Odottaja kysyy

Kasvojeni iho ”kukkii”, mikä avuksi?

Terveydenhoitaja vastaa

Mitä tarkoitat ihon ”kukkimisella”? Oletan, että tarkoitat ihon rasvoittumista ja epäpuhtauksia, joten vastaan painottaen näitä.

Hormonitoiminnan muuttuminen raskauden myötä voi herkistää ihoa. Yleensä ihon rasvaisuus ja akne vähenevät raskauden aikana, kun talirauhasten eritys vähenee. Joillakin naisilla tapahtuu kuitenkin päinvastoin ja iho rasvoittuu ja siihen tulee erilaisia epäpuhtauksia, kuten mustapäitä enemmän kuin normaalisti.

Finnejä ja mustapäitä on yleensä eniten kasvoissa, selässä, rinnassa ja olkapäissä, sillä näillä alueilla on eniten talirauhasia. Vaikka raskauden aikaisen aknen syyt ovat yleensä hormonaalisia, on joitakin asioita, jotka saattavat lisätä akneoireita. Näitä ovat muun muassa maitotuotteet, sokeri ja tupakointi. Voit siis hoitaa ihoasi ruokavaliomuutoksilla. Muista kuitenkin, että tarvitset riittävästi kalsiumia, jonka saat esimerkiksi kuudesta desilitrasta nestemäisiä maitotuotteita ja kahdesta viipaleesta juustoa päivässä. Tupakointia ei missään tapauksessa suositella muutenkaan raskauden aikana.

Rasvaiset meikit tukkivat ihohuokosia ja altistavat aknelle. Vaihda raskaat meikkisi siis kevyempiin. Pese meikki aina pois iltaisin ennen nukkumaan menoa. Voit pitää myös meikittömiä päiviä, jolloin iho saa hengittää vapaasti.

Apteekit myyvät monenlaisia rasvaisen ja akneihon hoitoon tarkoitettuja tuotteita, jotka sisältävät tulehdusta ja bakteereja ehkäiseviä sekä talin eritystä hillitseviä aineita. Pyydä apua apteekkihenkilökunnalta valitaksesi itsellesi parhaat tuotteet. Päivittäisen ihonhoidon tulokset saattavat näkyä vasta parin viikon päästä, joten ole kärsivällinen.

Noin 90 prosentille raskaana olevista naisista tulee maksaläiskiä, ruskeita pigmenttimuutoksia iholle. Maksaläiskät saattavat tummentua raskauden edetessä, mutta yleensä vaalenevat pois synnytyksen jälkeen. Liiallinen auringossa oleskelu voi lisätä maksaläiskiä ja tummentaa niitä. Käytä aina aurinkosuojaa aurinkoisina päivinä ja valitse mieluiten fysikaalinen suoja. Lapsille tarkoitetut aurinkovoiteet sisältävät fysikaalisia suoja-aineita, joten nämä sopivat parhaiten myös raskaana olevalle. Auringolta on hyvä suojautua myös vaatetuksella.

Jos Sinulla on atooppinen iho, ekseema saattaa pahentua raskauden aikana. Yleensä atooppinen ihokin rauhoittuu raskauden ajaksi. Näin tapahtuu noin 80 prosentilla naisista. Atooppista ihottumaa hoidetaan hydrokortisonivoiteella ja perusrasvalla.


Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja iho

Eucerin.fi: Ärtyneen ihon hoito

Eucerin.fi: Miten voi hoitaa epäpuhdasta ja akneen taipuvaista ihoa?

Eucerin.fi: Auringon vaikutus kasvojen ihoon

Hus.fi: Kosmetiikka

Kommentit (1)

Vierailija

Minulle kokenut ihotautilääkäri sanoi, että ruokavaliomuutoksilla, esim maidon lopettamiselle tai gluteenin välttämiselle aknen hoidossa ei ole luotettavaa tieteellistä näyttöä, joten näin ei kannata tehdä suotta. 

Seuraa