Mitä lääkkeitä voin käyttää raskausaikana, odottaja kysyy. Terveydenhoitaja vastaa.

Odottaja kysyy

”Mitä lääkkeitä voin käyttää raskausaikana?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Neuvolassa ensikäynnillä kartoitetaan odottajan terveyttä ja käytössä olevia lääkkeitä. Herkin ajanjakso epämuodostumien synnylle on alkuraskaus raskausviikolle 12 asti, jonka aikana sikiön elimistö muodostuu, joten lääkkeiden turvallisuus sikiölle tulisi aina varmistaa lääkäriltä ennen käyttöä.

Jo raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa lääkitys suunnitella mahdollisimman sopivaksi raskautta ajatellen. Päivittäistä foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville naisille.

Lisää tietoa raskausajan ravintoainesuosituksista, kuten kaikille raskaana oleville suositeltavasta D-vitamiinilisästä, löytyy Saako odottaja syödä...? -blogipostauksen linkeistä.

Parasetamoli on pakkausselosteen ohjeita noudattaen turvallinen kipu- ja kuumelääke kaikissa raskauden vaiheissa. Kuumetta suositellaan alentavan parasetamolilla, jos se nousee yli 38 asteen.

Nyrkkisääntönä on, että raskausaikana vältetään turhaa lääkkeiden käyttöä. Toisaalta on monia tilanteita, joissa lääkkeitä tulee käyttää myös raskausaikana ja niiden käyttö on turvallista ja perusteltua. Perussairaudet, infektiot ja erilaiset oireet vaativat asianmukaista lääkehoitoa.

Omin päin ei kannata aloittaa eikä lopettaa lääkkeiden käyttöä. Lääketieteen ammattilaisina lääkärit arvioivat tilanteen ja lääkityksen tarpeen yksilöllisesti. Myös farmaseutit apteekeissa antavat ohjausta ja neuvontaa.

Valtakunnallinen Teratologinen tietopalvelu antaa puhelimitse lääkeneuvontaa odottajille. Heidän nettisivuillaan kerrotaan muun muassa haitallisista lääkkeistä.

On hyvä muistaa, että myös imetysaikana tulisi lääkkeen sopivuus ensin varmistaa.

Luontaistuotteiden, kuten ravintolisien ja rohdosvalmisteiden, käyttöä ei suositella raskauden ja imetyksen aikana. Niiden sisältö voi vaihdella, laatua ei systemaattisesti valvota, eikä aineiden turvallisuutta raskausajalle ole tutkittu. ”

Lähteet

THL, Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan 2014

Lue lisää

Terveyskirjasto.fi: Raskaus ja lääkkeet
Fimea.fi: Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista