Blogista voit lukea terveydenhoitajien vastauksia yleisimpiin odottajia mietityttäviin pulmiin.

Yhtä on odotettu, toivottu ja yritetty hartaasti. Ehkä toivokin on jo menetetty ennen kuin tärppää. Toinen tupsahtaa täysin odottamatta, yllätyslahjana.

Vauvan odotus voi alkaa monella tapaa. Perheet, odottajat, odotukset, pelot, ilot ja tunteiden ristiaallokot ovat jokaisella omanlaisensa. Raskaus on aina yksilöllinen asia, myös saman naisen eri raskaudet.

Samaan aikaan odotusaikaan kuuluu paljon yhteisiä, yhdistäviä piirteitä. Odottavilla äideillä ja isillä voi olla monenlaisia askarruttavia asioita mielessä. Erityisesti ensimmäinen raskaus ei kypsytä ainoastaan kohtuvauvaa, vaan myös vanhemmuus käynnistetään odotusaikana.

Suomessa nautimme erinomaisen ilmaisen neuvolajärjestelmän eduista. Suomi onkin rankattu Pelastakaa Lapset ry:n raportissa jo toista vuotta peräkkäin maailman parhaaksi maaksi olla äiti. Tietoa ja tukea on tarjolla paljon, ehkä liiaksikin, eikä odottaja aina tiedä, mitä asioista pitäisi ajatella.

Boheemin rennosta naisesta voi yllättäen kuoriutua raskausaikana tiskipöytiä vimmatusti jynssäävä bakteerien metsästäjä tai muita itsellekin yllättäviä piirteitä voi ilmaantua kanssaihmisten huvitukseksi.

Tai sitten ei: siinä missä toinen heittelehtii mielialojen vuoristoradassa, toinen hiihtelee raskausajan seesteisen tasaisesti. Ja kolmas kärvistelee pitkittyneen raskauspahoinvoinnin kourissa.

Kukin tyylillään. On ihan ok, jos haluat tietää kaiken mahdollisen raskausajasta. Selviät toki myös pienemmälläkin panostuksella. Omasta neuvolastasi saat raskaus- ja imetysaikaa koskevia keskeisiä ohjeita ravitsemuksesta liikuntaan. Ohjeet on laadittu ajantasaisen tiedon pohjalta turvaamaan raskauden luonnollista kulkua.

Yksilöllistä ohjausta ja ohjeita kannattaa kysyä ensisijaisesti omalta neuvolaterveydenhoitajalta/kätilöltä, joka tuntee odottajan tilanteen. Paljon on myös kysymyksiä, joihin ei ole absoluuttista oikeaa tai väärää vastausta – silloin on mietittävä yhdessä parasta mahdollista vaihtoehtoa.

Tästä blogista voit lukea terveydenhoitajien vastauksia yleisimpiin odottajia mietityttäviin pulmiin. Toivottavasti vastauksista on sinulle hyötyä.

Hyvää odotusaikaa!

Terveisin Plussaajat-tiimi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

2/2 | 

Hei,

Toistaiseksi blogia on tarkoitus päivittää kuta kuinkin viikottain.

t. Plussaajat-tiimi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista