitää siivota ja koristella, ostaa lahjat, tehdä sitä ja tätä ja vielä tuotakin. Tohinassa haukut puolisosi siitä, kuinka tämä ei osallistu tarpeeksi. Sehän kertoo sinulle, että hän ei pidä yhteistä joulunviettoanne tärkeänä. Alat myös epäillä haluaako hän ylipäätään olla osa tätä perhettä ja sukua. Lapsetkaan eivät mielestäsi arvosta ponnistelujasi, koska eivät jaksa askarrella kanssasi tuntikausia. Tunnelma on kireä. Läheisesi pelkäävät sinua, ylikierroksilla käyvää kiukkuista jouluntekijää. 

Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko!

Jos tunnistat itsesi, tiedätkö mitä? Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko! Ei tarvitse tehdä mitään, mihin ei ole energiaa. Ei vaikka omatunto soimaisi ja vaatelias minäsi potkisi sinua liikkeelle. Ei vaikka äänet historiastasi käskevät ja paheksuvat epätäydellistä jouluanne.  

Oletko pysähtynyt pohtimaan, mikä ajaa sinua paineiseen suorittamiseen? Valmisteletko täydellistä joulua oikeasti läheistesi iloksi vai ajaako sinua velvollisuudentunto tai perinne, josta ei muka voi poiketa? Onko touhottaminen kenties ainoa tapa, jolla kykenet olemaan läsnä? Suoritatko hellittämättä siksi, että pelkäät tuottavasi pettymyksen itsellesi tai muille?

Mitä jos uskaltaisit ottaa riskin pettyä? Silloin pystyt ehkä hellittämään. Kun hellität samalla myös armahdat itsesi. Tarvitset nimittäin kipeästi armollisuutta ja lämpöä, joita et nykyisellä toimintatavalla saa. 

Lasten suurin ilo on lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka katsoo heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan.

Voisiko kaikille mukavaa joulua suunnitella yhdessä? Kysy lapsilta millaisen joulun he haluavat. Pohdi millaisen joulun puolisosi tarvitsee pimeän syksyn päätteeksi. Entä muut läheisesi? Jos sinulla ei ole aavistustakaan, kysy heiltä.

Voi olla, että läheisillesi riittää rento yhdessäolo, Afrikan tähden pelaaminen ja suklaakonvehtien rajoittamaton syöminen. Lasten suurin ilo lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka jaksaa katsoa heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan. Aikuinen, jolla on aikaa vain olla, kuunnella heidän juttujaan ja hassutella heidän kanssaan.  

Kuten sanotaan, vähemmän on monesti enemmän.

 

Ihanan nautinnollista joulun odotusta! 

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja 

 

Lisää vinkkejä rentoon ja nautinnolliseen jouluun mielenpahoittamisen välttämiseen liittyvästä kirjoituksesta

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Löytyykö työkalupakistasi keskustelutaitoja? Kuva Nina Kauppinen.

Parisuhdeongelmiin apua hakevat kertovat ensimmäisellä kerralla lähes poikkeuksetta kaipaavansa välineitä, keinoja tai työkaluja. Tarve on hyvin ymmärrettävä. Sietämättömät samaa kaavaa noudattavat tilanteet saavat meidät tuntemaan itsemme kovin keinottomiksi ja riittämättömiksi.

Kerron työkaluja kaipaaville heti ilouutisen. Paras työkalu parisuhdeasioihin on hyvin yksinkertainen. Se on keskustelu. Keskustelu, joka käydään kunnioittavaan, kohtaavaan ja rakentavaan sävyyn. Keskustelu, jossa ilmaiset sinulle merkityksellisiä asioita helposti vastaanotettavalla tavalla. Keskustelu, joka koskettaa vahvasti osallistujiaan tunnetasolla.

Voitte oppia keskustelemaan uudella tavalla!

Vaikka oman parisuhteesi vuorovaikutustilanteet olisivat kaukana tästä, ei hätää! Voitte oppia keskustelemaan uudella tavalla!

Opit keskustelemaan, vaikka lapsuuden perheessäsi ei olisi koskaan puhuttu mistään vaikeasta eikä tärkeästä. Luulosi siitä, että et ole hyvä tunneasioissa, on todennäköisesti väärä. Uskallat ennen pitkää tukeutua puolisoon, vaikka sinun olisi aina pitänyt olla reipas ja itsenäinen. Ymmärrät asioiden jakamisen tärkeyden, vaikka olisit sitä mieltä, että heikkouksiaan ei voi näyttää. Saat suusi vähitellen auki, vaikka sinulla olisi taipumus mennä lukkoon ja haluat vain päästä pois tilanteesta. 

Vaikka tärkein väline on yksinkertainen ja itsestään selväkin, helppoa keskustelemaan oppiminen uudella tavalla ei ole. Kohtaavan keskustelutavan käyttöönotto arjessa edellyttää tahtoa saada parisuhde toimimaan. Tarvitaan halua muutokseen, pitkäjänteisyyttä ja uskoa siihen, että voimme kehittyä. Rakentavan keskustelun mahdollistuminen vaatii sen tosiasian myöntämistä, että itsekään en ole täydellinen.

Näkymä pinnan päällä on vain osittainen ja usein jopa täysin väärä.

Vaikuttavin prosessin vaihe pariterapiassa on se, kun tutkitaan pinnan alla olevaa maailmaa. Tällöin huomaamme, että sanojen ja käytöksen muodostama näkymä pinnan päällä on vain osittainen ja usein jopa täysin väärä. Uudet löydökset herättävät mielenkiintomme sukeltaa vielä syvemmälle ihmettelemään pohjamutia. Sukeltamaan ei pysty pitkiä aikoja, mutta harjoittelemalla kehittyy. Yhteiset turvalliset tutkimusretket ovat mahdollisia, kun oppii luottamaan sukelluskumppaniin. Usko muutokseen lisääntyy, kun uusi kartta aarrearkun luo alkaa hahmottua.

Kun oivallat, että puolison ärtyneen käytöksen alla onkin surua, pelkoa ja yksin jäämisen kokemuksia, ymmärryksesi laajenee ja aistisi terävöityvät. Pystyt näkemään maailman myös puolisosi happinaamarin takaa ja tuntemaan lämpöä häntä kohtaan. Tutut toimimattomat asemat hyökkääjänä ja vastahyökkääjänä tai syyttäjänä ja hiljaisena vetäytyjänä väistyvät lämpöaaltojen ja läheisyyden kasvaessa.

Puolison ärtyneen käytöksen alla on surua, pelkoa ja yksin jäämisen kokemuksia

Aina joskus joku väittää, että keskustelu on hyödytöntä tai yliarvostettua. Ei kuulemma kannata vatvoa, eteenpäin vaan menneet unohtaen. Menneisyyden haavoilla on kuitenkin taipumus aueta uudelleen ilman kunnon hoitoa. Kohtaava keskustelu hoitaa haavoja. Se on ehdottomasti paras työkalu ja tehokkain lääke parisuhteen vaikeuksissa.

 

Terveisin

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat