Odottaja kysyy

”Saako raskaana ollessa syödä omega-3-kalaöljykapseleita?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Raskaana ollessa saa käyttää omega-3-rasvahappovalmisteita, kunhan ne eivät sisällä A-vitamiinia. Tämän vuoksi kalanmaksaöljyä sisältäviä valmisteita ei suositella. Hyvä on myös huomioida valmisteen mahdollisesti sisältämät muut vitamiinit päällekkäisyyksien välttämiseksi. Äidin ravinnon riittävä omega-3-rasvahappojen saanti on tärkeää. 

Omega-3-rasvahapot vaikuttavat veren hyytymiseen heikentävästi, joten niiden käytössä suositellaan yleensä pitämään paussia pari viikkoa ennen leikkausajankohtaa, lääkärin ohjeen mukaan.

Synnytyksessä on aina keisarileikkauksen mahdollisuus, eikä tarkkaa synnytyshetkeä tiedä kukaan ennalta. Tämän vuoksi suosittelen laittamaan omega-3-rasvahappovalmisteiden käytön tauolle kuukautta ennen laskettua aikaa, eli raskausviikolla 36, jotta ne eivät lisää verenvuotoriskiä synnytyksessä tai hidasta haavan paranemista.

On hyvä huolehtia pehmeiden, ”hyvien” rasvojen saannista. Kasviöljyt ja rasvaiset kalat sisältävät myös näitä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Suositeltavaa on panostaa päivittäisiin ruokavalintoihin ravintovalmisteiden sijaan.

Raskausaikana kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Suosi esimerkiksi muikkua, seitiä, siikaa ja kasvatettua kirjolohta. Tarvittaessa riittävää omega-3-rasvahappojen saantia voi tukea ravintolisällä, mikäli kalan syönti jää riittämättömäksi.

Lähteet
THL, Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan 2014

Kommentit (3)

Vierailija

OMEGAA SAA SYÖDÄ, YLIOPISTON APTEEKISSA ON IHAN ODOTTAVILLE ÄIDEILLE ERIKSEEN VITAMIINEJA JOISSA ON OMEGAA, SINNE VAAN OSTOKSILLE. MINÄ OSTIN SITÄ TYTTÄREN TYTTÄRELLE ENSIN YHDEN PURKIN JA NIMENOMAAN KYSYIN ODOTTAVALLE ÄIDILLE JA SENJÄLKEEN TYTTÄRENTYTÄR OSTI SITÄ ITSE JA SÖI KOKO ODOTUSAJAN JA KAS...VARSINAINEN VILPERTTI ON POIKA: LAPSEN AIVOILLE TERVEELLISTÄ.

Vierailija

Ja tuokin asia tulisi asiallisemmin esille ja olisi mukavampi lukea jos kaikki ei olisi kirjoitettu ISOILLA kirjaimilla. 

Vierailija

Minulta (rv 19) lääkörit erikseen kieltäneet, koska omegat saattavt aiheuttaa/lisätä vuototaipumusta raskauden aikana. Itselläni ollut hematoomia. Jos siis vuotoa ilmenee, pientä tai suurta, älä ota näitä. 

Seuraa