Kirjoitukset avainsanalla seksi

pixapay

Vaihdevuodet voivat pelottaa jo etukäteen. Ne näyttäytyvät vaikeana ja raskaana aikana. Kuumat aallot tuskastuttavat, lihakset löystyvät lisääntyneestä lenkkeilystä huolimatta, unet muuttuvat katkonaisiksi, miehet naureskelevat ja mainoskuvista ikäistäsi saa hakemalla hakea.

Vähättelemättä keski-iän taakkaa, väitän, että elämä ei pääty vaihdevuosiin, vaan naisen elämän crescendo alkaa. Silloin nainen vihdoin vapautuu kuukautisten rasituksesta, raskauden pelosta eikä lapset enää pyöri helmoissa. Työelämässä koulutukset ja kokemus on hankittu. Yhtäkkiä nainen on kuin mies; vapaa ja resurssiensa huipulla.

Elämä ei pääty vaihdevuosiin

Yleisen ilmapiirin voi kuulla niin, että vaihdevuosissa, ”mummotaudissa”, nainen on naurettava. Mutta tosiasiassa nainen on osaamisensa huipulla. Mikään ei pidättele häntä kehittymästä lisää. Lapset on saatettu maailmalle ja koti on valmis. Enää ei tarvitse tehdä kivuliaita valintoja perheen ja uran välillä.

Vaihdevuosissa nainen leimataan holtittomasti tunteittensa vietävissä olevaksi äkäpussiksi. Mutta mitäpä, jos naisen mitta onkin vaan tullut täyteen. 80 sentin euro ja kohtuuttomat kauneusodotukset ottaa päähän. Kuuppaan ottaa epätasaisesti jaetut kotityöt ja pään hakkaaminen lasikattoihin. Ehkä hormonimyrsky vain auttaa tuomaan esiin pitkään kypsyneen pettymyksen siitä, että on jäänyt vaille tukea ja siihen, että yhteiskunta on rakennettu mittapuunaan terve, aikuinen mies.

Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan

Vaihdevuosissa nainen on työelämän vitsi ja seksuaalimarkkinoilla säälittävä puuma tai roikkuva tissinen nollapolla. Vai onko? Vastaanotollani ja hämärissä illanistujaisissa keski-ikäiset miehet ovat tullee avautumaan minulle, miten paljon he arvostavat puolisoitaan tai kuinka vaimon kertyneet kilot eivät heitä haittaa. Yksin tai pienissä porukoissa he kertovat, miten paljon he haluavat naisiaan. Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan ja he haluaisivat pönkittää naistensa uraa ja valintoja. Samalla he ovat tilittäneet keinottomuuttaan itseään mollaavien ja vähättelevien naistensa kanssa. Eivät he ole kertoneet minulle kaipaavansa tiukkaa kaksi kymppistä, vaan halukkaasti seksin iloihin heittäytyviä vaimojaan.

Keski-ikä on naisen elämän satokausi, jolloin on aika poimia menneiden vuosien koulutuksien, kokemuksen ja elämänhistorian hedelmät. Vaihdevuodet aloittavat ajanjakson, jolloin keho vielä toimii, terveyttä riittää ja limakalvot kostuvat (tarvittaessa pienellä avulla). Silloin osaaminen ja taidot ovat huipussaan, eikä kotona pidättele lapset. Ikinä ei tule parempaa aikaa hyödyntää kerryttämiään resursseja tai tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Vanhalla maailmalla on syytä pelätä: Täältä tulee keski-ikäiset vihaiset ja rohkeat naiset, jotka eivät kuvia kumartele. Meillä on rahaa, valtaa ja intohimoa - ja meitä on paljon!

 

Hei, olen Iiris Koskinen ja työskentelen perheneuvojana Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lisäksi minulla on psykoterapiavastaanotto. Olen koulutukseltani taideterapeutti, ryhmäpsykoanalyytikko ja integratiivinen psykoterapeutti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Pohdiskeleva
1/1 | 

Paitsi jos tekee lapset 40-vuotiaana niin kyllä ne lapset siellä jaloissa vielä pyörii ja nykyäänhän monet tekevät niin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rantasauna on unelmien täyttymys. Kuva: Hannu Valkama

Lämpö kietoutuu ympärille kuin pehmeä peitto .Kostea höyry ja usvainen löyly täyttävät huoneen ja hellittelevät lauteilla istujaa lempeällä, välillä kipakallakin syleilyllään. Suomalaisessa saunassa perheet kylpevät yhdessä alasti. Pienimmäinen paljussa alalauteella, isommat ylempänä. Lapset tottuvat näkemään vanhempiaan ja sisaruksiaan luontevasti ilman vaatteita. Välillä he kommentoivat sukupuolieroja ja kehon muotoja, vertailevat itseään ja toisiaan. Saunaetikettiin kuuluu, että toisista puhutaan arvostavasti.

Saunaetikettiin kuuluu, että toisista puhutaan arvostavasti.

Toivottavasti me aikuiset puhumme itsestämmekin kunnioittavasti. Hyväksymällä oman vartalomme viestitämme lapselle, että hänkin on riittävä ja ihana ja hänen vartalonsa on kaunis. Jos itse riisuutuessamme puristelemme vyötärömakkaroita ja tuskailemme ääneen muutaman kilon pudottamistarvetta, myös lapsi oppii ankaraksi itselleen ja alkaa tarkkailla peilikuvaansa kriittisesti. Yhdessä saunominen on arkista seksuaalikasvatusta, jossa asenteita opitaan tekemättä siitä numeroa. Meidän perheen sopivat ja hyvät ihmiset saunovat tässä kukin omana itsenään. 

Ryppyjä ja raskausarpia ei edes erota.

Saunaan meneminen on paluuta kohdun turvalliseen lämpöön, jonne valo heijastuu varovaisen himmeänä. Saunan hämäryys ja ilmassa leijuva höyry opettavat armollisuutta. Ryppyjä ja raskausarpia ei edes erota.

Saunominen hoitaa parisuhdetta. Kun pestyt lapset jo kirmailevat pukuhuoneen puolelle, aikuiset heittävät lisää löylyä, istuvat lähekkäin, koskettavat ja keskustelevat. Seksuaalinen läheisyyskin voi viritä. 

Yleisessä saunassa kuvattu dokumenttielokuva Miesten vuoro rikkoi myytin suomalaisen miehen puhumattomuudesta. Saunan turvallisessa hämyssä voi sanoa ääneen sellaistakin, mitä ei tule puhuttua paljastavassa päivänvalossa.

Saunominen on tasavertaista. Lauteilla ei istu ammattirooleja, ei mestariäitejä eikä supermiehiä. Olemme riisuutuneet arvon ulkoisista mittareista olemaan ihmisiä toisillemme. Saunominen hemmottelee kehoa ja mieltä. "Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut", on moni oppinut lapsuudessa sanomaan. 

Ammeessa ja vaahtokylvyssä on puolensa, mutta minä menen nyt saunaan!

Terveisin Päivi Stelin-Valkama

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Miten suhtaudut omaan vartaloosi? Kuva: Katianna Ruuskanen.

Monilla seksielämä näivettyy pikkulapsivaiheessa. Siihen vaikuttaa odotuksen ja synnytyksen aiheuttamat myllerrykset naisen ruumiissa. Tässä muutamia seksiin liittyviä voimaannuttavia ajatuksia:

 

  1. Kiitä kehoasi. Olette tehneet yhdessä pitkän matkan raskauden alusta lähtien. On ollut pahoinvointia, väsymystä ja synnytyskipuja. Hienoa, me tehtiin se! Hyvä minä ja mun keho! Välillä oli tuskaisen rankkaa, mutta nyt ollaan tässä.
  2. Tutustu vartaloosi uudestaan. Raskaus ja synnytys ovat jättäneet jälkensä. Silittele raskausarpia, selluliitteja ja venynyttä ihoa. Voisitko opetella suhtautumaan lämmöllä ja myötätunnolla raskauden jättämiin jälkiin?
  3. Nauti läheisyydestä lapsen kanssa, mutta älä anna iholla tuhisevan nyytin täyttää kaikkia läheisyyden tarpeitasi. Vaali myös aikuisten välistä yhteyttä.
  4. Etsi kumppanisi kanssa uusia tapoja olla lähellä, nauttia yhteydestä, kosketuksesta, vartaloista, ihokontaktista. Älkää tyytykö ulkoapäin annettuihin hyvän läheisyyden mittareihin. Kuunnelkaa, mikä tuottaa sinulle ja hänelle mielihyvää.
  5. Opettele sanomaan ei, jos et halua seksiä. Sinä tiedät, milloin ja millaiseen läheisyyteen kehosi on valmis. Painostus, vaatimus, suorituspaineet tai kaupankäynti eivät sovi seksiin. Sinun on lupa olla väsynyt ja haluton.
  6. Opettele sanomaan kyllä. On myös mahdollista sanoa ehkä. Voitte kokeilla, mikä tänään on mahdollista. Voisiko sinua yrittää vietellä tänään? Kerro, mikä saa sinut syttymään. Seksiin kuuluu leikki, ilo, nautinto, vapaus, turvallisuus, kokeilu, rentous.
  7. Raskaus ja synnytys ovat mullistaneet ruumistasi ja seksuaalisuuttasi. Anna aikaa uuden yhteyden löytymiselle, löytömatkalle sinun ja kehosi välillä. Kerro tästä matkastasi jotain kumppanillesi. Hän ei voi tietää, mitä käyt itsessäsi ja ruumiissasi läpi. Hänellä on lapsen saamiseen liittyen aivan omat matkakipunsa.

 

Lämmöllä,

Anja Nwose

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Domestikoitunut koti-isä menettää vaimonsa ”Hanskalle”. Koti-isä – Jon – rakastaa puhtaiden lakanoiden tuoksua, hoitaa lapset, ihailee vaimoansa Timmyä, harrastaa tämän kanssa mielestään intohimoista seksiä. Silti hän jää kakkoseksi. Hanskassa, hiihtoa harrastavassa hoikassa miehessä, ei ole mitään enempää kuin hänessä, mutta on silti.

Norjalaisen Geir Gulliksenin kirja Kertomus eräästä avioliitosta kertoo erään suhteen päättymisestä. Päähenkilö kertaa mielessään liittonsa eri vaiheita ja yrittää ymmärtää, miksei se kestänyt, vaikka kaikki näytti hyvältä. Mikä sai vaimon lähtemään Hanskan kanssa ensin harmittoman tuntuisille hiihtoretkille, sitten intiimimpään jakamiseen, lopulta irrottautumaan Jonista ja uuteen suhteeseen.

Mies ei tajunnut esineellistävänsä vaimoansa, katseillaan, halullaan ja kalullaan.

Luulen, ettei mies tajunnut esineellistävänsä vaimoansa, katseillaan, halullaan ja kalullaan. Kirjassa on huomattavan paljon seksiä. Seksi ei kuitenkaan ole kaunista, vaan ilmentää avioliiton patologisia puolia. Jon haluaa tai jopa pakottaa Timmyn fantasioimaan muista miehistä aktin aikana. Mies itse kuvittelee tämän olevan ilmausta suhteen avoimuudesta ja vapaudesta, mutta nainen kokee asian toisin: hänet välineellistetään puolisonsa ”pimeiden” puolien käyttöön, miehen epävarmuuksien ja pelkojen tyynnyttämiseen ja hyödyttömään työstämiseen.

Orgasmin jälkeen suhde ei muutukaan Jonin mielessä turvalliseksi, vaan sama näytelmä pitää toistaa. Seksi ei luo suhteessa läheisyyttä ja intiimiä yhteistä kokemista, vaan etäisyyttä ja vieraantumista.

Jonin tragedia on siinä, ettei hän pysty jakamaan herkkyyttään, sellaista puolta itsestään, johon Timmy voisi aidosti liittyä. Toisen jakamattoman ihailun ja intohimon kohteena oleminen imartelee aikansa, mutta lopulta se ahdistaa, jos ei ole muuta yhteistä kokemisen tasoa kuin fyysinen. Jos toinen ei asetu samalle tasolle katseensa kanssa, vaan silmäilee jostain alhaalta ei voi kokea olevansa tasapainoisessa suhteessa aikuisen ja vastuullisen ihmisen kanssa.

Pelkästään omien traumojen kautta ei synny jaettua todellisuutta, jos omia haavoitettuja puolia ei pysty tuomaan esille tavalla, jonka toinenkin voi ymmärtää. Yritykset kompensoida omaa kyvyttömyyttä olla paljaana toiselle, esittämällä täydellistä isää ja rakastajaa, yleensä epäonnistuvat. Nainen ei pysty kasvamaan ja tulemaan omaksi itsekseen miehen kanssa, joka on jäänyt kiinni omiin menneisyydestä nouseviin pelottaviin kuvitelmiin.

Hanska taas kykenee asettumaan miehenä Timmyn rinnalle, ei täydellisenä, mutta riittävänä. He pystyvät katsomaan elämässään samaan suuntaan ja kokemaan samanlaisen jaetun sisäisen maiseman, jossa tulee tunnistetuksi - Minäksi - sekä omissa ja että toisen silmissä.

Kirjan lopussa Jon alkaa aavistella, mistä kaikessa oli kysymys: ”Mutta minähän en ymmärtänyt yhtään mitään siitä mitä hänelle tapahtuu, edes sen kaiken jälkeen mitä olen itse sanonut ja kuvitellut. Luulin näkeväni hänen sisimpänsä, ja niin melkein luuli hänkin. Mutta kun hän tulee kotiin muuttuneena joksikin toiseksi ellei sitten vihdoinkin omaksi itsekseen, sitä en kykene näkemään. Hänen poskiaan on raapinut toisen miehen parransänki, mutta en pysty näkemään sitä.”

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat