Kapalointi oli vauvaelon alkuvaiheessa tärkeä juttu Juliuksen unien kannalta. Usein poika touhotti käsillä ja jaloillaan niin paljon ettei unesta tullut oikein mitään. Kapalo rauhoitti usein myös itkeskelevän pikkuisen. Joinakin öinä se ei kelvannut millään, mutta useimpina öinä alkuyö nukuttiin kapaloituna ja loppuyöstä sen pystyi jo aukaisemaan. Nyt kun Julius on noin 4kk vanha, ei kapaloa ole enää tarvittu reiluun kuukauteen.

Kapalointiohje:
1. Aseta vauva harson yläreunaan niin, että harso tulee niskan alle.
2. Tuo harson oikea yläkulma viistosti vauvan masun yli ja vie selän alle, katso ettei reuna jää myttyyn. Voit asettaa vauvan käden joko rinnalle tai suoraksi vartalon viereen. Usein käsien tuominen keskilinjaan (sydämen kohdalle) rauhoittaa vauvaa.
3. Tuo harson toinen yläkulma samalla tavoin vauvan masun yli ja vie vartalon alle.
4. Tuo nyt harson vapaana oleva alareuna vauvan masun ja rinnan päälle ja levitä suoraksi.
5. Käännä vauvaa niin, että saat oikean puolen vauvan selän alta toiselle puolelle, suorista ja käännä (oikean puolen) sisälle.
6. Tee sama oikealle puolelle: käännä vauvaa, tuo harso vartalon alta toiselle puolelle ja sujauta viimeinen irtonainen reuna päällimmäisen harsokerroksen sisään.
7. Tadaa, kapalo on valmis!

Täällä myös video kapaloinnista, tässä tosin hieman erilainen kapalo. Tekniikoita on monia, minä käytin tuota sairaalassa oppimaani. :)

Kuvassa oleva kapaloharso on Aden & Anaisin* ja mallina on rakas uninalleni, jonka sain 1-vuotiaana. :D

Kapalointi oli alkuvaiheessa tärkeä juttu Juliuksen unien kannalta. Usein poika touhotti käsillä ja jaloillaan niin paljon ettei unesta tullut oikein mitään. Kapalo rauhoitti usein myös itkeskelevän pikkuisen. Joinakin öinä se ei kelvannut millään, mutta useimpina öinä alkuyö nukuttiin kapaloituna ja loppuyöstä sen pystyi jo aukaisemaan. Nyt kun Julius on noin 4kk vanha, ei kapaloa ole enää tarvittu reiluun kuukauteen.

Onneksi kysyin jo sairaalassa hoitajaltamme, miten kapalo tehdään! Se on ollut todella tarpeellinen taito. En olisi muuten edes tullut ajatelleeksi koko kapalointia, elleivät hoitajat olisi laittaneet rauhatonta poikaa muutamana yönä kapaloon. 

Juliuksen eka viikko kotona, isin sylissä sammakkokapalossa

Kapalona käytin ihan alussa äitiyspakkauksen sammakkopussilakanaa ja tavallisesta lakanasta leikattua n. 120 cm x 120 cm liinaa. Sitten ostin Zen Swaddle -kapalon, jonka tosin hölmönä kutistin liian pieneksi laittamalla sen pesun jälkeen kuivuriin. Kapalon idea oli kyllä loistava, mutta Julius oli vähän turhan suuri kutistuneeseen kapaloon. Ihan vastasyntyneelle se olisi kyllä mennyt. Tilasin Zen Swaddlen täältä.

Viimeisimpänä olen käyttänyt Aden & Anaisin kapaloharsoja, jotka on olleet tosi kivoja. Nyt kun kapaloa ei enää tarvitse käyttää, isot musliiniharsot menevät kivasti puklurätteinä, kellittelyalustoina ja turvaistuimen näkösuojana. Aden & Anaisia myyvät mm. Kidster ja Bebes.

*Saatu blogin kautta. Toisen Aden + Anais -harson hankin itse.

Kommentit (4)

Vierailija

Sairaalassa vauvaa pidettiin kapalossa sen lyhyen hetken mitä siellä olimme (no, 1,5 vrk) ja opettelin siellä itsekin kapaloimaan. Aikaisempia vauvoja en ole kapaloinut kun synnytyksen jälkeen on siirrytty muihin tamineisiin:) Kotona en kyllä sitten enää jatkanut tapaa nuorimmankaan kanssa...Nyt sitten nelikuisella meillä tätä huiskimista on yötä päivää kun kädet ovat löytyneet niin kapalointi on jo myöhäistä:D Oisko unipussukasta apua? Yöunet ovat kyllä  hyvät, päikkärit vähän hankalampia.

 

http://sannamamainprogress.blogspot.fi/

Vierailija

Oiiiiii, noi Aden Anaisin kapaloharsot on mun ihan ehdottomia suosikkeja <3 <3

 

Kapalointi on ollut meidän perheelle yöunien pelastus - vauva rauhoittui aina, kun kapaloi napakasti pikkukääröksi. Adenin harsoista oon tykännyt tosi paljon, kun ne eivät hiosta lasta. Lakanaan kapaloitaessa vauva oli aina ihan hikimärkä ja heräsi sitten siihen. Joka tapauksessa kapalointi on tärkeä taito, joka mun mielestä pitäisi sairaalassa opettaa ihan jokaiselle äidille!

Vierailija

Omat lapseni ovat jo miltei aikuisia, mutta muistan, että kuopuksen yöuni rauhoittui kummasti, kun kääräisin lakanasta kapalon. Kädet meni muuten kuin myllynsiivet ja pikkuinen ihmetteli, että kuka häiritsee.  Antaa rauhaisan unen! Helteellä kapaloin vain ne huiskivat kädet, varpaat sai hengittää.

Vierailija

Meillä nuorimmainen kapaloitiin "tiukkaan pakettiin" aina unille mennessä. Jos ei kapaloinut, niin säpsähteli hereille kesken unien. Paketissa nukkui rauhallisesti. Vieläkin ( poika pian 16 v :) ) sanoo usein säpsähtävänsä siinä vaiheessa kun on juuri nukahtamaisillaan. Eipä taida löytyä niin isoa peittoa mihin 180 cm pojan kääriisi ;). Kapaloiminen pitäisi tosiaan opettaa kaikille äideille sairaalassa, jokainen sitten itse päättää haluaako sitä käyttää.

Seuraa 

Blogiarkisto

2014