Kirjoitukset avainsanalla valta

Kuva: Sandy Millar/Unsplash

Parisuhde, jossa vastuunjako menee perinteisten sukupuoliroolien mukaan, sopii suurimmalle osalle oikein hyvin. Näinkö on ymmärrettävä tänä vuonna ilmestyneen Tasa-arvobarometri 2017-julkaisun tuloksia?

Tasavertaisuutta ja yhteistä vastuunjakoa toivotaan, mutta muutoksia totuttuihin käytäntöihin ei saada aikaiseksi

Erittäin suuri enemmistö barometriin haastatelluista kertoo kokevansa parisuhteensa joko erittäin tai melko hyväksi. Ja vain tyydyttäväksi parisuhteensa kokee hyvin harva, huonoksi ei juuri kukaan. Ja sitten toisaalla tutkimuksessa käy ilmi, että kotien vastuunjako menee pääosin kovin perinteisten sukupuoliroolien mukaan.

  • Naiset kantavat yhä suurimman taakan kotitaloustöistä. Miehet taas hoitavat suurimman osan erilaisista huolto- ja korjaustöistä sekä koneiden ja laitteiden asennuksista ja huollosta.
  • Naisilla on enemmän tyytymättömyyttä kotitöiden epätasaisesta jakamisesta. Miehet ovat taas naisia tyytymättömämpiä siihen, että heillä ei ole riittävästi valtaa perheen sisäisisessä päätöksenteossa.
  • Suurimmat erimielisyydet parisuhteissa koskevat nimenomaan kotitöiden jakamista. Seuraavilla sijoilla tulevat raha-asiat sekä lasten hoitoon ja kuljetuksiin osallistuminen

Tässähän ei ole mitään yllättävää. Mutta tällaiset tulokset voisivat olla ihan yhtä hyvin vaikkapa 1980-luvulta.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Perheneuvojan vastaanotollakin nämä samat asetelmat tulevat esiin hyvin usein. Pariskunnat riitelevät kotitöistä ja lastenkasvatuksesta. Tasavertaisuutta ja yhteistä vastuunjakoa toivotaan, mutta muutoksia totuttuihin käytäntöihin ei saada aikaiseksi oikein millään.

Toinen haluaisi jakaa vastuuta, mutta säilyttää vallan. Toinen taas toivoisi lisää valtaa, mutta ei välttämättä yhtään lisää vastuuta. Ja siinä sitä ollaan, perinteisiin kuvioihin jämähtäneinä.

Kaikesta tästä huolimatta huomattavan monet ovat siis parisuhteisiinsa hyvin tyytyväisiä. Vähän ymmälläni olen näiden asioiden äärellä.

Terveisin Anssi Tietäväinen

 

Kommentit (1)

I can do both
1/1 | 

Itse oon lihaksikas nainenja tällainen Modesty Blaise-kaunotar, mutta kas kummaa, hoidan kotia, nyrkkeilen, mulla on vartijan koulutus taskussa, nostan rautaa, käytän mekkoja ja osaan käsitellä aseita. Joskus mies saattaa jelpata kotitöissä ja tämä passaa mulle hyvin. Tämä auttaminen on tosiaan kiinni tilanteesta. Jotain perusjuttuka tiedän ns. miesten töistä ja varsinkin oven kahvan, joka kerran irtosi ovesta, asensin itse ilman miehen apuja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Taas tämä tunne, kuten usein tämän henkilön kanssa. Kun puhun asiaani, hän katselee minua kylmän arvioivasti, mittaillen, kriittisesti. Jatkan puhumista, mutta vatsaan tulee ontto tunne ja puheeni alkaa hieman takellella. ”Ei tämä ole mitään”, kerron itselleni. ”Varmaan kuvittelen vain”. Mutta ontto olo ei katoa. Ei tee mieli sanoa enempää. Vähän hävettääkin, vaikken oikein tiedä miksi. Tämän ihmisen peilissä näen itseni aika hölmönä. Kadun, että sanoin mitään.

Myöhemmin istun toisen ihmisen seurassa. Hän katselee ja kuuntelee minua ystävällisesti. Siitä katseesta luen ymmärrystä, hyväksyntää, arvostusta. Hänen katseensa edessä rentoudun. Uskallan tulla näkyväksi. Hänen peilistään näen, että olen ihana ja kiinnostava.

Millaisia katseita sinä saat osaksesi? Mittailevia, arvioivia, kriittisiä? Halveksuvia? Ankaria? Lempeitä? Kuka katsoo sinuun rakastavasti, hyväksyvästi?

Ihminen voi tulla kokonaiseksi vasta kun hän tulee nähdyksi. Ihminen voi tulla itsenään näkyväksi vasta, kun häntä katsotaan silmillä, jotka uskovat hänestä hyvää ja jotka tahtovat hänelle hyvää. Sellaisten katseitten alla voi löytää itsestään sen ainutkertaisen ihmisen, joka ytimessään on aina ollut, mutta jota on ehkä joutunut peittämään, pienentämään ja suojaamaan.

Millaisia katseita saat osaksesi? Kuka katsoo sinuun rakastavasti, hyväksyvästi?

Katseella on valtava voima. Meillä kaikilla on sen kautta paljon valtaa suhteessa toisiimme.

Katsomattomuuskin on vallankäyttöä. Kun en katso sinuun päinkään, ohitan ja torjun sinut. Osoitan, ettei sinulla ole minulle väliä. Katsetta odottava jää hylätyksi tulemisen kokemukseen. Se voi olla hyvin yksinäinen kokemus. Eleettömyydessään katsomattomuus on valtava ele.

Parisuhteessa on aika tavallista käyttää katseen ja katsomattomuuden valtaa. Miten raskas tunnelma on kodissa, missä ei katsota toista kohti. Miten hyvältä tuntuu, kun kaiken loukkaavankin jälkeen toinen katsoo jälleen silmiin haluten löytää takaisin yhteyteen. Katse on portti. Päivittäinen kaunis katse kumppanin silmiin saattaa olla tärkein parisuhdeteko.

Lapsi osaa onneksi pyytää katsetta. ”Katso äiti!” ”Katso isä!” Kaunis, hyväksyvä katse on ravintoa lapsen sielulle ja ehkä tärkeintä, mitä hänelle voi antaa. Kunpa jaksaisin katsoa lasta silmiin silloinkin, kun hän ei sitä pyydä. Isompi lapsi tarvitsee katsetta ihan yhtä lailla kuin pienempi, vaikka ei sitä mitenkään ilmaisisi.

Erityisesti on opeteltavaa siinä, miten katselen ihmistä, joka ei ole suloisimmillaan. Kuka katsoo ystävällisesti huppariinsa tai meikkiensä taakse piiloutunutta, kiukkuista ja umpimielistä murrosikäistä? Joskus ajattelen, että 14-vuotias poikalapsi saattaa olla maailman yksinäisin olento. Kyllähän sen omasta kokemuksesta tietää: Epävarmana ja huonosti voivana tarvitsee kaunista, rohkaisevaa katsetta enemmän kuin koskaan muulloin.

Kuka katsoo ystävällisesti huppariinsa tai meikkiensä taakse piiloutunutta, kiukkuista ja umpimielistä murrosikäistä?

Ja senkin on väliä, miten katson tuntematonta. Katsomisen tavalla vaikutan ilmapiiriin ympärilläni. Ystävällinen katseeni voi olla yksinäisen ihmisen ainoa hyvä kontakti päivän aikana. Kun hymyilen papalle kassajonossa, saatan valaista hänen päivänsä.

 Lämpimin terveisin Heli, perheneuvoja

 

 

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hyvä kirjoitus ja ihan totta! Katseella on valtava merkitys. Ja sen kyllä tuntee, jos joku katsoo kylmästi tai arvoisen ja toinen taas lämpimästi ja ystävällisesti.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat