Raskausaika jaetaan virallisesti kolmeen raskauskolmannekseen, trimesteriin.

Raskaustesti näyttää positiivista tulosta ja ajatukset heittävät pari kärrynpyörää. Tunnelma saattaa olla epätodellinen. ”Vihdoinkin” tai ”ei voi olla totta” ovat olleet monen naisen ensireaktioita – miehistä puhumattakaan.

Tästä se sitten alkaa: matka äitiyteen ja isyyteen. Matkaan mahtuu seesteisiä suvantovaiheita, huolen täyttämiä huokauksia ja onnen kukkuloilla oloa.

Virallisesti raskausaika jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen, trimesteriin.

Ensimmäinen trimesteri pitää sisällään raskausviikot 1–13. Laskutavan mukaan raskauden kestoa aletaan laskea ennen hedelmöitystä – raskausviikot alkavat viimeisten kuukautisten alkamispäivästä.

Raskausviikot (rv) eivät siis ole sama asia kuin sikiöviikot. Sikiön ikä on todellisuudessa noin 14 päivää vähemmän kuin raskausviikot, riippuen raskaana olevan naisen kuukautiskierron pituudesta ja hedelmöityshetkestä.

Raskauden kestoa voi arvioida raskauslaskurin avulla. Ultraäänitutkimuksessa laskettu aika usein hieman tarkentuu.

Toinen trimesteri käsittää raskausviikot 14–28. Näiden viikkojen aikana kohtu kasvaa näkyvästi, sikiövauvan liikkeet alkavat tuntua ja useimmiten alkuraskauden vaivat ovat helpottaneet.

Viimeisen trimesterin (raskausviikot 29–42) aikana odottajalla on usein loppuraskauden vaivoja: liikkuminen, nukkuminen hankaloituvat, ja loppuraskaudessa vauvan syntymää odotetaan malttamattomasti.

Yliaikaisuudesta puhutaan vasta, kun raskaus on kestänyt yli 42 viikkoa. Lasketun ajan ylittyminen ei siis vielä tarkoita yliaikaisuutta.

Normaalisti raskaus kestää 38–42 raskausviikkoa. Ennen raskausviikkoa 37 syntyneitä lapsia kutsutaan ennenaikaisiksi.

Neuvolassa ja sairaalassa käytetään tarkkoja ilmauksia raskauden kestosta, jolloin täysien raskausviikkojen perään lisätään vielä päivät, esimerkiksi raskausviikko 24+2. Laskettu aika on rv 40+0. Päivän ”6” jälkeen alkaa uusi viikko: rv 12+6 jälkeen tulee 13+0.

Raskausviikkoa lyhennetään myös merkillä ”h”. Se tulee latinankielisestä viikkoa tarkoittavasta sanasta hebdomas. Arjessa puhutaan raskauskuukausista, mutta neuvolassa pitäydytään tarkoissa raskausviikoissa.

Kuhunkin raskauskolmannekseen liittyy yleisiä kysymyksiä, jotka askarruttavat odottajia. Viikon kuluttua pohditaan alkuraskauden huolenaiheita.

Kommentit (0)

Seuraa