Odottajan kysymys

Mikä raskausmyrkytys on? Millaisia ovat raskausmyrkytyksen oireet? Miten se hoidetaan?

Terveydenhoitaja vastaa

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on raskauden aikainen tila, jossa verenpaine nousee ja virtsaan erittyy proteiinia.

Verenpainetta ja virtsan proteiiniarvoja seurataan jokaisella neuvolakäynnillä, joten tilanne yleensä havaitaan ajoissa. Jos neuvolassa havaitaan proteiinia virtsassa ilman muuta ilmeistä syytä, tehdään virtsan vuorokausikeräys ja katsotaan siitä proteiinin määrä. Jos arvo ylittää 300mg/l, on kyse raskausmyrkytyksestä.

Raskausmyrkytys hidastaa istukan verenkiertoa ja saattaa siten hidastaa myös sikiön kasvua. Tilaan liittyy verenpaineen nousun ja proteinurian lisäksi subjektiivisia oireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia, ylävatsakipua, näköhäiriöitä tai refleksien vilkastumista.

Tupakointi raskausmyrkytyksen yhteydessä on erityisen epäedullista sikiön kehitykselle, koska myös tupakointi hidastaa istukan verenkiertoa sekä edistää sen kalkkeutumista.

Raskausmyrkytykseen ei ole varsinaista hoitokeinoa. Verenpainetta voidaan kontrolloida tarvittaessa lääkityksellä, levolla ja niukalla suolan käytöllä. Tila paranee vain synnyttämällä ja vaikeassa pre-eklampsiassa synnytys voidaankin tarvittaessa käynnistää, kun 36 raskausviikkoa on täynnä.

Raskausmyrkytyksen riskitekijöitä ovat muun muassa verenpainetauti, raskausdiabetes, liikalihavuus ja autoimmuunisairaudet kuten Sjögrenin syndrooma.

Vaikeaan pre-eklampsiaan voi liittyä HELPP- oireyhtymä, joka voi johtaa muun muassa suonensisäisiin verihyytymiin tai istukan irtoamiseen.

Koska äidin tilaa pre-eklampsian varalta seurataan niin tarkkaan raskauden aikana, on erittäin epätodennäköistä, että tila ehtii kehittyä vaaralliseksi äidille tai lapselle kenenkään sitä huomaamatta.

Lähde
Armanto, A. ja Koistinen P. (toim.) Neuvolatyön käsikirja. 2009. Hygieia. Tammi.

Mia,
Terveydenhoitaja


Kommentit (4)

Vierailija

Kyllä synnytys käynnistetään aikaisemminkin kuin mitä jutussa sanottiin. Itsellä rv 35 ja huonetoverilla rv 33

Vierailija

Kyllä synnytys käynnistetään aikaisemminkin kuin mitä jutussa sanottiin. Itsellä rv 35 ja huonetoverilla rv 33

Vierailija

Hei vierailija,

kiitos kokemuksesi jakamisesta.

Tarvittaessa synnytys tosiaan käynnistetään aikaisemmin, jos katsotaan että se on tarpeellista vauvan ja äidin terveyden ja hengen turvaamiseksi.

Käynnistämistä yritetään lykätä siihen asti, kunnes vauva on täysiaikainen. Aina sinne asti ei kuitenkaa voida odottaa.

t.Mia Astikainen
terveydenhoitaja

Vierailija

Raskausmyrkytys voi edetä hyvinkin nopeasti. Itse menin aamulla raskausdiabeteksen takia ultraan rv 36+6. Esitutkimuksissa todettiin korkea verenpaine ja proteiinia virtsassa. Kumpaakaan ei ollut ollut koskaan siihen mennessä yhdessäkään tarkistuksessa.

Minut otettiin samantien osastolle ja jo kolmisen tuntia myöhemmin synnytystä alettiin käynnistämään. Sen päivän iltana olin jo todella huonossa kunnossa ja minut siirrettiin synnytyssaliin, vaikka synnytys ei ollut käynnistynyt. Vauva syntyi vuorokautta myöhemmin toksitosiinitipalla käynnistettynä. Olin siinä vaiheessa niin huonossa kunnossa, etten jaksanut edes pidellä vastasyntynyttä kuin aivan hetken.Kädet eivät vain toimineet.

Raskausmyrkytys vei voimat niin totaalisesti, että vain käden liikuttaminen vaati suurta ponnistusta ja kyljen kääntäminen sai minut uuvuksiin moneksi tunniksi. Jutussa ei kerrottu järkyttävästä turvotuksessa, joka valtaa koko kropan aivoja ja näköhermoja myöten. Kaksi päivää olin aivan  poissa pelistä. Kaikki ärsytykset minimoitiin ja nukuin hämärässä huoneessa välillä heräten hetkeksi, mutta montaa ajatusta ei päässä liikkunut. Sumean hereillä olon jälkeen sammuin jälleen. Vasta kolmantena päivänä aloin taas ymmärtää jotain ympäristöstäni ja söin ensimmäistä kertaa. Raskausmyrkytyksessä ilmeisesti myös punasolut alkavat hajota eikä happi kulje lihaksiin.

Neljäntenä päivänä synnytyksestä kävelin ensimmäistä kertaa metrin. Muutaman viikon päästä jaksoin juuri ja juuri kävellä kilometrin, kun kuljin todella hitaasti ja istahdin välillä, mutta sen jälkeen olin aivan poikki ja minua huimasi. Verenpaineen normalisoitumiseen meni kuukausi. Raskausmyrkytys voi olla hemmetin kova tauti, joka tekee potilaan aivan avuttomaksi.

Seuraa