Sunnuntai, kirjoituspäivä! Reipas, rakas raskaus -kirjani etenee pala palalta. Kirjoitan Tammelle hedelmällisyyden parantamista, odotusajan hyvinvointia ja synnytyksestä palautumista käsittelevää kirjaa. Kirja tulee ulos lokakuussa 2014, sopivasti kirjamessuille.

Moni lukijani lienee siinä vaiheessa, että joko haaveissa on vauva, raskaus on todellisuutta juuri nyt tai synnytys on vielä tuoreessa muistissa. Ehkä olet jo vähän vanhemman lapsen äiti.

Etsin tällä hetkellä apua parhaan mahdollisen suomenkielisen raskauskirjan tekoon. Minulla on unelma - mitä tämä kirja voisi saada aikaan, jos onnistun sen kirjoittamisessa mahdollisimman hyvin. Toivon sen inspiroivan tuhansia tulevia vanhempia paremman hyvinvoinnin ja hormonitasapainon tekoihin.

Terveempiä vauvoja. Onnellisempia vanhempia.

Pariskuntia, jotka ottavat aikaa raskauden suunnitteluun: parantavat ruokavaliotaan, liikkuvat kehoa eheyttävällä tavalla, puhdistavat kehoaan ja kotiaan turhista kemikaaleista ja vierasaineista, pitävät huolta hyvästä hormonitasapainosta ja onnistuvat plussaamisessa helposti.

Odottajia, joiden mielialat ovat tasaisempia, jotka osaavat hoitaa ja hoidattaa itseään jos kärsivät raskausajan krempoista (kuten selkäkivusta), jotka pystyvät syömään tasapainoisesti laadukasta ruokaa ilman massiivisia herkkuhimoja, jotka nukkuvat hyvin ja osaavat rentoutua - ja siten tarjoavat parhaan mahdollisen kodin kehittyvälle vauvalle.

Äitejä, jotka raskauden jälkeen tuntevat olevansa terveitä ja virkeitä, eivät kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, pitävät huolta itsestään ja jaksavat olla läsnä vauvalleen.

Isiä, jotka ymmärtävät miten tärkeää on pitää huolta äidin hyvinvoinnista ja kannustaa häntä tekemään hyviä valintoja.

Lapsia, jotka eivät kärsi jatkuvasta sairastelusta, masuvaivoista, korvatulehduskierteistä tai vaikkapa kohtuajan vitamiinipuutoksista aiheutuvista ongelmista.

***

EDIT 1.4.2014.

Aina yllä mainittuihin asioihin ei voi vaikuttaa, tiedän sen. Kaikki ei ole meidän käsissämme. Kuitenkin moni painii sellaisten haasteiden kanssa, joihin omalla toiminnalla voisi vaikuttaa - jos haluaisi, ja tietäisi miten. Ongelmien todennäköisyyttä voimme pienentää ja vähintäänkin pyrkiä parempaan. Ei suorittamalla, vaan lempeästi ja sellaisilla muutoksilla jotka eivät vaadi kohtuutonta vaivaa. Esimerkiksi raskausdiabetes todetaan yhä useammalla äidillä. Jos elämäntapoja saisi paremmalle tolalle jo ennen raskautta, voisi osa odottajista välttyä raskausdiabetekselta. On myös totta, että aina raskausdiabeteksen syntyä ei välttämättä voi estää. Ruoka- ja liikuntavalinnoillaan voi usein kuitenkin vaikuttaa vaikkapa siihen, ettei joudu insuliinihoidolle tai joudu kärsimään muista raskausdiabeteksen aiheuttamista ongelmista. Tämä vähentää myös äidin myöhempää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Tarkoitukseni ole tehdä kirjaa jossa esitän olevani aihepiirien kaikkitietävä asiantuntija - koska en ole. Toiveenani on ennemminkin olla tiedonhankkijana ja -jakajana eli pyrkiä etsimään sellaista tietoa käsiini, jota lukijat kaipaavat.

En halua syyllistää ketään enkä tyrmätä toisten valintoja. Toivon vain, että voin toimia ajatusten herättäjänä, tarjota inspiraatiota terveelliseen elämään (niille jotka sitä kaipaavat) ja toivottavasti myös jakaa sellaista tietoa, mitä suomeksi ei ole tähän mennessä ollut helposti saatavilla.

***

Miten tulevat / potentiaaliset lukijani liittyvät tähän? Hakusessa on raskaudesta haaveilevia (voi olla myös pariskunta), raskaana olevia ja vasta synnyttäneitä. Tehtävänäsi on esittää minulle kiperiä kysymyksiä niistä asioista jotka juuri sinua eniten askarruttavat hedelmällisyydessä / raskaudessa / synnytyksestä palautumisessa, liittyen hormonitasapainoon, ravintoon, ravintolisiin, stressiin ja liikuntaan. Voit toki kysyä muistakin aiheista, kunhan asia liittyy jotenkin kehon tai mielen hyvinvointiin.

Lähetä minulle kysymyksesi osoitteeseen kaisa@optimalperformance.fi . Tehdään hyvää yhdessä tuleville äideille, isille ja vauvoille!

Arvon kysymyksiä lähettäneiden kesken viisi kirjaani. Saa myös valita raskauskirjan, se tosin postitetaan vasta syksyllä julkaisun jälkeen. :)

Kuva: Elise Kulmala, Magnet Photography

Kaisa Jaakkola

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (42)

1/42 | 

Vauvasta vasta haaveilevana mietin, kuinka syödä terveellisesti raskausaikana jos kärsii pahoinvoinneista ja ainoat ruokaan liittyvät mieliteot liittyy kaikkeen epäterveelliseen? 

3/42 | 

Vähän vaikuttaa siltä, että etsitään ja halutaan näyttää kiiltokuvaelämää? Enkä tarkoita, että raskaanaolevia ja tuoreita äitejä pitäisi pelotella kaikenlaisilla uhkakuvilla. Mutta kun nämä asiat eivät ole juurikaan meidän käsissämme! Tietenkin kannattaa syödä terveellisesti ja levätä jne, mutta silti voi sattua jotain yllättävää. Uskon, että aika moni, jolla asiat eivät menneetkään ihan putkeen, pahoittavat mielensä tuollaisesta kirjasta.

4/42 | 

Ei kuulosta kyllä huuhaalle tähän korvaan. Tuollaista kirjalle on oikeasti tarvetta Ja odotan sitä innolla. Siinä on takuulla sellaista asiaa mistä ei ole vielä suomeksi kirjoitettu. Kannattaa tutustua Kaisan aiempiin kirjoihin niin voi huomata ettei hän kirjoita liirumlaarumia mututuntumalka. :)

5/42 | 

Voisko joku teistä kommentoijista ja peukuttajista avata miltä osin tuleva kirja kuulostaa huuhaalle? 

6/42 | 

Kannattaa sitten joka välissä mainita, että täydellisyyden tavoittelu on helposti stressaavaa ja että vaikka todella parhaansa yrittäisi, lopputulos on aina epävarma!

Vierailija
7/42 | 

Ei raskaudet, synnytykset, palautuminen ym, mene minkään helkutin kirjan  mukaan.  Parempi kirja olisi sellainen, jossa opetetaan olemaan armollinen itselleen,  avoin muutoksille, ja hyväksymään se tosiasia, että raskaus ja synnytys eivät mene välttämättä suunnitellusti tai lainkaan toivotunlaisesti. Itse olen viikkotolkulla kärsinyt pahoinvoonneista, joten pitäisikö nyt tulla huono omatunto kun en ole pystynyt niin paljon liikkumaan kuin olisin halunnut,  syömään terveellisesti ym? Synnytyksetkään ei mene aina oppikirjojen mukaan. Esikoisen synnytys kesti alle 2h, siinä ei keretty mitään kivunlievityksiä saamaan,saati tajuamaan mitä edes taptapahtuu.  

 

Mielialanvaihtelut, himot eri ruokiin ja kaikki muutkin raskausvaivat nyt sattuvat kuulumaan raskauteen, tällä kirjallako ne pitäisi saada pois? Jos masennun synnytyksen jälkeen, ostanko kirjan vai pitääkö se syödä, jotta masennus lähtee pois?

 

8/42 | 

Älyttömiä kommentteja. Miksi kukaan pahottaisi mielensä siitä, että joku yrittää löytää ratkaisuja yleisiin ongelmiin ja auttaa näin uusia perheitä voimaan paremmin? Kaikki ei ole meidän käsissämme, ei tietenkään, mutta yllättävän moniin asioihin voi vaikuttaa itse tässä elämässä, jos vaan viitsii. Minä ainakin odotan kirjaa innolla, vauvahaaveet kun ovat ajanjohtaisia! Erityisesti kiinnostaa nimenomaan raskausajan ruokavalio, mitä pitäisi välttää ja mitä erityistä kasvava vauva tarvitsee. Myös isän roolista ja fiiliksistä, mitä isät kohtaa eri vaiheessa raskautta ja syntymän jälkeen. Hyvä Kaisa!

Vierailija
9/42 | 

Kirja varmaan onkin kohdistettu näille vaaleanpunaisien linssien läpi tujottaville HAAVEILIJOILLE :) no toivottavasti elämä tulee sit olemaan yhtä ruusuista kuin kuvitelmissa... sit petytäänkin kun ei maha ollakaan

10/42 | 

Raskausaikana vältettävistä ruoka-aineista saa tietoa neuvolasta. Mitä ihmettä siihen on lisättävää? Päinvastoin, raskauden aikana tulisi pyrkiä monipuoliseen ruokavalioon.

13/42 | 

Tiiättekö mitä?

Mun tekis mieli ottaa teidät kaikki kainaloon, antaa kunnon woimahali ja kertoo, että "Kyllä tää elämä tästä vielä hyväks muuttuu, älkää olko niin kauheen vihasia, mää tykkään teistä!" <3

Se on tommonen kauhee tunteenpurkaus vähän sama asia kuin jois pullon myrkkyä ja menis komeroon odottamaan, että Kaisan maha tulee kipeeks. :)

Tsemppiä viikkoon!

- Joni

14/42 | 

kuinkas vanha se sinun lapsesi nyt onkaan? meinaan että yksi lapsi noin 6kk iässä ei välttämättä tee sinusta mitään varsinaista asiantuntijaa  ko. aiheesta.  etenkin kun lääketieteellisiä opintoja taitaa lääkiksen pääsykokeiden verran.. ja amerikkalaisia postimyyntitutkintoja ei lasketa lääketieteen opiskeluksi..  suutari pysyköön lestissään vaikka tästä ilmeisen helpot rahat saa. taitaa opetuslapset poistaa vakiomäärän tätäkin tuotosta. 

15/42 | 

Ei muuta arvon Vierailijat kuin nollaseiska vissykola naamaan, metsään j. Kova huuto 30min! Helpottaa, I suppose! 

 

Siitä se Valo palaa tunnelin päähän eikä ole enää noin paha olla. :)

16/42 | 
Vierailija

Raskausaikana vältettävistä ruoka-aineista saa tietoa neuvolasta. Mitä ihmettä siihen on lisättävää? Päinvastoin, raskauden aikana tulisi pyrkiä monipuoliseen ruokavalioon.

 

Paitsi ettei neuvolassa tiedetä näistä asioista yhtään (!) mitään. Missä kohtaa tässä artikkelissa sanotaan, ettei tämä terveellinen ruokavalio olisi monipuolinen?

 

17/42 | 

KIITOS Kaisa kun kirjoitat aiheesta! Olen seurannut blogiasi ja huomannut, ettei teillä ole helppoa ollut itsellännekään. Hätäsektio, alun univaivat, mitä muuta vielä mitä et varmasti edes halua jakaa tänne näitten hyeenojen rääpittäväksi.

Kuvitteleko te kommentoijat että Kaisa kirjoittaisi näitä kirjojaan "musta tuntuu"-mentaliteetilla? Ootteko lukeneet yhtään kirjaa? Herranen aika, Jaakkola on TIETOkirjailija. Ne lukee tutkimuksia, haastattelee asiantuntijoita ja kokoaa tiedon kansiin. Teidän kaikkien hyödyksi. Tämmöistä tietoa ei suomessa ole vielä jelposti ymmärrettävässä ja ajantasaisessa muodossa. Neuvolan ohjeer ovat ylimalkaisia ja oikeasti ajastaan jäljessä. Ollaan iloisia siitä että joku jaksaa ja viitsii tehdä sen työn suomalaisten odottajien hyväksi. Kateuttahan se herättää kun Kaisa uskaltaa olla esillä ja tuoda julki asioita mistä ei puhuta. Mutta jos aattelis vähän laajemmin niin vois huomata että täähän on hyvä juttu!

18/42 | 

Nimenomaan - neuvolan tietämys ravintoasioista on kyllä suppea. Samoin on turha odottaa sieltä saavansa mitään kunnon konkreettisia vinkkejä tuohon liikuntapuoleenkaan.

19/42 | 

Kaisan mies veti herneet facebookissa ja nillittää av-palstasta: Ai että kun mun tekis mieli kaivaa nää kommenttiosion ihmiset esiin, ottaa kainaloon ja antaa oikeen kunnon woimahali, että "kuule tiiäkkö, mää haluun, että joku ees tykkää susta. Kyllä tää tästä vielä hyväksi muuttuu!"

20/42 | 

Luin tuota Jonin tillitystä facebookissa ja täytyy sanoa, että vaikuttaa niin vastenmieliseltä tyypiltä, ettei todellakaan tulisi mieleenkään tutustua näiden Jaakkoloiden filosofiaan yhtään sen paremmin! Hohhoh..

21/42 | 

Pakko vielä muuten kommentoida sitä, että hauskasti nuo "elämää paremmat" Jonit kavereineen haukkuvat tätä palstaa ja kirjoittajia idiooteiksi & paheksuvat hurjasti tätä meininkiä ihan yhtä tyylittömillä sanakäänteillä, joita täälläkin käytetään. Jotkut vaan luulevat olevansa niin paljon parempia, ihan uskomatonta :D

22/42 | 

Terve rakas Vierailija!

 

Harmi kun et kommentoinut sinne profiiliini, olisi ollut mielenkiintoista tutustua ihmisiin, joille tämä aihe menee niin kovasti ihon alle. :) Täällä tuntuu jostain syystä olevan kauhean ahdistunut tunnelma, sähköpostilla tulleista ehdotuksista 100% on kannustavia ja aiheesta aidosti kiinnostuneita ja hyviä kysymyksiä sisältäviä.

En tästä aiheesta "vedä herneitä nenääni", minua harmittaa suuresti kun ihmiset kärvistelevät näissä vihantunteissa sellaisten asioiden ympärillä, joissa pyritään hyvään. 

 

Se on tottakai selvää, että vaikka miten söisi, liikkuisi ja pitäisi huolta elämäntavoistaan niin IHAN KAIKKEEN ei voi vaikuttaa. Mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että moneen asiaan voi.

 

Puhutaan siis varmaankin terveen lapsen ja äidin elämän TODENNÄKÖISYYKSIEN lisäämisestä. Siksi niihin huomion kiinnittäminen kannattaa.

Woimaa ja rakkautta viikkoon! <3

23/42 | 

kuka sinne nyt tohtii kommentoida, on paljon helpompi huudella nimettömänä kun ei joudu perustelemaan sanomisiaan ja jos ei sitten osaakaan muuta kuin tätä huutelua niin tulee itsensämunaamisen pelko :) haha!

24/42 | 
Vierailija

Pakko vielä muuten kommentoida sitä, että hauskasti nuo "elämää paremmat" Jonit kavereineen haukkuvat tätä palstaa ja kirjoittajia idiooteiksi & paheksuvat hurjasti tätä meininkiä ihan yhtä tyylittömillä sanakäänteillä, joita täälläkin käytetään. Jotkut vaan luulevat olevansa niin paljon parempia, ihan uskomatonta :D

 

hassua, mä en huomannu kenenkään haukkuvan vaan ihan asiallisesti keskustelevan ja puhuvan totta tästä palstasta...

 

25/42 | 

mä olen joka raskaudessa kuunnellut vain kroppaani ja tehnyt kuten se sanoo. Luotan siihen ja seon vain ja ainoastaan luonnollista. Jos tekee mieli rasvaista syön sitä ja jos salaattia syön sitä. Kun väsyttää laitan maate ja kun tuntuu että täytyy päästä lenkille lähden sinne. Olen aina terveenä ja lapset on syntyneet hyvän painoisina oikeaan aikaan ja täysin terveinä, vaikka raskauskiloja onkin tullut 10-20 väliltä eri raskauksissa. Kaikki lähtenyt imetyksessä mitä on tullutkin

26/42 | 

Jonin ja Kaisan aamupalapöydässä on varmasti saatu hyvät naurut asiasta! :D Ja eihän tällaiseen ryöpytykseen kannatakaan suhtautua kuin huumorilla. Pariskunta vaikuttaa minusta varsin tervepäiselle ja toivon hyvää koko perheelle. Sekö myös jotakuta hiertää että mies uskaltaa puolustaa vaimoaan? Minun silmääni hän vaikuttaa hyvälle tyypille. 

27/42 | 

Hei Joni

 

Aihepiiri ei mitenkään erityisemmin mua kiihota suuntaan taikka toiseen.

 

Olen vain ällistynyt ystäviesi sivistymättömästä käytöksestä tuolla facebookissa ja mietin vain sitä, että kannattaako sinunkaan heittää vettä liekkeihin. Jokuhan saattaa vaikka ihan oikeasti vetää herneen nenään ;)

 

Eli korostan vielä, että aihepiiri ei tosiaankaan mene mulla ihon alle, en ole mitenkään ahdistunut (käyn lukemassa tätä palstaa samalla kun kirjoittelen yhtä esseetä, en siis omasta mielestä mitenkään erityisemmin profiloidu "niihin idioitismin vuoksi autiolle saarelle lähetettäviin") eikä minulla ole yhtään mitään yhtään ketään vastaan.

 

Sen sijaan meillä on, arvoisa Joni, yhteisiä fb-kavereita, jonka vuoksi silmiini osuivat nämä kirjoitukset siellä. Mua ihmetyttää se ylemmyydentunne, jonka voimin jengi haukkuu siellä seinälläsi mm. tämän palstan kirjoittajia ja viimeisimmässä postauksessa on jopa sitä mieltä, että meidät netissä tyhmiä kirjoittelevat pitäisi eristää autiolle saarelle ja estää se, ettemme rakenna ydinaseita  (tuleeko nää sun netissä yhtä typeriä laukovat kaverisi sinne muuten mukaan??)..

 

Haloo, haloo, haloo. Missä järki?

 

Paljon voimaa ja rakkautta myös sinulle Joni ja edes hivenen järkeä niille sun fb-kamuille... Ole nyt varovainen, ettei oikeasti joku potentiaalinen kirjan ostaja vedä hernettä nekkuun noista kirjoitteluistanne.

28/42 | 

Terve Arvon Vierailija!

 

Siinä hyvä kirjoitus, ennen kaikkea oli mielipide myös perusteltu!

 

Valitettavasti minä en voi sille mitään mitä ystäväni kirjoittelevat, samoin kuin että mitä tänne kirjoitellaan.

 

En halua puhua alentavasti täällä kirjoittelevista. Haluaisin vain niin palavasti päästä edes yhden teistä kanssa kahville keskustelemaan, että mistä tämä kaikki viha oikein tulee?

 

Siis ihan aidosti oikeasti haluaisin tietää.

 

Että miten voidaan tuomita kirja, jota ei ole kirjoitettu kuin muutama hassu sivu ja niidenkin sisällön tietää vain Kaisa?

 

Että miten ollaan päästy siihen johtopäätökseen, että millään ei ole mitään väliä kun kuitenkaan ei voi olla ihan varma kaikesta?

 

Että miten ollaan päästy siihen, että jos haluan antaa woimahalin ja woimaa ja rakkautta päivään niin olen vastenmielinen?

 

Ja paljon muuta.

 

Nämä tällaiset kysymykset askarruttavat minua suuresti. Ei mielipahalla vaan näin ihmisen toimintaa opiskelleena askarruttaa palavasti!

 

Jos joku teistä mielipahan saaneista haluaa ilmaiset kahvit ja vaikka voikkoleivän niin tarjoan ne jos lupaat vastata rehellisesti kysymyksiini! :)

 

Tsempit!

 

- Joni

29/42 | 

Tervehdys Joni,

 

tämä olkoon viimeinen viesti tältä vierailijalta, koska esseeen deadline paukkuu. Kiitos viestistäsi!

 

Vaikka itse kovasti voileipäkakusta ja kahvista pidänkin, niin valitettavasti en voi olla se ihminen, joka näitä kriittisiä ajatuksia voi sinulle avata.

 

Itselleni primitiivireaktio (jonka vuoksi nämä muutamat viestit tänne kirjoitin) aiheutui siis tästä "pata kattilaa soimaa"- ilmiöstä tuolla facen puolella, ei niinkään siitä mitä te edustatte.  Mulla on yksi ystävä, joka kovasti aina hehkuttaa "Jaakkoluuden nimeen" mutta rehellisesti sanottuna en täysin edes tiedä mitä genreä edustattaa.  Kerran taisin kaveria huijata, että "joo, mä luinkin niistä, vaikuttaa tosi hyvältä jutulta". Oikeasti en sitä kuitenkaan tehnyt, mutta se johtui vain aikapulasta ;) Jotenkin asiat liittyvät hyvään oloon ja sehän on tärkeintä..

 

Täytyy kyllä myöntää, että en ole lukenut tässä ketjussa olleita eilisiä viestejä, jotka nyttemmin on poistettu. Täällä on varmaan ollut jotain todella epäasiallista ja bang kommentoinnin ketjureaktio on ollut valmis. Nyt kun täällä ei ole enää niitä epäasiallisia kirjoituksia, (jollei noita minun kirjoituksiani sellaisiksi lasketa ;)) saattavat "team Jaakkolan" kommentit facessa näyttää jopa satunnaisen selailijan silmissä aika hyökkääviltä tämän palstan kirjoittajia kohtaan. Minun mielestäni tässä on lievä paradoksi, koska täältä palstalta voisi tosiaan löytyä paljonkin teeseistänne kiinnostuneita :)

 

Mutta kaikkea hyvää teille! Törmään varmaan seuraavan kerran teeseihinne facessa kun ystäväni niitä taas linkittelee :) Ja Joni tulen muistamaan tämän viimeisimmän ja hyvän vastauksesi tähän.

En varmaankaan tule kuitenkaan tunnustamaan ystävälleni, että "hitsi hei, mä suututin sun gurun tai jollen sun guruasi niin ainakin osan teamista :D"

 

T: Vierailija

 

Ps. En ikävä kyllä osaa vastata kuin yhteen esittämääsi kysymykseen. Eli jos haluat antaa woimahalin, woimaa ja rakkautta samassa yhteydessä kun linkität Vauva-palstan  keskustelua sivullesi, niin se voidaan tulkita kettuiluksi ja itseasiassa jopa aika rankaksi sellaiseksi. En usko että kellään todellisuudessa on mitään woimahaleja ja rakkautta vastaan ;)

 

 

30/42 | 

Hui,mikä sotatila täällä on! 

Kaisa kirjoitti blogi tekstin, jossa kannustaa lukijoitaan mukaan ideoimaan kirjaansa. Mikä tässä nyt niin kuohuttaa?

 

Itselleni raskaaksi tuleminen oli pysähtymisen paikka. Tutustuin kehooni, panostin ruokaan ja liikkumiseen jotta jaksaisin. Lisähaastetta omaan raskauteeni toi fyysinen 3-vuorotyö ja alkuraskauden pahoinvointi. Kun neuvolasta kysyin neuvoja tai vinkkejä aterioiden suunnitteluun ja ateriarytmiin sain vastauksen "koita levätä niin paljon kuin mahdollista". Tarkkailin omaa oloani, tutkin netistä hyvin kirjavaa aineistoa ja kyselin työkavereilta heidän kokemuksiaan.

Kaisa tekee mahtavaa kirjaa josta ainakin itselleni olisi ollut suuri hyöty! 

31/42 | 

Missä vaiheessa Kaisan mies on tullut vastuulliseksi omilla nimillään FB:ssä kirjoittelevien kavereidensa mielipiteistä? Sehän olisi sama kuin väittäisi, että Kaisa on vastuussa täällä nimettöminä huutelevien mielipiteistä! Jokainen vastatkoon vain omista sanoistaan, mistään kansanryhmien kiihottamisesta kun tällaisissa jutuissa ei ole sentään kyse! Peace, love and understanding ihmiset! ;)

32/42 | 

Alkuperäinen postaus jäi mietityttämään. Minulla on kaksi lasta, jotka ovat kumpikin saaneet alkunsa ensimmäisestä mahdollisesta kerrasta puolentoista vuoden välein. Ikää yli 35 sekä miehellä että minulla, elämäntavat ainakin esikoisen tekemisen aikoihin kaikkea muuta kuin virallisterveelliset (hauskat kylläkin, ja raskaat). Odotusajat menivät ilman ongelmia jaksamisen kanssa, raskauskiloja molemmissa 9, lapset täysin terveitä. Kenelläkään ei mahavaivoja tai allergioita. Nykyään syödään normaalisti, liikutaan jos liikututtaa ja muutenkin eletään tyytyväisinä.

 

Minun kaltaisiani ihmisiä on tuttavapiirissäni aika monta. Siis ihmisiä, joille lasten saaminen on ollut ongelmatonta ja helppoa. Pitäisikö kenties heiltä kysyä neuvoa tällaisiin kirjoihin? Joskus, kun olen seurannut raskauden yrittämistä, raskausaikaa ja myöhemmin sitten lastenhoitoa koskevia ohjeita, olen tuntenut jonkinlaista hämmennystä. Miten normaaleista asioista tehdään niin monimutkaisia?

 

Kyllä tällaiselle kirjalle tilausta on, ainakin esikoistaan suunnitteleville. Siitä voisi tulla myös hyvä ajankuva 2010-luvun äitiydestä ja siihen liittyvistä faktoista, uskomuksista ja painotuksista.

 

 

33/42 | 
Vierailija

Missä vaiheessa Kaisan mies on tullut vastuulliseksi omilla nimillään FB:ssä kirjoittelevien kavereidensa mielipiteistä? Sehän olisi sama kuin väittäisi, että Kaisa on vastuussa täällä nimettöminä huutelevien mielipiteistä! Jokainen vastatkoon vain omista sanoistaan, mistään kansanryhmien kiihottamisesta kun tällaisissa jutuissa ei ole sentään kyse! Peace, love and understanding ihmiset! ;)

 

Siinä vaiheessa kun hän niitä linkittelee ja on intona keskustelussa mukana, nostihan Kaisan mies täältäkin juttua sinne omalle sivulleen eli kyllä hän on tähän provomeininkiin osallistunut itsekin.

34/42 | 

Miksei nimettöminä huutelijoista saisi ihan vapaasti huudella omassa Fb:ssään? Joku tutuntuttu siinä enemmän "väärin" tekee kun menee niitä keskusteluja lukemaan ja tänne vihjritä niistä postaamaan, näkyivätpä ne sitten omassakin uutisvirrassa tahi eivät! Ja hei ihan oikeesti, kuka näistä huutelijoista olisi edes hankkimassa Kaisan kirjaa? ilmaiseksi se kirjastosta haetaan jos sitäkään. Ne jotka kirjan hankkivat tai hankkisivat todennäköisesti viis veisaavat siitä, mitä mieltä bloggarin mies on ollut vauvan av:n elämäniloisista ja -myönteistä tyypeistä. Ja niin, te jotka solvaatte täällä Kaisaa: Mitä te haette, pahaa mieltä hänellekö? Minkä Ihmeen Takia? Ja olisiko miehen pitänyt esim facessa kirjoittaa että tällaiset kommentit tuntuivat kurjalle (jos tuntuivat) sen sijaan että koittaisi käsitellä av-ilmiötä pienen huumorin keinoin? No, voihan siitäkin nimetön huutelija niin maan kamalasti mielensä pahoittaa! Lopettaa vaikka blogin lukemisen tai jotaki... Amen! :)

35/42 | 
Vierailija

Vähän vaikuttaa siltä, että etsitään ja halutaan näyttää kiiltokuvaelämää? Enkä tarkoita, että raskaanaolevia ja tuoreita äitejä pitäisi pelotella kaikenlaisilla uhkakuvilla. Mutta kun nämä asiat eivät ole juurikaan meidän käsissämme! Tietenkin kannattaa syödä terveellisesti ja levätä jne, mutta silti voi sattua jotain yllättävää. Uskon, että aika moni, jolla asiat eivät menneetkään ihan putkeen, pahoittavat mielensä tuollaisesta kirjasta.

 

Niin, tai sitten halutaan kirjoittaa kirja hyvästä olosta raskauden aikana. Asioista jotka siihen oloon vaikuttaa, asioista jotka vaikuttavat lapsen terveyteen ja asioista joita kannattaa miettiä siinä vaiheessa kun lasta suunnittelee, odottaa tai hoitaa.

 

Pahoittavatko ylipainoiset ihmiset mielensä kirjoista, joissa neuvotaan normaalipainoisena pysymisessä? Pahoittavatko stressaantuneet ihmiset mielensä kirjoista, joissa opetetaan stressinhallintaa? Entä masentuneet kirjoista, joissa neuvotaan omasta mielestä huolehtimista? Jos näin on, syy ei kyllä ole kirjailijan, vaan ihmisen pitää miettiä miksi mielensä pahoittaa.

 

-Nanna-

 

36/42 | 

 

Kaisan artikkelissa on kovia väitteitä, kuin myös toiveita, kirjan suhteen. Kaisa toivoo kirjansa ”inspiroivan tuhansia tulevia vanhempia paremman hyvinvoinnin ja hormonitasapainon tekoihin.”  ja toivotut tulokset tuottavat sitten esim.:

 

1      ”Pariskuntia, jotka ottavat aikaa raskauden suunnitteluun: parantavat ruokavaliotaan, alkavat liikkua, puhdistavat kehoaan ja kotiaan turhista kemikaaleista ja vierasaineista, pitävät huolta hyvästä hormonitasapainosta ja onnistuvat plussaamisessa helposti.”

 

2      ” Lapsia, jotka eivät kärsi jatkuvasta sairastelusta, masuvaivoista, korvatulehduskierteistä tai vaikkapa kohtuajan vitamiinipuutoksista aiheutuvista ongelmista”

 

 

 

Ajatuksethan ovat kyllä kauniita. Tosin kyllähän näin koville toiveille toivoisi niitä kovia perusteluita, ja jo ihan kättelyssä. Muuten nimittäin riskinä on juuri se, että osa porukasta miettii, että kyse on taikauskosta. Tai jopa pahimmillaan moraalittomasta äitiparkojen rahastuksesta –sillä kukapa ei haluaisi lapsilleen ja itselleen parasta.

 

No, eikös asia olisi helposti korjattavissa? Itse ainakin mielelläni lukisin viittaukset tutkimuksiin, joissa on osoitettu, että miten raskautta edeltävä tai sen aikainen ravitsemus, liikunta tms. vähentää syntyvän lapsen korvatulehduksia tai masuvaivoja?

 

Lisäksi toivoisin, että voitaisiin tarkentaa, että synnytyksen jälkeinen masennus tai plussaaminen, ei yksin riipu elintavoista, että niin ei väitetä (?).

 

Jos haluaa väittää suuria, niin saa myös perustella saman verran, jos toivoo väittämien olevan uskottavia. Suurin osa porukasta on (onneksikin) aika kriittistä. Suomessa on hyvä neuvolajärjestelmä ja lapsikuolleisuus maailman pienempiä. Mutta ainahan asiat voivat olla paremmin ja tietty ennakkoluuloisuus on hyvästä – niin neuvolantädin neuvoja kohden, kuin Kaisan tulevaa kirjaakin. Ja sekin on totta, että vaikka jotakin asiaa ei olisi tieteellisesti tutkittu, niin se silti voi olla totta.

 

Myös minulla on Joni Jaakkolan ystäviä fb-kavereina ja päädyin tänne sitä kautta. Eikös nämä vauva-palstaa lukevat (äidit ja tulevat äidit) ole juuri sitä kohderyhmää mille kirjaa olisi tarkoitus markkinoida? Ehkä tämä kettuilu kommentoijille (niin kuin joku jo kirjoittikin) woimahalien muodossa, ei ole se paras tapa toimia ainakaan markkinointimielessä? ;)

 

-  <3

 

37/42 | 

Ärsyynnyin todella kovasti Parsakaaliprinsessan kirjoittamasta tekstistä. Omalta osaltani voin perustella reaktiotani sillä, että kaikki raskauteni ja vauva-ajat ovat olleet vaikeita itsestäni riippumattomista syistä. Siitäkin huolimatta, että olen parhaani mukaan yrittänyt syödä, liikkua ja pitää itsestäni sekä lapsistani huolta. En siis ehkäpä täysin kuulu tämän kirjan kohdeyleisöön. Tekstistä tuli paljolti sellainen kuva, että ongelmat olisivat äitien ja isien itse aiheuttamia. Tuli sääli sellaisten parien puolesta, joille esim.raskaaksi tulo on syytä tai toisesta vaikeaa. Oma mielikuvani kirjasta on sellainen, että Parsakaaliprinsessa tarkoittaa hyvää, mutta teksti  on jotenkin heikkoa eikä ehkäpä anna oikeaa kuvaa hänen tavoitteistaan. En tiedä, olenko ainoa, joka tuon tekstin koki jotenkin syyllistävänä, siksi kirjoitan vain omasta puolestani. Olen kuitenkin samaa mieltä, että raskaudenaikaisen hyvinvoinnin edistämistä ja pikkulapsiarjen jaksamista voisi tukea enemmän.

38/42 | 

Ja lopputulema tässä on kuitenkin, että ne joita aihe kiinnostaa, lukevat kirjan ja ne joita ei, eivät lue :)

39/42 | 

Suosittelisin Jaakkoloille tutustumista johonkin keskustelupalstaan, missä keskustelua käyvät lapsettomuudesta kärsivät pariskunnat. Voisi valjeta se tuska mitä aihe tuottaa ja tosiaan se, että välillä vaikka kaikki on tehty, niin siltikään lapsia ei siunaannu. Toki, jos joku ei ole tietoinen, että terveelliset elämäntavat voivat auttaa plussaamisesta, niin aiheeseen perehtyminen voi olla hyödyksi.

 

Omasta taustani sen verran, että vaikka molemmat raskauteni ovat alkaneet ja olleet ongelmittomia ja olen noudattanut hyvinkin terveellisiä elämäntapoja, niin jostain syystä toinen lapsi on ollut  oikeastaan aina terve ja toinen lapsi taas on esim. moniallerginen, vaikeasta atopiasta kärsivä ja kärsinyt useita korvatulehduskierteitä. Tottakai sitä on tullut mietittyä, että olenko tehnyt jotain väärin ja olisiko voinut tehdä toisin. Kuitenkin keskusteltuani useiden lääkäreiden kanssa, olen tullut loppuajatukseen, että näin vain joskus käy, että saa sairastuvampaa sorttia olevan lapsen ja että kaikkeen ei voi vaikuttaa.

 

Kyllähän se ihmetyttää ja monia varmaan loukkaakin, kun joku tulee kertomaan, että hänellä on tietoa, jonka pohjalta tiedetään, miksi joillakin on sairaita lapsia ja joillakin ei. Mutta tosiaan, ehkä se ei ollut Kaisan pointti...?

40/42 | 

Jokainenhan saa tehdä omalle ruokavaliolleen mitä haluaa, mutta odottavan äidin toiminta vaikuttaa jo syntymättömän lapsen hyvinvointiin (tai imettävän äidin imetettävään vauvaan).  En ole Kaisan kirjoja lukenut, mutta pikagoogletuksen johdosta löytyi ainakin tämä, mikä kyllä herättää kysymyksiä niistä faktoista mihin Kaisa pohjaa ohjeensa.

 

http://terveyssatama.blogspot.fi/2011/11/kaisa-jaakkola-hormonidieetti.html

 

Sinänsä on hienoa, että toisten hyvinvoinnista huolehtevia ihmisiä löytyy, mutta tosiaan, joskus siitä hyväntahtoisuudesta voi olla valitettavasti toisille vain haittaa.

41/42 | 
Vierailija

Kirja varmaan onkin kohdistettu näille vaaleanpunaisien linssien läpi tujottaville HAAVEILIJOILLE :) no toivottavasti elämä tulee sit olemaan yhtä ruusuista kuin kuvitelmissa... sit petytäänkin kun ei maha ollakaan

 

Minusta tämä kirja ei ole haaveilijoille, minusta tämä kirja on ihmisille, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Ongelmia tulee varmasti kaikille, toiset jäävät vellomaan niihin, toiset pyrkivät etsimään niihin ratkaisuja tai edes helpotusta. 

 

Tästä kommenttiketjusta saa sellaisen käsityksen, että raskaus ja lapsen saanti ei voi olla onnellista ja hyvää aikaa ja ne, jotka kuvittelee, että asiaan voi jotenkin vaikuttaa, ovat typeriä haaveilijoita. Jotenkin en usko, että asia on ihan näin...

 

 

 

42/42 | 
Vierailija

Ärsyynnyin todella kovasti Parsakaaliprinsessan kirjoittamasta tekstistä. Omalta osaltani voin perustella reaktiotani sillä, että kaikki raskauteni ja vauva-ajat ovat olleet vaikeita itsestäni riippumattomista syistä. Siitäkin huolimatta, että olen parhaani mukaan yrittänyt syödä, liikkua ja pitää itsestäni sekä lapsistani huolta. En siis ehkäpä täysin kuulu tämän kirjan kohdeyleisöön. Tekstistä tuli paljolti sellainen kuva, että ongelmat olisivat äitien ja isien itse aiheuttamia. Tuli sääli sellaisten parien puolesta, joille esim.raskaaksi tulo on syytä tai toisesta vaikeaa. Oma mielikuvani kirjasta on sellainen, että Parsakaaliprinsessa tarkoittaa hyvää, mutta teksti  on jotenkin heikkoa eikä ehkäpä anna oikeaa kuvaa hänen tavoitteistaan. En tiedä, olenko ainoa, joka tuon tekstin koki jotenkin syyllistävänä, siksi kirjoitan vain omasta puolestani. Olen kuitenkin samaa mieltä, että raskaudenaikaisen hyvinvoinnin edistämistä ja pikkulapsiarjen jaksamista voisi tukea enemmän.

 

Miksi ärsyynnyit? Jos kerran tiedät, että vauva-aika on ollut vaikeaa sinusta riippumattomista syistä? Entäpä jos Kaisan tulevasta kirjasta on joillekin apua?

 

Kaisan aiemmissa kirjoissa on ollut lähdeluettelo, joissa on viitteet käytettyihin tutkimuksiin.

43/42 | 

Olen lukenut Kaisan blogia ensimetreiltä saakka ja siksi kulmani hieman kohosivat tästä tänne kirjoitetusta kehoituksesta tutustua lapsettomuudesta kärsivien keskustelupalstoihin. Kaisa sai ymmärtääkseni odottaa raskautumista pitkän tovin ja voisin ajatella että lapsettomuusajatuksia on perheessä tällöin käyty läpi. 

Teemmekö me ajattelemattomuuttamme liian pikaisia johtopäätöksiä toisistamme? Miksi luemme rivin sieltä, toisen täältä, haemme vastauksia rivien välistä silloinkin kun ne huutavat tyhjyyttään ja aloitamme huutelemisen ja suoranaisen solvaamisen? Näitä kysymyksiä olen blogimaailmaan tutustuttuani usein pohtinut. Ymmärrän kyllä että blogejakin luetaan miten kuten kertakäyttöperiaatteella postaus sieltä toinen täältä. Monesti ensimmäisen esittelypostauksen lukeminen kuitenkin auttaisi, sillä se usein kertoo hieman enemmän bloggarin taustoista ja blogin tarkoituksesta.

Ja niin, se joka tästä ketjussa poistetussa viestissä lällätteli Kaisan synnytystavasta oli minun mielestäni todella sen Jonin woimahalin tarpeessa. 

44/42 | 

Hei,

 

Omalla kohdallani tarpeeseen olisi tullut kirja, jossa kerrotaan raskausajan turvallisesta liikunnasta - tehokkaasta kuntoa kohottavasta liikunnasta ja kuntosaliharjoittelusta. Nyt tietoa on ripotellen ympäriinsä, eikä treenaaville naisille tunnu olevan hyviä ohjeita tarjolla yhdessä paikassa. Esim. turvallisen sykkeen rajoista kukaan ei ota mitään selvää, tarjolla on paljon erilaista tietoa. Lisäksi ruokavalion merkityksestä lapsen kehitykselle ei ole mielestäni tarpeeksi tietoa neuvolassa ja sen oppaissa. Esimerkiksi jodin saannin vaikutus oli itselleni täysi yllätys. Mielestäni kokonaisvaltaisen raskausajan hyvinvointioppaan kirjoittaminen on hieno ajatus. Siihen olisi kiva saada konkreettisia esimerkkejä esimerkiksi kuntosaliharjoittelusta.

45/42 | 
Vierailija
Vierailija

Ärsyynnyin todella kovasti Parsakaaliprinsessan kirjoittamasta tekstistä. Omalta osaltani voin perustella reaktiotani sillä, että kaikki raskauteni ja vauva-ajat ovat olleet vaikeita itsestäni riippumattomista syistä. Siitäkin huolimatta, että olen parhaani mukaan yrittänyt syödä, liikkua ja pitää itsestäni sekä lapsistani huolta. En siis ehkäpä täysin kuulu tämän kirjan kohdeyleisöön. Tekstistä tuli paljolti sellainen kuva, että ongelmat olisivat äitien ja isien itse aiheuttamia. Tuli sääli sellaisten parien puolesta, joille esim.raskaaksi tulo on syytä tai toisesta vaikeaa. Oma mielikuvani kirjasta on sellainen, että Parsakaaliprinsessa tarkoittaa hyvää, mutta teksti  on jotenkin heikkoa eikä ehkäpä anna oikeaa kuvaa hänen tavoitteistaan. En tiedä, olenko ainoa, joka tuon tekstin koki jotenkin syyllistävänä, siksi kirjoitan vain omasta puolestani. Olen kuitenkin samaa mieltä, että raskaudenaikaisen hyvinvoinnin edistämistä ja pikkulapsiarjen jaksamista voisi tukea enemmän.

 

Miksi ärsyynnyit? Jos kerran tiedät, että vauva-aika on ollut vaikeaa sinusta riippumattomista syistä? Entäpä jos Kaisan tulevasta kirjasta on joillekin apua?

 

Kaisan aiemmissa kirjoissa on ollut lähdeluettelo, joissa on viitteet käytettyihin tutkimuksiin.

 

Jos et kovin tarkkaan lukenut, tuossa vielä ne lauseet kirjoituksestani, joissa selitän ärtymystäni:

 

"Tekstistä tuli paljolti sellainen kuva, että ongelmat olisivat äitien ja isien itse aiheuttamia. Tuli sääli sellaisten parien puolesta, joille esim.raskaaksi tulo on syytä tai toisesta vaikeaa. "

 

"En tiedä, olenko ainoa, joka tuon tekstin koki jotenkin syyllistävänä,"

 

Ja loppuunhan vielä lisäsin, että kannatan raskaudenaikaisen hyvinvoinnin edistämistä. Mielestäni en teilannut ajatusta terveellisestä syömisestä, liikkumisesta yms. vaan kommentoin, etten ole kirjan kohdeyleisöä. Lähinnä moitin Parsakaaliprinsessan kirjoitustyyliä tuon tekstin osalta, joka on tainnut herättää aika paljon närää. Josko tämä nyt selventäisi, mitä kirjoituksellani ajan takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2014