Miten hoitaa flunssa raskausaikana? Miksi raskaana olevan kannattaa ottaa influenssarokotus?

Odottajan kysymys

”Flunssa iski ja olo on tukkoinen. Hieman on myös lämpöä. Mitä minun tulee ottaa huomioon raskauden kannalta?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Raskaana olevan flunssapotilaan on syytä suoda itsellensä riittävästi lepoa. Riittävä nesteytys on tärkeää ja lämpimät juomat voivat helpottaa tukkoisuutta ja kurkkukipua.

Tukkoista oloa voi helpottaa oleskelemalla höyryisessä kylpyhuoneessa ja myös nenäkannua voi kokeilla. Ylävartalon kohottaminen tyynyjen avulla helpottaa monen oloa.

Tavallinen virusflunssa, ”nuhakuume”, ei vaikuta sikiön kehitykseen missään raskauden vaiheessa. Raskaana oleville suositellaan, että kuumetta alennetaan, jos se nousee yli 38 asteen. Korkea kuume voi olla vaaraksi sikiölle.

Digikuumemittarin kanssa on hyvä huomioida, että lukema saattaa nousta vielä mittarin piippauksen jälkeen.

Parasetamoli on turvallinen lääke koko raskausajan. Muiden lääkkeiden käytöstä on hyvä keskustella lääkärin tai farmaseutin kanssa. Nenäsuihkeiden ja yskänlääkkeiden käytöstä raskausaikana kerrotaan HUS:n sivuilla.

Odottajan kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, mikäli hän tarvitsee sairaslomatodistuksen, hänellä on kuumetta ilman flunssan oireita, oireet pahenevat, hän epäilee angiinaa tai kuume pitkittyy, jolloin sen syy on selvitettävä.

Tilannetta voidaan arvioida puhelimitse omalla terveysasemalla tai terveyspalveluiden neuvontanumerossa. Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, milloin flunssapotilaan ja kuumepotilaan on syytä hakeutua hoitoon.

Omaan neuvolaan tai terveysasemaan tulee ottaa yhteyttä myös silloin, jos on tavannut parvorokkoa sairastavan henkilön ennen ihottuman puhkeamista, on ollut vesirokkokontaktissa eikä tiedä sairastaneensa itse vesirokkoa aiemmin, epäilee sukupuolitautia, muuta infektiota tai perussairauden vuoksi tarvitsee tilanteen arvioimista.

Sairastumisen välttämisen kannalta hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin oleellista.

Influenssarokotus raskaana olevalle

Juuri tähän aikaan vuodesta annetaan kausi-influenssarokotuksia. Kuumeisena sitä ei kannata ottaa, vaan rokotusaikaa pitää siirtää.

Odottavat äidit kuuluvat kausi-influenssan riskiryhmään, sillä influenssaan sairastuminen on paljon vakavampi tilanne kuin perusflunssa. Tämän vuoksi THL suosittelee raskaana oleville ja heidän perheenjäsenilleen ilmaista influenssarokotusta. Muukin väestö saa rokotuksen reseptillä.

Näyttöä on siitä, että viimeisen raskauskolmanneksen aikana otettu influenssarokotus antaa vasta-aineiden kautta suojaa vauvalle puolen vuoden ikään asti. Myös lähipiirin rokottaminen suojaa tulevaa vauvaa. Lisää tietoa influenssarokotuksesta ja riskiryhmistä löytyy THL:n sivuilta. Muiden rokotteiden antoa raskausaikana mietitään tarkoin.”

Lähteet

Terveysportti. Lääkärin tietokannat.

THL, Kansallisen rokotusohjelman neuvonta.

THL, Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan 2014

Lue lisää

Terveyskirjasto.fi: Influenssa

Terveyskirjasto.fi: Raskausajan infektiot

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja infektiot

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja zoonoosit (Listeria ja toksoplasma)

Thl.fi: Infektiotaudit

Thl.fi: Suojaa itseäsi ja vauvaasi kausi-influenssalta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Sinikkainen73
1/1 | 

Flunssaa vastaan kannattaa ehdottomasti kokeilla sinkkiä, vaikka sinkin vaikutukset eivät ehkä olekkaan mitenkään valtavia. Sinkki voi kuitenkin auttaa jonkin verran flunssan kestoa vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista