Kirjoitukset avainsanalla häät

Kuva: Mika Nuorva

Unelmahäät, Satuhäät, Neljät häät. Häät sulhasen tapaan, Tahdon morsiuspuvun, Hääpukuja kurvikkaille. Häämessut, häälehdet, hampaiden valkaisupaketti morsiamelle. Hääohjelmat on suosittu aihe mediassa, ja häiden ympärillä pyörii iso bisnes. Silloin kun se innostaa pariskuntia menemään naimisiin ja sitoutumaan toinen toisiinsa, se on hyvä asia.  Hääbuumin kääntöpuolena on, että monen parin kohdalla naimisiin menon rima voi nousta liian korkealle.

Hääbuumin kääntöpuolena on, että monen parin kohdalla naimisiin menon rima voi nousta liian korkealle.

Kyselyjen mukaan suomalaiset käyttävät häihin keskimäärin 10 000 – 15 000 euroa. Tarjoilut itsessään aiheuttavat puolet häiden kuluista. Osa lykkää häiden järjestämistä säästäen rahaa juhliin. Moni pari rahoittaa häänsä lainarahalla.

Me menimme vuodenvaihteessa naimisiin. Kun kihlauduimme reilu vuosi ennen häitä, oli molemmille selvää, että se tarkoitti lupausta ja sitoutumista siihen, että menemme jossain kohtaa naimisiin. Molemmilla oli takana pitkät avioliitot ja ero. Avioero on aina jonkinasteinen epäonnistuminen, silloinkin kun sille on hyvät perusteet. Häitä miettiessämme kävi mielessä ajatus, että pitäisikö kaikki hoitaa pienimuotoisesti, vain perheenjäsenten ja ehkä parin ystävän läsnä ollessa. Meistä kuitenkin tuntui hyvältä, että niin moni ystävä oli mukana juhlimassa meidän suurta päiväämme ja siunaamassa meitä.

Uusperheessä vanhempien on uudet parisuhteet voivat olla lapsille haastava asia. Vanhemman uusi avioliitto on kuin naula edellisen avioliiton arkkuun.

Uusperheessä vanhempien on uudet parisuhteet voivat olla lapsille haastava asia. Vanhemman uusi avioliitto on kuin naula edellisen avioliiton arkkuun. Siksi meille oli tärkeää, että naimisiin meno oli kaikille lapsille ok. Nuorin lapsistamme kiteytti hieman yllättävästi, että on se meille lapsillekin turvallisempaa, että olette naimisissa.

Päätimme järjestää häät talkoilla. Laitoimme ystävillemme hääkutsun, johon liitimme lahjatoiveen, että vieraat toisivat juhliin itsensä ja jotakin tarjottavaa. Netissä oli tarjoilulista, josta kukin sai varata mieleisensä tuomiset. Moni toi enemmän kuin osasimme odottaa. Lisäksi ystävät toivat mukanaan ohjelmaa. Joku soitti kirkossa, joku auttoi koristelussa, joku piti puhetta. Lapset auttoivat monella tapaa juhlien valmistelussa ja toteutuksessa.

Häistä tuli antamisen ja saamisen, jakamisen juhla, juuri niin kuin olimme toivoneet.

Häistä tuli antamisen ja saamisen, jakamisen juhla, juuri niin kuin olimme toivoneet. Me tarjosimme vieraillemme juhlan aiheen ja juhlapaikan, he toivat meille ohjelman ja tarjoilun. Yhdessä me loimme juhlan. Kun me lähdimme puolen yön maissa, moni jäi vielä jatkamaan. ”Hyvät häät, toiseksi parhaat, joissa olen ollut”, kiitteli yksi vieraistamme, rouva kainalossaan. Meillekin jäi todella hyvä mieli.

Kun ihmisiltä on kysytty elämän viime hetkillä, mikä on tärkeää, on vastaus useimmiten ollut ihmissuhteet ja kohtaaminen. Sen lahjan saimme ystäviltämme hääpäivänä. Nyt on meidän tehtävä pitää se elossa arjen keskellä.

terveisin Pekka Puukko

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat