Odottaja kysyy

Mikä on Misodel-nauha ja miten sitä käytetään synnytyksessä?

Terveydenhoitaja vastaa

Misodel-nauhaa käytetään synnytyksen käynnistämiseen raskausviikolta 36 alkaen. Se pehmittää kohdunsuuta ja aiheuttaa supistuksia, jotka käynnistävät synnytyksen.

Nauha asetetaan poikittain emättimen pohjalle kohdunsuulle, jossa se erittää misoprostoli-nimistä lääkeainetta. Samaa lääkeainetta on Cytotec-lääkkeessä, jota myös käytetään synnytyksen käynnistämiseen. Nauhassa on lanka, josta vetämällä nauha poistetaan emättimestä, kun synnytys on käynnissä.

Misodel-nauhasta lääkeaine erittyy tasaisemmin kuin tabletista tai kapselista. Sen muita etuja on synnytyksen käynnistymisen hyvä ennestettavuus, jolloin synnytys osuu niin kutsutulle virka-ajalle. Tällöin synnyttäjälle on saatavissa kaikki sairaalan palvelut, mitä ei esimerkiksi yöaikaan välttämättä ole mahdollista saada.

Kun Misodel on asetettu paikalleen, tulee synnyttäjän olla levossa puoli tuntia, jonka jälkeen hän voi liikkua seurannan asettamissa rajoissa. Kuten muiden synnytyksen käynnistämiseen tarkoitettujen lääkeaineiden kanssa, myös Misodelin paikalleen laittamisen jälkeen tarvitaan sikiön sydänäänten seurantaa.

Misodel-nauhassa on tasainen, tasaisesti erittyvä lääkeainepitoisuus ja lääkeaine poistuu elimistöstä kolmen tunnin kuluessa nauhan poistamisesta. Misodel-nauhan käyttö ei estä imetystä.

Lähteet

Lääkeinfo.fi: Misodel

Fimea.fi: Misodel

Vsshp.fi: Synnytyksen käynnistäminen

Mia,

terveydenhoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista