Odottaja kysyy

Miten voisin ehkäistä raskausarpia?

Terveydenhoitaja vastaa

Raskausarvet eli arpijuovat johtuvat ihon venymisestä raskauden aikana. Iho venyy niin nopeasti, että ihon sidekudos ei ehdi venyä sen mukana ja repeää. Venyminen johtuu kohdun kasvusta ja sitä myötä vatsan ihon venymisestä.

Myös ihonalainen rasvakudos lisääntyy raskauden aikana, joten raskausarpia saattaa tulla myös näihin pyöristyviin paikkoihin kuten rintoihin, reisiin, pakaroihin, lanteille ja joillakin myös olkavarsien sisäpinnoille, joissa iho on ohutta.

Raskausarpia ei voi kokonaan ehkäistä, mutta ihoa voi hoitaa sen venyessä kosteuttamalla sitä säännöllisesti perusrasvoilla. Raskausarville alttiiden alueiden hellävarainen hieronta saattaa myös auttaa.

Jotkut äidit ovat kokeneet saaneensa apua manteliöljystä, kookosöljystä tai kaakaovoita sisältävistä rasvoista. Raskausarpien ehkäisystä ja sen tehokkuudesta ei kuitenkaan ole mitään asiallista tutkimustietoa.

Jotkin voidevalmistajat lupaavat tuotteittensa ehkäisevän tai häivyttävän raskausarpia. Voiteita voi toki kokeilla ja mukavaa, jos niistä on apua, mutta suhtautuisin lupauksiin varauksella.

Raskausarvet vaalenevat ja ajan mittaan muuttuvat lähes huomaamattomiksi. Iho niiden kohdalta jää kuitenkin ohueksi ja voi vaurioitua uudelleen helpommin kuin muu iho. Suurin haitta on kuitenkin kosmeettinen.

Jos arvet häiritsevät huomattavasti, lääkäri voi määrätä niihin lääkevoidetta, joka nopeuttaa raskausarpien häviämistä. Voidetta ei kuitenkaan voi käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Arpia voidaan myös hoitaa laserilla, jolla on saatu hyviä hoitotuloksia 50–80 prosentissa tapauksista.

Lähteet

Arpijuovat, raskausarvet (Striae distensae)
Mitä raskausarvet ovat?
Avitcid emulsiovoide


Mia,
terveydenhoitaja

Kommentit (2)

Mammas
Liittynyt5.5.2015

Ehdottomasti kannattaa kokeilla kookosöljyä ja muita luonnontuotteita raskausarpien hoitoon. Myös propolis voi olla hyvä vaihtoehto, sekä Pakurikääpä ulkoisesti. Japanissa pakurikääpää käytetään kasvoille, kasvojenvalkaisuun, vaikkei sitä ihan heti uskoisikaan. Eli sekoita pakurikääpää veteen kuten jos joisit sitä, ja pumpulille pakuria ja sitä sivellään raskausarville. 
ITse pitäisin myös huolen sisäisestä rasvatasapainosta, eli paljon kalaöljyä nassuun, jota odottava äiti muutenkin tarvitsee! :) 

T. Mammas. fi - edulliset äitiys- ja imetysvaatteet netistä

Vierailija

Oon kahessa raskaudessa ehkässy sillein, että en syö ku sika, ja liikun. Jos tulee syötyy paljoo, niin muistaa liikkua.

Seuraa