Kirjoitukset avainsanalla hemmottelu

Kuva: Pixabay

Puolisolla on syntymäpäivä ja mietin, miten sitä muistaisin. On jo vähän kiire, päivä on pian puolessa välissä. Aamulla kyllä halasin ja onnittelin, lupasin imuroida töiden jälkeen, mutta se ei ollut lahja - kissanhiekka pisteli omiin jalkoihini. En siis ole kovin ennakoiva ihminen. Silti juuri tänään haluaisin pysähtyä hetkeksi ilahduttamaan.

Lahjoissa on jotakin hyvin herkkää. Vaikka ne olisivat yksinkertaisia, niihin sisältyy vahva lataus, ja lahjan antajana mittaan helposti onnistumista vastaanottajan reaktioista ja lahjan käyttämisestä. Ikään kuin toivoisin osaavani lukea hänen salaisen toiveensa ja vastaavani siihen. Mieleen nousevat satujen taianomaiset lahjat, jotka nostivat saajansa elämän ihan toiselle tasolle: elämänsä loppuun onnelliseksi prinssiksi tai prinsessaksi. Voinko siis kääriä lahjapaperiin tai sulkea kuoren sisälle omia toiveitani tai uskoa tietäväni, mikä on läheiselleni parasta? Pyrinkö lahjalla omaan haaveeseen, johon toivon toisen sulautuvan?

Lahjan luonne hukkuu, jos siitä katoaa kahden ihmisen välinen matka.

Läpi historian lahjat ovat olleet hyvän tahdon osoituksia ja vaihdon välineitä jopa parisuhteiden solmimisessa. Entä kun arki on vuosien mittaan tullut niin jaetuksi, että puoliso voi nähdä onnitteluruusun ostamisen tilitapahtumista jo ennen kuin ehdin sen kanssa kotiin? Tai kun yllätysillallista on hankala järjestää, koska ruoka nostettiin yhteistuumin aamulla pakastimesta sulamaan? Oikeastaan näin on ihan hyvä, ei tarvetta vaikuttaa toiseen, ei lieventää tai lepytellä. Ei tarvitse lahjalla houkutella toista vaikkapa kaveriksi elokuviin. Siitä huolimatta haluaisin löytää ympäriltäni jotain tuoretta ja sopivasti yllättävää, onnelliseksi tekevää. Tai entä jos voinkin onnitella näkemällä tuttua uudella tavalla? Kehystän kuvan, kirjoitan muiston tai hankin kirpputorilta vanhan levyn?

Lahjan luonne hukkuu, jos siitä katoaa kahden ihmisen välinen matka: sinä saat jotain, minkä eteen olen omalla tavallani nähnyt vaivaa. Lahjassa on mukana, miten minä näen sinut, ja se on eri asia millainen olet tai millaiseksi itsesi tunnet. Niin sen kuuluu ollakin, vaikka juuri siitä syystä lahjani ei aina kohtaa toiveitasi - tai toisinpäin.

Lahjassa on mukana, miten minä näen sinut, ja se on eri asia millainen olet tai millaiseksi itsesi tunnet. Niin sen kuuluu ollakin.

Kun antamassani on mukana ajatuksiani ja tunteitani, se ei ole pelkkä suoritus. Pieneen kätkeytyy iso viesti: olet tärkeä. Ennen kaikkea haluaisin, että lahjan antamisessa ja saamisessa olisi lämpöä, hellyyttä ja intohimoa. Samalla mietin, että kalenterissa toistuvat lahjojen antamisen päivät ovat hyvä rutiini. Ne ovat sopiva haaste viimetipassa elävälle ja mahdollisuus romantiikalle vuoden ja vuosien kiitäessä ohitse. Olen iloinen mahdollisuudesta muistaa sinua. Niin, kiitos erilaisuudesta yhteisellä matkalla, saat lahjaksi ainakin yhteisen iltahetken. Mitäpä siltä toivot?

Terveisin Anna-Riitta Pellikka

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lähdetäänkö yhdessä kävelylle? Kuva: Anja Nwose.

Hienoa, jos pääsette kumppanin kanssa kahdestaan leffaan, lomalle, ravintolaan tai teillä on yhteinen harrastus. Kiintymyksen ylläpitäminen ei kuitenkaan ole näiden tähtihetkien varassa. Listaan viisi arkirakkausvinkkiä.

1. Kuulumiset

Ota tavaksi kysyä päivittäin kuulumisia. Kun saavut kotiin, lapset ryntäävät syliisi. Raivaa muutaman minuutin tila puolison kohtaamiselle, vaikkei hän tulekaan luoksesi yhtä intensiivisesti kuin lapset. Pysähdy, katso silmiin, unohda kiire hetkeksi ja kysy vaikkapa: "Millainen päivä sulla on ollut?" tai yksinkertaisesti: "Mitä kuuluu?". Aluksi kuulumisten kysyminen voi tuntua vaivaannuttavalta ja vastaukset pelkiltä ynähdyksiltä, mutta vähitellen tapaan oppii.

2. Yksinkertainen hemmottelu

Selvitä helposti toteutettava hemmottelu, josta puolisosi pitää. Tykkääkö hän jalkojen hieromisesta, selän pesemisestä, sänkyyn tuodusta lehdestä, valmiiksi keitetystä aamukahvista vai jostain muusta, jota et osaa arvata? Kerro myös omista hemmottelutoiveistasi.

3. Rauhoittava kosketus

Harjoittele koskettamaan jokapäiväisen touhun keskellä. Kokeile miltä tuntuu koskettaa kevyesti, kuin huomaamatta, hartioista, käsivarresta, vyötäröltä, kun menette toistenne ohi kotona. Jos mieltäsi painaa jokin asia tai olet uupunut, pyydä kumppanilta halausta, sylihetkeä tai muunlaista rauhoittavaa kosketusta. Lempeä kosketus vähentää stressiä. 

4. Parisuhdekävely

Lähtekää yhdessä kävelylle. Leppoisa lenkki rauhoittaa mieltä ja ruumista. Kävellessä hiljaiset hetketkään eivät ole vaivaannuttavia. Monet pariskunnat pystyvät lenkillä tavallista helpommin puhumaan vaikeista asioista, joista ovat eri mieltä. Vauvaperhe voi lähteä kävelylle vaunujen kanssa. Kolmen vartin kävelylenkkiin ei tarvita pitkäaikaista lastenhoitajaa.

5. Automatkayhteys

Opettakaa lapset viihtymään keskenään autossa takapenkillä. Näin saat istua kumppanisi vieressä. Pitkillä automatkoilla on mahdollista jutella asioista kaikessa rauhassa. Pienet korvat ovat kuulemassa, mutta toisinaan lapset nukkuvat tai ovat nenä kiinni elektroniikassa.

 

Arkisin terkuin Anja Nwose, perheneuvoja

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat