Maanantai merkkasi äidin, isän ja pojan 4-kuukautispäivää. Uskomatonta, mitä vauhtia viikot hujahtavat ohi. Niin moni asia on jo rutinoitunut, etten oikein enää meinaa muistaa, mikä tässä vauva-arjessa oli alkuun niin vierasta ja outoa. Vastauksenhan tiedän kyllä: ihan kaikki.

Viikko alkoi mainiosti äidin & iskän laatuajalla eli yhteisellä punttisalitreenillä. Mikäpäs sen hauskempaa kuin päästä tekemään maastavetoa, kyykkyä ja muuta pakaratreeniä samaan aikaan salille!

Olimme siis vielä Kajaanissa ja äitini eli Juliuksen mummu kävi poitsun kanssa kävelyllä sillä välin kun me jumppasimme Jonin kanssa Kajaanin Balancella. Siinäpä on kyllä mahtava sali. Kannattaa ehdottomasti poiketa jos on reissua Kajaaniin (tai etenkin jos asuu siellä).

Maanantai merkkasi myös äidin, isän ja pojan 4-kuukautispäivää. Uskomatonta, mitä vauhtia viikot hujahtavat ohi. Niin moni asia on jo rutinoitunut, etten oikein enää meinaa muistaa, mikä tässä vauva-arjessa oli alkuun niin vierasta ja outoa. Vastauksenhan tiedän kyllä: ihan kaikki. Kaikki oli vierasta ja outoa.

Kuitenkin tuntuu siltä, kuin se ensimmäinen yö olisi vielä ihan tässä näin. Se yö, kun pikkuruinen, avuton nyytti köllötti rintani päällä. Nyytti piti pientä ininää, jonka nauhoitin puhelimellani. Olen kuunnellut tuota suloista pientä ääntä lukemattomia kertoja tässä viime kuukausien aikana siltä pilkkopimeältä videolta. Se saa vieläkin vedet silmiini, koska muistan sen epätodellisen tunteen joka minulla oli poikamme nukkuessa ihollani. 

Nyt tuo nelikuukautinen jässikkä on jo niin iso poika, että ei hän edes mahtuisi nukkumaan rinnalleni siten kuin ensimmäisenä yönä. Äänikin on jo varsin toisenlainen: viimeisen viikon sisällä huu-huu-huu, y-gy-gyy, krrr-krrr ja muut uudet äänet ovat alkaneet valtaamaan asuntomme huoneita. Pienet nahkeat varpaat sutivat vatsanahkaani öisin ja potkivat peittoa pois päältä siihen tahtiin, että päädyimme pistämään pojun unipussiin nukkumaan. Suloinen Grobag (ylimmässä kuvassa) onkin ollut ihan mainio ostos.

Aamuhetket ovat päivässä ihan parhaita. Poika on niin hauskalla tuulella nukuttuaan pitkät unet, että meinaamme Jonin kanssa tikahtua nauruun Juliuksen viihdyttäessä vanhempiaan koko hassuttelu- ja ääntelyrepertuaarillaan. Bravuuri on tietysti jalkojen heiluttaminen jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan miehekkäiden pierujen säestämänä. Grobagista tulee äkkiä varsinainen pierupussi tuota menoa. Luulenpa että nämä ovat monessa vauvaperheessä niitä suurimpien naurujen aiheita, riippumatta siitä kuinka vakavaa naamaa yrittää näyttää. :D

Menneellä viikolla jouduin venymään työhommiin. Omistan mieheni kanssa Optimal Performance -nimisen yrityksen, joka työllistää meidän lisäksemme kymmenen henkeä. Minun työlläni on varsin iso vaikutus siihen, että valmentajillamme on töitä ja kaikilla pysyy leipä (tai luomuliha) pöydässä. Siksi en voi olla sataprosenttisesti äitiyslomalla. Välillä on vain pakko tehdä töitä. Aina en tiedä etukäteen, milloin minun työpanostani tarvitaan. Joudun ilmoittelemaan Kelaan työpäiviä takautuvasti ja sekoittamaan äitiysrahakuviota. Hieman ärsyttävä sekametelisoppa, mutta minkäs teet.

Joku kritisoi minua siitä, että enkö voisi olla nyt vain äitiyslomalla. Jättää luennot vetämättä ja muut työt tekemättä. Itse asiassa en voisi.

Kun on vastuussa siitä että isolla tiimillä on töitä, on joskus tehtävä niitäkin hommia joita ei alunperin suunnitellut. Tämä voi olla hieman hankalaa käsittää ellei ole ollut koskaan yrittäjä tai ellei ole ollut vastuussa siitä, että omilla työntekijöillä on hommia.

Kelahan on siis varsin tiukka näissä asioissa. Vaikka tekisin vain tunnin töitä päivässä, äitiysraha tipahtaa tuolta päivältä minimiin. Sillä ei ole väliä, saanko työstäni palkkaa vai en. Täältä löytyy kysymys: "voiko äitiysloman aikana tehdä töitä?" ja Kela-Kertun vastaus siihen, jos tuo asia sattuu muitakin askarruttamaan. Opiskella onneksi saa niin paljon kuin sielu sietää (paitsi jos nostaa opintotukea). Sunnuntaisin töiden teko on myös ok, koska siltä päivältä ei makseta äitiysrahaa.

Viikon työhommiin kuului nyt maanantaina alkavan Terveys & Tasapaino -valmennuksen valmistelua ja toisen valmennusprojektin suunnittelua. En aio todellakaan alkaa vielä pitkään aikaan töihin normaalirytmillä, mutta muutaman luennon käyn tässä kevään aikana vetämässä yrityksissä ja olen mukana TT-valmennuksen vetämisessä. Vielä en tiedä tarkkaan milloin "oikeasti" palaan töihin.

Yrittäjyydessä on onneksi näitä hyviäkin puolia: voin tehdä töitä sen verran, että ammatillinen osaaminen pysyy yllä, tunnen olevani hyödyllinen auttaessani muita työni kautta ja voin kuitenkin täysin päättää itse omat aikatauluni. Luulen, etten ehkä osaisi ihan vain olla vaikka saisinkin. Sen verran innostunut kuitenkin olen siitä mitä teen. Monesti työni ei tunnu työltä lainkaan.

Viikon 9 liikunnat:
- Ma: Salitreeni
- Ti: Vaunulenkki 30min
- Ke: Vaunulenkki 30min
- To: Lepo
- Pe: Vaunulenkki 1h
- La: Vaunulenkki 1h
- Su: Lepo ja flunssassa

Liikunnan osalta viikko oli aika kökkö. Alkuviikon tosi hyvä treenifiilis ei kauas kantanut, kun torstaina kurkkukipu ryömi taas päälle ja sen jälkeen olenkin ollut flunssassa. Perjantaina ja lauantaina kävin vielä vaunulenkillä, mutta lauantain lenkki meni sen verran laahustamalla että totesin levon olevan nyt paikallaan.

Todella omituista, en muista milloin olisin viimeksi ollut kaksi kertaa flunssassa näin lyhyen ajan sisällä. Ymmärtäisin, jos kokisin olevani stressaantunut, mutta näin leppoisaa elämäni ei ole ollut aikoihin. Onneksi Julius on säästynyt räkätaudilta. Toivottavasti tämä menee ohi yhtä nopeasti kuin edellinenkin. Kaiken sortin kulkutautia tuntuu olevan nyt liikkeellä, kun joka toinen vastaantulija kertoo olleensa juuri kipeänä. Paranemisia siis meille kaikille, ketkä emme ole kyenneet flunssapöpöä väistämään!

Kommentit (12)

2/12 | 

Voi että, nämä on kyllä niin ihania kuukausia kun pikkuiset oppivat koko ajan uutta:) Ääniä meilläkin pikkuneiti testailee ja niitä kuuluu jos jonkinlaisia. Uusin on sellainen hieman paheksuva pajatus:) Hurmaava<3

 

 

Sinulla on aikalailla samanlainen tilanne kuin minulla: minäkin teen töitä jo tässä vaiheessa. Onni on, että saan tehdä kotoa käsin ja joustavasti: kun vauva nukkuu, iltasella myöhään ja kun lapsien hoidosta ehdin. En ole yrittäjä, mutta alalla jossa ei kannata jäädä kovin paljon jälkeen muutoksista. Etähommat onnistuvat ja sopivat minun elämääni ja työnantajani on todella mahtava!

 

Onneksi mahdollisuuksia on monia ja äidit ovat aika hyviä kehittelemään luovia ratkaisuja!:) Tosi mukava lukea toisen lähes vastaavassa tilanteessa elävän kokemuksia, vertaistuki toimii!

 

http://sannamamainprogress.blogspot.fi/

3/12 | 

Pitää varmasti paikkansa ettei monikaan meistä lukijoista tiedä tuon taivaallista yrittäjyyden ja vanhemmuuden yhdistämisen haasteista. On mukava että kerrot myös tästä aihepiiristä. 

4/12 | 

Minäkin nauhoitin oman poikani ensipäivien tuhinaa puhelimeen <3 - jostain ihmesyystä oivalsin (vaikka olinkin hormonipöllyissä), että näitä tuhinoita ei kauaa kestä, ja että tätä olisi saatava pulloon ja nuuhkittava sieltä <3

5/12 | 

Pikakommentti flunssasta: tänä talvena on monet sellaisetkin olleet kipeänä moneen otteeseen jotka "eivät koskaan ole kipeänä", eli todella kummallinen tautitalvi! Olen huomannut sen itsekin, pöljiä tauteja vuoron perään. Joten toivotaan vain että pian on ihme ärhäkkätaudit ohi ja olotilat palautuvat normaaliin. Tsemppiä! :) -MK

6/12 | 

Mulle sanottiin, että taudit jyllää myös sen takia kun ei ole ollu pakkasia tappamassa niitä! Tämä tieto oli mulle ainakin uutta, että pakkasella on tämmöinenkin vaikutus!

7/12 | 

Olin tosi usein flunssassa, kun toinen tyttäremme syntyi 01/14 (ensimmäinen syntyi 08/10). Tuntui, kun eka puoli vuotta meni niin, että olin flunssassa vähintään kerran kuussa. Viime syksynä kävin funktionaalisen lääketieteen lääkärille ja valittelin väsymystä ja flunssiani. Lääkäri totesi, että raskaus ja imetys on rankkaa keholle. En ollut koskaan ajatellut asiaa, mutta niin se varmasti on. Siksi onkin niin tärkeää pitää huolta kaikista äideistä ja että he pitävät huolta itsestään!  

8/12 | 

Myöskin se, että on kuitenkin pääosin kotona vauvan kanssa melko puhtaassa ympäristössä, laskee pikkuhiljaa vastustuskykyä. Ei vain altistu niin paljon pöpöille kun normaalisti ja sitten kun se altistus kerran tulee niin pöpö vie voiton. Onneksi teidän poika on säästynyt toistaiseksi flunssilta :)

9/12 | 

Oon ehkä tyhmä, mutta mistä Kela tietää tekeekö joku vanhempainpäivärahalla oleva jonkun tunnin töitä vai ei, jos ei edes saa siitä palkkaa?

10/12 | 
Vierailija

Oon ehkä tyhmä, mutta mistä Kela tietää tekeekö joku vanhempainpäivärahalla oleva jonkun tunnin töitä vai ei, jos ei edes saa siitä palkkaa?

 

Tätä samaa minäkin olen pohtinut.. Olen itse yksinyrittäjä ja jäämässä pian äitiyslomalle. Haluaisin pitää joitakin asiakkaitani, mikä edellyttäisi silloin tällöin työn tekemistä. Työni on sellaista, että sitä voi tehdä myös sunnuntaisin, eli mistähän Kela tietää, minä päivänä olen töitä tehnyt..? Tai sitten ei kannata sekoittaa kuvioita liikaa.

11/12 | 
Vierailija
Vierailija

Oon ehkä tyhmä, mutta mistä Kela tietää tekeekö joku vanhempainpäivärahalla oleva jonkun tunnin töitä vai ei, jos ei edes saa siitä palkkaa?

 

Tätä samaa minäkin olen pohtinut.. Olen itse yksinyrittäjä ja jäämässä pian äitiyslomalle. Haluaisin pitää joitakin asiakkaitani, mikä edellyttäisi silloin tällöin työn tekemistä. Työni on sellaista, että sitä voi tehdä myös sunnuntaisin, eli mistähän Kela tietää, minä päivänä olen töitä tehnyt..? Tai sitten ei kannata sekoittaa kuvioita liikaa.

Ei Kela tiedä mistään. Varmaan kyse enemmän omasta rehellisyydestä. Ja ehkä ei kannata huudella ympäriinsä että tekee töitä samalla kun nostaa äitiysrahaa.

12/12 | 
Vierailija
Vierailija
Vierailija

Oon ehkä tyhmä, mutta mistä Kela tietää tekeekö joku vanhempainpäivärahalla oleva jonkun tunnin töitä vai ei, jos ei edes saa siitä palkkaa?

 

Tätä samaa minäkin olen pohtinut.. Olen itse yksinyrittäjä ja jäämässä pian äitiyslomalle. Haluaisin pitää joitakin asiakkaitani, mikä edellyttäisi silloin tällöin työn tekemistä. Työni on sellaista, että sitä voi tehdä myös sunnuntaisin, eli mistähän Kela tietää, minä päivänä olen töitä tehnyt..? Tai sitten ei kannata sekoittaa kuvioita liikaa.

Ei Kela tiedä mistään. Varmaan kyse enemmän omasta rehellisyydestä. Ja ehkä ei kannata huudella ympäriinsä että tekee töitä samalla kun nostaa äitiysrahaa.

 

Jos töiden teosta ei nosta palkkaa, mitä väliä sillä on tekeekö töitä vai ei samalla kun nostaa äitiysrahaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla