Kirjoitukset avainsanalla Anja Nwose

Matkalla rakkauteen. Kuva: Katianna Ruuskanen.

Moni sinkku tuskailee: Löydänkö ikinä elämääni rakkautta? Sinkkuvuosistani on jo aikaa. Silti sanonta Jollei heilaa helluntaina, ei koko kesänä tuo elävästi mieleen loputtomalta tuntuvan yksinäisyyden ja rakkauden kaipuun.

Joskus rakkauden etsimisestä tulee pakonomainen tarve. Minun täytyy löytää joku, jotta voin kokea olevani rakastettu. Ilman elämänkumppania tunnen olevani puolinainen. Monet laulut viestittävät, että ihmisestä puuttuu palanen ilman parisuhdetta.

Parisuhde ei ratkaise yksilön ongelmia

Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja lämpöä. Kokemus rakastetuksi tulemisesta syntyy suhteessa. En voi luottaa, että olen viehättävä, elleivät toiset ihmiset ole sitä minulle osoittaneet. 

On yllättävän tavallista epäillä omaa rakastettavuuttaan. Moni tekee sitä hiljaa mielessään, vaikka eläisi parisuhteessa.

Jos lasken oman arvoni parisuhteen varaan, kuljen heikoilla jäillä. Mikään suhde ei kestä niin isoa painetta. Koko elämää ei voi rakentaa yhden ihmisen ja hänen rakkautensa varaan. Jossain kohtaa jää pettää.

Joka kerta kun minua katsotaan hyväksyvästi, kasvan taas vähän kokonaisemmaksi

Parisuhteen lisäksi on monia muita suhteita, joissa voin vahvistua ja kokea rakkautta. Jokainen arvostava kohtaaminen rakentaa itsetuntoani.

Ihminen syntyy katseessa. Joka kerta kun minua katsotaan hyväksyvästi, kasvan taas vähän kokonaisemmaksi. On suositeltavaa hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka katsovat minua lempeästi. Itsenäisenkin ihmisen on lupa etsiä hyväksyntää.

Mietin sinkkuaikaista itseäni. Tekee mieli rohkaista häntä nauttimaan kaikista kohtaamisista. Parisuhde ei ratkaise yksilön ongelmia. Rakkaus hoitaa, mutta pakottaa myös kohtaamaan menneisyyden kipuja.

Sekä sinkkuelämä että parisuhde ovat löytöretkiä itsenäisyyden ja kiintymyksen mielenkiintoisissa maastoissa. Minä olen minä, erillinen muista, en tarvitse ketään ollakseni kokonainen. Samaan aikaan etsin yhteyttä. Saan tarvita toisten ihmisten apua ja löytää itseäni heidän välityksellään.

 

Helluntaiterkuin,

Anja Nwose

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Arkiset tähtihetket saattaa jäädä huomaamatta. Kuva: Hilkka Lydén.

Mitkä ovat olleet sinun tämän päivän tähtihetkesi? Kannattaa antaa aikaa vastaamiseen. Hyvien kokemusten mietiskely lisää hyvinvointiasi.

En tarkoita suuria tunteita herättäviä elämyksiä. Pyydän sinua pohtimaan tavallisia kokemuksia, jotka helposti jäävät huomaamatta.

Arkisen hyville asioille sokeutuu

Kun menet nukkumaan, palauta mieleesi päivän mukavia hetkiä. Kokeile kiitollisuusrutiinia: mieti illalla sängyssä ennen nukahtamista kolme päivän aikana tapahtunutta hyvää asiaa.

 

Unohda pakkopositiivisuus

Positiiviseen ajatteluun pakottaminen ei toimi. Ikävää kokemusta ei tarvitse kääntää hyväksi. Anna sekä kurjien että kivojen tapahtumien virrata mieleesi. Yleensä jäämme vatvomaan harmittavia hetkiä. Niitä ei tarvitse väistää. Mutta älä tällä kertaa jää analysoimaan, mikä meni pieleen. 

Pysäytä nauha hyvään hetkeen: ystävälliseen sanaan, lempeään katseeseen, hauskaan kommellukseen. 

 

Huomaamaton hyvä

Arkisen hyville asioille sokeutuu. Tavalliset taidot ja tapahtumat ovat voimavaroja, jotka kannattelevat elämää.

Mikä teidän perheessä sujuu kuin huomaamatta?

Jotkut lapset käyttäytyvät kadehdittavan kohteliaasti. Joissain perheissä organisoidaan kotityöt järkevästi. Toiset vanhemmat nauttivat ruoanlaitosta. Joissain perheissä lasten kaverisuhteet tuovat paljon iloa. Kenelläkään ei mene kaikki putkeen. Huomaan sen, mikä takkuaa, minkä kanssa saan tehdä töitä päivästä ja viikosta toiseen.

 

Puolison puuttuvat taidot

Parisuhteessakin tavalliseen hyvään helposti turtuu. Rakastumisen jälkeen vahvin tunne on ärsyyntyminen. Taaskaan se ei järjestellyt omia vaatteitaan. Miksei se voi puhua enemmän? Näen sen, mitä kumppani ei tee. Huomaan ne taidot, jotka häneltä puuttuvat.

Mistä tavallisista asioista olet kiitollinen puolisollesi tänään? Hymystä työpäivän jälkeen, keittiön raivaamisesta, puolison ja lapsen välisestä leppoisasta juttutuokiosta?

Osasinko itse toimia eri tavalla?

Tavallisistakin asioista kannattaa kiittää kumppania. Kiittämällä lisäät omaa onnellisuuttasi.

Millaisia taitoja puolisollasi on? Mieti asioita, joita et välttämättä hahmota taidoiksi. Ehkä hän osaa suhtautua vaikeuksiin rennosti. Kenties hän uskaltaa ilmaista mielipiteensä rohkeasti.

 

Päivän pieni poikkeus

Mistä kolmesta asiasta kiität tänään? Pysähdy yllättäviin poikkeuksiin. Mieti, mikä toimi paremmin kuin tavallisesti. Tekikö koululainen läksynsä ilman taistelua? Lähtikö lapsi päiväkotiin iloisempana kuin yleensä? Oliko puoliso hivenen tavallista empaattisempi? Osasinko itse toimia hiukan eri tavalla? Hengitinkö pari kertaa syvään, kun teki mieli räyhätä?

 

Arkiterkuin,

Anja Nwose

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Turvallinen kosketus auttaa avuttomuuden tunteeseen. Kuva: Katianna Ruuskanen.

 

Mitä teet, kun tunnet olevasi avuton? Veikkaan, että jokainen meistä kokee toisinaan keinottomuutta parisuhteessa ja perhe-elämässä. Näistä kokemuksista puhutaan liian harvoin.

 

"Avuttomuus ja yksinäisyys on minusta sietämätöntä. Siksi alan tiuskia. Raivostun ja syyttelen, kun en osaa muuta. Heijastan kylmyyttä ympärilleni.

Avuttomuus nousee lasten kanssa vääntäessä tai puolisoon tuskastuessa. Arkiset tilanteet osuvat syvälle. Järkevät sanat pakenevat, viisaat ajatukset pysyvät poissa. Nolottaa, että kadotan aikuisuuteni.

En osaa pyytää, että ottaisit minut kainaloosi

Viestin kehollani viileyttä. Kaipaisin tukea, mutta en osaa pyytää, että ottaisit minut kainaloosi. Työnnän sinua pois, että ehdin ennen kuin sinä torjut minut.

Rakennan ympärilleni suojakuoren, koska yritän kaikin tavoin painaa avuttomuuden tunteen syvälle, pois, näkymättämiin. Mutta siellä se on, syväjää.

Uskaltaisinko pyytää sinut vierelleni jäälautalle?

Että olisit siinä, etkä menisi pois

En kaipaa sinulta ohjeita tai ratkaisuja, en edes sanoja. Vain, että tuntisin turvallisen kosketuksen ja lämpimän ruumiisi vieressäni. Että olisit siinä, etkä menisi pois.

Älä vetäydy kauemmas, vaikka en ole mukavaa seuraa. Pieni lapsi syvällä minussa huutaa hyväksyntää: ota syliin, älä hylkää."

 

Entä jos aina ei tarvitsekaan pärjätä? Mitä tapahtuisi, jos antaisimme itsellemme luvan olla läheisissä ihmissuhteissa myös osaamattomia ja keskeneräisiä?

 

Lämmöllä, 

Anja Nwose

.

P.S. Kannattaa lukea Saija Falckin kirjoitus läheisyydestä ja koskettamisen kielestä.

 
 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Naistenpäivän ruusu sinulle, joka saat liian vähän kiitosta. Kuva: Pixabay.

Monet miehet antavat naisille ruusuja 8. maaliskuuta, mikä on hieno ele. Tänä naistenpäivänä toiveeni on, että me naiset opettelisimme osoittamaan arvostusta ja lempeyttä toisillemme.

Kenelle naiselle sinä voisit antaa ruusun?

Kuka on se nainen, jonka seurassa sinun on helppo hengittää? Tai ketä kadehdit? Kenen ominaisuuksia haluaisit itsellesi? Miten voisit ilmaista tämän ihailusi? 

Kenessä näet avuttoman puolen itsestäsi? Erityisesti hän kaipaa lämpöäsi. Kuka on se nainen, joka saa sinut ärsyyntymään? Hänen kauttaan voit oppia jotain tärkeää ja itsetuntemuksesi lisääntyy.

Kuka on nainen, jota ajattelet tänään erityisellä lämmöllä? Innostan sinua lähettämään tämän tekstin hänelle naistenpäivän ruusuna.

Kuka on se nainen, jota kadehdit?

Naistenpäivän ruusu sinulle loistava ja viehättävä nainen.

Naistenpäivän ruusu sinulle, joka saat liian vähän kiitosta.

Naistenpäivän ruusu sinulle menestynyt ja onnellinen nainen.

Naistenpäivän ruusu sinulle, joka et onnistunut tavoitteissasi.

Ja sinulle, joka vaadit itseltäsi liikoja.

Naistenpäivän ruusu myös sinulle, joka saat lokaa niskaasi sen takia, että olet niin älykäs, kaunis tai muulla tavoin valloittava. 

Naistenpäivän ruusu sinulle, joka koet olevasi erilainen nainen tai mietit sukupuolisuuttasi ristiriitaisin tuntein. Juuri sinua tarvitaan.

Elämää nähneiden naisten lempeät sanat ovat hunajaa sielulle

Huomaan kaipaavani rohkaisua erityisesti itseäni vanhemmilta naisilta. Elämää nähneiden naisten lempeät sanat ovat hunajaa sielulle. Ne kutsuvat liittymään ikiaikaiseen ja moninaiseen naisten ketjuun.

Kuka on se nuorempi nainen, jota sinä voisit kannustaa? Joka ei huomaa ainutlaatuisuuttaan? Ehkä olet nähnyt hänessä pilkottavan helmen, josta hän ei itse vielä tiedä. Ja vaikka tietäisikin, elämässä tarvitaan paljon kehuja.

Naisten välisessä rakkaudessa on iso voima.

 

Naistenpäiväterkuin,

Anja Nwose

 

Sain alkuinnoituksen tähän kirjoitukseen Juhan postauksesta Voiko nainen olla ”varsinainen hiihtäjä”?. Juha toteaa, että moni nainen kokisi helpotusta, jos häneen kohdistettaisiin vaativan katseeen sijaan lempeämmät silmät.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat