Kirjoitukset avainsanalla rakkaus

Ruusu + Sydän = Rakkaus. Kuva: Hannu Valkama

Automatkan ajankuluksi keräiltiin listaa Kauheimmat rakkauslaulut. Äänivyöry kerääntyi vanhalle iskelmälle, jossa laulaja kieltää vahvoin sanankääntein kumppaniaan muuttumasta. "Ole sellainen vain, jonka nähdä mä sain. Ole muisto mun nuoruudestain." Laulajamiehen suuhun sijoitettu patologinen vaatimus herättää naurun ja raivon sekaisia tuntemuksia. Pitäisikö rakastettu muumioida suhdemuseoon ainoana elämäntehtävänään pönkittää kumppanin ikuisen nuoruuden illuusiota? "Älä koskaan muutu!" on parisuhdeharha pahimmasta päästä. 

Kun säälin ja ylemmyydentunnon värittämä naurunremakka laantuu, koittaa peiliin katsomisen hetki.Enkö itse koskaan kuvittele, että kumppani on olemassa minua varten - jopa pääasiassa ja pelkästään minua varten, vastuussa tarpeitteni täytämisestä? - Vaikka välillä siltä tuntuisikin, olen tietysti riittävän pintafiksu jättämään tämän tosiasian ääneen sanomatta.

On helppoa  puhua aikuisesti kahden ihmisen tasavertaisesta, vastavuoroisesta ja tilaa antavasta suhteesta, mutta puhuuko silloin vain järjen ääni ulkoaopitusti sitä, mitä sen kuuluu sanoa? 

"Älä koskaan muutu!" on parisuhdeharha pahimmasta päästä.

Suhteessa eläminen on sikäli kiusallista, että toisen kanssa joutuu kohtaamaan omat jumittumansa ja keskeneräisyytensä. Laulun sanoittajan tavoin voisin kaivata suhteen alkuaikoja, jolloin toinen aina hymyili ja vastasi kaikkeen kyllä. Ehkä olin itsekin joskus sellainen kumppani toiselle.

On varmaa, että yksilöt ja sitä myötä heidän suhteensa muuttuvat. Voimme vain valita hallitun ja hallitsemattoman muutoksen välillä. Avain tähän on vuorovaikutus.

Tunteet tulevat ja menevät.  Niitä on lupa ilmaista sanoin ja teoin, kunhan niiden ei anneta johtaa manipuloivaan käytökseen, jossa toisen ihmisen rooli typistyy kumppanin tarpeiden täyttäjäksi. Tunteiden ilmaisemisessa taide on vahva väline. Ehkä laulajan esittämä illuusio kumppanin samana pysymisestä toimiikin yhteisenä fantasiana, jonka siivin vakiintuneet kumppanit voivat palata suhteensa alkuaikojen tunnelmaan. Silloin näennäinen esinellistäminen toimiikin yhteisenä leikkinä?

Voimme vain valita hallitun ja hallitsemattoman muutoksen välillä.

"Ole sellainen vaan, että taas uudestaan oman nuoruutein takaisin saan", laulun kertojaminä myöntää avoimesti. Onkohan se kutsua yhteiseen leikkiin vai tarvetta pönkittää itsetuntoaan toisen kustannuksella? Luulen, että kyseisen sanoituksen kirjoittamisaikoina tällaisia kysymyksiä ei suuremmin mietitty.

Onkin  minulta epäreilua arvioida vuosikymmenten takaista lyriikkaa #metoo -aikakauden kriteereillä. Menneisyys omine asenteineen on nostalgiaa. Miltähän meidän aikamme rakkauslaulut kuulostavat tulevien sukupolvien korvissa?

Suhdemietteissä

Päivi

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rakkauden kieliä on monia – mitä sinä puhut mieluiten? Kuva: Pixabay.

Huomaamme helposti kumppanin puutteet. Miksei toi puoliso osaa keskustella, kuten minä? Miten se saattoi jälleen unohtaa meidän vuosipäivän? Taas me ollaan tässä, eikö puoliso ikinä opi!

Osaatko nähdä ne tavat, joilla kumppanisi osoittaa sinulle rakkautta?

 

Rakkaustaloja ja välittämispullia

Omassa parisuhteessani havahdun yhä uudestaan rakkauteen, jota puoliso osoittaa tekojen kautta. Junalippua ostaessani unohdin pankkikortin ystävän sohvalle. Mies totesi, hän voi lähteä hakemaan sen seuraavana päivänä. Ajattelen, että tuo 200 kilometrin matka oli silkkaa rakkautta.

Suomessa on rakennettu rakkauden takia lukuisia taloja. On tehty terasseja ja aherrettu remontteja. Monet ruokapadat ovat höyrynneet rakkaudesta. On ollut helpompi leipoa pullaa kuin sanoa, että tykkään susta ihan tosi paljon.

Ei kannata laskea, että aloitteet menevät tasan.

Mutta useat rakkauden teot ovat peittyneet ongelmien alle. Rakkautta ei ole osattu antaa eikä vastaanottaa.

 

Avuton lahjojen antaja

Helposti ajattelemme, että oma tapa osoittaa rakkautta on juuri se oikea. Jos vahvuutesi on lahjojen antaminen, odotat syntymäpäiväyllätyksiä. Saatat pettyä yhä uudestaan. Sinun voi olla vaikea ymmärtää, että tehtävä on puolisolle hankala.

Tiedän tämän siksi, että olen huono lahjojen ostaja. Olen monet kerrat tuskaillut kaupassa. Olen ajatellut lämmöllä lahjan saajaa eikä mitään mukavaa tule mieleeni. Toisten on helppo keksiä hauskoja pikku yllätyksiä lähipiirilleen, he osaavat ilahduttaa tuomisilla ja huomaamisilla.

 

Vieraan kielen opettelu vie aikaa

Jos koskettaminen on sinulle luontevaa, toivot, että puoliso ilmaisisi rakkauttaan hellimällä ja paijaamalla sinua.

Tutkimusten mukaan koskettamisen tapa periytyy. Meillä täällä Suomessa on totuttu välttelevään kanssakäymiseen. Moni kärsii hoivaavan kosketuksen puutteesta.

Siksi rohkaisen harjoittelemaan koskettamisen kieltä. Uudenlaisen kosketuksen opetteleminen vaatii kärsivällisyyttä, sekä antajalta että vastaanottajalta. Silitykset voivat aluksi tuntua teennäisiltä ja epävarmoilta.

 

Kutsu kumppani mukaan

Jos olet teidän parisuhteessa kosketuksen kielen käyttäjä, älä lannistu, vaikkei kumppani ole yhtä aktiivinen halaamaan ja pusuttelemaan kuin sinä. Kutsu toista mukaan lämmöllä, kepeällä huumorilla ja hassuttelemalla.

Moni kärsii hoivaavan kosketuksen puutteesta.

Ei kannata laskea, että aloitteet menevät tasan. Kun käytät tätä kieltä lempeästi, kumppani yleensä vuosien myötä pehmenee. Hänkin oppii hellemmäksi pienin askelin.

Rakkauden viisi eri kieltä ovat Gary Chapmanin mukaan teot, sanat, kosketus, lahjat ja ajankäyttö.

Mikä on sinulle luontevin tapa ilmaista välittämistä? Mitä kieltä haluaisit oppia lisää?

 

Rakkaudella,

Anja Nwose

 

Rakkauden kielistä voi lukea lisää teoksesta: Chapman, Gary D. (2009) The Five Love Languages: The Secret to Love that Lasts. Moody Publishers, Kindle

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Muista rakkaus joulutouhujen keskelläkin. Kuva: Pixabay/Catkin

JOULURAKKAUTTA ON

 • … on löytää joulun tunnelma pienestä hetkestä hälinän keskellä.
 • … vaihtaa musiikiksi jouluradio, koska Hän niin toivoo.
 • … antaa suukko kynnyksen kohdalla, oli mistelinoksaa tai ei.
 • … viedä tai lähettää joulutervehdys sille, joka sitä odottaa ja myös sille, joka sitä vähiten odottaa.
 • … viedä yhdessä kynttilät edesmenneiden rakkaiden haudoille.
 • … koristella ensimmäistä kertaa yhteinen joulukuusi.
 • … käyttää enemmän aikaa juhlasta nauttimiseen kuin sen valmistelemiseen.
 • … on antaa joululle uusi mahdollisuus. Vaikka menneisiin jouluihin liittyisi ikäviä muistoja, voi tänä vuonna luoda uusia ja itselle sopivampia jouluperinteitä.
 • … nauttia jouluyön rauhasta hälinän hiljennyttyä ja pikkutonttujen poistuttua unten maille.
 • … juoda glögiä yhdessä saman viltin alla.
 • … ummistaa silmänsä sotkuisilta kohdilta ja kohdistaa katse siihen kaikkeen, mikä on hyvää, ihanaa ja omanlaista.
 • … pitää mielessä, että epätäydellisyys on elämän merkki.
 • ... huomata, että joulu tulee, vaikka olisit väsynyt tai sairas.
 • … muistaa, että omanlainen joulu on juuri se oikea.

Armollista joulun aikaa jokaiselle!

t. Paula, perheneuvoja

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Bridge over troubled water ja pelastusrengas tarvittaessa. Kuva: Paula Ruotsalainen.

Millainen lapsena oppimasi perusolettamus on ohjannut sinun elämääsi ja ihmissuhteitasi?

Kaikki me olemme oppineet tavan, jolla pärjäsimme parhaiten perheessä ja muissa ihmissuhteissa. Jollakin se on olla hiljainen ja näkymätön, jollakin taas kovaääninen ja rajoja rikkova. Joku on oppinut huolehtijan ja vastuunkantajan mallin. Aikuisena nämä alitajuiset ohjelmoinnit on syytä tarkistaa ja tarvittaessa säätää uudelleen.

Aikuisena alitajuiset ohjelmoinnit on syytä tarkistaa ja tarvittaessa säätää uudelleen.

Minun elämäntehtävänäni on ollut olla aiheuttamatta huolta ja murhetta, olla iloksi kahden edestä. Viisas ystäväni kysyi: ”Entä mitä itse odotat ja toivot? Mitä itse tarvitset?” Vastaukset, jonka löysin, lienevät tuttuja monille muillekin. Ehkä tunnistat itsekin joitain samoja toiveita.

Toivon, että kelpaan silloinkin, kun olen heikko. Silloin tarvitsen henkistä tukea, ymmärrystä ja tsemppaustakin. Joskus kaipaan fyysistä tukea: syliä ja olkapäätä. Niissä asioissa, joista en selviä yksinäni, tarvitsen ihan konkreettista apua. Haluan voida luottaa siihen, että toinen on minua varten silloin, kun häntä tarvitsen. Tämä kaikki vaatii puolisolta sitä, että hän pystyy asettamaan omat tarpeensa sivuun ja keskittymään minuun, silloin kun minulla on hätä. Ei aina, mutta silloin, kun tilanne sitä vaatii.

Haluan voida luottaa siihen, että toinen on minua varten silloin, kun häntä tarvitsen.

Toivon, että minut hyväksytään sellaisena kuin olen, epätäydellisenä. Olen joskus liian suuripiirteinen, joskus turhan pikkutarkka. Välillä olen laiska tai huolimaton. Toisinaan kiltteyteni kääntyy liialliseksi miellyttämiseksi. Toivon, että minua rakastetaan kaikkine puolineni, niistä huolimatta ja niiden takia. Siis aina. Ei vain silloin kun olen kiltti, kiva ja iloinen.

Toisaalta toivon, että puolisoni hyväksyy sen, että voin olla myös rohkea ja vahva. Välillä onnistun ja olen oikeinkin hyvä ja taitava. Toivon, että hän silloin osoittaisi minulle ihailua ja olisi minusta ylpeä. Tämä vaatii puolisolta kypsyyttä ja vahvuutta, ettei hän koe minua kilpailijanaan, vaan pystyy aidosti iloitsemaan puolestani ja kanssani.

Tuen ja ihailun lisäksi toivon tasaveroista kumppanuutta

Tuen ja ihailun lisäksi toivon tasaveroista kumppanuutta. Sitä, että kohtaamme elämän helmihetket ja hankalat asiat yhdessä, käsi kädessä – sekä kuvaannollisesti että konkreettisesti. Haluan yhdessä tekemistä ja työnjakoa, keskustelua ja sen opettelua silloinkin, kun se tuntuu vaikealta.

Välillä tulee eteen asioita, joita emme kumpikaan osaa. Joskus pelottaa tai uuvuttaa molempia. Toivon, ettemme silloin käänny toisiamme vastaan, vaan otamme toisiamme kädestä ja olemme heikkoja yhdessä.

Toivon, ettemme vaikeina hetkinä käänny toisiamme vastaan, vaan otamme toisiamme kädestä ja olemme heikkoja yhdessä.

Arvostan halua oppia ja kehittyä yhdessä ja erikseen. Toivon sitoutumista parisuhteeseemme vihkikaavan mukaisesti hyvinä ja pahoina päivinä. Tähän kaikkeen, jota toiselta toivon, olen tietenkin valmis sitoutumaan myös itse.

Ja vielä yksi asia: tahdon, että ilolle ja naurulle on aina tilaa.

Miten sinun perusolettamuksesi näkyy parisuhteessa? Mitä sinä tarvitset?

Paula Ruotsalainen, perheneuvoja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat