Kun läheinen sairastuu, on se kriisin paikka myös sairastuneen perheelle. On aina sokki, kun omassa tai perheenjäsenen terveydessä tapahtuu käänne huonompaan. Kun oma järkytys on saatu aisoihin, on aika alkaa auttamaan sairastunutta läheistä pärjäämään sairautensa kanssa. Mutta miten? Miten edes suhtautua läheiseen sairastumisen jälkeen? Miten häntä voisi auttaa? Mitä sanoja valita lohdun sanoiksi? Vai onko joskus parempi olla sanomatta mitään? 

 

Suunsa kannattaa kyllä avata, mutta se kannattaa avata harkiten. Sanat, jotka oman pään sisällä kuulostavat lohdullisilta, voivat väärällä sävyllä sanottuna saada ms-tautia sairastavan läheisesi pahoittamaan mielensä. Joitakin ms-taudin oireita on vaikea selvittää ulkopuolisille, ja läheisesi saattaa kokea, ettei tule ymmärretyksi lähipiirinsä keskuudessa. Tästä seuraa vääjäämättä väärinymmärryksiä ja vääntöä, jotka olisivat vältettävissä. Miten? No, mietitäänpä. 

Listasin muutaman viattomalta kuulostavan lausahduksen, joita EI kannata ms-tautia sairastavalle sanoa mutta joita usein kuulee käytettävän lohdutuksen sanasina.

 

Kyllä minuakin joskus väsyttää.

Tilanne, jossa lausetta usein käytetään: Läheisesi kertoo olevansa jatkuvasti väsynyt.

Auts, paha virhe. Näin ei saa sanoa ms-tautia sairastavalle, varsinkaan jos hän sattuu kärsimään fatiikista. Fatiikki on sairaalloista uupumista, joka on erilaista kuin normaali, arkipäiväinen väsymys. Se saattaa pahimmillaan viedä toimintakyvyn kokonaan, eikä se pirulainen lähde edes nukkumalla.

Kun ms-läheisesi kertoo uupumuksestaan, on fiksuinta vain kuunnella. Ole kiinnostunut siitä, miten hän väsymyksensä kokee, ja ota selvää ms-taudista joko itsenäisesti tai läheiseltäsi kyselemällä. Osoita tiedonhalullasi, että haluat ymmärtää ja että välität. 

 

Unohtuu sitä muiltakin joskus maito kauppaan.

Tilanne, jossa lausetta usein käytetään: Läheisesi kertoo unohtaneensa jotakin kauppaan. Taas.

Tätä lohduttavaksi tarkoitettua lausahdusta seuraa yleensä lista ehdotuksia, joilla muistamisen jaloa taitoa voisi harjoitella. Ystävällistä sinänsä, mutta ei välttämättä juuri sitä, mitä läheisesi sillä hetkellä tarvitsee. Läheisesi on luultavasti tietoinen siitä, että kauppalapun ottaminen mukaan kauppareissuille helpottaisi muistamista merkittävästi, ja kamppailee kauppalapun muistamisen kanssa. Hän ei tarvitse ongelmiensa ratkojaa, vaan hän tarvitsee myötäeläjän. Kanssaharmittelijan. Ole tällöin myötätuntoinen, ja elä läheisesi harmistuksessa mukana. 

 

Kyllä ne muutkin pärjäävät, mikset sinäkin?

Tilanne, jossa lausetta usein käytetään: Läheisesi kertoo, mikä hänen elämässään on vaikeaa.

Niin, muutkin pärjäävät kyllä. Mutta miten se on sidoksissa läheiseesi tai käsillä olevaan tilanteeseen? Ei mitenkään. Sen esiintuominen, miten hyvin muut vaikeassa asemassa olevat selättävät vaikeutensa, ei lohduta läheistäsi piirun vertaa.

Tuo mieluummin esille se, että ymmärrät juuri hänen haasteensa ja olet ylpeä, miten hän selviää niistä. Kun ms-läheisesi avautuu vaikeuksistaan, kuuntele. Läheisesi tahtoo avata sinulle maailmaansa, ja kutsuu sinut siihen mukaan olemaan ja elämään. Ota se vastaan sellaisena kuin se on, luottamuksenosoituksena. 

 

Pahoittaako läheisesi mielensä aina, kun lausut lohdun sanoja? Kuva: Pixabay 

 

Loppujen lopuksi ei se ole niin justiinsa, mitä läheisellesi sanot. Tärkeintä on, että sanomisistasi huokuu hyväksyntä. Aidolla myötätunnolla varustettu tuki ja turva voi sanoa melkein mitä vain tai olla sanomatta yhtään mitään. Luotettu ihminen voi sanoa sanottavansa painavamminkin, jos kahden ihmisen välillä vallitsee edes jonkinasteinen ymmärrys toista kohtaan. Välittäminen ja aito halu auttaa välittyvät kyllä olemuksesta, eikä silloin rehellisestäkään ulostulosta ota nokkiinsa. 

Ei ole väliä, mitä sanot vaan miten sen sanot.

Perhearjesta Facebookissa @perhearjesta.

 

Lue myös:

Kolme asia, joilla kaksivuotias saa äitinsä näkemään punaista

Kolme asiaa, joilla kaksivuotias saa hymyn äidin huulille

Kommentit (2)

Vierailija

Ihmisillä on lukemattomia sairauksia ja kaikkiin pitäisi osata suhtautua oikein. Yleensä on paras olla vähän tietämätön ja yllättyä taudin vaatimista oireista; olen sanonut että kylläpä sinua koetellaan tai miten ihmeessä jaksat tai saatko välillä apua? Se ei auta yhtään jos itse tai joku muu tuttava on tehnyt jonkun elämäntapa parannuksen ja sen jälkeen oireet helpottaneet, sillä pahasti sairaalla ei yleensä ole voimavaroja. Toki jossaintapauksissa pienestä tuuppauksesta voi olla hyötyä. Eräs ms-tautia sairastavs teki ruumiillista tallityötä ja hän sanoi itse että jos ei tekisi tätä joka päivä niin olisi pyörätuolissa.

Perhearjesta
Liittynyt31.10.2017

Toisiin vertaaminen ei koskaan ole reilua, ja niin kuin sanoit, se ei auta yhtään. Kuvaamasi kaltainen tietämätön ihmettely ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, ja joskus pieni potku persuksillekin on tosiaan hyvästä. Hyvässä hengessä annettuna tietysti ja sellaiselta ihmiseltä, jonka tietää hetkellisestä kovistelusta huolimatta pitävän kaverinsa puolia. 

Perhearjesta Facebookissa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoituksia perhearjesta, äitiydestä ja ms-taudista.

perhearjesta@gmail.com

Teemat