Talvi on tullut Tampereelle, ihanaa kun sataa lunta! Sysipimeät alkuillat ja yöt saavat ainakin minut sellaiseen moodiin, että nukkumatti tahtoo tulla kylään jo seitsemän, kahdeksan aikaan. Olen välillä silmät ristissä tehnyt vauvalle illalla vauvahierontaa, kun pikkuinen on hereillä ja äiti meinaa nukahtaa pystyyn ennen aikojaan.

Keskiviikkona oli jälkitarkastus. Silloin synnytyksestä oli päivää vaille viisi viikkoa. Lääkäri sanoi että olen palautunut hätäsektiosta tosi hyvin, ja antoi luvan alkaa tehdä kevyttä yläkropan punttitreeniä. Mahtavaa, olen niin odottanut että pääsen taas salille. Raskaat treenit tietysti antavat odottaa itseään. Viimeistään ensi kesänä pääsen taas kyykkäämään ja vetämään maasta ihan kunnolla. Myös painonnostotreenejä odotan kovasti. Mieheni kävi jokin aika sitten painonnoston ohjaajakoulutuksen, joten minulla on valmentaja ihan omasta takaa. Jos vain kestän puolison neuvoja salilla. ;) 

Kärsimätön luonteeni ei varsinaisesti anna parasta mahdollista pohjaa tälle hissuksiin palautumiselle. Aion kuitenkin nyt malttaa mieleni ja ihan oikeasti antaa keholle aikaa. Liian nopea raskaisiin treeneihin palaaminen saattaisi nimittäin vahingoittaa kroppaa pahemman kerran. Vatsalihakset ovat noin pari senttiä erillään toisistaan ja niiden palautuminen ottaa oman aikansa. Sektiohaavan takia en myöskään saa tehdä liikkeitä, joissa vatsaonteloon tulee painetta.

Tässä on muuten hyvä video, jonka avulla voi tarkistaa kuinka iso rako vatsalihasten välissä on. Vaikka synnytyksestä olisi jo kauan, on mahdollista että vatsalihakset ovat edelleen erkaantuneet. Kannattaa lukaista myös tämä, löytyy myös pidempi video. Kiitos taas kerran Silja-kätilödoulalle linkistä :) Siljasta on ollut niin iso apu myös synnytyksen jälkeen.

Kyykyt omalla painolla saan aloittaa joulun jälkeen. Vauvajumppaankin saan mennä vuoden alusta ja alkaa käyttää vauvaa vähitellen kyykkyjen painona. Jos pikku-ukon paino jatkaa samanlaista nousua kuin tähän saakka, saan kyykkyihin jo hyvän vastuksen ;) Vauva painoi syntyessään 2925g ja jälkitarkastuspäivänä 4420g. Sairaalassa mitatusta alimmasta painosta on tullut lisää 1,7kg. 

Uintia neuvolalääkäri suositteli lämpimästi, sanoi että siinä saa hyvin sykettä ylös eikä vartaloon kohdistu tärähtelyä. Siitä on kyllä tosi kauan kun olen viimeksi käynyt uimassa. Ehkä sitä voisi harkita.

Joogatreenejä kaipaan. Raskausaikana tein jonkin verran raskausjoogaa YogaGlo-nettipalvelun videoita katsellen. Siellä on tosi hyvät opettajat. Palvelu maksaa muistaakseni 15 dollaria kuukaudessa eli vähemmän kuin yksi irtojoogatunti. Olen mukana Villa Mandalan joogaopekoulutuksessa, mutta nyt raskauden vuoksi koulutus on minun osaltani tauolla. Elokuun koulutusjaksolla tein viimeiset flow yoga -treenit, sen jälkeen on himmailtu, enkä synnytyksen jälkeen ole tehnyt vielä yhtäkään joogatreeniä. Joogasta suositellaan useamman kuukauden taukoa synnytyksen jälkeen. Samoin ensimmäinen kolmannes pitää malttaa olla joogaamatta. Neuvolalääkäri sanoi keskiviikkona, että joulun jälkeen saan aloittaa myös joogatreenit. Ajattelin tehdä ensin noita YogaGlo:n post natal -tunteja. Huhtikuun lopussa on tulossa jooga-anatomian ekspertti Ray Longin vetämä kurssi, toivottavasti olen siihen mennessä päässyt jo kunnolla asanatreeneihin kiinni.


Toistaiseksi liikuntana ovat olleet reippaat ulkoilulenkit. Olen käynyt kävelemässä vaunujen kanssa 2-5 lenkkiä viikossa, sellaisia 5-6km lenkkejä. Aikaa niihin menee noin tunti. Lenkit ovatkin olleet ainoa juttu mihin vaunuja on tarvittu. Kaupungille en ole nössöyttäni vielä uskaltautunut ollenkaan. Nuo meidän offroad-Gessleinit eivät kyllä varsinaiset ole mitkään vaunut, joita varta vasten kehtaisi kaupungilla esitelläkään. Saimme ne ilmaiseksi Jonin siskolta ja ne oli jo silloin ostettu käytettyinä. Googlettelin vähän, ne ovat ehkä Gesslein Swingit? Arvelisin että jostain vuodelta 2006 tms. Vaunut sopivat täydellisesti kävelylenkkien vaihteleviin maastoihin ja metsäteille, jousitus on pehmeä ja vauva nukkuu kuin tukki. Mutta ovathan nuo kyllä ulkonäöltään valovuoden päässä siroista, näteistä kaupunkivaunuista! Toimivat silti meille hyvin :) Vaunuihin kun saisi upotettua ison määrän euroja.

Kommentit (15)

Vierailija

Meillä on Gessleinit, käytettynä ostetut. Kaupungilla ollaan kuljettu siinä missä muutkin. Eikä kukaan ainakaan suoraan ole mitään tullut sanomaan. Olemme tyytyväisiä vaunuihin, isot pyörät menevät lumihangessakin, mahtuu hyvin autoon, pikkuherra tykkää. Sinne vain muiden sekaan! :)

Vierailija

Minäkin sain yhdistelmävaunut ystävältä ilmaiseksi käyttöön/lainaan ja olin niistä todella kiitollinen. Valtava säästöhän siitä tuli. Eivät nekään mitkään huippuhienot olleet mutta säästyipä itse myös vaikealta valinnalta. Ja sitten kävikin niin ettei vauva parin kuukauden ikäisestä eteenpäin suostunut enää makaamaan lainkaan vaunuissa vaan huusi hysteerisenä jos yritimmekin lähteä kävelylle. Todennäköisesti refluksivaivojen vuoksi, mutta silloin en sitä tiennyt. Kyllä harmitti.

 

Ulkoilut tehtiin sitten siitä eteenpäin kantoliinaillen tai manducassa ja lopulta hankittiin Brion kuomurattaat jotka sai laskettua lepoasentoon (hyvin loiva pystyasento, melkein makuuasento). Niissä on sitten kuljettu kävelyillä noin 5kk ikäisestä ja vauva nukahtaa niihin nopeasti. Kennopyörät tuovat myös mukavaa tärinää joka tuntuu rauhoittavan vauvaa.

 

Suosittelen panostamaan kevyisiin rattaisiin sillä vaunujen käyttöikä on kuitenkin melko lyhyt ja hyviä rattaita tarvitaan monta vuotta. Nuo Briot käyvät myös matkarattaista, ovat sen verran kevyet pelit. Oikeastaan matkarataskäyttöön nuo pääasiassa hankimmekin mutta ne ovat erinomaiset myös lenkkeilykäytössä ja talvella kulkevat hyvin auratuilla pyöräteillä. Briot ovat myös siinä määrin hyvännäköiset että niillä kehtaisi mennä minkä tahansa kaupungin keskustassakin. Hintaluokka niissä on siedettävä ja lisävarustevalikoima monipuolinen.

Vierailija

Tuo nössöily josta puhuit kuulostaa kyllä tosi tutulle! :) Olen vienyt puolivuotiaan vauvani vain kerran tähän mennessä oman kotikaupunkini keskustaan. Jotenkin on tuntunut ja tuntuu yhä ettei vauvani paras paikka ole ostoskeskuksissa tai muissa väenpaljouspaikoissa, vaikkei noita pienokaisia tietenkään missään pullossa ja pumpulissa pitää tarvitsekaan.

Ota ihmeessä myös kantoliina tai -reppu (en tiedä onko sinulla reppua mutta liina ainakin oli) mukaan kun uskaltaudut keskustaan saakka. Se voi olla pelastus jos vauva haluaakin olla ihan likellä eikä rauhoittuisi vaunuihin uudessa oudossa ympäristössä. Joulunalusruuhkissa vaunut voisivat muutenkin olla hankalat. 

Vierailija

Hienoa kuulla että olet toipunut hyvin sektiosta ! Joo, kyllähän vaunuihin voi yli tonnin heittää rahaa jos haluaa näyttää vimpan päälle staililta katukuvassa. Meilläkin on käytetyt vaunut toimineet hyvin vaikka onkin vähän soo last season, mut pääasia kai että ne ajaavat asian, eli vauvankuljetuksen... 

Vierailija

Huomaan että käytät harsoa vaunujen kanssa. Minäkin käytin ensi alkuun mutta sitten totesin sen hankalaksi ja vähän epästailiksikin pyykkipoikineen. Noihin saa sellaisia verhoja jotka saa sellaisilla rinkuloilla paikoilleen. Se myös hiukan tyylittää kokonaisuutta. ;) Ja ne myös suojaavat vähän paremmin tuulelta ja tuiskulta ja niissä on sitomisnarutkin. Suosittelen, suunnalleen sellainen parin kympin panostus.

Vierailija

Yksi edullinen vaunujen tuunausvinkki voisi myös olla nätin sadesuojan hankkiminen. Voihan se olla kätevä myös märillä räntäsadekeleillä ja tietty sitten tulevissa kevätsateissa. Monet ovat niin hyvinistuvia ettei niistä tule mitään jätesäkkivaikutelmaakaan. Niitähän saa sekä kirjavia että yksivärisiä. Siitä en tiedä olisiko vaunuihin jopa irtokangaspäällisiä olemassa. :)

Vierailija
Vierailija

 

Suosittelen panostamaan kevyisiin rattaisiin sillä vaunujen käyttöikä on kuitenkin melko lyhyt ja hyviä rattaita tarvitaan monta vuotta. Nuo Briot käyvät myös matkarattaista, ovat sen verran kevyet pelit. Oikeastaan matkarataskäyttöön nuo pääasiassa hankimmekin mutta ne ovat erinomaiset myös lenkkeilykäytössä ja talvella kulkevat hyvin auratuilla pyöräteillä. Briot ovat myös siinä määrin hyvännäköiset että niillä kehtaisi mennä minkä tahansa kaupungin keskustassakin. Hintaluokka niissä on siedettävä ja lisävarustevalikoima monipuolinen.

 

Siis joku oikeasti miettii, minkänäköisillä vaunuilla kehtaa mennä kaupunin keskustaan?! Vai oliko tuo vitsi?

 

Meillä oli alusta asti erittäin kovassa käytössä Gessleinin kolmipyöräiset yhdistelmävaunut, jotka ostettiin huuto.netistä (käyttämättömät, mutta joku näyteikkunamalli, kun kuomun etuosa oli aavistuksen auringossa haalistunut. Ilmakumit olivat todella miellyttävät työntää ja kulkivat lähes missä tahansa olosuhteissa erittäin smoothisti, joskin kadulle levitetty sepeli taisi kolme-neljä kertaa puhkoa kumin, mutta varaosat ja aluksi jopa asennusavun saimme myyjältä (Tamperelainen yritys, joka myy vaunuja ym. lastentarvikkeita).

 

Lapsen ollessa n. 3v rattaat alkoivat olla aika ränsistyneet (se jatkuva kova käyttö säässä kuin säässä!) ja ostin ex tempore juurikin Brion kuomurattaat, jotka näyttivät tyylikkäiltä. Vaan käyttömukavuus oli ihan olematon verrattuna Gessleineihin! Epätasaisella tiellä sai pelätä, että rattaat kippaavat, kyyti tärisytti aivan liikaa, rattaat eivät kääntyneet läheskään yhtä sujuvasti ja ennen kaikkea työntöaisaa ei saanut säädettyä riittävän alas 162-senttiselle kääpiölle, jotta työntöasento ei olisi rasittanut niskaa ja hartioita. Joten yhden lenkin jälkeen menivät myyntiin saman tien.

 

Eli kyllä vain Gesslein on hyvä,  sellaiset kolmipyöräiset varmaan hankitaan seuraavallakin kerralla - edelliset nimittäin päätyivät aivan romuna taloyhtiön roskikseen :D

 

 

 

 

Vierailija

Ei kaikesta kannata niin provosoitua. Eli kyllä joku voi miettiä minkänäköisillä härveleillä kuljettaa lastaan, ihan samoin kuin funtsii missä vaatteissa itse liikkuu missäkin. No big deal! ;)

 

terkuin Brioja suositellut joka olisi kehdannut kyllä vanhoilla yhdistelmilläkin keskustaan mennä. Peace! ;)

Vierailija

Liukkailla keleillä on mielestäni parasta kuljettaa vauvaa vaunuissa ulkona. Kantoliinaa jos käyttää, niin äidin liukastuessa loukkaa vauvakin itsensä.

Kun pitää kiinni vaunujen aisasta, ei helposti itsekään liukastu (äiti nimittäin).

Vierailija

Brion yhdistelmät erillisellä vaunukopalla meni meillä koko vaunuilu- ja ratasiän, jäi vielä hyväkuntoisina seuraavallekin käyttäjälle. Isot ilmakumipyörät ja tukeva runko sekä riittävän iso kuomu takasivat suojaisan, hyvin rullaavan menon säässä kuin säässä.

 

Kolmipyöräisiä en itse edes harkinnut, koska eivät olisi sopineet meidän käyttöön.

Vierailija

Liukkailla liinailemisessa on tietysti huolellisuus paikallaan. Ja pahimmilla keleillä toki voi päätyä siihen ettei pikkuvauvaa vie ulos lainkaan, koska eihän tuo ulkoilu päivittäin mitenkään välttämätöntä ole. Kyllä liukkaalla ja talvisin muutenkin hyvät pitävät nastakengät tai -pohjalliset tarvitsee jos lasta sylissä kuljettelee. Ja toki vauvan pukemisessakin on tuolloin omat niksinsä. Esimerkiksi pienet herkät poskethan ottavat viimaa aika herkästi. Lähiömutsi (erinomainen blogi hänellä muuten) teki joskus postauksen kantoliina/-reppuvauvan sekä kantajan talvipukemisesta. Kaikkia pikkuvauvoja, kuten muistaakseni hänenkään, ei voi rattaissa tai vaunuissa kuljettaa. Osa vauvoista kun ei hyväksy noita kuljetusmuotoja kuin vasta taaperovaiheessa. Syitä siihen on monia. 

Vierailija

Kiitos noista vatsalihasten erkaantumiseen liittyvistä linkkivinkeistä. Niissä ikään kuin sanotaan, että pysyväksi jäänyttä linea alban venymää/aukkoa olisi mahdollista pienentää, vaikka itse olen ymmärtänyt, että se todellakin on pysyvä tila eikä siihen auta kuin kirurgin veitsi, neula ja lanka. Core on ollut päivän sana jo pitkään, mutta silti useimmiten ohjataan tekemään liikkeitä, jotka vain pahentavat tilannetta = kasvattavat vatsaontelon painetta ja venyttävät sidekudosta entisestään. Pilates ja joogagin laitettiin pannaan tuossa "linkin linkissä" http://fit2b.us/2011/07/22/how-to-have-a-flat-stomach/ , vaikka niiden olen kuvitellut olevan jotenkin hyviä ja tehokkaita keskikehon korsetille.

Vierailija

Ihan hyväthän vaunut nuo ovat! :) Me hankimme Hartanin vaunut Saksasta ja saimme sieltä paljon halvemmalla. Mutta on ihan viisasta kyllä pysytellä vielä poissa väentungoksista ihan pienen kanssa. Nyt on kuitenkin kaikenlaista pöpöä liikkeellä. Me ei viety lasta ennen 4kk ikää isoihin marketteihin tai ostoskeskuksiin. Käytiin kaupassa erikseen tai sitten vaan pienessä lähimarketissa. Kyllä sitä ehtii sitten kaupungille ja muualle myöhemmin :)

Vierailija

Moi Kaisa! Mulla on synnytyksestä jo yli puoli vuotta ja edelleen vatsalihasten välissä on parin sormen mentävä rako. Olisiko sulla mitään vinkkejä miten tuota uskaltaisi jumppailla?

Vierailija

mulla on kolmipyöräiset phil&teds vibet, koska niihin mahtuu meidän kohta 3v lapsi nukkumaan jokapäivä päiväunet (buggigset jäi pieneksi jo, pää otti kuomuun kiinni).

kolmipyöräiset ilmakumilliset rattaat toimii hyvin, meillä on kolme lasta ja ajokortittomana kävellään hyvällä ja huonolla säällä :D

Seuraa 

Blogiarkisto

2014