Odottaja kysyy

Mikä on munatorvien aukiolotutkimus ja miksi se tehdään? Sattuuko se?

Terveydenhoitaja vastaa

Munatorvien tai munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosalpingosonografia (HSSG) tehdään lapsettomuustutkimusten yhteydessä.

Munanjohtimet voivat liimautua tai arpeutua kiinni jonkin tulehduksen kuten klamydian yhteydessä. Aukiolotutkimuksella selvitetään ovatko johtimet kokonaan tai toiselta puolelta auki vai ovatko ne kokonaan tukossa.

Jos munanjohtimet ovat tukossa, munasarjoissa irtoava munasolu ei pääse etenemään kohtuun eivätkä siittiösolut pääse sen luo munanjohtimiin. Hedelmöitys ei siis pääse tapahtumaan.

Tutkimus tehdään heti kuukautisten loputtua ultraääniohjauksessa, ennen kp 12. Tutkimusta ei voida tehdä enää ovulaation jälkeen.

Kohtuun ruiskutetaan ohuella katetrilla vuorotellen ilmaa ja nestettä ja ultraäänellä katsotaan, päätyykö se munanjohtimia ja munatorvia pitkin vatsaonteloon. Pienten ilmakuplien etenemisestä nähdään ovatko munanjohtimet auki. Myös kohdun rakenne tutkitaan.

Ennen toimenpidettä nainen saa esilääkityksen, joka on yleensä 600–800 milligrammaa ibuprofeiinia. Esilääkkeen voi myös ottaa itse kotona. Joillekin tutkimus on lääkityksestä huolimatta kivulias, toiset tuntevat vain painetta kohdun alueella.

Tutkimuksen jälkeen voi mennä normaalisti töihin tai lähteä kotiin. Sairaslomaa ei tarvita. Pientä vuotoa saattaa esiintyä, mutta tämä on vaaratonta.


Mia,

terveydenhoitaja

Lähteet

Väestöliitto.fi: Munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosalpingosonografia

HUS.fi: Munatorvien aukiolotutkimus

Lääkärikeskus Aava: Potilasohje – Hysterosalpingosonografia (HSSG) (pdf)

Kommentit (0)

Seuraa