Saako raskaana ollessa syödä kylmäsavukalaa, tuorejuustoa tai homejuustoa?

Odottajan kysymys

”Odotan ensimmäistä lastani. Minua mietityttävät raskausajan ruokasuositukset. Saako raskaana ollessa syödä kylmäsavukalaa? Entä tuorejuustoa ja homejuustoa?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Odottajien suhtautuminen ruokasuosituksiin vaihtelee viileästä välinpitämättömyydestä ahdistuneeseen tarkkailuun asti.

On perusteltua, että odottaja huomioi raskausajan suositukset omassa ruokavaliossaan ja minimoi näin riskit. Kannattaa kuitenkin muistaa myös maalaisjärki: yöunia ei kannata menettää, jos on epähuomiossa syönyt pellavansiemeniä sisältävää leipää.

Omaan neuvolaan saa olla yhteydessä, jos jokin huolettaa ruoka-asioissa.

Monet odottajat saavat omasta neuvolastaan kirjalliset ruokasuositukset raskaus- ja imetysajalle. Myös monien kaupunkien nettisivuilta löytyy tietoa odotusajan ravitsemuksesta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira  ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertovat eri elintarvikkeita koskevia rajoituksia.

Raskausajan ravitsemuksen erityissuosituksiin kuuluu sekä suositeltavia ruokia ja ravintoaineita, joiden saannista tulee huolehtia, että ruokia, joita suositellaan vältettävän tai käyttöä rajoitettavan perustelluista syistä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa kalan syöntiä ainakin kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Hyviä kalalajeja ovat esimerkiksi muikku, puna-ahven, seiti, siika tai kasvatetut kalat kuten kirjolohi, nieriä ja taimen.

Evira listaa kalan syöntisuosituksissa lajit, joiden syöntiin liittyy rajoituksia: Itämerestä pyydetyt lohi, taimen ja suuri silakka, sisävesien ahven, kuha, made sekä hauki, jota vältetään kokonaan.

Rajoitukset huomioiden on muistettava, että kala on hyvää ja terveellistä ravintoa, josta saa muun muassa tärkeitä rasvahappoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.

Tyhjiö- ja suojakaasupakatut, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mäti saattavat sisältää listeriabakteeria, jonka vuoksi tuotteita tulee syödä vain kuumennettuina. Listeria tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolatessa.

Sama listeriariski koskee myös muun muassa pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita, kuten pehmeitä juustoja.

Kovissa juustoissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään. Myös pehmeät juustot ovat turvallisia, kun ne kuumentaa kuplivan kuumaksi. Listerian välttämistä koskevat tarkat ohjeet löytyvät Eviran sivuilta.”

Lue lisää

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja ruokavalio

Vantaan kaupunki: Energiantarve ja ravintoaineet raskauden aikana ja

Raskauden aikana vältettäviä ruokia 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN): Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus

Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe-sivustolta löytyy havainnollistavia kuvia ja vinkkejä liikunta- ja ravitsemusasioihin.

Kommentit (0)

Seuraa