Minua huolettaa raskausoireiden vaihtelu, odottaja kertoo. Terveydenhoitaja vastaa.

Odottajan kysymys

“Minua huolettaa raskausoireiden vaihtelu. Olen raskausviikolla 10+0. Välillä on koko päivän huono olo ja etomista, ja joinakin päivinä ei juuri mitään oireita. Onko kaikki kunnossa, kun oireet ovat helpottaneet? Onko siis normaalia, että raskausoireet vaihtelevat?

Mitään vuotoa minulle ei ole ollut raskausviikon 5 jälkeen, jolloin vajaan viikon verran tuli vaaleanruskeaa valkovuotoa, eikä isompia mahakipuja ole ollut.”

Terveydenhoitaja vastaa

"Monilla odottajilla on alkuraskaudessa huoli keskenmenosta. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen raskausviikkoa 12, jonka jälkeen keskenmenoriski laskee selvästi.

Oireita ovat verenvuoto ja alavatsakivut. Selkeän syyn löytäminen keskenmenolle on harvinaista, joskin suurimmassa osassa tapauksista keskenmenon taustalla on sikiön kromosomipoikkeavuus.

Raskausoireet (pahoinvointi, rintojen aristus, väsymys) voivat vaihdella alkuraskaudessa. Toisilla oireita ei juurikaan ole, eikä ole tavatonta, että oireissa olisi muutaman päivän tauko, jonka jälkeen ne palaavat uudestaan.

Toisaalta raskausviikolla 10 alkuraskauden oireet voivat jo helpottaa. Useimmilla näin käy rv 12–14 mennessä.

Alkuraskaudessa voi ilmaantua myös alavatsakipuja (nipistelyä, kuukautiskivun tyyppistä kipua, vihlaisuja) kohdun kasvaessa. On syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli kivut kovenevat. Jos kivut ovat todella voimakkaat tai nainen pyörtyy, on päivystykseen hakeuduttava välittömästi.

Myös niukkaa verenvuotoa voi ilmaantua, erityisesti silloin kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Mikäli vuoto muuttuu runsaammaksi, on syytä tarkistaa tilanne lääkärin toimesta."

Lähteet
THL, Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan 2014
Hus.fi: Keskenmeno, raskaudenkeskeytys ja alkuraskauden ongelmat
Terve.fi: Kysy asiantuntijalta – keskenmenon pelko

Lue lisää Terveyskirjasto.fi

Alkuraskauden vuoto

Keskenmeno

Kohdunulkoinen raskaus

Kommentit (0)

Seuraa