Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Tehdään joulunajan kohtaamisista yhtä kauniita kuin joulun koristeluista! Kuva Pixabay.

Jouluihmiset ovat odottaneet joulua innolla jo pitkään. Toisille lähestyvät pyhäpäivät merkitsevät pelonsekaista odotusta ja muistoja painajaismaisista hetkistä. Jouluun liittyvät sosiaaliset tilanteet sisältävät monenlaisia kohtaamisia. Usein tulemme haluamattamme sanomaan tai tekemään asioita, joista joku pahoittaa mielensä. 

Tänä vuonna voisimme huomioida kaikkia välttämällä riskialttiita tilanteita!

 • Satsaa mukavan kiireettömään jouluajan tunnelmaan jo ennen joulurauhan julistusta! Vapautua itsesi ajatuksista kuinka ylähyllyjen pyyhkiminen ja varaston siivoaminen jäivät kesken.
 • Istu alas vieraittesi pariin, ole heille läsnä! He ovat tulleet viettämään aikaa kanssasi, eivät katsomaan hermostunutta tai täydellisyyttä tavoittelevaa touhuamistasi.
 • Älä kysy sinkulta kumppanista, parilta perheenlisäyksestä, laihduttajalta projektin etenemisestä, opiskelijalta opintojen viivästymisestä tai työttömältä töiden hakemisesta, jos et ole varma iloisista uutisista! Ihminen kertoo halutessaan itsestään enemmän hetkessä, joka on siihen sopiva.
 • Vältä emäntien ja isäntien stressiä olemalla avarakatseinen tarjotun ruoan suhteen! Et kärsi kohtuuttomasti vaikka söisit vähähiilarisena ruokailijana vähän riisipuuroa tai lihansyöntiä vähentävänä hieman kalkkunaa.  
 • Älä pakota perheenjäsentä, joka ei pidä imelletystä perunalaatikosta tai lipeäkalasta, syömään niitä! Jos et pidä jouluruoasta, miksi sitä pitäisi syödä? Syökää sitä mistä pidätte!
 • Tarjoa ruuhkavuosivanhemmille ihana pieni yhteinen hetki hoitamalla heidän lapsiaan, se on arvokkaampi lahja kuin mikään paketissa oleva!
 • Älä puutu läheisesi lastenkasvatukseen kertomalla pyytämättä neuvojasi tai tyrkyttämällä herkkuja, jos lapsen vanhemmat eivät siitä pidä!
 • Tehkää asioita yhdessä! Laittamalla puhelimet ja padit hetkeksi sivuun annat läheisillesi tunteen, että olet kiinnostunut vuorovaikutuksesta heidän kanssaan. Pelatkaa lautapelejä tai korttipelejä, ulkoilkaa ja liikkukaa sekä levätkää sopivasti. 
 • Anna lapsille ja muille alkoholinkäytöstä kärsiville läheisillesi mahdollisimman selvä joulu! Tarjoa myös itsellesi krapulaton ja virkeä aamu! 
 • Muista naapurin yksinäistä mummoa tai pappaa vaikka joulukukalla tai suklaarasialla! Sinulla on niitä todennäköisesti liikaa.  
 • Jos joku haluaa viettää joulua yksin, matkalla, vain oman perheen tai ystävien kanssa, kunnioita myös sitä päätöstä äläkä loukkaantuneena pilaa sen vuoksi omaa jouluasi!
 • Hemmotelkaa itseänne! Se on erittäin sallittua jouluaikana!

Jos jonkun mieli on näistä ohjeista huolimatta pahoittunut, aina voi pyytää anteeksi. Omannäköistä ja rentouttavaa joulua kaikille!

 

Hyvän mielen terveisin,

 

Nina Kauppinen 

 

Perheneuvoja Turusta, joulurauhan kaupungista

 

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran viime jouluna ja sitä on hieman muokattu. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Onko joulu, jota perheesi haluaa sama, jota sinä valmistelet? Kuva Pixabay

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja se näkyy ja kuuluu monessa kodissa. Jouluperinteet ovat ihania, mutta niiden valmistelu ei aina valitettavasti näyttäydy jännittävänä ja nautinnollisena.

Hoet kuinka pitää siivota ja koristella, ostaa lahjat, tehdä sitä ja tätä ja vielä tuotakin. Tohinassa haukut puolisosi siitä, kuinka tämä ei osallistu tarpeeksi. Sehän kertoo sinulle, että hän ei pidä yhteistä joulunviettoanne tärkeänä. Alat myös epäillä haluaako hän ylipäätään olla osa tätä perhettä ja sukua. Lapsetkaan eivät mielestäsi arvosta ponnistelujasi, koska eivät jaksa askarrella kanssasi tuntikausia. Tunnelma on kireä. Läheisesi pelkäävät sinua, ylikierroksilla käyvää kiukkuista jouluntekijää. 

Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko!

Jos tunnistat itsesi, tiedätkö mitä? Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko! Ei tarvitse tehdä mitään, mihin ei ole energiaa. Ei vaikka omatunto soimaisi ja vaatelias minäsi potkisi sinua liikkeelle. Ei vaikka äänet historiastasi käskevät ja paheksuvat epätäydellistä jouluanne.  

Oletko pysähtynyt pohtimaan, mikä ajaa sinua paineiseen suorittamiseen? Valmisteletko täydellistä joulua oikeasti läheistesi iloksi vai ajaako sinua velvollisuudentunto tai perinne, josta ei muka voi poiketa? Onko touhottaminen kenties ainoa tapa, jolla kykenet olemaan läsnä? Suoritatko hellittämättä siksi, että pelkäät tuottavasi pettymyksen itsellesi tai muille?

Mitä jos uskaltaisit ottaa riskin pettyä? Silloin pystyt ehkä hellittämään. Kun hellität samalla myös armahdat itsesi. Tarvitset nimittäin kipeästi armollisuutta ja lämpöä, joita et nykyisellä toimintatavalla saa. 

Lasten suurin ilo on lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka katsoo heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan.

Voisiko kaikille mukavaa joulua suunnitella yhdessä? Kysy lapsilta millaisen joulun he haluavat. Pohdi millaisen joulun puolisosi tarvitsee pimeän syksyn päätteeksi. Entä muut läheisesi? Jos sinulla ei ole aavistustakaan, kysy heiltä.

Voi olla, että läheisillesi riittää rento yhdessäolo, Afrikan tähden pelaaminen ja suklaakonvehtien rajoittamaton syöminen. Lasten suurin ilo lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka jaksaa katsoa heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan. Aikuinen, jolla on aikaa vain olla, kuunnella heidän juttujaan ja hassutella heidän kanssaan.  

Kuten sanotaan, vähemmän on monesti enemmän.

 

Ihanan nautinnollista joulun odotusta! 

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja 

 

Lisää vinkkejä rentoon ja nautinnolliseen jouluun mielenpahoittamisen välttämiseen liittyvästä kirjoituksesta

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Unelmat ja todellisuus eroavat kovasti kun jouluna sairastaa. Kuva Mari Kinnunen

Istuin tunnelmallisessa joulukonsertissa, mutta olo alkoi tuntua huonommalta ja huonommalta. Konsertin väliajalta lähtien nenä alkoi vuotaa kuin ränni keväällä. Seurasi neljän päivän pakollinen lepo. Kahden aikuisen perheessä sellainen on mahdollista. Koko syksyn olin seurannut monia asiakasperheitäni, joissa lapset ja aikuiset sairastivat perä perää eikä kukaan oikein saanut levättyä, joten osasin kyllä arvostaa mahdollisuutta sairastaa. Siinä sohvalla lojuessani mietin, millaista olisi sairastaa jouluna? 

Muistin kuuden vuoden takaisen joulun, jolloin toivuin leikkauksesta enkä voinut tehdä yhtään mitään muuta kuin seurata muun perheen tekemiä jouluvalmisteluja. Miltä se oli tuntunut? Olin kovin kipeä, jouduinkin jo Tapanina takaisin sairaalaan, mutta itse joulun muistan kuitenkin turvallisena. Joulu tuli omasta kyvyttömyydestäni huolimatta. Nautin kuunnellessani toisten touhujen ääniä: he taisivat olla vähän ylpeitä siitä, että hommat hoituivat ilman äitiäkin. Vaikka varmaan oli mukava, kun olin siinä sohvalla sairastamassa.

Muistan myös yhden oksennustautijoulun, ei ollut kivaa, mutta joulu siitäkin vain tuli. Erilainen, mutta nyt jo muuttunut osaksi joulumuistojen sarjaa. 

Kun jouluna sairastaa, on aika varmaa, etteivät jouluun liittyvät odotukset toteudu . Mutta tuleeko siitä silloin huono joulu? Ei välttämättä. Erilainen toki, mutta ihan uudet asiat voivat korostua. Toiset osaavatkin asioita, joita en tiennyt heidän osaavan. Tai sitten huomaa, että ihan eri tavalla tehty joulu voi myös olla mukava joulu. 

Joulua vietetään sairaana sairastaen. Ei ole muutakaan mahdollisuutta. Mutta joulu on silti. Joulu on ikään kuin vahvempi kuin sairaus. Unelmajoulu ei toteudu, mutta jonkunlainen joulu kuitenkin!

Levollista joulua kaikille, terveille ja sairastaville, toivottaa Mari!

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat