Oma kätilömme ja doulamme Silja kävi viime viikolla kylässä. Hän toimii avautumisvaiheen aikana kotonamme minulle kätilönä ja sairaalaan lähdettyämme doulana eli synnytystukihenkilönä.

Neuvolassa tuli joku kerta puheeksi synnytysvalmennukset. Meillä kävi niin hassusti, että lähes kaikki syksyn perhe- ja synnytysvalmennusajat menivät ristiin joko minun tai mieheni aikataulujen kanssa. Niinpä päädyimme menemään muutamaan erilaiseen, yksityisten yrittäjien järjestämään synnytysvalmennukseen (joista olen kirjoittanut täällä ja täällä).

Neuvolan terveydenhoitaja sanoi kuulleensa paljon hyvää Vauvantain synnytysvalmennuksista. Tutkin Vauvantain sivuja ja päädyin lopulta vähän enempään kuin pelkkään synnytysvalmennukseen: meille tuleekin kätilö-doula, Vauvantain perustaja Silja Seppänen. Siljalla on netissä myös ilmainen synnytysvalmennus. Hyvällä ystävälläni oli ollut yhdessä omassa (koti)synnytyksessään doula apuna ja hänellä oli hyviä kokemuksia doulan avusta.

Silja kävi meillä viime viikolla kylässä. Koska Siljalla on kätilön koulutus, niin avautumisvaiheen aikana hän toimii kotonamme minulle kätilönä. Silja voi kuunnella vauvan sydänääniä ja tarkistaa, missä vaiheessa synnytys on menossa. Sitten kun lähdemme sairaalaan, hän on doulan eli synnytystukihenkilön roolissa.

Bebesinfon Doula apuna synnytyksessä -artikkelissa sanotaan:

"Doulaksi kutsutaan koulutettua ja kokenutta synnytystukihenkilöä, joka tarjoaa jatkuvaa fyysistä, henkistä ja informatiivista tukea äidille ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja heti synnytyksen jälkeen. Tutkimusten mukaan doulan läsnäololla synnytyksissä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia. Itse sana doula tulee kreikan kielestä, missä se tarkoittaa palvelijatarta.

Doula
- tarjoaa henkistä ja fyysistä tukea sekä käytännön tietoa raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen
- tarjoaa apua ja neuvoja selviytyä kivusta mm. ohjaamalla synnyttäjää sopiviin asentoihin sekä tukemalla rauhallista hengitystä ja rentoutumista
- kannustaa ja tarjoaa jatkuvaa tukea koko synnytyksen ajan
- näyttää mallia ja antaa vinkkejä tukihenkilölle
- tuo äidin synnytystoivelistassa mainittuja toiveita esiin synnytyksen kuluessa selventää eri vaihtoehtoja ja keskustelee niiden hyvistä ja huonoista puolista sekä auttaa vanhempia tekemään tietoisia valintoja
- voi myös ottaa valokuvia tai kuvata videoita, hakea ruokaa tai hoitaa muita käytännön asioita
- tarvittaessa tukee ja auttaa äitiä ensi-imetyksessä.

Doulan hyödyt on osoitettu toteen myös useissa tutkimuksissa. Laaja meta-analyysi, jossa verrattiin yli 13 000 naisen synnytyskokemuksia 16 eri tutkimuksesta, osoittaa kiistattomasti, mitä kokeneen tukihenkilön jatkuva läsnäolo voi saada aikaan.

Doulan antama jatkuva tuki synnytyksessä
- lisäsi täysin lääkkeettömän synnytyksen mahdollisuutta 28 %
- vähensi keisarileikkauksia 26 %
- vähensi imukupin tai avustetun synnytyksen tarvetta 41 %
- vähensi tyytymättömyyttä tai synnytykseen liittyviä negatiivisia tuntemuksia 33 %."

Voi olla, että olen jotenkin poikkeuksellinen odottaja, kun olen niin kovin kiinnostunut synnytykseen valmistautumisesta. Olen kuitenkin aina ollut tällainen tietoimuri, olipa tulossa oleva tapahtuma mikä tahansa minulle hyvin merkityksellinen. Kakarana aloitin ratsastuksen kolmannella luokalla. Äitini on kertonut, että ennen ensimmäiselle tunnille menoa olin ahminut kaikki Kajaanin kirjaston ratsastuskirjat ja opetellut teoriassa kaiken mitä ajattelin että minun pitäisi tietää heppailusta. Lopulta ratsastin sitten kymmenisen vuotta säännöllisesti. Olen äärimmäisen utelias. Siksi minusta on tosi kiehtovaa opiskella nyt myös synnytykseen liittyviä asioita. Se on niin ihmeellinen ja ainutlaatuinen kokemus, eikä voi tietää tuleeko sitä koskaan kokemaan uudelleen.

Luonteeltani olen myös parantumassa oleva kontrollifriikki. Luulisin, että synnytys on se tilanne, jossa suitsista on pakko päästää irti ja antaa kehon tehdä se, mitä sen tulee tehdä. Minua helpottaa ajatus, että tukenani on alusta lähtien ihminen joka on sekä kokenut että nähnyt sivusta lukemattomia muita synnytyksiä. Jos kävisi niin, että synnytys olisi syystä tai toisesta traumatisoiva, tuntuu myös hyvältä tietää etukäteen että minulla on ihminen lähellä jonka kanssa voin keskustella ja purkaa ajatuksiani. Doulan tarkoituksena ei ole missään nimessä korvata isää synnytyksessä, vaan olla "varakäsinä" ja myös tukihenkilönä isälle.

Silja piti meille oman synnytysvalmennuksen, jossa käytiin nyt ekalla kerralla läpi meidän toiveita kätilö-doulan toiminnasta, synnytyksen vaiheita, kipua ja sen lievittämistä (eri kivunlievitysvaihtoehdot, sekä lääkkeelliset että ei-lääkkeelliset) ja sektiota. Katsoimme myös meidän kotia sillä silmällä, että missä on hyvä oleskella ja mitä vasten nojailla avautumisvaiheen aikana. Synnyttämään mennään kyllä sitten kuitenkin sairaalaan, mutta ajatus on olla kotona mahdollisimman pitkään. Taysin tutustumiskäynnilläkin sanottiin, että niin tulisi tehdä.

Synnytyksen vaiheisiin tutustuttiin muovilantion ja vauvanuken avulla ja se oli itse asiassa tosi havainnollistavaa. Vauvoilla on kyllä ihmeellinen viisaus, kun ne osaavat syntyä oikein. Kaikki ne käännökset joita pitää tehdä, ei voi kun ihmetellä luonnon viisautta. Tällaiselle vauva-asioiden täysnoviisille kaikki nämä asiat ovat vain äärimmäisen kiehtovia.

Tapaamme Siljan vielä toisen kerran ja silloin puhumme mm. synnytystoivelistasta ja varmaan myös synnytyksen jälkeisistä asioista kuten imetyksestä ja vauvan hoidosta. Silja on meitä varten hälytysvalmiudessa kaksi viikkoa ennen ja jälkeen lasketun ajan 24h vuorokaudessa. Sitten kun supistukset alkavat ja säännöllistyvät tai lapsivesi menee, soitamme hänelle ja hän tulee meille kotiin.

Tuntuu hyvältä, kun tukena on lämmin, rauhallinen ja osaava ihminen. Ja tietysti Joni-iskä, joka hänkin on nyt varsin tietoinen mitä kaikkea synnytyksessä tapahtuu. Minua ei pelota, vaan odotan itse asiassa varsin uteliaana millainen kokemus vauvan syntymä lopulta on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (9)

1/9 | 

Mahtavaa, että kirjoitat tästä aiheesta. Ehkä olemme samanlaisia selvääottajia, mutta minulla synnytyspelkoa juuri helpotti asioiden selvittäminen etukäteen ja sen tajuaminen miksi sitä kipua synnytyksessä syntyy. Kävin Manipuran äitiysjoogan ensimmäisessä raskaudessa ja niillä neuvoilla selvisin ensimmäisestä synnytyksestäni ilman kivunlievitystä. Doulaa en ole missään vaiheessa tosin harkinnut (muuten kuin puolileikilläni kun mietin mahdollista kotisynnytystä tämän toisen vauvan kohdalla), mutta kiva kuulla tuota statistiikkaa :)

2/9 | 

Minulla oli mieheni lisäksi äitini mukana synnytyksessä. Äitini taisi sitten olla tavallaan doula. Jos minulla ei olisi niin hyvät välit äitiini tai en jostain syystä olisi luottanut hänen toimintaansa synnytyksen aikana olisi varmaan päätynyt myös tuollaiseen doulaan. 

3/9 | 

Kaisa, ihan mahtavaa tää sun blogi, ja nää tietopläjäykset! Itselläni on yksi (omasta mielestä vaikea) synnytys takana ja toivon, että olisin ymmärtänyt hankkia etukäteen edes puolet tuosta sinun hankkimastasi tiedosta. Mutta nytpä tiedän mitä tehdä jos saamme vielä joskus toisen lapsen.

4/9 | 

Olen myös harkinnut seuraavan synnytykseeni doulaa, toki miehen lisäksi. Kiitos blogistasi!

6/9 | 

Vauvantain OmaKätilö-palvelu näkyi olevan alle 700e kaikkine päivystyksineen. Doulia on myös vapaaehtoisia, mutta ne ei varmaan oo kätilöitä?

7/9 | 
Vierailija

Vauvantain OmaKätilö-palvelu näkyi olevan alle 700e kaikkine päivystyksineen. Doulia on myös vapaaehtoisia, mutta ne ei varmaan oo kätilöitä?

No ei kovin paha, JOS olis ylimääräistä rahaa. Kun tuommoisen palvelun ostaminen varmaan tehokkaimmin takaisi hyvän kohtelun sairaalassa sellaisellekin, joka ei ole julkkis.

 

8/9 | 

Hienoa Kaisa että olet alkanut pitämään vauva aiheista blogia! Oon seuraillut fitness vuosista saakka kirjoitteluasi ja toivoinkin että saisimme kuulla ajatuksiasi vauva arjesta ja miten voida paremmin kyseisenä ajanjaksona.

 

Itse otin kanssa selvää asioista ennen synnytystä. Kävimme mieheni kanssa juuri vauvantain / tampereen napapiirin järjästämän koulutuksen. Luin ainakin viisi kirjaa synnytykseen liittyen, kävin keskusteluja synnyttäneiden kanssa, pidin fyysisestä kunnostani huolta, tein synnytys toivelistan ja kävin mielessäni läpi unelma synnytystä. Kävin läpi mahdollista kipua mielessäni ja loin uskoa itseeni että pystyn synnyttämään ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Kaikki kävi juuri niin kuin toivon, saavuimme 20min ennen poikani synnytystä sairaalaan ja kivunlievityksenä oli toiminut tens-laite jota suosittelen kaikille. Kokemuksena synnytys oli aivan mahtava, ei pelottava ollenkaan vaan koko ajan tunsin että kaikki menee niin kuin pitääkin vaikka tietysti supistukset olivat kovia. Mutta niinhän sen kuuluukin. 

 

Ihana doula piti tulla mukaan synnytykseen mutta hän ei kerinnyt kun kaikki tapahtui niin nopeasti =) Ponnistus vaiheessa mua auttoi mielikuva siitä että niskassa on 150kg painot (on joskus ollukin) ja nyt täytyy laittaa kaikki peliin. Aika nopeesti vauva sieltä tulikin sitte tällä tyylillä...

 

Suosittelen kaikille doulaa mukaan vaikka isäkin pääsisi mukaan. Hänen kanssaan voi käydä keskusteluja ennen ja jälkeen synnytyksen. Tampereella ainakin toimii vapaaehtoinen doulapiiri ja palvelusta annetaan maksu omantunnon mukaan.

 

Uskon että Kaisa saa unelma synnytyksensä ;)

 

-Elina-

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013
9/9 | 

Ihania kommentteja, kiitos kannustuksesta!

 

Tänään Silja-kätilödoula kävi uudelleen ja selvisi muutamia sellaisia juttuja synnytykseen liittyen, jotka vaikuttavat aika radikaalisti siihen miten voin synnytyksessä toimia esim. kivunlievityksen pyytämisen suhteen (jos tunnen sitä tarvitsevani). Kirjoitan toisen postin vielä tästä, sen verran mielenkiintoista asiaa :) Ja varmaan antaa ajattelemisen aihetta muille raskaana oleville... 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2014