Odottajan kysymys

Millä kriteereillä neuvola ohjaa odottajan sokerirasituskokeeseen?

Terveydenhoitaja vastaa

Sokerirasituskoe tehdään käytännössä kaikille odottajille raskausviikolla 24–28. Poikkeuksena ovat:

 • normaalipainoinen, alle 25-vuotias ensisynnyttäjä, jolla ei ole sukurasitteena 2 tyypin diabetesta
 • normaalipainoinen alle 40-vuotias uudelleensynnyttäjä, jolla ei ole aiemmin ollut raskausdiabetesta tai synnyttänyt yli 4500g painavaa lasta.

Rasituskoe tehdään jo alkuraskaudessa rv 12–16, jos:

 • odottajan BMI on yli 35
 • odottajalla on aiempi raskausdiabetes
 • virtsassa on glukoosia (sokeria) raskauden alussa
 • odottajan isovanhemmilla, vanhemmilla tai sisaruksilla esiintyy tyypin 2 diabetesta
 • odottajalla on kortikoidisteroidilääkitys suun kautta
 • odottajalla on PCOS (munasarjojen monirakkulatauti).

Jos alkuraskauden rasituskokeen tulos on normaali, rasituskoe uusitaan rv 24–28. Jos odottajalla epäillään raskausdiabetesta missä tahansa raskauden vaiheessa, tehdään sokerirasitus heti.

Sokerirasituskokeessa otetaan kolme verinäytettä kahden tunnin aikana. Kokeeseen mennään aamulla 12 tunnin paaston jälkeen. Ensimmäiseksi otetaan paastoverinäyte, jonka jälkeen odottaja juo 300 millilitraa liuosta, jossa on 75 grammaa glukoosia (sokeria), viiden minuutin kuluessa verinäytteen ottamisesta.

Seuraavat verinäytteet otetaan tunnin (1 h) ja kahden tunnin (2 h) kuluttua sokeriliuoksen juomisesta. Käypä hoito -suosituksen sokerirasituskokeen diagnostiset raja-arvot ovat:

 • paastoarvo alle 5,3 mmol/l
 • 1h arvo alle 10,0 mmol/l
 • 2h arvo alle 8,6 mmol/l.

Jos yksikin arvo on poikkeava, puhutaan raskausdiabeteksesta. Jos 2 tai 3 arvoa ovat poikkeavia, on raskausdiabetes vaikea-asteisempi ja kolmanneksella näistä raskausdiabeetikoista joudutaan aloittamaan lääke- tai insuliinihoito. Lievä raskausdiabetes hoidetaan ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla.

Synnytyksen jälkeen raskausdiabeetikkojen sokeriarvoja seurataan synnytyssairaalassa. Insuliinia raskauden aikana käyttäneille tehdään sokerirasituskoe 6–12 viikkoa synnytyksen jälkeen, ruokavaliohoitoisille ja tablettilääkityksellä olleille noin vuoden kuluttua. Tämän jälkeen sokerirasitustesti tehdään 1–3 vuoden välein.

Mia,
Terveydenhoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

1/4 | 

Itse olin tuossa raskauden jälkeisessä sokerirasituskokeessa viime viikolla. Suurin ero on se että raskauden aikana tehdyssä tasoristeyksiä mitattiin joka tunti eli yhteensä 3krt kun raskauden jälkeisessä mitattiin vain 2krt(aloitus ja 2h sokerilitkum juomisen jälkeen)

2/4 | 

Hei vierailija,

kiitos kokemuksesi jakamisesta.

Raskaanaolevien sokerirasituskokeessa tosiaan otetaan kolme arvoa ja niinkutsutussa lyhyessä sokerirasituskokeessa, joka tehdään esimerkiksi 2 tyypin diabetesta epäiltäessä, kaksi arvoa. Tätä lyhyttä sokerirasituskoetta käytetaan myös raskausdiabeteksen sairastaneiden seurannassa.

t.Mia Astikainen
terveydenhoitaja

3/4 | 

Hei!

Minulle tehtiin sokerirasitus viikolla 12, ylipainon takia. Rasituksessa paastoarvo oli 5,5 eli hiukan kohollaan. Aloitin kotiseurannan neuvolasta saadulla laitteella. Kotimittauksissa arvot ovat olleet täysin normaaleja. Onko mahdollista, että esimerkiksi rasituksen aikana sairastamani flunssa olisi nostanut arvoja? Vai onko tuo kuinka yleistä, että rasituksessa paastoarvo on kohollaan, mutta kotimittauksessa normaali. Mitään en ole muuttanut ruokailu- tai liikuntatottumuksissani joten se ei voi arvoihin vaikuttaa.

4/4 | 

Pah, minut lähetettiin kokeeseen, normaalipainoinen 38-v uudelleensynnyttäjä, eikä suvussakaan mitään riskejä. Syy oli kuulemma se, että olin yli 35 vuotta (artikkelissa puhutaan alle 40-vuotaista?) Ilmeisesti neuvolakohtaista?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista