Lähdemme toukokuussa Kaliforniaan reissuun: lomalle, pariin koulutukseen ja kyläilemään pikkusiskoni luo. Lennot on nyt ostettu eikä matkaan ole aikaa kuin reilu kuukausi. Vauvan kanssa lentäminen on meille tietysti ihan uusi juttunsa. Amatööriäidillä ei ole (vielä) kovinkaan suurta käsitystä, miten hommat hoituvat.

Kuva: Tuuti Piippo

Lähdemme toukokuussa Kaliforniaan reissuun: lomalle, pariin koulutukseen ja kyläilemään pikkusiskoni luo. Lennot on nyt ostettu eikä matkaan ole aikaa kuin reilu kuukausi. Vauvan kanssa lentäminen on meille tietysti ihan uusi juttunsa. Amatööriäidillä ei ole (vielä) mitään käsitystä, miten hommat hoituvat. Kyllähän sitä aina selviää, mutta on kivempi jos tietää hieman etukäteen mitä on tulossa. Olen lentänyt paljon yksikseni niin itään kuin länteen: yksin, Jonin tai ystävien kanssa. Luonnollisestikaan vauvan kanssa asiasta ei ole kokemusta.

Onneksi google auttaa. Mahtavaa on ollut löytää blogiposteja, joissa kerrotaan näitä mietityttäviä asioita. Esimerkiksi nämä:
- Strictly Style -blogissa oli postaus lentokoneessa matkustamisesta pienen vauvan kanssa
- Project Mama -blogissa vinkkejä matkalle vauvan kanssa ja
- Kaitaliina-blogissa postaus: flying baby
- Salamatkustaja-blogi, paljon reissuasiaa :)
- Isyyspakkaus-blogi: vauva kaupunkilomalla (ja muitakin matkapostauksia)

Eräältä reissaavalta tuttavaperheeltä saimme myös kivoja vinkkejä. He kehottivat meitä varaamaan vauvoille tarkoitetun baby basketin. Pienellä googletuksella selvisi, että sen voi varata aikaisintaan 30 päivää ennen lentoa. Jospa vauvakorissa saisi poikaa nukutettua pitkän lennon aikana.

Lennämme Helsingistä New Yorkiin ja sieltä Los Angelesiin. Nykissä on vain parin tunnin vaihtoaika. Matkasuunnitelma ei ole vielä ihan selvillä muilta osin kuin siten, että suuntaamme lopulta San Franciscoon, jossa pikkusiskoni Tuuti asuu.

Tällä hetkellä mielessä on edelleen monta kysymystä. Ei mitenkään paniikinomaisesti, lähinnä vaan pohdiskelen että mihin päädytään näiden asioiden kanssa.

- Otetaanko oma turvaistuin mukaan vai vuokrataanko autovuokraamosta?

- Yövytäänkö hotelleissa vaiko yksityisiltä vuokratuissa Airbnb-paikoissa?

- Tarvitseeko hotelleihin buukata kaksi vai kolme henkilöä, jos vauva nukkuu edelleen meidän sängyssämme?

- Vuokrataanko auto koko reissun ajalle, vai luovutetaanko pois San Franciscoon päästyämme?

- Miten vauvan saa nukahtamaan päikkäreille jos isoja vaunuja ei ole mukana? Tällä hetkellä poika nukkuu kaikki päiväunensa vaunuissa. Kantoliinaan ei enää suostuta nukahtamaan, eikä liioin sängylle paitsi yöunille äidin viereen tai aivan rättiväsyneenä. Ehkä pitää lähteä kokeilemaan kantamista ulos, josko kuitenkin uni tulisi kannettaessa.

- Otanko mukaan Manducan vai kantoliinan, vaiko molemmat? Mahtaako trikooliina olla liian kuuma Kaliforniassa, vai pitäisikö hankkia toisenlainen kantoliina? Manducan käyttöä olemme tässä opetelleet, mutta vieläkän poika ei siinä viihdy pitkiä aikoja. Liina on siis edelleen suosikki. Eivätpä ne tietty paljoa tilaa vie, vaikka ottaisi molemmat.

- Mahdammeko pärjätä koko reissun edelleen pelkällä rintamaidolla, vai tuleeko vastaan kiinteiden opettelu? Tätä ei tietenkään voi tietää etukäteen. Vielä ei kiinteitä ole tarvinnut aloittaa, mutta ehkä ennen reissua tarvitsee. Julius on lähtiessämme 6,5kk vanha.

- Otetaanko vaunut/ rattaat mukaan ja jos otetaan, niin millaiset ? Vai ostetaanko vasta periltä? Tai ehkä pärjäämme ilmankin. Quinny Zapp Xtraa on kovasti suositeltu, mutta lueskeltuani ihmisten kokemuksia eri palstoilta en ole enää ihan varma. Quinnylta on tullut googlettelujen perusteella uusi Quinny Zapp Xtra 2 -malli, jossa on myös kokoontaittuva istuinosa. Mietin, että josko ostaisin nuo Quinnyt periltä. Toisaalta moni on suositellut myös Peg Peregon Pliko ja Stokke Scoot -rattaita. Ota näistä nyt selvää, valinnanvaikeus tietysti iskee eteen. Ajattelin kuitenkin, että rattaat voin ostaa uutena, kun sain meidän yhdistelmävaunut - ne ikivanhat mutta sitäkin toimivammat Gessleinit - ilmaiseksi. Niitä ei varmaan reissuun kannata ottaa. Ovat kooltaan niin massiiviset.

Jos on kokemusta / ajatuksia yllä olevista, niin vinkkejä otetaan vastaan. :)

Kuvan lähde: Lasten.fi, Quinny Zapp Xtra 2

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (40)

1/40 | 

Mä suosittelisin joko noita Zappeja tai Bugaboo bee + matkiksia. Molemmat menee pieneen tilaan ja vauvan saa työntäjään päin. Meillä oli Beet ja tykkäsin kovasti. Niihin saa vielä ostettua näppärän uv-kuomun, jonka luulisi Kaliforniassa olevan aika ykkönen. Mä sanoisin, että rintamaidolla pärjäätte varmaan pitkälle. Toki paikankin päältä sitten varmasti saa (luomu) kasviksia millä aloitella niitä kiinteitä. Meillä saattui juuri keskimmäisen kanssa parin viikon reissu puolen vuoden tietämille ja aloitettiin kiinteät sitten sen jälkeen about 7kk ikäisenä. Esikoinen taasen oli täysin "sormiruokailutettu" ja ei juurikaan syönyt mitään 13kk ikään asti ja silti hb hyvä, kasvu normaalia jne. Eli ei huolta, rennosti vain :)

 

vaipanvaihtoa varten lentomatkoille suosin niitä wet vipes-liinoja, vaikka muuten me ei niitä käytetäkkään. Esim. Natur babycare on hyviä. Lentokoneiden vessat hoitopöydällä on toooodella ahtaita ja pieniä. Me ollaan siis suhattu Suomi-Irlanti väliä lasten kanssa sen verran tiuhaan, että jotain rutiineja on tarttunut matkaan. 

 

Mä en ole koskaan ilmoitellut perhepedissä nukkuvista lapsista sen kummemmin hotelleihin eli siitäkään en huolehtisi. Kaikkialle ollaan päästy ja eivätpähän tuo sitä matkasänkyä sitten tilan tukkeeksi :D oman turvaistuimen ehkä sitten kuitenkin ottaisin, sillä välillä autovuokraamojen istuimet on todella kurppaisia ja vanhoja.

 

meidänkin lokakuussa syntyneellä vauvalla on pian edessä ensimmäinen lentoreissu eli hyvä itsekkin virkistellä muistia. Puolivuotiaat on onneksi todella rentoja matkakumppaneita.

 

hauskaa matkan suunnittelua toivoo,

Sara housefive-blogista :)

2/40 | 

Matkarattaiksi kannattaa valita sellaiset mitkä menee täysin makuuasentoon kun on noin pienestä vielä kysymys. Mun kaverin lapsella on Baby Jogger city mini ( http://www.muksutalli.fi/BABY-JOGGER-City-Mini-3-lila ) rattaat ja ne vaikuttaa todella loistavilta ohjaukseltaan ja kokoamis-mekanismi ihan huippu. Kuomun saa vedettyä tosi alas niin se toimii hyvänä aurinkosuojana. Myös Britaxilla on vastaavat rattaat.

 

Turvaistuimen kanssa on vähän niin-ja-näin että kannattaako ottaa mukaan täältä. Itse etsisin esim. Huutonetistä tai Tori.fi:stä hyvän käytetyn ja sieltä lähdettäessä lahjoittaisin sen siellä jollekin.

 

Jos ette vauvakoria onnistu saamaan niin meillä on lapsi nukkunut niin että olemme laskeneet pöydät alas ja siihen pehmustaneet paikan vauvalle ja meillä on ollut vauvan makuupussi mukana. Myös meillä on lentomatkoilla ollut hyvä kun on sellainen jättihuivi mistä viritän aina "teltan" minkä alla vauva on saanut nukkua ihan rauhassa vaikka valot ovat tulleet päälle.

 

Meillä vauva oli täysimetyksellä 9 kk asti, ja rupesi syömään kiinteitä vasta kun eka hammas tuli. Jos poikasi on innokas kokeilemaan uusia juttuja, niin anna vaan soseita tai sormiruokaa maidon ohella jos hän on kiinnostunut.

3/40 | 

Meillä on alle vuoden ikäisellä pojalla nuo kuvassa olevat Quinnyt. Ovat muuten hyvät ( saa täysin makuuasentoon) mutta eivät mielestäni ole kovinkaan näppärät kasata. Kun ne lopulta kasaan saa, niin menevät kyllä tosi pieneen tilaan.

 

4/40 | 

Me oltiin Roomassa syksyllä vajaa viikko ja nuorempi tyttö oli tuolloin 6 kk.

 

Mukana meillä oli McLarenin matkarattaat, joissa vauvan saa kokonaan makuuasentoon (todella kätevät, kevyet, helpot, suosittelen!). Manduca puolestaan oli todella hyvä apu sekä kentällä että kaupungilla. Välillä neiti 4v. väsyi kävelemiseen ja vielä juuri ja juuri mahtui rattaisiin, jolloin pienempi matkusti Manducassa.

 

http://www.vaunuaitta.fi/maclaren-quest-p-1344.html

 

 

Tyttö oli jo aloittanut kiinteiden syömisen, joten mukaan pakattiin puurojauheet ja luomusmoothieita (Ellas´s Kitchen ja HIPP), joita oppi ennen matkaa imemään suoraan "paketista" (nämä ovat todella kätevät reissussa). Jenkeistä löytyy varmaan vastaavia, niin ei tarvitse kaikkea viedä mukana ;)

 

https://shop.ellaskitchen.co.uk/collections/baby-brekkie

 

Me ollaan reissattu lasten kanssa vaan Euroopassa, mutta aina on vuokrattu turvaistuimet auton mukana, niin matkatavaramäärä ei kasva turhaan.

 

Oikein mukavaa reissua teille!

5/40 | 

Finnairilla on aina ollut tosi ihania lentoemäntiä, jotka ovat antaneen tulla nukuttamaan lasta manducassa keittiön puolelle. Oma tyttöni ei nukahtanut kuin liikkeessä, eikä niinkään ihan helposti. On mukavampaa olla pois muita ihmisiä tönimästä ja häiritsemästä. Kerran erän lentoemo jopa hieroi lapseni jalkoja!

6/40 | 

Minäkin liputan MacLarenin matkarattaiden puolesta. Ovat erittäin kestävät, menevät helposti kasaan ja ovat kevyet ja näppärät. 

7/40 | 

Toivottavasti vaihtonne Nykissä onnistuu. Itselläni on huonoja kokemuksia maahantulojonoista siellä.

9/40 | 

Ja lisäyksenä edellisiin Thaimaa vinkkeihin. Meillä Quinny Zapp Xtrat ja Manduca olivat korvaamattomat vauvalle.

10/40 | 

Ja lisäyksenä vielä. Meillä on ollut oma kakkosturvakaukalo jokaisella neljällä ulkomaanmatkalla: Thaimaa (6,5kk-7,5kk), Azorit (1v), Kreikka (1v 3kk) ja Kuuba (1v 9 kk). Pienikokoinen tyttömme mahtui vielä viimeiselläkin matkalla Maxi Cosi Cabriofix kaukaloon ja viihtyi hyvin. Finnairilla sai ottaa vain joko rattaat tai turvaistuimen. Kun otimme molemmat, sai olla yksi laukku vähemmän. Tosaalta laitoimme rattaiden ympärille rinkkapussiin 10kg listavaraa. Norwegianilla sai olla sekä rattaat että turvaistuin. 

11/40 | 

 

Hei! Me ollaan matkusteltu todella paljon miehen tyon vuoksi ja vaikkei Suomi-USA-reitti olekaan tuttu, niin USA:an matkustamisesta ja taalla olemisesta vauvan kanssa on runsaasti kokemusta. Olen samaa mielta etta puolivuotiaat ovat rentoja matkakumppaneita! Itse koin vilkkaan ja liikkumishaluisen taaperon kanssa lentamisen kaikkein haasteellisimmaksi ja silloin muistelin vauva-ajan matkustamisen helppoutta! :-)

 

Tuoreessa muistissa ei ole turvaistuimien tarkat vuokrasummat, mutta miehen tyonantajan, joka kustansi meille auton vuokraamisen ja sita myoten vauvalle istuimen, mukaan tuli paljon halvemmaksi ostaa istuin kuin vuokrata sita, kun kyseessa oli esimerkiksi parin kuukauden mittainen aika.

 

Toivottavasti paasette Nycissa sutjakasti koneesta asemalle ja nopeasti lapi immigrationin, seka tullin, silla parin tunnin vaihtoaika on aika tiukka. Lahteehan jatkolento samalta kentalta niin ettei teidan tarvitse vaihtaa LaGuardialle? Meilla on immigrationista monenlaista kokemusta ja sanoisin etta on ihan tuuripelia, miten sujuvasti homma hoituu. Usein vauvan kanssa paasee "pikalinjalle", mutta aina ei. Myos silla, minkalainen virkailija sattuu tiskin takana milloinkin istumaan (tai minkalainen mieliala virkailijalla on:-) on merkitysta.

 

TSA:n toimista on tullut paljon kritiikkia ja kaytannot vaihtelevat todella paljon. En ole itse matkustanut pitkaan aikaan maitopullojen kanssa, mutta muistan kuinka edella kulkenut aiti nieleskeli kyyneleita kun turvatarkastaja ilmoitti, etta jokaikinen maitotetra pitaa avata ja tarkastaa. Puolitoista viikkoa sitten tullessamme maahan meidan ei tarvinnut kaivella ipadeja ja muita laitteita kasimatkatavaroista ulos ja saimme pitaa myos kengat jalassa. Tama oli San Franciscon kentalla. Mutta tosiaan, tilanteet ja kaytannot muuttuvat jatkuvasti.

 

USA:n sisaisilla lennoilla ja lentoyhtioiden valilla on paljon eroja! Olemme kohdanneet tosi nihkeaa kaytosta lentoemantien taholta, ja toisaalta saaneet aivan ihanaa kohtelua. Pidan siis peukkuja etta teille osuu kohdalle niita kaikkein kivoimpia tyyppeja! Milla lentoyhtiolla muuten lennatte New Yorkista San Franciscoon?

 

 

 

12/40 | 

Suosittelisin bugaboon bee rattaita, meillä on nämä ainoina rattaina / vaunuina (poika 7kk) ja nukkuu hyvin päiväunet aina niissä, ovat kevyet mutta kunnolliset ja varsin jykevät ollakseen matkarattaat. Finnairilla sai ainakin vielä joulukuussa ottaa sekä kaukalon että rattaat. Meillä kävi Dubain lennolla tuuri, saimme tyhjän paikan viereemme ja kaukalon siihen. Vauva viihtyi mainiosti ja nukkui kaukalossa molempiin suuntiin. Ottakaa vaihtovaitteet sekä itselle että lapselle, ei ole kiva istua pukluisessa paidassa 12 tuntia.

13/40 | 

Kannattaa googlettaa, jos matkikset saisi vuokrattua paikan päältä. Aika monissa kaupungeissa tämä onnistuu.. ellei sitten nimenomaan halua ko. rattaita ostaa :). Nousut ja laskut kannattaa tosiaan imettää, mä testasin 3,5kk ikäisen kanssa kummankin vaihtoehdon ja kun ei suostunut syömään, huusi muutaman minuutin ilmeisesti korviaan.

 

Kantoreppu on varmaan kätevä, mulla oli lisäksi kaukalo mukana, oli kätevä yksin matkustaessa juurikin turvatarkastuksissa niin sai vauvan laskettua johonkin kun piti kaivaa lippulappuja ja purkaa ja pakata vähän kampetta. Käsimatkatavaraan jotain viihdykettä, vaippoja ja vaihtovaatetta. Mä jännitin etukäteen mutta lento meni tosi hyvin, koneen hurina nukutti vaavin älyttömän hyvin.

 

Hauskaa reissua!

14/40 | 

Mä oon lentänyt just tuon ikäisen kanssa väliä Lontoo Suomi, ja ehkä voinkin antaa pari vinkkiä. Niinkuin joku sanoikin, USAan matkustaessa kannattaa varata tuo baby basket, siihen voi sit laskea vauvan nukkumaan ja vapauttaa kädet hetkeksi. Wet wipesit on hyviä just vaipanvaihtoon tiukoissa tiloissa, niinkuin Sara tuolla mainitsikin. Itse tykkäsin viihdykkeenä vauvalle ottaa käsinuken, se saa vauvan innostumaan kun yhtäkkiä lelu puhuu ja liikkuu, paljon mielenkiintoisempi kuin tavalliset lelut :)

 

Tosta ruokailusta tuon ikäisellä vauvalla... Sehän riippuu ihan siitä milloin aloitat kiinteitten antamisen, mut jos täysimetät 6kk asti ja sit aloitat kiinteät, niin parissa viikossa vauva ei mitään ihmeellisyyksiä syö, siis sellainen pikku maistelu jatkuu imetyksen ohella pitkän aikaa ennenkuin vauva alkaa syödä isompia annoksia. Pari pientä purkkia, tai puristettavaa pussia jos otat koneeseen, ja sit perillä ostat jotain banaaneja, avokadoja tai muuta helppoja muussattavia hedelmiä tai vihanneksia, ja vaikka jonkun veteen sekoitettavan vauvapuuron niin kyllä sillä pitäisi pärjätä matkan ajan. Imetyksen ohella tietty.

 

Mä itsekin kirjoittelin vinkkipostauksen vauvan kanssa lentämiseen tuossa taannoin jos haluat vilkaista munkin vinkit :)

 

http://suklaatajakahvia.blogspot.co.uk/2014/02/miten-lentomatkustaminen-ja-lentaminen.html

15/40 | 

Ihanaa, että pääsette reissuun! :) Millaisella rokotussuojalla lähdette matkaan, suosituksia ei taida pienelle olla mitään perusrokotteista poikkeavia? Minkäköhänlainen matkavakuutus pienelle kannattaisi minimissään ottaa, meilläkin olisi samantyylinen Usa-reissu tulissa, enkä tiedä osaanko huomioida näitä asioita tarpeeksi kattavasti, kääk... :)

16/40 | 

USA:ssa rattaat ja turvaistuimet on halvempia kuin Suomessa, kannattaa katsoa valmiiksi jostain kaupasta (Babiesrus.com, target.com jne.) sopivat ja käydä paikan päällä hakemassa. Jos olette pitempään, niin parin viikon turvaistuinvuokralla ostaa jo oman. Jos saatte mahtumaan tavaroihin, niin tuotte Suomeen ja siinä on teille istuin tuleville reissuille.

 

Matkarattaista ei kannata ottaa mitään ihan minikokoisia, vaan sellaiset, joihin lapsi mahtuu parivuotiaanakin. Käyvät sitten tulevillekin reissuille.

Meillä kokemusta mm. tällaisista: http://www.toysrus.com/buy/lightweight-strollers/joovy-kooper-stroller-red-301-3036259 Selkänoja menee lähes makuuasentoon, hyvä kuomu ja mahtuu isompikin lapsi kyytiin. Tukevat, kulkevat epätasaisellakin alustalla. Myös PegPeregoista hyvää sanottavaa, olivat hyvät rattaat, mutta kovin iso lapsi ei mahtunut kyytiin. Itse ottaisin ehdottomasti rattaat reissulle, jos lapsi nyt nukkuu vaunuissa/rattaissa. Liina on hyvä lentokentillä jne. mutta rattaat helpottavat elämää kummasti. Lapsi oppii varmasti pian nukkumaan unensa vähän erilaisissakin rattaissa. Ja panostaisin myös hyvään turvaistuimeen, jos meinaatte ajella enemmän. Matkanteko on huomattavasti helpompaa, jos lapsi saa nukuttua autossa kunnolla. Autovuokraamojen mallit ovat aika usein varsin karuja...

 

17/40 | 

Meilläkin puolivuotias nukkui aina päiväunet vaunuissa. Otettiin reissuun matkarattaat ja ihme ja kumma, oppi samantien niissä siellä nukkumaan! Niin ne pienetkin voivat elää maassa maan tavalla ;)

 

Ja meilläkin vauvasta saakka on lentomatkat menneet hyvin, taaperoaika oli haastavin. Eihän se aina ja kaikilla näin ole, mutta liikaa ei siitä kannata stressata!

 

 

18/40 | 
Vierailija

Minkäköhänlainen matkavakuutus pienelle kannattaisi minimissään ottaa, meilläkin olisi samantyylinen Usa-reissu tulissa, enkä tiedä osaanko huomioida näitä asioita tarpeeksi kattavasti, kääk... :)

 

Jos teillä itsellänne on jatkuva matkustajavakuutus kotivakuutusaketin ohessa tai muuten, kuuluu alaikäiset lapset yleensä sen piiriin automaattisesti.

19/40 | 

Lensimme n 6kk vauvan kanssa joululomalla Keski-Eurooppaan yhdellä välilaskulla, mukana sekä Manduca että Bugaboo Cameleonit. Saimme pitää rattaat portille saakka ja koneesta noustessa ne aina odottivat meitä koneen ulkopuolella. Nopeissa vaihdoissa koin rattaat hankalaksi, pelkkä Manduca olisi noin pienen kanssa riittänyt ja rattaat olisi voinut laittaa ruumaan. Esim Frankfurtin kentällä oli sellaisia lentokenttäbusseja, minne rattaat piti kasata. Oli tosi ärsyttävää kiireessä koota, kasata, koota, kasata, laittaa Manducaan, ottaa Manducasta, jne... Me vuokrasimme turvaistuimen auton mukana eikä muistaakseni maksanut paljoa. itse pyrin välttämään kaiken ylimääräisen kuljettamista matkustettaessa, mitä enemmän on nyssäköitä, sitä enemmän on huolehdittavaa, joten en pakkaisi mukaan mitään mikäi ole pakko (toki moneen pitää pienen lapsen kanssa varautua, mutta koko omaisuutta ei tarvitse pakata mukaan).

 

Viikon päästä lähdemme Amerikkaan (nyt lapsi 9kk) ja aiomme lähteä pelkän Manducan voimin. Katsoin jo netistä valmiiksi matkarattaat, mitkä haen asuntomme läheisestä Babies R Us -myymälästä. En halua ykkösrattaitamme enää mukaan, sillä pelkään niiden menevän rikki lennoilla ja onhan ns oikeat matkarattaat aina kätevämmät (oma suosikkini myös Quinny, mutta korkean hinnan vuoksi saattaa jäädä hankkimatta koska meillä jo on noi Bugaboot ja niiden rinnalle riittäisi joku ihan perusmatkaratas...). Turvakaukalon vuokrasimme jälleen auton mukana. Jos majapaikkanne sijaitsee San Franciscon keskustassa, en ottaisi sinne autoa koska siellä pääsee kulkemaan kätevästi jopa kävellen.

 

Me saatiin kyllä varattua Nykin lennolle Finnairin Baby Basket jo monta kuukautta ennen lähtöä eli kannattaa soittaa Finnairin asiakaspalveluun heti kun on omat matkaliput varattu. 

 

Imetys helpottaa teillä matkaruokien miettimistä ja itse ainakin koin imetyksen helpoksi lennoilla, onnistui vaikka lapsi oli turvavöissä (imetin nousun ja laskun aikana, jotta korvat pysyisivät auki). Amerikassa näyttäisi sosevalikoina olevan todella hyvä (verrattuna moneen muuhun maahan), joten koko matkan ruokia en ajatellut kantaa Suomesta saakka. Olemme vuokranneet asunnon juurikin Airbnb:n kautta, joten ruokienteko ym onnistuvat myös omassa keittiössä. Tällaisessa huoneistossa esim lapsen nukutus makuuhuoneeseen ja vanhempien telkkarin katselu ovat helpommat yhdistää kuin esim hotellihuoneessa, joten suosittelen. Tilanteen niin vaatiessa voi isukin ajaa olohuoneen sohvalle kuorsaamaan! Saatatte selvitä reissusta ilman soseidenaloitusta, mutta helpostihan se siellä onnistuu jos tarvetta lisäruualle ilmenee.

 

Laittamistasi linkeistä löytyy tosi hyödyllisiä vinkkejä ja edellä tuli hyviä kommentteja, pitää itsekin vielä uudelleen lueskella. Ei muuta kuin hyvää matkaa!

 

 

20/40 | 

Me reissasimme 9 kk vanhan poikamme kanssa viime vuonna, ihan kyllä vaan Eurooppaan. Pakkasimmemukaan matkarttaat (Britaxin B-agilet) sekä neliöliinan. Tuolla yhdistelmällä pärjäsimme vallan hyvin. Rattaat laitettiin kentällä ruumaan rattaiden omaan suojapussiin pakattuna ja kentällä olo ajan kannoimme poikaamme neliöliinassa selässä. Poika rupesi olemaan jo sen ikäinen, että tykkäsi katsella maisemia olkani yli, mutta usein kävelylenkeillä pienen pää notkahti jossain välissä selkääni vasten. Pään suojaksi kietaistiin äidin huivi, jotta uni maittuisi paremmin, eikä niskat pääsisi "retkahtelemaan". Meillä ei hirveästi oltu käytetty liinaa tai manducaa, muuta kuin satunnaisia kertoja, mutta tuota neliöliinaa käytettiin ja paljon. Välillä jopa kotona ollessani, kun poika ei tahtonut rueta päiväunille, nappasin hänet selkään ja lähdin kävelylle ja kyllä se uni aina selkään päästyä tuli.

Itse kun en enää imettänyt matkan aikoihin, niin koin ruokien mukaan ottamisen haastavana. Samoin korvikkeen määrä viikon reissulle oli huima, mutta tullessa mahtuikin sitten tuliaiset kivasti laukkuun :)

21/40 | 
Vierailija

Toivottavasti vaihtonne Nykissä onnistuu. Itselläni on huonoja kokemuksia maahantulojonoista siellä.

 

Ei olla jenkeissä käyty lapsen kanssa, mutta Euroopassa ja Thaimaassa. Kaikilla kentillä aina on päässyt "jonon ohi" kun on pieni lapsi mukana. Jopa Helsingin kentällä ottavat siihen baggage dropp-tiskille mihin mikä on tarkjoitettu liikuntaesteisille, ja ryhmille, ja siitä pääsee suoraan turvatarkastukseen --> jonon ohi :) Thaimaassa meidät on aina ohjattu passin tarkastuksessa sellaiseen mitkä on tarkoitettu mm. munkeille, eli jonon ohi :)

 

Eli kannattaa vaan käyttää hyväkseen ja käydä vähän vaikka vinkkaamassa henkilökunnalle, että täältä olis tulossa pieni lapsi  jos eivät sitä itse huomaa, kyllä kanssa matkustajat ymmärtää kun on kyseessä pieni lapsi!

 

Hyvät matkarattaat kyllä ajavat saman asian kuin vaunutkin, sen takia ei kannata mitään halpiksia ostaa.  Pitää muistaa että kaupassa näppärältä tuntuvat rattaat voivat olla yhtä helevettiä työntää ulkomailla mukulakivillä, ja kasuilla missä on reikiä jne..

 

Hauskaa Matkaa!

22/40 | 

voin vaan suositella zappeja, meidän on ostettu 2006 ja edelleen ehjät, voi ohjata yhdellä kädellä vaikka kyydissä onkin 14kg lasta ;) perus zappit saa koneeseen käsimatkatavaroissa, xtrat menee ruumaan ja xtra 2 mittoja en muista nyt, meniskö ne kummin.

jos otatte kaukalon, on riski että sitä murjotaan ruumassa, tai sitten ostatte vauvalle oman paikan, johon kaukalon saa laitettu lentojen ajaksi.

ja siinä basketissahan on jokin paino&pituusraja, kannattaa tarkistella.

23/40 | 

6,5 kk ikäisen voit laittaa Manducaan selkäpuolelle, siellä todennäköisesti viihtyy hyvin ja nukahtaakin sinne helposti.

24/40 | 

Miten ihmisistä on nettiaikana tullut ihan kädettömiä. Pienten vauvojen kanssa lennelty pitkin maapalloa ja ilman kamalaa kyselurumpaa ja suunnittelurumbaa ollaan selitty. Ihan maalaisjärjellä mennen. Ja hyvin on aina mennyt.

 

Jos on lennellyt paljon itään ja länteen, ei varmasti ole voinut välttyä näkemästä lentokoneen seinään kiinnitettäviä vauvasänkyjä jne. Ei pitäis tulla sellaiset ihan uutena teitona. jne.

25/40 | 

Toivottavasti Finnair on ajallaan New Yorkissa.  Tullissa aina pitkät jonot. Joskus päästävät lapsiperheet muitten ohi, varsinkin jos on kiire vaihtaa konetta. Kokemusta yli 40 vuoden ajan mantereella asuessa, ristiinrastiin kuljettu. Mahtaville maisemille olette menossa. Hyvää matkaa.134

26/40 | 

Hyviä vinkkejä on tullut runsaasti. Jos matkarattaat (mielellään sellaiset jotka saa makuuasentoon) saa pieneen tilaan, niin ne saa ottaa käsimatkatavarana koneeseen sisälle. Mikäli siis olette ostamassa rattaita, kannattaa tuo juttu tsekata. Omani nukkui tietyssä iässä myös ainoastaan vaunuissa ja reissussa nukahti ihan helposti makuuasennossa oleviin matkarattaisiin - edes kaupunkien hälinät ei unta häirinneet. Reissu menee todennäköisesti hyvin :)

27/40 | 

Me oltiin juuri pari kuukautta sitten Los Angelesissa ja turvaistuimen kanssa tehtiin niin,että  kävimme ostamassa tavaratalosta(Targetista) istuin ja viimeisenä päivänä käytiin istuin palauttamassa ja rahat saatiin takaisin! Jenkeissä kun on hieman löyhempi tuo tavaroiden palautus systeemi niin eivät edes kyselleet,että miksi istuimen palautamme. 

29/40 | 

Olethan lukenut lapsentahtisesta rinnasta vieroittamisesta eli sormiruokailusta? Suosittelen! Omin sormin suuhun kirja löytynee lähikirjastosta. 

31/40 | 

Minä olen reissannut 9kk ikäisen (ja 1v 1kk ja 1,5 vuotiaan) kanssa välillä Helsinki-New York-Miami.

Viime reisulla meille pettymys oli se, ettei Finnair todellakaan pidä baby basket-paikkoja vauvaperheille, niitä oli myity sitten ihan kenelle tahansa ja niinpä tulomatkalla vauvamme nukkui baby basketissa jalkotilassa, toooodella ahdasta! Mennessä sentäs saimme sen seinäpaikan.

 

New York todellakin on maahantuloselvitysten kanssa hankala, kannattaa ottaa heti aulassa virkailijoita hihansuusta kiinni, ohjaavat tarvittaessa nopeammalle linjalle jos vaihtoaika lyhyt. Meillä oli viimeksi vaihtoaika 1h 50 min ja ilman tuota virkailijaa emme olisi ikinä ehtineet koneeseen, saimme etuilla jonon ohi.

 

Ja turvaistuinasiassa kannattaa muistaa, että Yhdysvalloissa vauvakin matkustaa kasvot menosuuntaan, muunlaisia istuimia ei ole. Meidän autovuokraamossa on aina ollut hyvät turvalliset istuimet.

33/40 | 

Tassa pari neuvoa, toivottavasti auttaa sinua, mutta ehka myos jotain muuta.

 

Kun vaihdat Amerikan paassa konetta, niin sinun pitaa otta New Yorkissa laukut ulos, tullata, ja vieda takaisin (eri) hihnalle. Vauvan kanssakin hoituu, mutta pitaa muistaa tehda, muuten jaa laukut New Yorkiin!

 

Vauvan kanssa paaset monesti jonojen ohi. Koneeseen kuulutetaan ensin "1st class, Business class, Gold members, ja lasten kanssa matkustavat". Olo on kuin kuninkaalla ja saa istua ahtaassa koneessa paljon muita kauemmin...

 

Ota Hensingin paasta Finnairin tarjoama lento maili tili. Vaikka lentaisit harvoin niin ei siita haittaakaan ole. Sopivasti lentaen silloin ja talloin silla saa lennot Eurooppaan tai kauemmaksikin kun maileja kertyy tarpeeksi. Ja jos olet Californiassa (tai muuallakin) hotellissa, niin kysy tiskilla antaako he maksetuista yopymisista pisteita, usein antaa 100...1000 pistetta/yo riippuen hotellin tasosta. Finnairin aliance on OneWorld jos sita kysytaan.

 

Usean lapsen isana ja tyon vuoksi paljon lentavana voin sanoa etta lento vauvan kanssa ei tule olemaan normaalin paivarytmin mukainen tapahtuma, eli ota asiat niinkuin tulee, turhia ei kannata jaada stressaamaan, ja jos tulee ongelma, niin apua aina saa. Englantia kannattaa osata ja Suomen, Venajan, ja Ruotsin taidot saat jattaa Ahvenanmaan kohdalla pois. Englanti toimii nykyaan lahes kaikkialla. Jos Englanti ei suju (tai sita ei ole), niin vaihtaessa konetta voit kavella lahimmalle lahto portille tai info tiskille ja nayttaa matkalippua, niin osaavat kaytannossa aina osoittaa sormella oikeaan suuntaan. Ja vaaraan koneeseen et vahingossakaan nykyaan paase, etta jos tavalla tai toisella paaset koneeseen istumaan, niin ole varma etta se on matkalla juuri sinne minne haluatkin. Tama neuvo toimii vanhemille kanssamatkustajille, mutta myos kieli taidottomille.

 

Juomia (nesteita) ei saa turva tarkastuken lapi vieda, mutta poikkeuksena on laakkeet ja sinun (tai lahinna vauvasi) tapauksessa maidot. Jos et ole varma, niin ota mukaan, kylla ne sitten ottavat pois jos eivat sellaisia salli, eika siita tehda tarkastuksessa isoa numeroa lainkaan.

 

Hanki vauvalle aurinkolasit. Vaaleat ja sinisilmaiset vauvat eivat sano etta Californian aurinko on hyvin kirkat, mutta aikuinen laittaa automaattisesti itselleen aurinkolasit silmille. Tama on outo ilmio, mutta sita nakee aurinkoisissa maissa jatkuvasti! Mikki Hiiri logolla varustetut $10 investoinnit maksavat itsensa takaisin jos silla saastaa isompana pahona silma ongelmia. Jos vauva osaa huitoa, niin muutama paiva menee kun joutuu laseja nostamaan maasta takaisin vauvan paahan, mutta sekin kannattaa. Vauvakin tottuu laseihin pienen aja paasta.

 

Turvaistuin on melko iso raahattava ja Eurooppalainen istuin ei valttamatta tayta Amerikkalaisia vaatimuksia (ja pain vastoin). Jos siskosi tietaa paikallisen kirpputorin, niin hyvan kaytetyn voi loytaa parilla kympilla ja sen voi lahtiessa jattaa vaikka lentokentalle roskiin. Uutena Walmartista (paikallinen Prisma ja on aina auki) saa jarkevia istuimia $50-$100. Jos vuokraamon hinnat ei ole kovat, niin sita toki helppo kayttaa, tahtoo vaan osata ottaa hyvaa hintaa istuimista.

 

Apteekki on Amerikassa aina auki. New Yorkissa on esim CVS ja Walgreens, voi olla Californiassa saman nimiset mutta en ole varma. Samoin Walmart aina auki jos vauvan ruoka loppuu sunnuntaina aamuyolla kello 3am.

 

Ethan jata vauvaa autoon yksin milloinkaan! Siita ei vain ole luvassa linnaa tai sakkoja, mutta se voi olla myos vauvan katoamis temppu tai Californiassa aurinko kuivaa kuoliaaksi. Auton sisalampotila nimittain voi nousta melkoisesti ja sita ei Suomessa asuva osaa aina ajatella. Uutisissa kuulee naita juttuja vahan turhan usein.

 

Unohda Facebook paivitykset vahaksi aikaa ja keskity matkailuun ja matkaseuraasi. Onneksi netti ei useimmissa koneissa viela toimikkaan ja ilmainen nettikaan ei ole viela kaikilla kentilla. Suomalainen mokkula toimii (ainakin minulla), mutta hinta voi kotona yllattaa, eli kayta vain harkiten/hata tilanteissa. Sama patee kannykan data maksuihin.

 

Jos vaihto on nopea (lyhyt), niin koita saada paikka koneen mahdollisimman edesta (HEL-JFK valilla). Koneen takaa voi kestaa 15 minuuttia kauemman paasta ulos, joka lyhyilla vaihdoilla voi merkita lennolta myohastymista.

 

Jos myohastyt lennolta, niin et ole ensimmainen ja sita ei kannata murehtia turhaan. Etsi lentoyhtion info desk, tai kysy lahimmalta portilta missa sellainen on. Jos myohastyt omasta syysta, voit joutua maksamaan uuden lennon. Mutta jos myohastyt lennolta siksi etta edellinen lento on myohassa, silloin lentoyhtio hankkii sinulle uuden lennon.

 

Vauvan kanssa on helppo vaatia. Jos tarvit jotain, tai tulee yllattavia ongelmia, kysy rohkeasti. Amerikassa varsinkin palvelu on (joskin hieman tietamatonta), niin usein ystavallista. Euroopassa enemman tuijottavat sydantaan sarkematta vain pykalia ja saantoja (varsinkin Suomessa ja varsinkin Finnair), mutta silti kannattaa kysya mielummin kuin olla kysymatta. Tilanteen mukaan tietysti.

 

Joka lentoyhtiolta loytyy Amerikassa 1800 (ilmaiset) palvelu numerot. Kannattaa kirjoittaa Finnairin numero alas ennen matkaa, jos tulee kysyttavaa. 1800 numerot ovat ilmaisia joka puolelta Amerikkaa. Tama lahinna jos on paluu matkasta kysyttavaa ennen kentalle menoa, tai jos New Yorkissa tulee vaihdossa jotain ongelma tilanteita.

 

Kaikkea ei voi etukateen neuvoa, matkat ja ihmiset ovat aina erilaisia, mutta nailla paaset ainakin alkuun. Vahan arkielamaa rennompi asenne paalle, niin kylla se lentaminenkin siivettomalta sujuu!

 

Onnea ja siunausta matkaan, se avartaa aina!!!

 

PS: Anteeksi puuttuvat aakkoset ja ookkoset. Tassa pisteita, voit itse sijoitella: ..::.::.:..::. =)

 

T:T

34/40 | 

Helpottaa elämää kun on matkarattaat! Niitä löytyy halvalla ja monenlaisia. Voi tulla nimittäin hurjan kuuma sekä kantajalle että vauvalle jos on koko ajan kannettava. Samoin rattaisiin pääsee suojaan auringolta. Se ei onnistu liinassa tai repussa (ellei ota sateenvarjoa aurinkosuojaksi). Kalifornian aurinko on kirkas ja päivät kuumia - jo tällä hetkellä (nim. täällä asuva)!

 

Turvakaukalon suhteen olet saanut hyviä vinkkejä, joten valitse niistä mieluisin. Meillä kävi aikanaan ehkä kaikkein epätodellisin epäonni: 2kk vanhan pojan turvakaukalo ei ilmestynyt SF-kentälle vaan oli jäänyt jonnekin välille. Oltiin vähän ihmeissään...

 

Luomupilttejä löytyy mm. Safewaysta.

35/40 | 

En uskalla alkaa noita Quinnejä tai muitakaan suosittelemaan kun sitä joku pitäisi kuitenkin mainostuksena. :) Mutta kiitos blogin kirjoittajalle, että on lainannut oikein kuvaa verkkokaupastamme. Kuvia saa ainakin meiltä aina lainata kunhan kertoo mistä kuvan on lainannut ja linkittää tuotteeseen, näin linkitys palvelee myös blogin lukijaa, joka tarvitsee lisätietoja tuotteesta. :)

 

Terveisin,

 

Henri Huovinen

Toimitusjohtaja

Lasten.fi

36/40 | 

USA:ssa löytyy selkä menosuuntaan olevia turvaistuimia, ei siinä ole mitään ongelmaa. Valitsee vaan "convertible car seat" tai "rear-facing car seat", löytyy lastentarvikeliikkeistä ja marketeista (Wal-Mart, Target jne.). Vuokraamojen valikoimista en tiedä, niissä voi olla mitä vaan...

 

Jos lapseperhe varaa baby-basket paikan hyvissä ajoin (ja lentoyhtiö sen vahvistaa), niin kyllä se on meillä ainakin ollut aina siinä seinän vieressä. Jos ryhtyy vasta kentällä/koneessa kyselemään koppaa (lapsi ilmoitettu vain "infantina" eikä koppapaikkaa erikseen varattu), niin sitten ei välttämättä järjesty.

 

Kannattaa myös tarkistaa kopan painorajat, muistaakseni ainakin jollain lentoyhtiöllä oli varsin matala painoraja kopan käytölle. Eikä koppaan isoa vauvaa voi laittaa putoamisvaaran takia muutenkaan, koppa on lähinnä pikkuvauvoille. Istumaan nouseville ei ole enää turvallinen, laidat ovat tosi matalat. Me matkustimme aikoinaan paljon niin, että vauvallakin oli oma paikka, johon sai turvaistuimen kiinni. Useimmat USA:ssa myytävät turvaistuimet on hyväksytty myös lentokonekäyttöön, joten ne mahtuvat koneen istuimeen. Niissä lapsen on paljon turvallisempi ja mukavampi matkustaa kuin sylissä. Ja siis ainakin kaksivuotiaaksi voi matkustaa siinä turvaituimessa. 

 

Joskus lentoyhtiöt antavat lapsiperheiden mennä ensin, mutta ei siihen voi mitenkään luottaa tai sitä odottaa. Itse en välttämättä suosittele koneeseen menoa ensimmäisten joukossa ainakaan taaperon vanhemmille, odotteluaika koneessa voi muodostua tuskastuttavan pitkäksi. Kentällä juoksentelu voittaa kyllä koneessa odottamisen :) 

 

USA:ssa matkailu vauvan kanssa on helppoa, mutta lennot sinne tietysti kestävät aikansa.

 

Vierailija

Minä olen reissannut 9kk ikäisen (ja 1v 1kk ja 1,5 vuotiaan) kanssa välillä Helsinki-New York-Miami.

Viime reisulla meille pettymys oli se, ettei Finnair todellakaan pidä baby basket-paikkoja vauvaperheille, niitä oli myity sitten ihan kenelle tahansa ja niinpä tulomatkalla vauvamme nukkui baby basketissa jalkotilassa, toooodella ahdasta! Mennessä sentäs saimme sen seinäpaikan.

 

New York todellakin on maahantuloselvitysten kanssa hankala, kannattaa ottaa heti aulassa virkailijoita hihansuusta kiinni, ohjaavat tarvittaessa nopeammalle linjalle jos vaihtoaika lyhyt. Meillä oli viimeksi vaihtoaika 1h 50 min ja ilman tuota virkailijaa emme olisi ikinä ehtineet koneeseen, saimme etuilla jonon ohi.

 

Ja turvaistuinasiassa kannattaa muistaa, että Yhdysvalloissa vauvakin matkustaa kasvot menosuuntaan, muunlaisia istuimia ei ole. Meidän autovuokraamossa on aina ollut hyvät turvalliset istuimet.

37/40 | 

On myös riski, että rattaat menevät lentoyhtiön käsittelyssä rikki (kuten meillä meni, jo mennessä, kuomu repesi). Vaikka lentoyhtiö rikkoutumisen korvaakin suosittelisin ostamaan rattaat vasta perillä. 

 

Meillä ei rikkoontuminen onneksi estänyt rattaiden käyttöä, mutta aiheutti hieman ylimääräistä vaivaa yritettäessä suojata lasta auringolta. 

38/40 | 

Me ollaan kanssa matkustamassa toukokuusss NY:n kautta Los Angelesiin. Me   yövytään yksi yö nykissä. , koska aikaisemman kokemuksen kautta en halua vaihtoa suoraan nyt kun mukana on 9 1/5kk vauva. Sama tullessa, koska jetlag on silloin karsea niin tasoitellaan vähän.

 

Otamme oman kaukalon mukaan, koska tuttava perheemme kertoi autovuokraamojen turvaistuimien olevan mitä on ja ei tiedä onko kolaroitu. En myöskään halua lähteä heti ostamaan. 

 

Sama rattaiden kanssa. Ostimme Chicco litewayt valmiiksi. Hyvät ja kaikki nukkuma ominaisuudet. Yövymme hotelleissa ja taisimme ilmoittaa että alle yksi vuotias vauva on mukana. 

 

Baby baskettia emme saaneet. Kaikki olivat menneet. 

39/40 | 

Eikö kukaan mieti vauvan saamaa säteilyaltistusta? Esim. lentomatkalla

Helsinki – New York, vauva saa 50 mikrosievertiä (µSv) ylimääräistä säteilyä ja mennen tullen siis tuplana. Tuo vastaa kolmea keuhkoröntgeniä. Ei aikuiselle mikään iso juttu mutta kuka säteilyttäisi vauvaa huvikseen? Mutaatioriski korreloi solunjakautumisten määrään, joka toki vauvalla on aivan toista kuin aikuisella.

Mutta nämä on tietysti henkilökohtaisia valintoja, toinen satsaa enemmän terveellisin vaihtoehtoihin ja välttää kemikaali- ja säteilyaltistusta, joku toinen ei taas stressaa moisista.

40/40 | 

Ei tuo lentojen säteily ole väestötasolla mikään merkittävä altistus. Aika harvoja alle 1-vuotiaita viedään mannertenvälisille lennoille. Euroopan lomalennoilla on pieniä lapsia ehkä enemmän, mutta silloin säteily on paljon vähäisempää koska lennetään matalammalla ja tietysi lyhyemmän aikaa.

Tietysti jos haluaa optimoida niin silloin vältetään pitkiä lentoja pikkulasten kanssa ja reissataan sitten kun ovat isompia ja terveysriskit pienempiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2014