Meillä nukutaan taas! Oliko syynä rytmien löytyminen kirkasvalolampun avulla vai suuri mysteeri? En tiedä, mutta kuin taikaiskusta Julius alkoi nukkua jälleen öisin hyviä unia reilu viikko sitten. 

Nyt kun olen nukkunut jälleen yli viikon ajan 8-10h yössä, on olo aivan mahdottoman hyvä. Painokin lähti taas putoamaan, eikä raskautta edeltävään painoon ole kuin vaivaiset 800 grammaa matkaa. Pitänee käydä taas Tytti-valmentajalla BioSignature-mittauksessa, niin saan tietää myös mikä tilanne on rasvaprosentin osalta. On kiinnostavaa tutkia miten oma keho toimii eri tilanteissa. Mitään paino- tai rasvaprosenttitavoitetta minulla ei todellakaan ole. Tällä hetkellä elämä ja kaikki sen sisällä soljuu tässä vauva-arjessa ennalta-arvaamattomalla tavalla ja se on täysin ok.

Joni tosiaan haki meille Innoluxin kirkasvalolampun kun minusta alkoi tuntua, että väsymys ottaa yliotteen. Lamppu oli ensimmäistä kertaa päällä keittiössä reilu viikko sitten lauantaiaamuna. Siinä me istuksimme sitten aamupalaa syöden. Saman päivän yönä Julius nukkui klo 18-07, tietysti syöden välillä. Ja siitä lähtien jokainen päivä on mennyt 2-4h valvomispätkillä, 2-4 päikkäreillä ja yö nukkuessa. Pisin yöllä valvottu pätkä oli vaivaiset 30 minuuttia.

Tuntuu tosi vaikealta uskoa, että vain tuo yksi asia olisi voinut vaikuttaa niin paljon. En tiedä mitä tapahtui, mutta olen todella kiitollinen. Voihan olla että viikon päästä on taas toisin, mutta nautin nyt ainakin toistaiseksi näistä mahtavista unista.

Univajeella on todistetusti aika lailla haittoja, joten unen priorisointi kannattaa aina kun se on mahdollista! Tsekatkaapa vaikka tämä Huffington Postissa julkaistu infografiikka (lähde):

Viikon kivoja juttuja olivat tiistain täpötäysi luento Helsingissä, palaveri Tammella koskien seuraavaa kirjaani (jonka aiheena on raskaus), treffit muutaman ystävän kanssa, leffailta Jonin kanssa ja tietysti päivittäiset höpsöttelyt kotona pienen hassun poikamme kanssa. Julius löysi itsensä peilistä ja sekös on ollut hauskaa. Ei hän varmaan ymmärrä itse olevansa siinä, mutta vauvan näkeminen tuntuu naurattavan kovasti. Äipällä tulee kyyneleet silmiin liikutuksesta kun toinen on niin innoissaan. :)

Liikuntaviikko 3

- Ma: Kotitreeni (jalat, olkapäät, kädet)
- Ti: Lepo
- Ke: Vaunulenkki 45min ja lyhyt kotitreeni
- To: Käynti osteopaatilla
- Pe: Kotitreeni (koko kroppa)
- La: Lepo
- Su: Jooga 45min

Tällä viikolla en käynyt salilla kertaakaan, mutta tein kaksi pidempää ja yhden lyhyen punttitreenin kotona. Pakkanen oli niin kova, etten halunnut niinä päivinä lähteä pienen kanssa ulos lainkaan kun olisi ollut mahdollisuus mennä salille. Ajatus siitä, että bussissa olisikin jo kahdet vaunut ja jäisimme jäätymään bussipysäkille, ei varsinaisesti houkuttanut.

Palasin myös piiiiiiiitkästä aikaa joogamatolle. Ihana joogaopettaja Satu Tuomela on tehnyt kaksi nettikurssia meitä kauempana asuvia ilostuttamaan: Detox Away! on 21 päivän detox-joogakurssi ja Yin-joogan maailma -kurssi johdattaa rauhoittavan ja rentouttavan yin-joogan pariin.

Tein sunnuntaina detox-joogakurssin ensimmäisen harjoituksen. Teki tosi hyvää, olo oli todella levollinen harjoituksen jälkeen. Kroppa tuntuu melkoisen erilaiselta joogatessa kuin ennen raskautta. Etenkin kehon oikea puoli jumittaa ja vatsan alue on myös oikealta puolelta kummallisen tuntoinen, sitä kiristää. Jäi silti hyvä mieli: se oli juuri täydellinen harjoitus tuohon päivään, kuten Satu kannustaa videolla päättämään.

Tykkään Sadun opetustyylistä. Harvalla opettajalla on kyky luoda joogasaliin yhtä taianomainen tunnelma. Satu on lempeä, hyväksyvä ja ammattitaitoinen. Satu kiinnittää mielestäni mukavasti huomiota asanoiden linjauksiin. Linjauksien huomiotta jättämisellä syntyy joogavammoja ja venähdyksiä, ja ne huomioimalla vammojen riski pienenee huomattavasti. Jos et pääse (ts. et asu pääkaupunkiseudulla) hänen livetunneilleen niin voin lämpimästi suositella noita nettikursseja! Satu opettaa Helsingissä Urban Mandalassa ja Pranamassa.

Vielä tuosta detoxista, ettei kukaan käsitä väärin. Tuo kurssi ohjaa siis kolmen viikon detox-jakson pitämiseen eli se sisältää muutakin (mm. reseptejä) kuin joogaharjoitukset videolla. Nyt imettäessä en tietenkään tee mitään detoxia, ts. en yritä puhdistaa kroppaa normaalia voimakkaammin. Irtoavat myrkyt, kuten raskasmetallit, nimittäin päätyisivät myös äidinmaitoon. Samasta syystä raskausaikana ei saa tehdä voimakasta puhdistusta. Sen sijaan ennen raskautta se on jopa suositeltavaa. Mitä vähemmän kuona-aineita, torjunta-aineita ja muita haitta-aineita elimistössä on, sitä paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi ja sitä vähemmän noita aineita siirtyy kehittyvään sikiöön.

Tavalliseen päivittäiseen puhdistukseen eli maksan toiminnan tukemiseen riittävät hyvin:
- pinaattia / tammenlehtisalaattia / romainesalaattia + marjoja sisältävä smoothie ja kasviksia joka aterialla
- useampi annos proteiinipitoista ruokaa
- syvä hengitys (esim. ulkoillessa)
- riittävä juominen, ainakin 2 litraa ja
- vatsan toiminnasta huolen pitäminen syömällä riittävän kuitupitoista ruokaa ja käyttämällä probiootteja (esim. VSL#3 kuurina tai Biomedin tai Biolatten probiootit) tai syömällä hapatettua ruokaa, kuten hapankaalia.

Kaisa Jaakkola

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (16)

1/16 | 

Hyvä muistaa, ettei kannata liikaa miettiä omaa rasvaprosenttia ja optimaalista unen määrää ja treenaamista, kun vauva on vasta syntynyt ja univelkakin on ihan normaalia vauva-aikana. Vauvasta huolehtiminen aiheuttaa jo itsessään niin suurta vastuuta ja stressiä (henkistä ja fyysistä) että "hyvinvoinnin suorittamiseen" ei kannata ratketa. Kuitenkin erittäin hienoa että kirkasvalo on toiminut ja rytmi alkanut löytyä! :)

2/16 | 

Onnittelut Kaisa!!! Voin vain kuvitella miten hyvä fiilis sinulla nyt on :D Meillä vauvan parempi unirytmi löytyi välittömästi vauvahieronnan jälkeen. Kyllä se vaan kannattaa etsiä ja kokeilla eri vaihtoehtoja.

Kiitos univaje-kuvasta, mielenkiintoinen.....

-MK

3/16 | 

Täälläkin iloitaan puolestasi Kaisa! Hyvin levänneenä elämä todella hymyilee. Enkä usko lainkaan että suorittamalla suorittaisit hyvinvointia. aiemmin lukemani perusteella minusta tuntuu että tunnet hyvin jaksamisesi rajat ja tiedät hyvin mitkä asiat hyvinvointiasi parhaiten tukevat.

Kyllä hyvinvointiaan mielestäni saa jokainen äiti vauva-arjen keskellä miettiä ja tehdä kaiken voitavansa sen eteen noissa alati muuttuvissa tilanteissa ja olosuhteissa. :)

4/16 | 

Mikä on mielestäsi riittävä määrä kuitua ja mitä suosittelet kuidun lähteeksi kun viljatuotteet eivät kuulu ruokavalioon?

5/16 | 

Millä lisäravinteilla voisi imetysaikana parantaa omaa mielialaansa univajeen keskellä? Kirjoitit jossain, että sullakin mieliala laskee huonon unen takia. Onko esim. inositoli poissuljettu vaihtoehto?  Mitä käyttäisit synnytyksen jälkeiseen alakuloon/masennukseen? 

6/16 | 

Osaisitko suositella kirjaa/kirjoja missä olisi hyvää tietoa raskauteen valmistautumisesta?

7/16 | 

Itselläni unenlaatu kärsii juurikin siitä että stressaan sitä jos en nukukaan, tämä johtaa levottomaan uneen tai katkonaiseen yöhön. Ravaan vessassa jne. Mikä avuksi? Rauhoitun kyllä ennen nukkumaan menoa, suljen valot ja venyttelen yms. Mutta silti.. Vinkkejä? Olen kokeillut ltheamiinia, valeriaanaa jne mutta en tiedä kauan niitä uskaltaa käyttää?

8/16 | 
Vierailija

Itselläni unenlaatu kärsii juurikin siitä että stressaan sitä jos en nukukaan, tämä johtaa levottomaan uneen tai katkonaiseen yöhön. Ravaan vessassa jne. Mikä avuksi? Rauhoitun kyllä ennen nukkumaan menoa, suljen valot ja venyttelen yms. Mutta silti.. Vinkkejä? Olen kokeillut ltheamiinia, valeriaanaa jne mutta en tiedä kauan niitä uskaltaa käyttää?

 

Mä suosittelisin kokeilemaan piikkimattoa. Mulla auttoi pahimpina stressin aikoina, otin sen sänkyyn mukaan ja monesti nukahdin siihen päälle. Jouduin tieten sitten heräämään jossain vaiheessa ottamaan sen pois selän alta, mutta nukahdin aina välittömästi uudelleen.

 

-Nanna-

9/16 | 

Kokeilin eilen pari sarjaa noita bulgarialaisia kyykkyjä kotona "lisäpainona" vain raskausmaha rv 29. Tänään on ollut perslihakset olleet hellänä - tehokas like siis. Toki sekin vaikuttaa, etten ole minkäänlaisia lihasharjoituksia jaksanut tehdä viikkoihin ja salilla kävin viimeksi elokuussa.

 

Harmillisinta on nyt se, että lihasten kipeytyminen pienestäkin treenistä on saanut olon tavallistakin rasittuneemmaksi ja väsyneemmäksi. Tuntui etten kunnolla herännyt koko päivänä! Mietinkin että mikäli yritän jaksaa töissä äitiysloman alkuun asti, pitäisikö suosiolla olla tekemättä mitään lihaskuntoharjoituksia, kun jaksaminen on muutenkin niin heikkoa? Ja miten käy lihaskunnon sitten kun vauva on syntynyt ja todennäköisesti univelkaa kertyy? Haluaisin kuntoilla ja tykkään siitä, mutta jos väsymys vain vie voiton? Ja sitten kunto huononee entisestään...

10/16 | 

Kiitos mahtavasta blogista. Löysin tänne inspiroivan Helsingin luennon jälkeen. Kiitos myös luennosta! Olen nyt viikossa lukenut blogin alkumetreiltä tähän päivään lähes kaikkia kommentteja myöden :) Olen itse tällä hetkellä raskaana ja kaipailinkin juuri vinkkejä raskaana olevan ruokavalioon ja liikuntaan. Täältähän niitä juuri löytyi. Aika hyvällä pohjalla olen mennytkin. Tuntuu hyvältä jatkaa näin ja ottaa myös muutamia hyviä juttua matkaan sinulta. 

 

Ihanaa kun olet saanut nukkua jälleen. Minulle uni on tosi tärkeä asia ja se on näin raskaana ollessa tullut vielä todellisemmaksi. Alkuraskauden pahin väsymys on jo poissa ja minun ei enää tarvitse nukkua ihan 11h yössä. Nyt riitää se normaali 8-9h. Toivottavasti meidän vauvasta syntyy terveenä ja antaisi äidinkin nukkua...

 

Jatkan blogisi seuraamista. Kiitos rehellisyydestä ja inspiraatiosta!

11/16 | 

Ihanaa, että seuraavan kirjasi aihe on raskaus, toivoinkin sitä. Toivottavasti huomioit myös imetyksen kirjassasi.

 

Kiitos ihanasta blogista! Ostin itselleni Taikinasta teräkseksi kirjasi ja oon pyrkinyt toteuttamaan kirjan ohjeita mahdollisuuksien mukaan. Olo on paljon parempi ja voimaa tulee koko ajan lisää. Eilenkin jumppasin kotona saatuani tyttöni nukkumaan (1v. ja 3v.)

 

Kaikkea hyvää sulle Kaisa ja toivottavasti Julius on jatkanut nukkumaan hyviä öitä!

12/16 | 

Heippa! 

Ensiksi ihan pakko sanoa että ihana blogi sinulla! :)

Onpa ihana lukea täältä sun ajatuksia liittyen äitiyteen ja erityisesti hyvinvointiin sekä ruokavalioon - kovin kuulostaa samanlaiselta nämä vauva-arjet! :) Tampereella mekin siis asustelemme.

Olisin kysynyt, että syötkö siis itsekin noita Biolatten probiootteja vai annatko vain vauvalle? Tuon sun vinkin johdosta (vauvasi masuvaivat helpottaneet probioottien myötä) astelin itsekin eilen luontaistuotekauppaan ja ostin meille molemmille tuota Biolatten probioottia, toivottavasti auttaa!

Ihania hetkiä vauvan kanssa sekä aurinkoisia päiviä! :)

T. Mami ja tyttö (s.24.12)

13/16 | 

Hei,

 

minusta on ollt kiva lukea blogiasi, ainoastaan harmittelen saitä, miksi niin nopeasti vauvan syntymän jälkeen pitää alkaa laihduttamaan ja päästä takaisin omiin mittoihinsa? Imetyksne aikanahan ei suositella laihduttamista ja lapsivuodeaika eli noin 12 viikkoa ei ole syyttä lapsivuodeaika ja silloin kuulukin väsyttää eikä silloin saisi kovin rehkiä, vaan keskittyä vauvaan, imettämiseen ja lepoon. Tuntuu pahaltaettei vauva saa tarpeeksi pesimistä vaan raahataan joka paikkaan ihan pienenä ja itkee sitten vaunuissa läheisyyttä ja rintaa...

14/16 | 

Jos ihminen vain makaa vauvan takia 12 viikkoa vaikka jaksaisi muutakin, on kyllä henkisesti ja fyysisesti ihan romu sen jälkeen.

15/16 | 

Minulle ei ole kyllä tätä blogia lukemalla sellaista kuvaa välittynyt että Kaisalla olisi menossa minkäänmoista laihdutusprojektia.

Ja mitä pesimiseen tulee... Kuinka moni oikeasti edes pystyisi makoilemaan neljän seinän sisällä vauvan kanssa monta kuukautta? Kuulostaa syyllistämiseltä tämä tällainen avoin mielensä pahoittaminen.

Voisimmeko luottaa siihen että jokainen äiti osaa lähtökohtaisesti toimia vauvansa parhaaksi? Tarkoitan siis tällä sitä, että aistiessaan vauvan selkeästi ahdistuvan vaunukeikoista tai muista asioilla käymisestä jokainen meistä varmasti toimisi vauvansa parhaaksi ja vähentäisi näitä keikkoja.

Ja eiköhän tärkeintä ole että äiti on helposti saatavilla ja kuuntelee vauvansa tarpeita myös tuolla kodin ulkopuolella liikuttaessa. Useimmissa tilanteissa syli on nopeasti saatavilla ja äidit kyllä osaavat varautua myös siihen, että vauvaa täytyy imettää tai syöttää reissujen yhteydessä hetimiten kun vauva ryhtyy itkemään nälkäänsä.

16/16 | 
Vierailija

Hei,

 

minusta on ollt kiva lukea blogiasi, ainoastaan harmittelen saitä, miksi niin nopeasti vauvan syntymän jälkeen pitää alkaa laihduttamaan ja päästä takaisin omiin mittoihinsa? Imetyksne aikanahan ei suositella laihduttamista ja lapsivuodeaika eli noin 12 viikkoa ei ole syyttä lapsivuodeaika ja silloin kuulukin väsyttää eikä silloin saisi kovin rehkiä, vaan keskittyä vauvaan, imettämiseen ja lepoon. Tuntuu pahaltaettei vauva saa tarpeeksi pesimistä vaan raahataan joka paikkaan ihan pienenä ja itkee sitten vaunuissa läheisyyttä ja rintaa...

 

Mulla ei kyllä ole lapsia, mutta itselleni ainakin tietty määrä liikuntaa on lepoa. Ja mitä olen tuttuja äitejä seurannut, niin vaunulenkkejä on tehty heti kun mahdollista (ja säät salllii). Johan sitä pää sekoaisi jos pelkästään neljän seinän sisällä pitäis useampi kuukausi kökkiä.

 

-Nanna-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2014