Odottaja kysyy

Pelkään kovasti synnytystä ja haluaisin pelkopoliklinikalle juttelemaan kätilön kanssa. Miten sinne pääsee ja mitä siellä tapahtuu?

Terveydenhoitaja vastaa

Synnytys voi pelottaa monesta syystä ja tämä on täysin inhimillistä. Jotkut pelkäävät kipua, toiset kontrollin menettämistä, joku muu sairaalaympäristöä. Pelon aihe on kovin yksilöllinen.

Psyykkinen oireilu kuten masennus lisää synnytyspelon mahdollisuutta. Pelon taustalla voi myös olla muun muassa työttömyys, tuleva yksinhuoltajuus, raiskaus tai muu kivulias seksikokemus tai aiempi raskaudenkeskeytys. Uudelleensynnyttäjillä pelko voi johtua aikaisemmasta traumaattisesta synnytyksestä.

Synnytyspelkoon voidaan puuttua jo neuvolassa, joten puhu siitä rohkeasti. Neuvolan terveydenhoitaja voi jutella kanssasi pelon syystä ja pohtia mistä se saattaa johtua. Tavoitteena on saada äiti luottamaan itseensä ja kehonsa taitoon synnyttää.

Perhevalmennus on osa synnytyspelon hoitoa. Siellä pelokas äiti voi saada vertaistukea niiltä äideiltä, jotka odottavat innokkaana ja suhtautuvat synnytykseen levollisesti. Synnytysvideon näkeminen ja siitä keskustelu voi lievittää synnytyspelkoa.

Synnytyspelkopoliklinikalle lähetetään, jos pelko on voimakasta. Tällöin poliklinikalle tulisi päästä viimeistään raskausviikolla 30.

Pelkopoliklinikalla työskentelee lääkäri ja kätilö, joiden kanssa yhdessä suunnitellaan synnytyspelon hoito. Ensimmäinen käynti on kätilön vastaanotolla, jolla äiti saa puhua pelostaan ja sen mahdollisista syistä. Käynnillä kartoitetaan muun muassa äidin tukiverkostoa, elämäntilanne, psyykkinen tila sekä perhetilanne. Kätilö antaa tietoa synnytyksen etenemisestä, kivunlievityksestä ja hänen kanssaan voi tehdä synnytyssuunnitelmaa. Jos yksi käynti ei ole riittävä, varataan uusi aika kätilölle, synnytyspelkolääkärille tai yleissairaalapsykiatrian poliklinikalle riippuen äidin tarpeesta.

Pelkopoliklinikan kautta voi päästä myös terapeutin juttusille joko yksilökäynnille tai terapeutin vetämään ryhmään. Ryhmässä pelon aiheuttamat häpeän tunteet voivat lieventyä, kun äiti kuulee muiden synnytystä pelkäävien kertovan tunteistaan ja kokemuksistaan.

Synnytyspelosta kärsivä äiti saattaa toivoa synnytystavaksi sektiota eli keisarinleikkausta. Ketään ei pakoteta synnyttämään alateitse, mutta sektio ei myöskään hoida synnytyspelkoa. Päätöstä synnytystavasta ei koskaan tehdä ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä ellei sille ole perustetta äidin sairauden vuoksi. Vuonna 2005 vain 1,1 % äideistä synnytti suunnitellulla sektiolla synnytyspelon vuoksi.

Uudelleensynnyttäjä saattaa pelätä synnytystä edellisen huonon synnytyskokemuksen tai aikaisemman sektion vuoksi. On tärkeää, että äiti tulee keskeyttämättä kuulluksi, kun hän kertoo edellisestä synnytyksestään. Lääkäri tekee päätöksen synnytystavasta kliinisen arvion perusteella yhdessä äidin kanssa. Tämä auttaa äitiä sietämään epävarmuutta ja hän todennäköisemmin uskaltautuu alatiesynnytykseen.

Lähteet
Terveyskirjasto: Synnytyspelko

Potilaan Lääkärilehti: Synnytyspelon hoito

PKSSK: Synnytyspelkopoliklinikan toiminta

Mia,
Terveydenhoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

1/4 | 

Itse aikoinani pelkäsin. Väitetään, että tieto vähentää pelkoa, tutustumiskäynti osastolle, video yms. Voin sanoa,  että ei todellakaan toimi. Mitä enemmän synnytyksen vaiheista sai tietoa, sitä enemmän pelotti. Ja koko tuleva toimenpide suorastaan kauhistutti. Halusin koko jutun pois mielestä. Se tepsi. Kun poistin mielestäni tulevan synnytyksen, en suostunut kuuntelemaan kun joku jotain asiasta mainitsi, kieltäydyin ajattelemasta koko asiaa. Heikotti ja pyörrytti koko ajatus siitä mitä olisi koettava ja kestettävä.  Niinpä katosi myös pelko. Kun synnytys sitten tuli ajankohtaiseksi, ei ollut liikaa tietoa hommaa pilaamassa, ja kun se hetki oli siinä käsillä ei enää osannut pelätä. Jos siis synnytys pelottaa yritä olla ajattelematta koko asiaa ja ota se vastaan sellasena kun se tulee. Liika tieto ei aina ole hyväksi.

2/4 | 

Hei vierailija,

kiitos kun jaoit kokemuksesi. Synnytyspelon syyt ovat moninaiset ja se, miten sitä toivoo hoidettavan on yksilöllistä. Monet synnytystä pekäävät haluavat asiasta mahdollisimman paljon tietoa ja haluaisivat suunnitella synnytyksensä etukäteen mahdollisimman tarkasti. 

Hienoa, että löysit itsellesi toimivan tavan valmistautua synntykseen. Toivon, että synnytyksesi oli voimauttava ja suhtaudut seuraavaan mahdolliseen synntykseesi levollisin mielin.

Ystävällisin terveisin,
Mia
terveydenhoitaja

3/4 | 

Aina puhutaan sektiosta synnytyspelon lääkkeenä - entäs kun pelkää sektiota? itse pelkopolin asiakkaana huomasin ettei tämän sortin pelkoon oikein apua saa.

Vierailija
4/4 | 

Ei kyllä hirveesti lisää luottamusta ja vähennä pelkoa se, että pitäisi etukäteen käydä pelkopolilla suunnittelemassa, että saa asianmukaista hoitoa ja kivunlievitystä sitten synnytyksessä. Pitäus olla ihan itsestäänselvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista