Kirjoitukset avainsanalla seksi

Erotiikka tarvitsee aikuista erillisyyttä. Kuva Pixabay.

Jouduin työhuoneessani yhtenä päivänä erityisen perusteellisesti miettimään parisuhteeseen kuuluvan huolenpidon ja toisaalta toisen aikuisuuden läpi tunkeutumisen eroa. Milloin kyseessä on huomaavaisuus tai ystävällinen teko ja milloin toisen  vanhemmaksi ryhtyminen. Näiden erottaminen on jokaisessa parisuhteessa oikeasti tärkeää!

Parisuhteessa erityistä muihin ystävyyssuhteisiin verrattuna on seksuaalinen ulottuvuus. Useimmilla pareilla on sopimus, että seksiä harrastetaan vain keskenään, me kaksi. Eroottisen jännitteen säilyminen on molempien vastuulla. Eroottisessa suhteessa kumpikaan ei ole toisen vanhempi, joka huoltaa, katsoo perään ja vastaa kaikesta. Erotiikka ja sitä kautta seksi saa voimansa erillisyydestä, omana itsenään olemisesta

On jokaisen parin oma asia, kuinka yhteiseksi elämän perusasiat muuttuvat.

Omalle vastuulle aikuisena kuuluu aikuisen elämän perusasioista huolehtiminen: mitä päälleni puen, mitä syön, mistä saan rahat elämiseeni, miten hoidan terveyttäni, kuinka siivoan ja pesen pyykit, kuinka käytän vapaa-aikani tai kenen kanssa harrastan seksiä. Yksinelävälle tämä on itsestäänselvyys, mutta parisuhteessa asiat alkavat usein muuttua. Yhteistyötä toki on hyvä olla vaikkapa ruoka- ja pyykkihuollossa, mutta on haitallista, jos pääsee unohtumaan, että vastuu kuuluu molemmille. Myös lapsiperheissä. Kotityöt ovat perheen aikuisten töitä, joita he yhdessä opettavat myös lapsilleen.

Varsinainen vastuu omasta elämästä säilyy aina ihmisellä itsellään.

On jokaisen parin oma asia, kuinka yhteiseksi elämän perusasiat muuttuvat: onko yhteiset rahat, syömmekö samaa ruokaa, kuinka siivous järjestetään jne. mutta nämä ovat sopimuksia. Varsinainen vastuu omasta elämästä säilyy aina ihmisellä itsellään. Tätä sanotaan myös terveeksi erillisyydeksi.

En tietenkään vastusta ystävällisiä tekoja tai huolenpitoa parisuhteessa, mutta aika ajoin parisuhteessa on syytä pysähtyä tarkastelemaan arjen käytänteitä, jo senkin takia, että elämä on rajallista ja yllättävää. Entä jos sitä kumppania ei olisikaan siinä vierellä? Osaisinko yhä hoitaa oman elämäni perusasiat? Maksaa laskut, laittaa ruuat, ostaa vaatteet, huoltaa auton, varata lasten neuvolat? Tai onko niin, että osaisin tuon kaiken liiankin hyvin, mihin oikeastaan tarvitsen sitä toista? Onko kumppani hävinnyt oman ylihuolehtivaisuuteni alle? 

Eroottisessa suhteessa kumpikaan ei ole toisen vanhempi, joka huoltaa, katsoo perään ja vastaa kaikesta.

 Jos parisuhteessa alkaa hämärtyä se tosiasia, että molemmat yhä edelleen vastaavat omasta elämästään, katoaa myös eroottinen vetovoima. Ei vanhempansa kanssa halua rakastella. Mutta oma kumppani voi niissä kotiverkkareissaankin silmänräpäyksessä muuttua haluttavaksi, kun tietoisuuteen tulee muistikuvia siitä, että hän onkin minusta erillinen, sellainen jonka kanssa yhdessä voi leikkiä aikuisten leikkejä.

Huolenpitoa, mutta ei vanhemmuutta kumppania kohtaan toivottaen,  Mari Kinnunen     

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
becca-tapert-357529-unsplash

Kosketus on selkein ja nopein kieli ihmisten välillä. Lämmin halaus yksinäisyyden hetkellä ja tapautus selkään juuri ennen lavalle astumista rohkaisevat ja kannattelvat tiukassa paikassa.  Isku kasvoihin tai vetovieraan kouraisu jalkovälistä ei selittelyjä kaipaa. Me kommunikoimme tärkeitä viestejä koskettamalla toisiamme. Jokaisella yksilöllä, parilla ja perheellä on omat tapansa välittää tietoa läheisyyden tai sen puutteen avulla. Vaikka aina viestin lähettäjä ja vastaanottaja eivät tulisi tietoisiksi viestin sisällöstä, ne harvoin jäävät huomaamatta tai ymmärtämättä.

 

Koskettamalla voi rakentaa tai tuhota ihmisen

 

Miten teillä ollaan lähellä ja mitä kerrotte toisillenne ruumiinne kielellä? Kerrotteko arvostuksesta, rakkaudesta ja hyväksynnästä vai välinpitämättömyydestä tai jopa aggressiosta? Kosketus välittää rakkauden ja myötätunnon, mutta yhtä hyvin julmuuden ja halveksunnan. Koskettamalla voi rakentaa tai tuhota ihmisen.

 

Millaisia meistä kasvaisi, jos saisimme osaksemme jatkuvia hyväilyjä ja hellyyttä?

 

Katselen kadehtien lemmikkejä. Ne kiepsahtavat huolettomasti syliin tai selälleen maahan ja ovat varmoja, että kohta niitä pidetään hyvänä. Tuttavani suutelee kotoa lähteissään koiransa jokaista tassua yksitellen. Mietin, mitä ihmisestä tulisi, jos sitä pidettäisiin yhtä hyvänä kuin joitain lemmikkejä. Jokainen perheenjäsen silittäisi monta kertaa päivässä, juttelisi nätisti ja vieraatkin rapsuttaisi korvan takaa ja leperelisi hassuja. Millainen kuva meille välittyisi itsestämme ja ympäristöstämme?

 

Aikuisen halipula voi olla vapaaehtoista, mutta huolestuttavaa se on, jos siitä kärsii parisuhteessaan

 

Vauvoja ja pieniä lapsia ei voi helliä kylliksi. Jossain vaiheessa sylittely vähenee ja murrosikäistä enää harva halaa, saati, että sopertelisi söpöyksiä. Aikuisen halipula voi olla vapaaehtoista, mutta huolestuttavaa se on, jos siitä kärsii parisuhteessaan. Kosketuksen muuttuminen vastenmieliseksi tai mitään sanomattomaksi parisuhteessa puhuu karua kieltä.

 

Rakkaus välitetään koskettamalla

 

Parisuhteen läheisyys rakennetaan keskusteluilla, mutta rakkaus välitetään koskettamalla. Jos läheisyys ja seksi menettävät kiinnostavuutensa tai muuttuvat surun aiheeksi, jotakin merkittävää on jäänyt puhumatta ja oivaltamatta suhteessa.

 

 

Lääke on puhuminen

 

Jos kosketuksen kieli alkaa takerrella, syitä voi olla monia. Yksilön vanhat kurjat kokemukset voivat muistutella itsestään tai suhteessa on jotakin pielessä. Aina ei ole kyse suurista ristiriidoista, vaan kenkä voi puristaa silkasta taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä. Lääke kaikkiin tilanteisiin on lähtökohtaisesti sama: puhuminen. Kovin montaa kuukautta epätyydyttävää tilannetta ei kannata katsella. Jos juttelu kahden kesken ei tuota helpotusta tilanteeseen kannattaa tarttua ammatillisen apuun. Seksuaali-, pari ja perheterapia voivat tuoda iloa elämään ja rakkaan takaisin kainaloon.

 

 

 

Seksistä ja nettimaailmasta

sauna ja kosksetus 

 

Terveisin perheneuvoja Iiris koskinen

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

pixapay

Vaihdevuodet voivat pelottaa jo etukäteen. Ne näyttäytyvät vaikeana ja raskaana aikana. Kuumat aallot tuskastuttavat, lihakset löystyvät lisääntyneestä lenkkeilystä huolimatta, unet muuttuvat katkonaisiksi, miehet naureskelevat ja mainoskuvista ikäistäsi saa hakemalla hakea.

Vähättelemättä keski-iän taakkaa, väitän, että elämä ei pääty vaihdevuosiin, vaan naisen elämän crescendo alkaa. Silloin nainen vihdoin vapautuu kuukautisten rasituksesta, raskauden pelosta eikä lapset enää pyöri helmoissa. Työelämässä koulutukset ja kokemus on hankittu. Yhtäkkiä nainen on kuin mies; vapaa ja resurssiensa huipulla.

Elämä ei pääty vaihdevuosiin

Yleisen ilmapiirin voi kuulla niin, että vaihdevuosissa, ”mummotaudissa”, nainen on naurettava. Mutta tosiasiassa nainen on osaamisensa huipulla. Mikään ei pidättele häntä kehittymästä lisää. Lapset on saatettu maailmalle ja koti on valmis. Enää ei tarvitse tehdä kivuliaita valintoja perheen ja uran välillä.

Vaihdevuosissa nainen leimataan holtittomasti tunteittensa vietävissä olevaksi äkäpussiksi. Mutta mitäpä, jos naisen mitta onkin vaan tullut täyteen. 80 sentin euro ja kohtuuttomat kauneusodotukset ottaa päähän. Kuuppaan ottaa epätasaisesti jaetut kotityöt ja pään hakkaaminen lasikattoihin. Ehkä hormonimyrsky vain auttaa tuomaan esiin pitkään kypsyneen pettymyksen siitä, että on jäänyt vaille tukea ja siihen, että yhteiskunta on rakennettu mittapuunaan terve, aikuinen mies.

Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan

Vaihdevuosissa nainen on työelämän vitsi ja seksuaalimarkkinoilla säälittävä puuma tai roikkuva tissinen nollapolla. Vai onko? Vastaanotollani ja hämärissä illanistujaisissa keski-ikäiset miehet ovat tullee avautumaan minulle, miten paljon he arvostavat puolisoitaan tai kuinka vaimon kertyneet kilot eivät heitä haittaa. Yksin tai pienissä porukoissa he kertovat, miten paljon he haluavat naisiaan. Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan ja he haluaisivat pönkittää naistensa uraa ja valintoja. Samalla he ovat tilittäneet keinottomuuttaan itseään mollaavien ja vähättelevien naistensa kanssa. Eivät he ole kertoneet minulle kaipaavansa tiukkaa kaksi kymppistä, vaan halukkaasti seksin iloihin heittäytyviä vaimojaan.

Keski-ikä on naisen elämän satokausi, jolloin on aika poimia menneiden vuosien koulutuksien, kokemuksen ja elämänhistorian hedelmät. Vaihdevuodet aloittavat ajanjakson, jolloin keho vielä toimii, terveyttä riittää ja limakalvot kostuvat (tarvittaessa pienellä avulla). Silloin osaaminen ja taidot ovat huipussaan, eikä kotona pidättele lapset. Ikinä ei tule parempaa aikaa hyödyntää kerryttämiään resursseja tai tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Vanhalla maailmalla on syytä pelätä: Täältä tulee keski-ikäiset vihaiset ja rohkeat naiset, jotka eivät kuvia kumartele. Meillä on rahaa, valtaa ja intohimoa - ja meitä on paljon!

 

Hei, olen Iiris Koskinen ja työskentelen perheneuvojana Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lisäksi minulla on psykoterapiavastaanotto. Olen koulutukseltani taideterapeutti, ryhmäpsykoanalyytikko ja integratiivinen psykoterapeutti.

Kommentit (1)

Pohdiskeleva
1/1 | 

Paitsi jos tekee lapset 40-vuotiaana niin kyllä ne lapset siellä jaloissa vielä pyörii ja nykyäänhän monet tekevät niin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Rantasauna on unelmien täyttymys. Kuva: Hannu Valkama

Lämpö kietoutuu ympärille kuin pehmeä peitto .Kostea höyry ja usvainen löyly täyttävät huoneen ja hellittelevät lauteilla istujaa lempeällä, välillä kipakallakin syleilyllään. Suomalaisessa saunassa perheet kylpevät yhdessä alasti. Pienimmäinen paljussa alalauteella, isommat ylempänä. Lapset tottuvat näkemään vanhempiaan ja sisaruksiaan luontevasti ilman vaatteita. Välillä he kommentoivat sukupuolieroja ja kehon muotoja, vertailevat itseään ja toisiaan. Saunaetikettiin kuuluu, että toisista puhutaan arvostavasti.

Saunaetikettiin kuuluu, että toisista puhutaan arvostavasti.

Toivottavasti me aikuiset puhumme itsestämmekin kunnioittavasti. Hyväksymällä oman vartalomme viestitämme lapselle, että hänkin on riittävä ja ihana ja hänen vartalonsa on kaunis. Jos itse riisuutuessamme puristelemme vyötärömakkaroita ja tuskailemme ääneen muutaman kilon pudottamistarvetta, myös lapsi oppii ankaraksi itselleen ja alkaa tarkkailla peilikuvaansa kriittisesti. Yhdessä saunominen on arkista seksuaalikasvatusta, jossa asenteita opitaan tekemättä siitä numeroa. Meidän perheen sopivat ja hyvät ihmiset saunovat tässä kukin omana itsenään. 

Ryppyjä ja raskausarpia ei edes erota.

Saunaan meneminen on paluuta kohdun turvalliseen lämpöön, jonne valo heijastuu varovaisen himmeänä. Saunan hämäryys ja ilmassa leijuva höyry opettavat armollisuutta. Ryppyjä ja raskausarpia ei edes erota.

Saunominen hoitaa parisuhdetta. Kun pestyt lapset jo kirmailevat pukuhuoneen puolelle, aikuiset heittävät lisää löylyä, istuvat lähekkäin, koskettavat ja keskustelevat. Seksuaalinen läheisyyskin voi viritä. 

Yleisessä saunassa kuvattu dokumenttielokuva Miesten vuoro rikkoi myytin suomalaisen miehen puhumattomuudesta. Saunan turvallisessa hämyssä voi sanoa ääneen sellaistakin, mitä ei tule puhuttua paljastavassa päivänvalossa.

Saunominen on tasavertaista. Lauteilla ei istu ammattirooleja, ei mestariäitejä eikä supermiehiä. Olemme riisuutuneet arvon ulkoisista mittareista olemaan ihmisiä toisillemme. Saunominen hemmottelee kehoa ja mieltä. "Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut", on moni oppinut lapsuudessa sanomaan. 

Ammeessa ja vaahtokylvyssä on puolensa, mutta minä menen nyt saunaan!

Terveisin Päivi Stelin-Valkama

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat