Odottaja kysyy

Pelkään kohdunulkoista raskautta. Mistä sen tunnistaa? Onko se aina vaarallinen?

Terveydenhoitaja vastaa

Kohdun ulkopuolisessa raskaudessa hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt sellaiseen paikkaan, missä raskaus ei voi jatkua. Tavallisimmillaan kohdunulkoinen raskaus on munatorvessa tai munanjohtimessa. Se voi olla myös kohdunkaulassa, munasarjassa tai vatsaontelossa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Kohdun ulkopuolinen raskaus voi aiheuttaa kipua ja vaihtelevan määrän verenvuotoa. Kuukautiset eivät välttämättä jää pois, kun raskaus on kohtuontelon ulkopuolella. Virtsasta tehtävä raskaustesti on usein positiivinen.

Kun epäillään kohdunulkoista raskautta, pitää raskaus varmistaa myös verestä, jos virtsasta tehtävä raskaustesti ei näytä positiivista. Istukkahormoni on veressä koholla myös kohdunulkoisessa raskaudessa. Tavanomaisia raskausoireita kuten pahoinvointia tai rintojen arkuutta voi esiintyä.

Kohdunulkoisen raskauden riskitekijöitä ovat tupakointi, sairastettu sisäsynnytintulehdus, lapsettomuus ja hedelmöityshoidot, aikaisempi kohdunulkoinen raskaus tai sektio, ärtyvän suolen oireyhtymä ja endometrioosi.

Munatorvessa tai munanjohtimessa kasvava alkio voi puhkaista johtimen aiheuttaen verenvuotoa vatsaonteloon ja jopa shokin. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Tavallisimmin kohdunulkoinen raskaus hoidetaan seurannalla. Raskaus menee yleensä itsestään kesken, eikä siihen ole tarvetta puuttua, jos oireet, kipu ja vuoto, eivät ole liian vaikeita. Veren istukkahormonin (hCG) määrää seurataan.

Kohdun ulkopuolisessa raskaudessa hCG ei nouse normaalisti vaan nousu on hidasta tai lähtee nopeasti laskuun. Raskausmateriaalin poistamiseksi voidaan antaa myös sytostaattia pistoksena tai raskausmateriaali voidaan poistaa vatsaontelon tähystyksessä. Yleensä yksi pistos sytostaattia riittää.

Jos epäilee kohdun ulkoista raskautta, lääkäriin lähdetään oireiden mukaan. Jos oireet ovat siedettävät, voi lääkäriin hakeutua seuraavana arkipäivänä. Jos kipu on kovaa ja tavallisimmat kipulääkkeet eivät auta, esiintyy hartiapistosta tai nainen pyörtyy, on lääkäriin lähdettävä heti.

Kohdunulkoisen raskauden jälkeen uutta raskautta voi yrittää heti seurannan loputtua. Mielellään odotetaan yhdet kuukautiset. Jos hoidossa on käytetty sytostaattia, on varoaika jopa kolme kuukautta.

Kohdunulkoinen raskaus saattaa uusia, joten uudessa raskaudessa alkion paikka tulee varmistaa ultraäänellä noin raskausviikolla 7.


Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet

Terveyskirjasto: Kohdunulkoinen raskaus

Terveyskirjasto: Kohdunulkoinen (ektooppinen) raskaus, käyvän hoidon potilasversio

Kommentit (1)

Vierailija

Minun kohdunulkoinen raskauteni kulkee tuolla kylillä ja on 22-vuotias. Olin häntä odottaessani jo sairaalassa valmiina tipassa raskauden keskeytystä varten ja odotin kauhulla tulevaa aamua. Kuinka ollakaan, lääkärinkierrolle sattui kokenut, iäkäs ylilääkäri, joka päätti vielä kerran tutkia tilanteen. Yllätys oli melkoinen, kun "vauva" olikin siirtynyt oikeaan paikkaan kohdussa ja köllötteli siellä tyytyväisenä. Vielä edellisenä päivänä minulle oli sanottu, ettei tässä raskaudessa ole mitään normaalia. Näinkin voi joskus käydä!

Seuraa