Odottaja kysyy

Voiko synnytyksen käynnistää niin sanotuin luonnollisin konstein? Miten? Ovatko ne tehokkaita?

Terveydenhoitaja vastaa

Luonnollisilla tavoilla voidaan ymmärtää sekä lääkkeettömät synnytyksen käynnistymistä avittavat ja itsenäisesti kotona kokeiltavat keinot.

Jos synnytys ei ole näyttänyt merkkejä käynnistymisestä eli kohdunkaula ei ole lähtenyt kypsymään tai supistuksia ei ole ollut, ei synnytystä saa käyntiin millään lääkkeettömällä keinolla. Jo käynnistymään lähtenyttä synnytystä voidaan sen sijaan nopeuttaa ärsyttämällä kohdunkaulaa ja rasittamalla kehoa.

Ehkä tehokkain lääkkeetön kohdunkaulan ärsytys tapahtuu kätilön tekemällä ronskilla sisätutkimuksella. Tutkimuksessa kätilö painelee ja venyttelee kohdunsuuta sormillaan. Jos kohdunsuu on jo pehmeä ja avautunut, voi kätilö irrotella sikiökalvoja. Tämä saa kohdun supistelemaan.

Kotona toteutettavista keinoista tehokkain saattaa olla seksin harrastaminen. Miehen sperma sisältää ainesosia, jotka kypsyttävät kohdunkaulaa.

Saunan tai ikkunoiden pesu rasittaa kehoa, mutta synnytyksen tulee jo olla käynnissä, jotta nämä keinot avittaisivat synnytystä millään tavalla. Muuten ne vain väsyttävät tulevaa synnyttäjää ja aiheuttavat tehottomia supistuksia.

Vauva syntyy sitten, kun se on siihen valmis. Normaali raskaus kestää 37–42 viikkoa eli vielä kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen syntynyt vauva on syntynyt normaaliin aikaan.

Jos vauva ja äiti voivat hyvin, neuvolasta varataan yliaikaiskontrolli äitiyspoliklinikalle raskausviikolle 41+5. Tällöin tehdään jo yleensä käynnistyspäätös, ettei raskaus menisi yli 42 viikon. Kun raskaus menee yliaikaiseksi, tila kohdussa on jo vähäinen, istukka ei välttämättä enää toimi täydellä tehollaan ja vauva on siksi hyvä saada syntymään.


Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet

Bebesinfo.fi

Hus.fi: Synnytyksen käynnistäminen

Ksshp.fi: Yliaikainen raskaus

Kommentit (1)

Vierailija

Ihanko tosi terveydenhoitaja käyttää yhtenä lähteenään bebesinfoa, jonka ylläpitäjä ei sivujen mukaan edes ole terveydenhuollon ammattilainen vaan ihan itsekouluttautunut synnytyksestä kiinnostunut henkilö? Toki lähteenä käytetyn bebesinfo.fi linkin takaa löytyy kysymys ja vastaus, jossa vastaaja on kysynyt mielipiteitä kätilöltä, mutta silti! Toivoisin luotettavia lähteitä tähän blogiin, kun kerran ammattilainen antaa ohjeita äideille.

Seuraa