Odottaja kysyy

Kuukautiseni alkoivat säännöllisinä synnytyksen jälkeen, mutta ne ovat aikaisempaan verrattuna todella runsaat. Onko tähän mitään luonnollista hoitokeinoa hormonaalisen ehkäisyn sijaan?

Olen myös kuullut, että runsaat kuukautiset voivat johtua venyneestä kohdusta. Pitääkö tämä paikkaansa?

Terveydenhoitaja vastaa

Synnyttäneillä naisilla saattaa olla enemmän runsaita kuukautisia kuin synnyttämättömillä. Runsaat kuukautiset eivät kuitenkaan johdu venyneestä kohdusta. Kohtu palaa raskautta edeltäneeseen kokoonsa pian synnytyksen jälkeen. Sen pinta-ala ei siis suurene raskauden ja synnytyksen seurauksena.

Kuukautiskierron aikana kohdun limakalvo paksuuntuu. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, tätä limakalvoa ei tarvita alkion suojaamiseksi vaan se vuotaa pois kuukautisina ja kierto alkaa alusta.

Naisen eri elämänvaiheissa kuukautiset voivat hormonaalisista tai muista syistä vaihdella ja olla erilaiset kuin aiemmin. Runsaat kuukautiset voivat myös johtua esimerkiksi kohdun hyvänlaatuisista kasvaimista tai polyypeista. Tällöin runsaaseen vuotoon liittyy usein myös muita vuotohäiriöitä.

Elämäntavat ja ruokavalio vaikuttavat jonkin verran kuukautisiin ja kuukautiskiertoon. Esimerkiksi tupakoivilla naisilla kuukautiskivut saattavat olla kovemmat kuin muilla, koska kohdun verenkierto heikentyy tupakoinnin seurauksena. Omega-3-rasvat saattavat aiheuttaa runsaampaa verenvuotoa. Siksi omegalisiä ei suositella ennen leikkauksia tai synnytystä.

Kätilö Silja Seppänen ylläpitää Kuukautiskorjaamo-blogia ja Facebook-yhteisöä, jossa elämänmuutoksilla ja ruokavaliolla autetaan hormonitoimintaa, myös kuukautisia, miellyttäville raiteille. Voisit tutustua Kuukautiskorjaamoon, jos saisit sieltä apuja tilanteeseesi.

Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi: Verenvuotohäiriöt

Terveyskirjasto.fi: Runsaat kuukautiset

Käypähoito.fi: Runsaat kuukautiset

Stumppi.fi: Hormonitoiminta

Kuukautiskorjaamo.com

Kommentit (1)

1/1 | 

Oma kokemukseni oli sellainen, että ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen olivat runsaammat kuin ennen. Seuraavat olivatkin sitten jo entisiä niukemmat ja ovat edelleen. En tiedä syytä, mutta näinkin voi käydä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla