Odottajan kysymys

”Kuulin, että hiivatulehdus voi tulla herkemmin raskaana ollessa. Miten tunnistan sen?”

Terveydenhoitaja vastaa

”Raskaus lisää herkkyyttä tulehduksille, jonka vuoksi emättimen hiivatulehdukset ovat tavallisia raskauden aikana.

Tyypillisiä oireita ovat voimakas kutina, kokkareinen valkovuoto, virtsaamiskipu, tulehtuneiden limakalvojen turvotus, kirvely ja mahdollinen haavautuminen. Valkovuoto voi joskus olla myös vetistä, tasaista tai harmaata. Pahanhajuinen vuoto viittaa yleensä muuhun tulehdukseen.

Raskaana ollessa ylenmääräistä makean syöntiä kannattaa välttää. Se ennaltaehkäisee hiivatulehdusten syntyä. Myös liian tiheitä pesuja ja pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttämistä kannattaa välttää.

Terveyskirjaston sivuilta löytyy hyviä vinkkejä emättimen hiivatulehduksen välttämiseksi sekä listaus siitä, milloin on syytä hakeutua lääkäriin. Myös estohoitoa mietitään tarvittaessa.

Hiivatulehdus voidaan hoitaa oireiden perusteella itsehoitona, mikäli odottaja tunnistaa vaivan aikaisemmin todetun hiivatulehduksen perusteella. Mikäli odottajalla ei ole ollut aiemmin hiivatulehdusta, hän on epävarma oireista, oireet eivät helpota tai alkavat uudestaan hoidon jälkeen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Tarvittaessa oireiden aiheuttaja selvitetään laboratoriotutkimuksilla.

Neuvolaan on hyvä ottaa yhteyttä myös silloin, jos kaipaa tarkempia ohjeita hoidon suhteen. Raskausaikana yhdistelmähoito (voide ja emätinpuikko) on sopiva hoitokeino. Raskauden aikana suositellaan, että emätinpuikon asetinta ei käytetä, vaan puikot annostellaan emättimeen omin puhtain sormin. Suun kautta otettavan lääkekapselin käytöstä on ensin neuvoteltava lääkärin kanssa.

Tarvittaessa myös miehen tulee käyttää hiivasienivoidetta.

Mikäli vaivaan liittyy ennenaikaista supistelua, tulee tilanne tarkistaa lääkärin vastaanotolla.”

Lähteet

Terve.fi Hiivatulehdus raskauden viimeisellä kolmanneksella

Canesten.fi Hiivatulehdus miehellä

Paavonen J. 2009. Raskaudenaikaiset infektiot. Teoksessa Paananen, Pietiläinen, Raussi-Lehto, Väyrynen & Äimälä (toim.) Kätilötyö. Edita, Helsinki, 395.

Perheaikaa.fi: Valkovuodon lisääntyminen raskausaikana

Lue lisää

Terveyskirjasto: Emättimen hiivatulehdus

Kommentit (0)

Seuraa