Odottaja kysyy

Voiko vauvan liikkumisen aktiivisuudesta päätellä jotain vauvan luonteesta?

Terveydenhoitaja vastaa

Vauva liikkuu kohdussa normaalisti koko raskauden ajan suhteellisen vilkkaasti. Liikkeet alkavat tuntua noin raskausviikolla 18–22.

Jotkut uudelleensynnyttäjät ovat havainneet liikkeitä jo aikaisemmin. Jos istukka sijaitsee kohdun etuosassa, voi liikkeitä olla vaikea tunnistaa ja ne alkavat tuntua selvemmin vasta myöhemmin. Myös äidin ruumiinrakenne voi vaikuttaa liikkeiden tuntemiseen.

Jokaisella vauvalla on yksilöllinen uni-valverytminsä. Vauva liikkuu tunnissa noin 3–50 kertaa ja lepojaksot kestävät noin 20–40 minuuttia kerrallaan. Monet vauvat liikkuvat eniten iltaisin tai aamuyöllä.

Loppuraskaudessa liikkuminen tuntuu erilaiselta, koska kohdussa on jo melko ahdasta. Neuvolassa kehotetaankin laskemaan vauvan liikkeitä raskausviikolta 37 eteenpäin, riskiraskauksissa jo aiemmin.

Kun vauva liikkuu 10 kertaa tai useammin tunnin aikana, on liikettä riittävästi. Koska vauvan rytmi on yksilöllinen, kannattaa liikelaskenta ajoittaa siihen, kun vauva on vilkkaimmillaan.

Liikkeet lasketaan levossa, kyljellä maaten. Jos 10 liikettä tulee täyteen ennen kuin tunti on kulunut, vauva liikkuu riittävästi ja laskennan voi keskeyttää siltä päivältä.

Mikäli liikkeitä ei tule riittävästi tunnin aikana, vauvaa voi herätellä vatsanpeitteiden läpi ja juoda esimerkiksi tuoremehua, jotta vauva saa energiaa ja kokeilla sitten uudestaan tunnin ajan. Jos liikkeitä ei vieläkään ole riittävästi, pitää ottaa yhteys neuvolaan tai äitiyspoliklinikalle.

Liikkeet kertovat siitä, että vauva saa happea ja ravinteita riittävästi. Vauvan luonnetta niistä on vaikea arvioida. Voi toki olla niin, että vilkasliikkeinen vauva on syntyessään aktiivisempi ja vähemmän liikkuva rauhallisempi, mutta mitään johtopäätöksiä ei kohtuajan liikkeistä voi vauvan luonteen suhteen tehdä.

Kun äiti alkaa tuntea vauvan liikkeitä, alkaa hän myös saada mielikuvia vauvasta. Millainen vauva on? Kenen näköinen hänestä tulee? Millainen hän tulee olemaan luonteeltaan?

Isäkin pääsee tutustumaan vauvaan, kun liikkeet tuntuvat vatsan päältä. Isä voi myös kokeilla kuunnella vauvan sydänääniä tyhjällä vessapaperirullalla tai painamalla korvansa vatsaa vasten.

Mielikuvat vauvasta saavat aikaan sen, että lapseen on helppo kiintyä. Vauvan vaativuus ei tunnu ahdistavalta vaan vanhemmat tuntevat myötätuntoa pientä ihmistä kohtaan ja hoitavat häntä parhaalla mahdollisella tavallaan. Vanhemmuus on jo alkanut raskauden aikana mielikuvien muodossa.

Mielikuvat vauvasta vahvistavat myös yhdessä koettua, jaettua vanhemmuutta äidin ja isän välillä. Vauva hyötyy siitä, että hänellä on kaksi häneen kiintynyttä vanhempaa. 

Lähteet

Hus.fi: Ohje sikiön liikkeiden laskemiseksi

Tuusula.fi: Sikiön liikelaskenta-ohje

Turku.fi: Huolta sikiön liikkeistä?

Kpshp.fi: Sikiön liikelaskenta

Hel.fi: Vanhemmuus vahvistuu mielikuvilla

Hel.fi: Sydänäänten kuuntelu

Mia,
terveydenhoitaja

Kommentit (2)

Vierailija

Omista lapsistani eka oli vatsassa hyvin rauhallinen venyttelijä - synnyttyään taas vauhtia on riittänyt liikaakin, ADHD-diagnoosiin asti.. Uniongelmia aina.

Toka taas oli vatsassa villi, kieppui kuperkeikkoja jatkuvasti ja ultrat olivat vaikeita kun sikiö sinkoili niin vilkkaasti. Hän taas on ollut aina rauhallinen, hyvä nukkuja.

Seuraa