Kirjoitukset avainsanalla Iiris Koskinen

pixapay

Kun istuu perheneuvojan tuolilla, parisuhteen kolmannet osapuolet, ovat näyttäytyneet ongelmina. Mutta kun istuin ravintolan lounaspöydässä viehättävien nuorten kanssa, kolmannet osapuolet suhteessa näyttivätkin äkkiä kiinnostaville, persoonaa rakentaville ja elämän värikylläisyyttä lisäävinä.

 

Osa parisuhteen lisäsuhteista on haavoittavia, osa parisuhdetta suojaavia ja rakentavia

 

Syitä parisuhteen lisäsuhteisiin on monia. Osa niistä on haavoittavia, osa parisuhdetta suojaavia ja rakentavia. Sairaus tai vamma voi tehdä tarpeelliseksi hankkia suhteeseen ”varamiehen” tai ”-naisen”. Sairaus voi johtaa seksuaalisen tai muun kyvyn puutteisiin. Sellaisessa tilanteessa pari voi yhteisesti sopia ”varahenkilön” käytöstä. Joskus parisuhteessa seksuaaliset halut tai emotionaaliset tarpeet eivät voi tulla riittävässä määrin tyydytetyiksi. Silti suhteesta ei haluta luopua esimerkiksi rakkauden, syvän kiintymyksen, lasten tai muun syyn takia. Näin voi käydä vaikkapa, jos toinen on bi-seksuaali tai jos myöhemmin oma seksuaalinen suuntautuminen kirkastuukin homoseksuaaliseksi. Myös merkittävät erot seksuaalisissa mieltymyksissä voivat olla syy laajentaa suhteen osapuolien määrää. Aina seksi ei ole sivusuhteiden ydin. Rakkaudellisia suhteita voi syntyä parisuhteen oheen myös muista syistä, eikä niissä tarvitse olla seksiä. Pari voi myös yhteisesti päättää avata suhteensa muiden suhteiden mahdollisuudelle.

 

Toimiva suhde vaatii kykyä keskustella asioista, tunteista ja toiveista

 

Polyamorisista tai muuten vaan laajennetun suhteen moraalista voi olla montaa mieltä. Tosi asia on, että niitä on ja on aina ollut. Laajennetut suhteet eivät kauhistelemalla tai kieltämällä lopu. Parasta olisi, että suhteiden säännöistä sovittaisiin selkeästi keskustellen. Polyamorisissa ja muissa monisuhteissa näyttäisi pätevän samat rakkauden ja kunnioituksen lait kuin perinteisisä parisuhteissa. Pelisäännöt on tehtävä avoimesti ja reilusti. Mikään suhde ei voi onnistua, jos omia tunteita ja tarpeita ei voi tuoda esiin. Jos suhteeseen tulee useampia osapuolia, tämä vaan entisestään korostuu. Kukoistava suhde vaatii empaattista asennetta toista kohtaan. Laajennetuissa suhteissa turvallisuus on kaiken pohja. Ilman turvallisia sopimuksia ja rajoja epäluulot, pelot, turvattomuus ja epätoivo vievät voiton hyvistä tarkoituksista.

 

Polyamoriset tai laajennetut suhteet eivät ole joka jampan tai jaanan juttu. Ne vaativat kypsyyttä, avoimuutta ja joustavuutta. Niissä mitataan kykyä oppia kokemuksesta. Ilman herkkyyttä omille ja toisen kokemuksille on vaikea nähdä, miten suhteista voisi tulla turvallisia. Polyamoria ei myöskään ole rakkauden korkeampi muoto. Yhden ja saman ihmisen kanssa yhteen hioutuminen on taitolaji ja syvästi palkitsevaa.

 

Maailma on moninainen ja ihmisten tilanteet erilaisia. Automaattisesti yksi ei ole toista parempi.

 

Terveisin perheneuvoja Iiris Koskinen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
pixapay

Vaihdevuodet voivat pelottaa jo etukäteen. Ne näyttäytyvät vaikeana ja raskaana aikana. Kuumat aallot tuskastuttavat, lihakset löystyvät lisääntyneestä lenkkeilystä huolimatta, unet muuttuvat katkonaisiksi, miehet naureskelevat ja mainoskuvista ikäistäsi saa hakemalla hakea.

Vähättelemättä keski-iän taakkaa, väitän, että elämä ei pääty vaihdevuosiin, vaan naisen elämän crescendo alkaa. Silloin nainen vihdoin vapautuu kuukautisten rasituksesta, raskauden pelosta eikä lapset enää pyöri helmoissa. Työelämässä koulutukset ja kokemus on hankittu. Yhtäkkiä nainen on kuin mies; vapaa ja resurssiensa huipulla.

Elämä ei pääty vaihdevuosiin

Yleisen ilmapiirin voi kuulla niin, että vaihdevuosissa, ”mummotaudissa”, nainen on naurettava. Mutta tosiasiassa nainen on osaamisensa huipulla. Mikään ei pidättele häntä kehittymästä lisää. Lapset on saatettu maailmalle ja koti on valmis. Enää ei tarvitse tehdä kivuliaita valintoja perheen ja uran välillä.

Vaihdevuosissa nainen leimataan holtittomasti tunteittensa vietävissä olevaksi äkäpussiksi. Mutta mitäpä, jos naisen mitta onkin vaan tullut täyteen. 80 sentin euro ja kohtuuttomat kauneusodotukset ottaa päähän. Kuuppaan ottaa epätasaisesti jaetut kotityöt ja pään hakkaaminen lasikattoihin. Ehkä hormonimyrsky vain auttaa tuomaan esiin pitkään kypsyneen pettymyksen siitä, että on jäänyt vaille tukea ja siihen, että yhteiskunta on rakennettu mittapuunaan terve, aikuinen mies.

Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan

Vaihdevuosissa nainen on työelämän vitsi ja seksuaalimarkkinoilla säälittävä puuma tai roikkuva tissinen nollapolla. Vai onko? Vastaanotollani ja hämärissä illanistujaisissa keski-ikäiset miehet ovat tullee avautumaan minulle, miten paljon he arvostavat puolisoitaan tai kuinka vaimon kertyneet kilot eivät heitä haittaa. Yksin tai pienissä porukoissa he kertovat, miten paljon he haluavat naisiaan. Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan ja he haluaisivat pönkittää naistensa uraa ja valintoja. Samalla he ovat tilittäneet keinottomuuttaan itseään mollaavien ja vähättelevien naistensa kanssa. Eivät he ole kertoneet minulle kaipaavansa tiukkaa kaksi kymppistä, vaan halukkaasti seksin iloihin heittäytyviä vaimojaan.

Keski-ikä on naisen elämän satokausi, jolloin on aika poimia menneiden vuosien koulutuksien, kokemuksen ja elämänhistorian hedelmät. Vaihdevuodet aloittavat ajanjakson, jolloin keho vielä toimii, terveyttä riittää ja limakalvot kostuvat (tarvittaessa pienellä avulla). Silloin osaaminen ja taidot ovat huipussaan, eikä kotona pidättele lapset. Ikinä ei tule parempaa aikaa hyödyntää kerryttämiään resursseja tai tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Vanhalla maailmalla on syytä pelätä: Täältä tulee keski-ikäiset vihaiset ja rohkeat naiset, jotka eivät kuvia kumartele. Meillä on rahaa, valtaa ja intohimoa - ja meitä on paljon!

 

Hei, olen Iiris Koskinen ja työskentelen perheneuvojana Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lisäksi minulla on psykoterapiavastaanotto. Olen koulutukseltani taideterapeutti, ryhmäpsykoanalyytikko ja integratiivinen psykoterapeutti.

Kommentit (1)

Pohdiskeleva
1/1 | 

Paitsi jos tekee lapset 40-vuotiaana niin kyllä ne lapset siellä jaloissa vielä pyörii ja nykyäänhän monet tekevät niin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat