Odottaja kysyy

Minkä kokoinen vauvasta tulee? Vaikuttaako äidin ruokavalio vauvan kokoon?

Terveydenhoitaja vastaa

Vauvat painavat syntyessään keskimäärin 3500 grammaa. Normaalipaino vaihtelee kuitenkin 2700–4500 gramman välillä. Poikavauvat painavat keskimäärin enemmän kuin tyttövauvat.

Jos vauva painaa alle 2500 grammaa, puhutaan keskosesta, ja yli 4500 grammaa, makrosomisesta eli poikkeavan kookkaasta vauvasta. Vuonna 2010 yli 4000 gramman painoisia vauvoja oli kaikista Suomessa syntyneistä 16,7 prosenttia ja alle 2500 gramman painoisia 4,5 prosenttia.

Tupakoivien äitien vauvat painavat syntyessään noin 200 grammaa vähemmän kuin tupakoimattomien äitien vauvat.

Vastasyntynyt on noin 50 senttimetriä pitkä.

Äidin ruokavaliolla on merkitystä vauvan kokoon. Suurikokoisia vauvoja synnyttävät yleensä äidit, joilla on ylipainoa raskauden alkaessa tai joiden paino nousee huomattavasti raskauden aikana ja äidit, joilla on raskausdiabetes.

Raskausdiabetesta hoidetaan yleisimmin ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla, mutta aina vauvan poikkeavaa kookkuutta ei voida estää, vaikka äiti olisi tarkassakin seurannassa. 

Ennen raskausviikkoa 30 tehdyillä painoarvioilla ei ole niinkään merkitystä vauvan lopullisen syntymäpainon arvioinnissa. Puolet syntymäpainostaan vauva kerryttää kohdussa viimeisten 8–10 raskausviikon aikana. Raskausviikosta 32 eteenpäin vauvan paino nousee noin 250 grammaa viikossa.

Jos neuvolassa herää epäilys vauvan epätavallisesta kookkuudesta tai vauvan ja äidin lantion epäsuhdasta, lähetetään äiti synnytyksen suunnitteluun äitiyspoliklinikalle.

Lähteet

Stakes.fi: Vastasyntyneet 2010
Terveyskirjasto.fi: Makrosomia
Vantaa.fi: Sikiön kasvu

Mia,
Terveydenhoitaja

Kommentit (11)

Vierailija

Esikoinen 4495g, kuopus 5170 (Itse taisin olla n.3700g syntyessäni). Olen n.158cm pitkä ja paino oli n.68kg raskauksien alussa. Ensimmäisen 20rv:n aikana paino putosi kummallakin kerralla 4-5kg,mutta synnytykseen mennessä oli kummankin kanssa paino noussut +20kg lähtöpainosta. Ei raskausdiabetesta,ja 2-3 sokerirasitustestiä tehty/raskaus. Ja taivas sitä mahan kokoa...

Vierailija

Esikoinen 4495g, kuopus 5170 (Itse taisin olla n.3700g syntyessäni). Olen n.158cm pitkä ja paino oli n.68kg raskauksien alussa. Ensimmäisen 20rv:n aikana paino putosi kummallakin kerralla 4-5kg,mutta synnytykseen mennessä oli kummankin kanssa paino noussut +20kg lähtöpainosta. Ei raskausdiabetesta,ja 2-3 sokerirasitustestiä tehty/raskaus. Ja taivas sitä mahan kokoa...

Vierailija

Esikoiseni leikattiin perätilan ja ahtaan lantion (magneetissa todettiin spina intera-välimitta 3mm alle suositellun minimin) vuoksi rv39+0, painoi 3700g (49,5cm). Painoni nousi raskauden aikana n.10kg. Toinen lapseni käännettiin onnistuneesti perätilasta ja syntyi nyrkki poskella rv41+2, painoi 4700g (52cm). Mahtui syntymään vaikka vauriota tuli jonkin verran. Kymmenen pisteen vauva. Onneksi en tiennyt sikiön kokoa ennen synnytystä. Toisessa raskaudessa painoa tuli itselleni alle 8kg, eipä siitä jäänyt paljon laitokselta kotiin vietäväksi.. Molemmat lapseni ovat poikia. Olen ja olin ennen kumpaakin raskautta hoikkarakenteinen ja pitkä (59kg/174cm), liikuin molempien raskauksien aikana tilanteen sallimalla tavalla ja söin normaalisti. Sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ei todettu kummassakaan raskaudessa minulla eikä myöskään toisella lapsella, joka oli painonsa vuoksi seurannassa syntymän jälkeen. Arvoitukseksi jäi mistä sikiön suuri koko johtui. Näytti olleen melkoinen yllätys myös neuvolan terveydenhoitajalle :)

Vierailija

Eipä se ylipaino aina tarkoita isokokoista vauvaa. Minulla oli 30 kiloa ylipainoa, mutta raskausaikana söin erittäin terveellisesti ja paino jopa putosi niin että synnyttämään lähtiessä painoin kilon vähemmän mitä ennen raskautta. Täysiaikainen poikavauva painoi syntyessään hieman alle 3 kiloa ja oli 50 cm pitkä.

Vierailija

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen kuin terveydenhoitajan vastauksessa kuvataan. Perintötekijöilläkin on merkitystä vauvan kokoon, ruumiinrakenteeseen ja erityisesti pään kokoon. Olen myös  kuullut, että vauvan koon suhteen taistelevat äidin ja isän geenit; isän puolesta on ollut historian kuluessa edullista, että vauva syntyy mahdollisimman hyvin kasvaneena, äidin geenit pyrkivät pitämään vauvan kokoa äidin kannalta sopivissa rajoissa. Vauvan kokoon vaikuttavista asioista tuli luettua aika paljon etenkin ensimmäisen odotuksen aikana, koska mieheni on ollut syntyessään poikkeuksellisen iso vauva, "stubb-kokoa" eli yli 5,5 kiloinen ja isopäinen. Itse olin syntyessäni 3,7 kiloinen. Esikoisen ollessa vatsassa vauvan koko ja pään koko jännittivät paljonkin, varsinkin kun tiesimme vauvan pojaksi. Oma painoni nousi raskausaikana 7 kiloa, olen normaalipainoinen, harrastin aktiivisesti liikuntaa myös raskausaikana eikä minulla ollut raskausdiabetestä. Vauva syntyi lopulta suunnitellulla sektiolla viikolla 39, oli nelikiloinen ja sen verran kookas oli hatun koko, että kätilö totesi sektion olleen varmasti hyvä ratkaisu. Edelleen päänkoko menee reippaasti päälle +2:n käyrällä, lähempänä +3:a. Kuopus oli syntyessään 4,5 kiloinen ja 56-senttinen, syntyi lopulta sektiolla 2,5 viikkoa lasketun ajan jälkeen. On ruumiinrakenteeltaan selkeästi veljeään hentoisempi ja päänkoko vain +1 ja 2 käyrien välissä. Ei siltikään suostunut syntymään alateitse, synnytys ei vain käynnistynyt. Tuossa vaiheessa vauvan  viimeisin kokoarvio oli 5,2 kiloa, liekö sekin sitten vaikuttanut alitajuisesti itseeni. Oma arvioni on, ettei pitkä vauva päässyt laskeutumaan kunnolla.

Olen äärettömän kiitollinen kahdesta mahtavasta pojastani ja siitä, että nykypäivänä sektio on turvallinen ja käypä vaihtoehto, koska omista valinnoista huolimatta asioihin ei vain aina voi vaikuttaa, kun kyse on syntymän ihmeestä.

Vierailija

Oma painoni oli kun plussasin 50kg. Raskauden aikana painoa tuli n 10kg. Me vanhemmat olemme molemmat alle 170cm ja hoikkia. En herkutellut raskausaikana vaan söin normaalisti ja terveellisesti. Kävin samana päivänä kun poika syntyi sairaalassa kun tuntui että paikat sattuu eikä pysty kävelemään. Mainitsin myös että vauva tuntuu todella paljon kookkaammalta kun esikoinen joka oli 3600g.Kätilö totesi arvion jälkeen että maximissaan 3kiloa tulee vauva painamaan syntyessään,tuntuu vain isolta kun itse olet pieni ja siro. Tänä samaisena päivänä joka oli myös laskettu päivä poika syntyi 4630g ja 55,5cm. Oli aika jumissa synnytyksessä ja vaikeuksia tulla ulos. Jos tulee vielä kolmas lapsi niin kätilön ja neuvolan mukaan suoraan sektioon. Riskit olivat todella isot ja vauvaa ei meinattu saada ulos millään. Loppu hyvin kaikki hyvin. 

Vierailija

"Suurikokoisia vauvoja synnyttävät yleensä äidit, joilla on ylipainoa raskauden alkaessa tai joiden paino nousee huomattavasti raskauden aikana ja äidit, joilla on raskausdiabetes."

Kannattaa pitää mielessä myös suvussa syntyneet lapset ja sitä myöten sukurasite. Minulle ja sisarilleni ei ole syntynyt yhtään lasta joka olis painanut alle 4000 g, serkuksia on nykyään yhteensä 11. Myöskään kellään meistä ei ole ollut raskausajan diabetesta, tai "tavallistakaan" diabetesta emmekä ole ylipainoisia. 
- lisäksi yhtä lapsistani odottaessa oksensin niin pitkään että menetin/laihduin n. 13 kg.

Totta kai ravinto vaikuttaa, mutta älkää unohtako sukurasitettakaan :)

Vierailija

oma pituus 153, mies 173. Tyttö syntyi laskettuna päivänä, 2800 ja 47. Paino nousi noin 10 kg, ensin lähti oksentamisen takia 2 kg. Oli

ylimääräistä ultraa ja röntgeniä, mutta lantion ala-aukeama oli normaali, joten alatiesynnytys.

Vierailija

Meillä meni kummankin raskauden kanssa niinpäin että arvioivat vauvojen kokoa pieniksi, ensimmäinen syntyi viikko yli lasketun ja paino 3600 g ja toinen viikko alle lasketun ja paino saman verran. Etenkin toisen kohdalla kyselivät syönkö tarpeeksi kun maha on niin pieni ja arvelivat kooksi pari päivää ennen synnytystä 3200 g. Oma paino nousi kummankin kohdalla 16-20 kg. Söin ekan kanssa tosi terveellisesti, toisen loppuajasta vedin herkkuja koko ajan kun yritin saada vauvaan lisää painoa hädissäni, oma painohan tuo vaan nousi, mahakaan yhtään kasvanut, kutistui vain.

Seuraa