Kirjoitukset avainsanalla musiikki

Kuva: Ian Espinosa/Unsplash

Muutamia kohtauksia tv- tai elokuvaillan varrelta:

Miehen uskottomuus selviää naiselle. Nainen huutaa ja itkee. Hän ryntää kiinni mieheen ja takoo nyrkeillään miehen olkavarsiin ja rintakehään. Mies ottaa iskut vastaan, suojautuu ja viimein kaappaa naisen syleilyynsä niin, ettei tämä pysty enää lyömään. Nainen purskahtaa kovempaan voimattomaan itkuun ja jää miehen halaukseen.

Mies kertoo naiselle aikomuksestaan lähteä kavereiden kanssa sopimaansa pokeri-iltaan, vaikka nainen on miehen tietämättä kutsunut vanhempansa kylään juuri samana iltana. Nainen huutaa, että mies haluaa nöyryyttää häntä vanhempiensa edessä ja läimäyttää miestä pikaistuksissaan avokämmenellä poskelle. Mies kääntyy poistuakseen. Nainen rientää halaamaan miestä ja selittää olevansa pahoillaan.

Nainen ja mies väittelevät miehen työnteosta. Mies kertoo, että hänen työpaikalla saamansa positiivinen palaute tuntuu hyvältä, koska sellaista ei muualla kuule. Nainen lyö miestä olkapäähän, nauraa ja sanoo, että työpaikan naiset vain imartelevat miestä ja että oikean positiivisen palautteen hän saa kuitenkin kotona. Mies sanoo, ettei palaute ole imartelua eikä hän oikeasti saa mitään positiivista palautetta muualla kuin työpaikalla. Nainen lyö taas miehen olkapäähän, nyt loukkaantuneena, kovempaa ja ilman naurua. Mies pahoittelee, pehmentelee puheitaan ja pyytää anteeksi.

Nämä kohtaukset eivät ole suoraan mistään elokuvasta tai sarjasta, mutta voisivat olla. Vai kuinka? Tämän kaltaisia kohtauksia ainakin minä olen nähnyt hyvin usein. Valitettavasti.

Ihmetyttää, miksi naisten miehiin käyttämä väkivalta esitetään jotenkin harmittomana ja hyväksyttävänä. Ja varsinkin ymmärrettävänä. Ikään kuin miehen petollinen tai loukkaava käytös oikeuttaisi naisen käyttämään väkivaltaa. Usein se esitetään melko lievänä, mutta väkivaltaa se kuitenkin on. Ja jos sukupuoliroolit käännettäisiin toisin päin, ei tällaisia kohtauksia näytettäisi tai niiden sävy olisi kovin erilainen. Mikä on erittäin hyvä.

Sama ilmiö on näkyvissä myös suomalaisessa pop-musiikissa, ehkä vielä karummassa muodossa. Jos mies on petollinen, uskoton, loukkaava tai väkivaltainen, niin naisen väkivalta tai sillä uhkaaminen tulee ymmärrettäväksi ja hyväksytyksi. Näin esimerkiksi PMMP:n ”Joku raja”-kappaleessa: ”Jos lyöt vielä kerran, niin mä tapan sut. Ja isken jollain millä sinäkin oot mua hakannut”.

 Tai Chisun ”Kohtalon oma”-biisissä: ”Mä katkon sun peukalon, ettet liftata voi mun perään. Sit etusormen vuoro on, ettet sä töki mua sillä enää”. Kappaleessa myös muut sormet, pikkusormea lukuun ottamatta, saavat osakseen saman käsittelyn.

Sanni puolestaan laulaa: ”Että mitähän vittua, kohta alkaa legot tippua, sun jurrikielareista kuulin vähän juttua”. Legojen tippumisella viitataan tässä käsittääkseni kasvoihin lyömiseen niin, että hampaat irtoavat.

Näiden laulujen sanoma koetaan ilmeisesti usein naisten voimaantumisen kuvauksena. Siitä miten pahoinpidelty, alistettu tai petetty nainen alkaa nähdä omaa arvoaan ja nousee puolustamaan itseään. Niinkin. Mutta niissä on kuitenkin myös sanoma siitä, että naisen käyttämä väkivalta on ymmärrettävää, hyväksyttävää tai ehkä jopa ihannoitavaa ja kannustettavaa. Ainakin joissain tilanteissa. Ja syy väkivaltaan on miehessä.

Nämä kulttuurin ja viihteen esimerkit ovat mielestäni huolestuttavia. Lähisuhdeväkivalta on vuosien kuluessa jonkin verran vähentynyt, vaikka se on yhä edelleen aivan liian yleistä. Parempaan suuntaan asiassa vie puhuminen ja ongelman tiedostaminen. Käsitystä, ettei mikään oikeuta väkivaltaista käyttäytymistä lähisuhteissa, on tärkeää pitää painokkaasti esillä.

Siksi on erittäin surullista, jos samaan aikaan vahvistetaan vastakkaista viestiä. Että naisen väkivaltaisuus miestä kohtaan olisi jotenkin eri asia. Että se olisi ymmärrettävää ja hyväksyttävää tai jopa merkki naisen vahvuudesta ja voimaantumisesta. Vaikka väkivalta on aina väkivaltaa.

Terveisin Anssi Tietäväinen

Kommentit (2)

Ihminen=eläin
2/2 | 

Turha sukupuolittaa väkivaltaa. Ihminen on luonnostaan väkivaltainen, kun hän kokee jäävänsä jotain vaille tai tahtoo kostaa. Sormella osoittelu (nainen löi/ mies löi) ei poista väkivaltaa. Kunpa se toinen osapuoli näkisi aina että kommunikaatio on ainoa keino selvittää erimielisyydet. Mutta toinenpa voi olla mykkä. Ja se on henkistä väkivaltaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva Rahu/Pixabay

Mielimusiikin hoitavasta vaikutuksesta muun muassa ahdistukseen, masennukseen ja erilaisiin aivosairauksiin on vahvaa tutkimusnäyttöä. Minulle, Spotifyn suurkuluttajalle, musiikin kohottava, tyynnyttävä tai keskittymistä parantava vaikutus on aina ollut selvää. 

”Biisimuistissani” elämä jaksottuu ajankohtaisen musiikin mukaan. Merkittävät hetket kuten pitkän parisuhteen päättyminen, aviomiehen tapaaminen ja ystävän yllättävä kuolema muistuvat mieleen kappaleista joihin liittyy vahva tunnelataus. Elämäni varrelta löytyy monta teema- ja voimabiisiä. Ainoa elämänjakso, jolta merkittävät musiikkimuistot puuttuvat, ovat poikieni pikkulapsivuodet. Tosin en muista ilman valokuvia juuri mitään muutakaan noista vähäunisista vuosista. Tai voi olla, että Titinallet ja Fröbelin palikat ovat haudanneet muut musiikkimuistot.

Musiikki on ehdoton voimavara arkeen! Kirjalliset työt sujuvat mukavasti rauhallisen taustamusiikin avulla. Kodin siivouksen suoritan aggressiivisen rockin potkimana. Silitettävien vaatteiden kasat olisivat paljon korkeampia ilman energisoivaa musiikkia. Aamu alkaa työmatkalla hyvillä mielin autossa päivän hittejä kuunnellen ja laulaen. Jos urheilu ei huvita, niin musiikkia korville! Hiihto lähiladun ylämäkivoittoisella reitillä ei ole koskaan kulkenut lujempaa kuin Gun´s and Roses´in voimalla.

Yksi kappale voi myös herkistää erosta katkeran nopeammin kuin kymmenen syväluotaavaa kysymystä.

Musiikki on mahtava työkalu myös psykoterapeuttisessa työssä. Tapaamieni parien rakkaustarinat muistan usein laulujen tarinatyyppeinä. Erosta toipujien kanssa työskennellessäni kysyn heiltä musiikin merkityksestä eroprosessissa. Joskus ihmisten on vaikea kohdata itsessään vihan tai surun tunteita joita tarvitaan erosta selviytymiseen. Ihminen voi yhdellä kappaleella kuvata tunteitaan paremmin kuin tunteja puhumalla. Yksi kappale voi myös herkistää erosta katkeran nopeammin kuin kymmenen syväluotaavaa kysymystä.

Ohjaamassani perheneuvonnan eroryhmässä esitellään viimeisellä kerralla itselle tärkeä musiikkikappale. Tämä on mielikohtani ryhmäprosessissa. Se ikään kuin viimeistelee selviytymistarinan, hiljentää kehollisen tuntemuksen äärelle ja kostuttaa ohjaajankin silmäkulmat.

Jotain erityisen koskettavaa on suomenkielisissä rakkauslauluissa. Sanat ovat tunnekielellä ja sävelet usein tutun melankolisia ja raastavia. Lapsuudessa inhosin iskelmiä, mutta talonrakennusvaiheessa opin pitämään niistä timpurin soittaessa iskelmäradiota. Tanssiravintolassa on kiehtovaa katsoa kuinka toisilleen tuntemattomat ihmiset painautuvat toisiinsa dramaattisen tangon liimaamina. Se on aikamoinen kontrasti väsyneille ja kiireisille pariskunnille ruokakaupassa.   

Lopuksi nostan esiin yhden suuren kappaleen. Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa olisi pitänyt valita ilmestymisvuotensa parisuhdeteoksi! Olen kuullut monia tarinoita kuinka tämä kappale saa kumppaniaan huonosti kohdelleen pyytämään anteeksi käytöstään. Se myös toimii voimabiisinä suhteessa huonosti kohdelluille: ”minua ei kohdella enää näin, ansaitsen parempaa!”  

Maailma on täynnä hienoa musiikkia. Vaikuttavia musiikkihetkiä sinulle!

Terveisin Nina Kauppinen, perheneuvoja

Kommentit (2)

Erityisenisi
Liittynyt23.8.2017
1/2 | 

Hienosti kirjoitettu. Meilläkin koko perhe rentoutuu musiikin parissa. Ja Gunnareita päästään vaimon kanssa kuuntelemaan toistamiseen ensi kesänä!!

Vanhempi poika on kehitysvammainen, hänelle musiikki on erityisen tärkeää. Taikofon tuli joulupukin tuomana vuosi sitten ja on päivittäin käytössä.

Nina Kauppinen
Liittynyt4.1.2018

Kiitos kommentista, anteeksi että vastaan näin viiveellä! (Luulin vastanneeni, ongelmia tekniikassa :)) On ihanaa nähdä erityisesti lasten nauttivan musiikista! Menette ilmeisesti Tallinnaan, minä en valitettavasti pääse sinne, joten ei auta kuin muistella Hämeenlinnan konserttia :)  Mukavaa keikkaa ja muita musahetkiä perheellesi! :)  

Nina Kauppinen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat