Olen raskaana, uskallanko matkustaa Aasiaan? Terveydenhoitaja vastaa.

Odottajan kysymys

”Suunnittelimme Aasian reissua ennen kuin tiesin olevani raskaana. Nyt mietin, että tulisiko matkalle lähteä vai jättää reissu tekemättä. Mitä mieltä olet?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Monet ihmiset matkustavat, myös raskausaikana. Kunkin tulee itse punnita asiaa ja tehdä päätös tietyt seikat huomioon ottaen.

Ensimmäisenä on hyvä kysyä, onko matkustaminen välttämätöntä.

Kannattaa myös selvittää etukäteen matkustamiseen liittyvät terveysriskit. Tilanteeseen vaikuttavat odottajan terveydentila, raskauden sujuminen sekä matkan kohde, kesto ja luonne. Ruotsin risteily on aivan eri asia kuin reppureissu viidakkoon.

Aasiastakin löytyy monenlaisia paikkoja. Suuntautuuko matka moderniin kaupunkilomakohteeseen vai alkeellisiin maaseutumaisemiin? Varsinkin eksoottisiin kohteisiin matkustettaessa on hyvä hakeutua hyvissä ajoin matkailuun perehtyneen lääkärin vastaanotolle.

THL:n Matkailijan terveysopas sisältää paljon hyödyllistä tietoa matkailijoille. Sivuilta löytyy muun muassa maittainen luettelo suositeltavista rokotuksista ja malarianestolääkkeen tarpeesta. Raskaana oleville suosittelen erityisesti tutustumista sivuston Raskaana olevat -osioon.

Matkustaessa kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:

1. Tarvittavat rokotukset pitää punnita matkakohde ja raskaus huomioiden. Suositeltavaa on valita matkakohde niin, ettei raskauden aikana tarvitse ottaa rokotuksia. Poikkeuksena on influenssarokotus, jota suositellaan kaikille raskaana oleville ja heidän lähipiirilleen.

2. Malaria-alueelle matkustamista kannattaa välttää, mutta malarian estolääkettä suositellaan, jos matkaa ei voi välttää.

3. Paikalliset terveydenhoitopalvelut ja reitti lähimpään hoitoyksikköön on syytä selvittää etukäteen.

4. Lentoyhtiön sivuilta on hyvä selvittää, onko tarvetta lentotodistukselle. Raskauden normaalista etenemisestä kirjoitettu todistus vaatii mahdollisesti käyntiä yksityislääkärillä, jos julkisella puolella ei tarjota ylimääräistä käyntiä lentotodistuksen kirjoittamista varten, eikä sopivilla viikoilla ole muutoin lääkärikäyntiä.

5. Matkavakuutus tulee olla voimassa. Tarkista sen ehdot raskauden suhteen.

6. Muista käyttää lentosukkia laskimoveritulppien ehkäisemiseksi. Sukat kannattaa laittaa jalkaan aamulla ennen kuin nousee vuoteesta ylös. Pitkän paikallaan istumisen aikana on suositeltavaa jaloitella silloin tällöin lentosukkien käytön ohella.

7. Lääkäri voi miettiä tapauskohtaisesti lääkehoitoa laskimoveritukosten estämiseksi.

8. On suositeltavaa, että raskaus on todettu ultraäänitutkimuksella olevan normaali ja kohdun sisällä ennen matkaa.

9. Apteekista saa apua raskausajalle sopivan matka-apteekin kokoamiseen.

10. Auringon paisteelta on hyvä suojautua vaatteilla. Kemiallisten suoja-aineiden käyttöä voi vähentää valitsemalla niin sanottuja fysikaalisia suojia sisältäviä aurinkovoiteita.

11. Yleensä tavallisimmat riskit matkustaessa liittyvät turistiripuliin, alkoholiin, seksiin ja liikenteeseen.

Matkan aikana käsihygieniaan, vesi- ja ruokahygieniaan, hyttysenpistojen ehkäisyyn ja mahdollisen turistiripulin hoitoon tulee kiinnittää huomiota. Lue lisää aiheesta Turun kaupungin sivuilta. Tarkempaa tietoa löytyy Duodecimin artikkelista Raskaus ja matkustaminen.

Ohjeita mahataudin välttämiseen ja ripulin hoitoon löydät täältä. Ripulia hillitseviä lääkkeitä (loperamidi: Imodium ®, Lopex ®) ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana. Osmosal ®-ripulijuoman käytölle ei ole esteitä raskauden aikana.

Ripulitaudissa kannattaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä suun kautta ja tarvittaessa suonensisäisesti. Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos ripulitaudin yhteydessä nousee korkea kuume. Paikallisen apteekin lääkkeiden käyttöä omin päin tulee välttää.

12. Ota käsimatkatavaroihin mukaan kopio neuvolakortista sekä mahdolliset lääkkeet resepteineen.”

Lue lisää

Duodecim: Raskaus ja matkustaminen

Finnair: Raskaus

Lääkärilehti: Kaukomatkailevan odottajan tavallisin terveysriski on turistiripuli

THL: Matkailijan terveysopas

THL, Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan 2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista