Kirjoitukset avainsanalla Koti

Kuva: Katianna Ruuskanen


Pride kuva
 

Miespariskuntien kodeista on monenlaisia mielikuvia samoin kuin miesluolista. Miesluola on usein heteromiehen autotalli, työhuone tai harrastenurkkaus, johon voi vetäytyä rauhoittumaan ja pohtimaan omia ajatuksiaan. Kenenkään tuntemani miesparin kotona ei kuitenkaan satu olemaan biljardipöytää, baaritiskiä, puhki kulutettuja nahkasohvia eikä seinillä vähäpukeisten naisten tai edes miesten kuvia.

Tuntemieni miesparien kodeista huomaa, että kotia on sisustettu harkiten ja hyvällä maulla. Joidenkin kodit ovat puolestaan tavanomaisia. Yhteistä kodeille on siisteys, jonka osittain selittää se, että kodeissa useinkaan ei asu lapsia. Seiniä ja sisustusta tärkeämpää on kuitenkin puhua miesparien elämästä.

Miespareilla on lähtökohtaisesti aivan samanlaisia vahvuuksia ja heikkouksia keskinäisessä vuorovaikutuksessa kuin heteropareillakin.

Miespareilla on lähtökohtaisesti aivan samanlaisia vahvuuksia ja heikkouksia keskinäisessä vuorovaikutuksessa kuin heteropareillakin. Sukupuolinen suuntautuneisuus ei pääsääntöisesti vähennä tai lisää ihmissuhde - tai selviytymistaitoja parisuhteessa. 

Joskus näyttää kuitenkin siltä, että gaymiehet  ovat kokeneet lapsuudessaan ja nuoruudessaan niin paljon erilaisuutta ja kiusatuksi tulemista, että heistä on tullut vahvoja ihmissuhdeosaajia. Valitettavasti voi olla toisinkin päin: riittämättömästi puretut traumat yhdistettynä heikkoon itsetuntooon hiertävät toistuvasti parisuhteessa.

Kotona on jokaisen oikeus tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään.

Miesluolia markkinoidaan ja myydään omana tilana, jossa saa tehdä juuri sitä mitä haluaa. Miesparin kodissa, samoin kuin missä kenen kodissa tahansa, tulisi olla samanlainen ilmapiiri. Tätä vapautta rajoittaa vain se, ettei sillä mitä tehdään, vahingoiteta puolisoa tai jotakuta toista. Kotona on jokaisen oikeus tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään.       

Miesluolassa mies voi ilmaista omaa miehisyyttään tavalla, jolla hän haluaa sen itse tehdä. Sinne voi olla naisilta pääsy kielletty. Siellä ei olla vaimon tai äidin sanoittamisen tai arvostelun alaisia. Miesparin kotiin ovat tavallisesti tervetulleita kaikki; äidit ja isät, miehet ja naiset.

Valitettavasti miesparin kotiin ja heidän yhteiselämäänsä ei suhtauduta neutraalisti. Heidän yhdessäoloaan ja yhdessä elämistään tarkastellaan joko seksuaalisuutta ylikorostamalla tai huomiotta jättämisenä. Kuitenkin myös miesparien suhteessa keskinäinen läheisyys, hellyys ja seksuaalisuus rakentuvat hyvälle tunnesuhteelle ja toimivalle keskusteluyhteydelle.

Kuitenkin myös miesparien suhteessa keskinäinen läheisyys, hellyys ja seksuaalisuus rakentuvat hyvälle tunnesuhteelle ja toimivalle keskusteluyhteydelle.        
 

Hyvää Pride-viikonloppua! Terv. Seppo Viljamaa

Yllä oleva blogikirjoitukseni on ensimmäinen Rakkauden ammattilaiset ryhmässä.

Esikoiseni on joskus esitellyt minut seuraavasti: "Epätavallinen äijä Pohjanmaalta; jooga, kulttuuri ja kuntoilu harrastuksina, perheneuvonnan johtaja ja perheneuvoja. Isä. Isoisä. Pappi."

Tässä luonnehdinnassa on kerrottu minusta oleelliset asiat. Lisään tähän vain sen, että työskentelen Keski-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksessa Kokkolassa. Minulla on onni elää parisuhteessa ja saan nauttia kahden ja pian kolmen lapsenlapsen pappana olosta.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat