Lukija kysyy

Miten ovulaatiotikut toimivat?

Terveydenhoitaja vastaa

Ovulaatio tapahtuu munasarjassa, ja ovulaatiossa kypsä munasolu irtoaa munarakkulasta. Munasolun irrottaa luteinisoiva hormoni (LH), jonka määrä nousee ennen ovulaatiota nopeasti. Ovulaatio tapahtuu 24–36 tunnin kuluttua LH-piikistä. Ovulaatiotestit tunnistavat tämän piikin ja osoittavat parhaimmat päivät tulla raskaaksi.

Ovulaation testaaminen aloitetaan ennen kuukautiskierron puoliväliä, suositeltava aloituspäivä riippuu kierron pituudesta. Ovulaatio tapahtuu noin kierron puolivälissä, joten jos kiertosi on 28 päivää, testaaminen on hyvä aloittaa kierron 11. päivä. Noudata aina testin valmistajan ohjeita.

Ovulaatiotestit tehdään virtsasta. Testitikku viedään virtsasuihkun alle tai virtsaa kerätään puhtaaseen astiaan ja tikku kastetaan siihen. Tämän jälkeen tikku asetetaan vaakasuoralle pinnalle ja odotetaan testin vaatima aika. Testitulos näkyy yhtenä tai kahtena viivana tikussa tai symbolina digitaalisessa testilaitteessa.

Markkinoilla on myös hedelmällisyysmonitoreja, jotka seuraavat hedelmällisiä päiviäsi ja sisältävät myös raskaustestimahdollisuuden.

Rakastelut kannattaa aloittaa viimeistään, kun ovulaatiotesti näyttää positiivista. Yhdynnässä suositellaan oltavan joka toinen päivä ovulaation aikoihin niin raskaaksi tulon mahdollisuus on parhaimmillaan.

Voit tulla raskaaksi myös yhdynnästä, joka on tapahtunut ennen ovulaatiota. Siittiöt voivat elää naisen elimistössä jopa viikon ajan. Ne kulkevat kohtuun ja munanjohtimiin ja odottavat siellä ovulaatiota. Jos tekee mieli rakastella, niin raskauden yrittämisen takia ei tarvitse odotella ovulaatiota.


Mia,

terveydenhoitaja

Kommentit (0)

Seuraa