Odottaja kysyy

Miten tunnistan listerioosin oireet? Kuinka nopeasti oireet alkavat ja millaisia ne ovat?

Terveydenhoitaja vastaa

Listeria on maaperässä ja vedessä elävä bakteeri. Listerian aiheuttama listerioosi on aina vaarallinen raskauden aikana, joten sitä on välteltävä parhaansa mukaan. Listerian voi saada saastuneesta ruoasta, joten neuvolan ohjeita raskauden ajan ruokailurajoitteista on syytä noudattaa. Vältettäviä ruokia ovat muun muassa pehmeät juustot, kypsentämätön liha ja tyhjiöpakatut kalatuotteet.

Terveisiin aikuisiin ja lapsiin listeria tarttuu harvemmin. Riskiryhmässä ovat vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt kuten vanhukset, raskaana olevat, maksa- tai munuaissairautta sairastavat tai kortisonilääkitystä saavat. Listerioosi on kuitenkin harvinainen infektio. Vuosittain listeriaa tavataan 0–5:llä odottavalla äidillä.

Raskaana olevilla listerioosin tavallisimmat oireet muistuttavat hengitystieinfektiota. Joskus se oireilee influenssan tyyppisenä infektiona, joka aiheuttaa korkean kuumeen, lihaskipuja ja päänsärkyä. Myös ripulia saattaa esiintyä. Oireet alkavat muutaman viikon, keskimäärin kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta. Listerioosi voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Listeria voi tarttua äidistä sikiöön istukan välityksellä, synnytyskanavasta tai sairaalainfektiona. Listeria aiheuttaa vastasyntyneessä yleensä aivokalvontulehduksen tai vaikean yleisinfektion eli sepsiksen, jota kutsutaan myös verenmyrkytykseksi. Jos äidin infektio havaitaan raskauden aikana, nopea hoidon aloitus voi estää listerian tarttumisen sikiöön. Oireettoman listeriatartunnan tarttumisriski äidistä sikiöön on epätodennäköinen.

Kun epäillään listerioosia, potilaan verestä, selkäydinnesteestä tai infektiopesäkkeestä otetaan viljelynäyte. Vastasyntyneeltä viljely voidaan tehdä lisäksi iholta, äidin istukasta tai lapsivedestä. Seulontatestiä ei ole olemassa.

Listerioosi hoidetaan antibiooteilla, jotka annetaan suonenesisäisesti. Hoito kestää 2–6 viikkoa riippuen taudinkuvasta ja potilaasta.

Lähteet

Thl.fi: Listeria

Terveyskirjasto.fi: Listerioosi

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja zoonoosit

Mia,

terveydenhoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista