Odottaja kysyy

Voiko odotusaikana värjätä hiuksia tai käyttää itseruskettavaa? Onko kemikaalialtistus kosmetiikan kautta vaarallista?

Terveydenhoitaja vastaa

Kosmetiikkaa voi odotuksen aikana käyttää kohtuullisesti ja harkiten. Suurimman osan kosmetiikasta pitäisi olla turvallista, mutta koska kaikkia kemikaaleja ei ole testattu, jotkin tuotteet saattavat imeytyä ihon läpi elimistöön ja sikiöön haitallisissa määrin.

Hiuksia värjätessä suositellaan ensisijassa raitoja, sillä raidoissa väriaine ei kosketa päänahkaa ja näin pääse imeytymään ihoon. Hiusten säännöllistä värjäämistä ei suositella raskauden aikana, vaikka kokovärjäyksenkään ei tiedetä olevat haitallista sikiölle. Jotkut kampaajatkaan eivät suosittele värjäämistä raskauden aikana.

Itseruskettavaa voi käyttää pienille ihoalueille, kuten kasvoihin tai käsivarsiin, mutta laajojen alueiden tai koko kehon käsittelyä itseruskettavalla tulee välttää.

Hiusvärien ja päivittäisen meikkaamisen lisäksi raskauden aikana kannattaa välttää hajuvesiä, hajustettuja tuotteita ja kynsilakkaa. Näistä on löydetty kemikaaleja, jotka toimivat estrogeenihormonin tavoin ja voivat olla haitallisia varsinkin poikavauvoille.

Vaikka et ennen raskautta olisi saanut oireita kosmetiikasta, raskausaikana keho on herkempi ja helpommin reagoiva kemikaaleille. Hiusvärien kohdalla on myös aina allergisoitumisen riski. Mitä enemmän on käyttänyt hiusvärejä, sitä suurempi on allergisoitumisen riski.

Lähteet

Hus.fi: Kosmetiikka

Yle.fi: Hiusväreissä piilee allergiariski

Teknokemia.fi: Kosmetiikka ja raskaus

Uusisuomi.fi: Meikkikohu jatkuu - uusi raskaana oleville


Mia,

terveydenhoitaja

Kommentit (0)

Seuraa