Odottaja kysyy

Olen kuullut, että neuvolassa otetaan odottajalta B-streptokokki-näyte. Mikä se on ja miksi se otetaan? Otetaanko näyte kaikilta? Voiko streptokokki olla vauvalle vaarallinen, vai voidaanko tarttuminen jotenkin estää?

Terveydenhoitaja vastaa

Streptokokki-B on bakteeri, joka elää ihollamme. Joskus se siirtyy myös emättimen tai peräaukon limakalvoille.

Streptokokkinäytteen ottoa suositellaan nykyään kaikille odottajille. Näyte otetaan pumpulipuikolla emättimen suulta ja peräaukosta loppuraskaudessa, yleensä raskausviikoilla 35–37, jotta synnytyksessä tiedetään tarvitseeko äiti antibioottitiputuksen. Antibiootti estää bakteerin tarttumisen vauvaan. Näyte voidaan ottaa myös synnytyssairaalassa synnytyksen käynnistyttyä.

Streptokokki-B ei ole oireettomana äidille haitallinen, mutta se voi aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektion, joka pitää hoitaa heti. Hoitamaton streptokokki-infektio on vauvalle vaarallinen.

Bakteeri voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vauvalle aivokalvontulehduksen tai sepsiksen eli kansankielellä verenmyrkytyksen. Ilman antibioottia infektioriski on 1–2 prosentin luokkaa. Kaikki vauvat eivät siis saa infektiota, mutta silti bakteeria kantavat äidit halutaan hoitaa, jotta riskit vauvalle olisivat mahdollisimman pienet.

Antibiootti aloitetaan myös, jos äidillä on synnytyksen käynnistyttyä streptokokki-B-infektion oireita, kuten kuumetta. Myös raskauden aikana hoidettu virtsatieinfektio tai aiemmin syntyneen vauvan streptokokki-B-infektio on aihe antibiootille.


Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet

Thl.fi: B-ryhmän streptokokki

Suomen Lääkärilehti 50-52/2012: Vastasyntyneen varhaisen B-ryhmän streptokokki-infektion ehkäisy

TAMK ja SeAMK: B-ryhmän streptokokkia osoittavien menetelmien vertailu

Kommentit (0)

Seuraa