Kirjoitukset avainsanalla perheneuvonta

Varjelethan myös parisuhdettasi kuten lastasi. Kuva Pixabay.

Mikä parisuhde? En muista, koska olimme kahdestaan ulkona. Seksielämämme on lähes kuollut. Ajattelimme, että keskitytään parisuhteeseen sitten kun lapset ovat vähän isompia. Tässä hyvin yleisiä lauseita pienten lasten vanhemmilta perheneuvojan luona. Se, että parisuhteen hoito jää lapsiperhetouhun jalkoihin on hyvin ymmärrettävää. Kuten Anja totesi kirjoituksessaan suhdetta lapseen on helpompi vaalia kuin suhdetta puolisoon.

Elämä luonnollisesti muuttuu, kun lapsi syntyy. Vauvan tulo on usein hartaasti toivottu asia, mutta joskus se tulee myös yllättäen. Pieni ihana vauva tarpeineen ja rytmeineen määrittelee vahvasti vanhempien elämää. Vauva on oikeutetusti keskiössä. Vanhemmilla on hyvin tärkeä ja vastuullinen tehtävä huolehtia vauvan hyvinvoinnista.  

Muutoksiin on hyvä asennoitua jo ennen ensimmäistä lasta.

Joku voi optimistisesti tai jopa itsekkäästi ajatella, että vauva tulee ja sopeutuu meidän elämäämme eikä minkään tarvitse muuttua. ”Matkustelemme ympäri maailmaa kuten aiemminkin”, ”meidän kotimme on aina avoinna kavereille” tai ”en luovu mistään vauvan vuoksi.”

Vauvan tarpeiden ensisijaiseksi asettaminen tapahtuu kuitenkin vanhempien tarpeista tinkien. Se tarkoittaa kahdenkeskisen ajan vähentymistä, usein seksielämän hiipumista hetkeksi ja yhteisten harrastusten jäämistä vähemmälle. Näihin on hyvä asennoitua jo ennen ensimmäistä lasta.

Vaikka elämä muuttuu vauvan myötä, parisuhteen ei tarvitse muuttua täysin erilaiseksi

Jo ennen vauvan syntymää on hyvä yhdessä pohtia mikä meille on tärkeää vanhemmuudessa. Oletusten sijaan on hyvä suunnitella vauvanhoidon, työelämään osallistumisen, taloudellisen vastuun ja kotitöiden jakoa. Tärkeää on myös pohtia kuinka pidämme itsestämme ja parisuhteesta huolta ruuhkavuosina. Tulevan suunnittelu ehkäisee pettymyksiä. Arki toki näyttää kuinka suunnitelma toteutuu ja sovitut käytännöt elävät tilanteen mukaan.

Vaikka elämä muuttuu vauvan myötä, parisuhteen ei tarvitse muuttua täysin erilaiseksi. Elämä rauhoittuu vauvan ympärille, mutta äidin tai isän tehtävä ei ole ainoa sinua määrittelevä rooli. Vaikka vauvantulo tuo usein mukanaan väsymystä ja kireyttä, se on myös parisuhdetta vahvistava, syventävä ja lähentävä sidos. Perheen perustaminen on suuri sitoumus, joka rikastuttaa suhdetta. Vanhempina olemme ainutlaatuisia lapsen lisäksi myös toisillemme.  

Se, millä tavalla parisuhde muuttuu lasten myötä, on täysin teistä kahdesta kiinni!

 

Pidä parisuhteesi elossa tarkistamalla nämä asiat:

  • Kärsiikö puolisosi ulkopuolisuuden tai yksinäisyyden tunteista vanhemmuudessa? 
  • Onko vanhemmuutenne oikeasti yhteinen projekti?  Tärkeään vastuutehtävään tarvitaan molempia! Toinen ei ole vain toisen apuri.
  • Ethän arvostele toisen tapaa hoitaa lasta ilman painavaa syytä. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa lasta hyvin!
  • Uskallathan turvautua puolisoosi epävarmuuksissasi vanhemmuuden tai oman jaksamisesi suhteen. Ihmetelkää ja pohtikaa asioita yhdessä!
  • Koska olet viimeksi sanonut rakkaallesi jotain kivaa tai koskettanut häntä? Pidä huolta, että puolisosi ei kärsi huomion puutteesta!
  • Jos olet tyytymätön esimerkiksi kommunikaatioon tai seksielämään parisuhteessasi, ota asia nopeasti puheeksi. Puoliso ei usein omassa kuplassaan tiedä ajatuksistasi!
  • Huolehdithan oman ajan lisäksi myös parisuhdeajasta! On erittäin tärkeää olla itse ja nähdä puolisosi muussakin kuin vanhemman roolissa. 
  • Jos läheisverkostot ovat puutteellisia, olkaa luovia. Vuorottelu lastenhoidossa tuttavaperheen kanssa tai naapurin teini hoitajana ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
  • Järjestä kohtaamisia myös arjen keskelle. Lasten nukkuessa tai katsoessa lastenohjelmia, viettäkää pieni hetki yhdessä iltapalalla jutellen tai sohvalla sylikkäin ilman puhelimia.
  • Muistathan kohdata puolisosi tervehtien ja halaten erottaessa ja tavattaessa. Rituaalit pitävät lämpöä tehokkaasti yllä!

Vanha sanonta parisuhteesta lapsen kotina pitää paikkansa. Pieni vauvakin aistii mielialamme ja reagoi siihen. Hyvä parisuhde on paras lahja lapsillemme.  Jos parisuhteenne on jäänyt ruuhkavuosien jalkoihin, tunneyhteys on hukassa ja keskustelut eivät onnistu, tarttukaa asiaan ripeästi! Ulkopuolista apua on tarjolla perheneuvolassa ja perheasiain neuvottelukeskuksessa. Jo muutama keskustelu tarpeeksi aikaisessa vaiheessa voi auttaa yhteyden palautumiseen!

Parisuhdetta hoitamalla tunneyhteys kuitenkin pysyy riittävän kantavana ja haastavakin pikkulapsivaihe kestetään!

Jokaisessa parisuhteessa on pieniä tunnekatkoksia, niiltä ei voi välttyä. Parisuhdetta hoitamalla tunneyhteys kuitenkin pysyy riittävän kantavana ja haastava pikkulapsivaihe kestetään! Lasten saaminen on hyvä nähdä parisuhteen kehitysvaiheena. Jokaisella vaiheella lasten kanssa on ihanat ja haastavat hetkensä.  Iloitse ja nauti näistä ainutlaatuisista hetkistä! 

 

Terveisin

 

Nina Kauppinen

Kirjoitus perustuu osittain artikkeliini Muuttuko parisuhde lapsen saamisen jälkeen Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon kirjassa Suhteellista - pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta.  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Perheneuvoja Anssi. Kuva: Anna Huovinen

  

Istun työhuoneessani ihmisten kanssa ja yhdessä mietimme, miten elämä voisi olla parempaa, mukavampaa ja antoisampaa. Tai miten voisi tulla itsensä ja puolisonsa kanssa paremmin juttuun. Sitä on perheneuvojan työ yksinkertaistettuna. Hyvinvoinnin, itsetuntemuksen ja rakkauden edistämistä sekä muutoksen etsimistä.

Tätä työtä teen Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueella. Työhöni kuuluu myös todella mainion, ammattitaitoisen ja hauskan seitsemän työntekijän perheneuvontatiimin johtaminen. Työurallani olen erityisesti tutustunut esimerkiksi miesten kanssa työskentelyyn ja lähisuhdeväkivallan kysymyksiin.

Olen uusperheellinen kahden hienon täysi-ikäisen tyttären isä ja naimisissa ihanan naisen kanssa. Tykkään liikunnasta ja urheilusta. Itse siis harrastan liikuntaa, liikun luonnossa, käyn salillakin. Mutta kaikkein mieluiten pelaan jalkapalloa, ikämiespalloilua. Urheilua taas mielelläni katselen, vaikka pidänkin itseäni hyvin maltillisena penkkiurheilijana.

Lisäksi virkistän itseäni lukemalla, maukkaalla ruualla sekä hyvillä elokuvilla ja sarjoilla. Jostain syystä rikostarinat viehättävät, niin kirjoissa kuin sarjoissakin. Ehkä siinä on takana kiinnostus ihmismielen kiemuroita kohtaan.

Terveisin perheneuvoja Anssi

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat