Koululaisena rakastin kotitaloustunnilla tehtyä teeleipää. Olen kehitellyt siitä joitakin gluteenittomia versioita ja tässä on yksi kokeilu tältä aamulta.

Koululaisena rakastin kotitaloustunnilla tehtyä teeleipää. Olen kehitellyt siitä joitakin gluteenittomia versioita ja tässä on yksi kokeilu viime viikonlopulta.

Minulla ei ole keliakiaa, mutta monen monituisen (epätoivoisen) kokeilun myötä olen todennut, että voin parhaiten kun vältän gluteeniviljoja. Olisi ihana syödä joskus tuoretta ruisleipää, mutta potkupalloksi turpoava maha ei oikein anna siihen mahdollisuutta. Kaurapuuroakin rakastan, mutta sekään ei sovi enää nykyään vatsalle. Terveysongelmien myötä kroppa herkistyi monille ruoka-aineille ja siksi olen joutunut kehittämään muunlaisia vaihtoehtoja.

Minulla ei ikinä ole reseptiä valmiina kun aloitan, ja se mitä syntyy on sattumaa. Tällä kertaa näin!

- 4 munaa
- 1dl vettä
- 1dl mantelijauhoa
- 1dl täysjyväriisijauhoa
- 1dl kookosjauhoa
- suolaa

Sekoitin ainekset ja levitin taikinan pellille n. 1cm levyksi. Se oli vähän tahmeaa joten apuna käytin nuolijaa, jota kastoin välillä kylmäpuristettuun kookosöljyyn. Paistoin 200 asteessa reilut 10 minuuttia.

Päälle laitoin kasan luomupalvikinkkua (HK:n uusi leikkele, oli aika hyvää), 17 % rasvaa sisältävää juustoa. Tähän olisi hyvin sopinut myös keitetty kananmuna. Mieheni söi leivän päällä kylmäsavustettua lohta, minä raskaana olevana jätin sen välistä listeriavaaran takia.

Kaveriksi tein smoothien näistä aineksista:

- mustikoita n. 150g
- luomumarjasekoitusta 1pss
- 1 avokado
- pari kourallista lehtikaalin lehtiä (on muuten ihan sairaan hyvää juuri nyt tuo lehtikaali)
- pari kotimaista omppua
- 1 annos Emerald Balance -viherjauhetta
- kanelia
- Puhdistamon Instant Pakuri -jauhetta
- vettä

Tästä tuli monta annosta, isällekin riitti junaan evääksi. Paljon ravinteita marjoista, avokadosta ja viherjauheesta sekä puhdistavaa klorofylliä lehtikaalista. Ja tietysti reippaasti kuituja, jotka tekevät masulle hyvää.

Kaneli tasapainottaa verensokeria ja etenkin näin raskauden loppuvaiheessa kehon kyky hyödyntää sokeria usein heikkenee. Kanelia ei saisi käyttää suuria määriä raskausaikana, mutta pienet määrät ovat ok. Tuohon omaan smoothieen meni noin 1/2tl (koko kannulliseen eli lähes 2 litraan).

Käytän vain ceyloninkanelia, joka ei sisällä maksalle haitallista kumariinia. Laitoin omille nettisivuilleni taannoin verensokeria tasoittavan kaneliteen ohjeen. Raskausaikana en sitä käyttäisi, mutta jos painoa on pudotettavana raskauden jälkeen niin silloin se voisi olla hyvänä apuna. Parempi verensokerin hallinta nimittäin voi helpottaa painonpudotuksessa.

Meillä syödään usein aamupalaksi lihaa, kalaa tai muuta proteiinipitoista sapuskaa ja joko smoothieta tai raakoja tai nopeasti pannulla käytettyjä kasviksia. Kirjoittelen lisää näistä myöhemmin, koska minulle proteiinipitoinen, kunnollinen aamupala on yksi tärkeimmistä ruokavalioni peruspilareista.

Kaisa Jaakkola

Kommentit (29)

Vierailija

Kaisa! Mitä ajattelet siitä, että virallinen ravitsemuslinja suorastaan kieltää gluteenin poisjättämisen ilman positiivista keliakiatestiä ja lääkärinlausintoa, antaen näin ymmärtää, että gluteeniton ruokavalio olisi jotenkin haitallinen, paitsi sairaille keliaakikoille, joille se on välttämätön paha? Keliakiatestithän näyttävät positiivista vain, kun elimistö on todella huonossa kunnossa sopimattoman ruokavalion seurauksena.

 

Myös minä olen todennut gluteenin itselleni sopimattomaksi, puhdasta kauraa pystyn kyllä käyttämään. Lapsesta saakka kärsin ajoittain kovista vatsakivuista ja turvotuksista ilmavaivoineen, jotka kaikki ovat viime vuosina kadonneet, kun otin asioista selvää ja kokeilin - useaan otteeseen, jotta olisin varma - jättää gluteeniviljat pois. Enää en koske niihin pitkällä tikullakaan, enkä kärsi minkäänlaisista ruuansulatus-, vatsa., tai suolistovaivoista.

 

Kuitenkin virallisen linjan (kuten Keliakialiiton) mukaan minun - kuten toki myös sinun! - pitäisi alkaa taas syödä gluteenia, odottaa oireiden paluuta (siinä ei kauaa menisi) ja mennä sitten keliakiatesteihin, mitä kautta voisi saada virallisen luvan elää ilman gluteenia. Ja kun se testi ai varmaan mitään näyttäisi, koska niin sairas en olisi, saisin edelleen suosituksen mättää sitä ruisleipää ja kokeilla vaikka yleisesti hyväksyttyä laktoositonta ruokavaliota.

 

Minusta tämä virallinen gluteenia henkeen ja vereen puolustava asenne viralliselta taholta on erittäin tuhoisa kansanterveyttä ajatellen, kun auktoriteettiuskovaset ihmiset eivät uskalla jättää haitallista gluteenia pois ilman lääkärin määräystä.

Mitä ajattelet siitä, että virallinen ravitsemuslinja lähestulkoon kieltää gluteenin poisjättämisen ilman keliakiatestejä ja lääkärin lausuntoa, antaen näin ymmärtää, etä gluteeniton ruokavalio olisi jotenkin haitallinen – paitsi keliaakikolle, jolle se on välttämätön? Keliakiatestithän näyttävät positiivista vain siinä tilanteessa, että haitallista gluteenia on syöty niin runsaasti, että suolisto on todella huonossa kunnossa.

Itse olen todennut gluteenin itselleni sopimattomaksi ihan itse ottamalla asioista selvää ja kokeilemalla useaan otteeseen ja päässyt nyt gluteenittomalla ruokavaliolla kaikista vatsa- ja suolistovaivoista. Virallisen linjan (kuten Keliakialiiton) mielestä minun pitäisi kuitenkin alkaa syödä taas gluteenia, odottaa todella ikävien oireiden paluuta ja mennä sitten verikokeisiin ja tähystykseen, jotta mahdollisesti saisin luvan elää ilman gluteenia. Ja kuten todettua, keliakiatestissä luteenin sopimattomuus näkyy vasta, kun ihminen on jo todella sairas. Mielestäni tämä virallinen asenne gluteeniin on äärimmäisen tuhoisa kansanterveyttä ajatellen, kun auktoriteettiuskovaiset ihmiset eivät uskalla jättää vatsanväänteitä aiheuttavaa ruisleipää syömättä ilman lääkärinlausuntoa.

- See more at: http://blogi.hyvinvoinnin.fi/2013/09/12/gluteenittomat-perunarieskat/#sthash.JOXZ9jW5.dpuf

Mitä ajattelet siitä, että virallinen ravitsemuslinja lähestulkoon kieltää gluteenin poisjättämisen ilman keliakiatestejä ja lääkärin lausuntoa, antaen näin ymmärtää, etä gluteeniton ruokavalio olisi jotenkin haitallinen – paitsi keliaakikolle, jolle se on välttämätön? Keliakiatestithän näyttävät positiivista vain siinä tilanteessa, että haitallista gluteenia on syöty niin runsaasti, että suolisto on todella huonossa kunnossa.

Itse olen todennut gluteenin itselleni sopimattomaksi ihan itse ottamalla asioista selvää ja kokeilemalla useaan otteeseen ja päässyt nyt gluteenittomalla ruokavaliolla kaikista vatsa- ja suolistovaivoista. Virallisen linjan (kuten Keliakialiiton) mielestä minun pitäisi kuitenkin alkaa syödä taas gluteenia, odottaa todella ikävien oireiden paluuta ja mennä sitten verikokeisiin ja tähystykseen, jotta mahdollisesti saisin luvan elää ilman gluteenia. Ja kuten todettua, keliakiatestissä luteenin sopimattomuus näkyy vasta, kun ihminen on jo todella sairas. Mielestäni tämä virallinen asenne gluteeniin on äärimmäisen tuhoisa kansanterveyttä ajatellen, kun auktoriteettiuskovaiset ihmiset eivät uskalla jättää vatsanväänteitä aiheuttavaa ruisleipää syömättä ilman lääkärinlausuntoa.

- See more at: http://blogi.hyvinvoinnin.fi/2013/09/12/gluteenittomat-perunarieskat/#sthash.JOXZ9jW5.dpuf

Vierailija

No ihan hyvin voi jättää pois, jos ei itseä haittaa ruokavalion vaivalloisuus (mm. kuidun saannin hankaluus ja kalliit hinnat) ja se, ettei koskaan voi saada virallista diagnoosia ja rahallista tukea kalliiseen ruokavalioon.

 

t. Diagnosoitu keliaakikko

Vierailija

Minulla on IBS, eli ärtyvä suoli (ihan on lääkärissä tutkittu), johon auttaa ns. fodmap-ruokavalio, josta nimenomaan on karsittu mm. gluteeni. Keliakiaa ei ole, mutta ilman gluteenia vatsa voi hyvin. Tulen toimeen ilman sitä mitätöntä Kela-tukea, jolla saa kaupasta pari pakettia gluteenitonta näkkileipää.

Vierailija
Vierailija

No ihan hyvin voi jättää pois, jos ei itseä haittaa ruokavalion vaivalloisuus (mm. kuidun saannin hankaluus ja kalliit hinnat) ja se, ettei koskaan voi saada virallista diagnoosia ja rahallista tukea kalliiseen ruokavalioon.

 

 

 

t. Diagnosoitu keliaakikko

 

Terveellinen ruokavalio on aina tavista kalliimpi, arvovalinta ratkaisee. Mitään vaivalloisuutta gluteenittomuus ei lisää, kun muutenkin tekee itse eikä osta valmista huttua. Vatsaystävällistä kuitua saa vaikka mistä paljon gluteeniviljoja ravinteikkaammista kasviksista.

 

Ap

 

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013

Itse ajattelen että minun kehoni, minun lompakkoni, minun ruokavalintani. Teen päätökset syömisestä jonkun muun kuin toisten ihmisten suositusten perusteella. Olen seuraillut labratesteillä kehoni vointia mm. mineraali- ja vitamiinitasojen ja suoliston hyvinvoinnin osalta jo useamman vuoden. Mitä enemmän luotan itseeni ja teen ravintovalintoja sen perusteella miten itse koen voivani hyvin, sitä parempaa myös kaikki testit ovat näyttäneet. Käytän varsin vähän valmiita gluteenittomia elintarvikkeita (valitettavan monet ovat mm. täynnä E-koodeja ja ravinneköyhiä ainesosia) joten minua ei häiritse se että gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia.

Mantelijauhoa löytyy useimmiten sieltä leivontahyllyltä ruokakaupoista, missä on myös pähkinät, mantelilastut jne. Viimeksi ostin Tampereen Sokokselta kerralla ison pussin. Samoin riisijauhot ostin sieltä. Isot marketit myyvät aika hyvin nykyisin erilaisia gluteenittomia jauhoja. Glut. jauhoseoksia käytän todella harvoin, ne ovat usein pääosin ravinneköyhää peruna- ja maissijauhoa ja vehnätärkkelystä (vehnän ei-gluteenipitoinen osa).

Vierailija

Mitä ne on ne kalliit gluteenittomat tuotteet, mistä keliaakikot aina keuhkoavat? Itse olen ollut viljattomalla kolmisen vuotta, eikä ruokakulut ole oleellisesti kallistuneet, ehkä jopa pienentyneet riippuen sesongista.

Mihin keliaakikot rahansa törsäävät?

Vierailija
Vierailija

Mistä saa ostetuksi mantelijauhoa?

Mantelijauho tai mantelijauhe (sama asia) löytyy useinmiten leivontahyllystä. Pieni pussi. Isompiakin pusseja hyvällä tuurilla löytyy. Netistä voi myös tilata.

Voit myös jauhaa kokonaisista manteleista, jos sinulta löytyy joku sopivan tehokas väline siihen.

Vierailija
Vierailija

Mitä ne on ne kalliit gluteenittomat tuotteet, mistä keliaakikot aina keuhkoavat? Itse olen ollut viljattomalla kolmisen vuotta, eikä ruokakulut ole oleellisesti kallistuneet, ehkä jopa pienentyneet riippuen sesongista.

Mihin keliaakikot rahansa törsäävät?

 

Gluteenittomaan leipään, leivonnaisiin, jauhoihin, korppujauhoihin, pastaan. Siis normaaliin ruokaan, jota kaikki normaalit ihmiset syövät. Keliakia ei ole sama kuin vilja-allergia.

 

Jos olet luopunut viljatuotteista vapaaehtoisesti, se on sinun asiasi. (Kaikki )keliaakikot eivät halua luopua vaan haluavat syödä normaalisti korvaamalla gluteenia sisältävät tuotteet vastaavilla gluteenittomilla.

 

t. keliaakikon äiti

Vierailija

Ne korvaavat tuotteet ovat kalliimpia; pasta, jauhot, leipä, keksit. Mutta jos totuttelee elämään ilman noita, eihän se kalliiksi tule. Minä olen ollut pari vuotta gluteenittomilla ruokavaliolla, enkä syö juurikaan leipää tai pastaa. Kaapissa kyllä on molempia, mutta harvoin tulee syötyä. Olen korvannut muilla. Jauhoseoksia en osta, vaan sekoitellen itse luontaisesti gluteenittomista. 

 

Voin erinomaisesti, vireystaso on aivan eri, vatsa toimii, ei ole koskaan kipeä, ei ilmavaivoja ym. Ei ikinä ummetusta vaikka kaikki kauhistelevat ettei VOI olla totta ilman ruisleipää ja puuroa. Iho ja hiuksetkin paremmassa kunnossa, ennen vaivanneet aftat ja hilse kadonneet. En tietysti tiedä johtuuko kaikki tämä gluteenittomasta ruokavaliosta. Vatsan hyvinvointi ainakin taatusti.

Vierailija
Vierailija
Vierailija

Mitä ne on ne kalliit gluteenittomat tuotteet, mistä keliaakikot aina keuhkoavat? Itse olen ollut viljattomalla kolmisen vuotta, eikä ruokakulut ole oleellisesti kallistuneet, ehkä jopa pienentyneet riippuen sesongista.

Mihin keliaakikot rahansa törsäävät?

 

Gluteenittomaan leipään, leivonnaisiin, jauhoihin, korppujauhoihin, pastaan. Siis normaaliin ruokaan, jota kaikki normaalit ihmiset syövät. Keliakia ei ole sama kuin vilja-allergia.

 

Jos olet luopunut viljatuotteista vapaaehtoisesti, se on sinun asiasi. (Kaikki )keliaakikot eivät halua luopua vaan haluavat syödä normaalisti korvaamalla gluteenia sisältävät tuotteet vastaavilla gluteenittomilla.

 

t. keliaakikon äiti

Oletko vilkaissut, mitä kaikkea "paskaa" syötät keliaakikko -lapsellesi gluteenittomien korvikkeiden muodossa? Huh huh. Erityisesti gluteeniton "leipä" ja varsinkin ne leivonnaiset.

Meillä kuopus sai hillittömät mahaoireet reilun vuoden iässä viljoista ja lääkärin neuvolla tutkimusten jälkeen jätettiin viljat pois. Ei tullut mieleenkään käyttää mitään korvaavia tuotteita, vaan oltiin sitten ilman.

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013

Sovitaanko niin, että täällä mun blogissani ei tölvitä, haukuta, arvostella tai käyttäydytä muuten epäasiallisesti toisia kohtaan. Jokainen tekee valintansa omista lähtökohdistaan käsin, omien arvojen, tapojen ja tottumusten mukaan. Niistä voidaan olla montaa mieltä mutta asiat voi esittää niin monella tavalla. Ruoka herättää paljon tunteita ja joskus voi sisäisesti kuohua kun lukee jotain, aikuisina ihmisinä kuitenkin voimme itse valita miten asettelemme sanamme. Poistan epäasialliset viestit ilman erillisiä mainintoja. 

Jookosta :)

Vierailija
Vierailija
Vierailija
Vierailija

Mitä ne on ne kalliit gluteenittomat tuotteet, mistä keliaakikot aina keuhkoavat? Itse olen ollut viljattomalla kolmisen vuotta, eikä ruokakulut ole oleellisesti kallistuneet, ehkä jopa pienentyneet riippuen sesongista.

Mihin keliaakikot rahansa törsäävät?

 

Gluteenittomaan leipään, leivonnaisiin, jauhoihin, korppujauhoihin, pastaan. Siis normaaliin ruokaan, jota kaikki normaalit ihmiset syövät. Keliakia ei ole sama kuin vilja-allergia.

 

Jos olet luopunut viljatuotteista vapaaehtoisesti, se on sinun asiasi. (Kaikki )keliaakikot eivät halua luopua vaan haluavat syödä normaalisti korvaamalla gluteenia sisältävät tuotteet vastaavilla gluteenittomilla.

 

t. keliaakikon äiti

Oletko vilkaissut, mitä kaikkea "paskaa" syötät keliaakikko -lapsellesi gluteenittomien korvikkeiden muodossa? Huh huh. Erityisesti gluteeniton "leipä" ja varsinkin ne leivonnaiset.

Meillä kuopus sai hillittömät mahaoireet reilun vuoden iässä viljoista ja lääkärin neuvolla tutkimusten jälkeen jätettiin viljat pois. Ei tullut mieleenkään käyttää mitään korvaavia tuotteita, vaan oltiin sitten ilman.

 

Mitä tutkimuksia lapselle tehtiin? Meillä on lapsella gluteeniton ruokavalio päiväkodissa, lausunto saatu neuvolan th:lta perustuen ihan omiin havaintoihin, yhdenkään lääkärin kanssa asiasta ei ole edes puhuttu tähän mennessä.

Vierailija

Onhan sitä gluteeniyliherkkyyttä olemassa joka ei näy keliakiatesteillä. Mulla aivan sama juttu, vointi parani, kun jätin viljat pois.

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013
Vierailija

Aiotko tarjota lapselle gluteenia?

Minusta täysjyväviljoja, täytekakkuja synttäreillä yms. ei ole tarvetta rajoittaa jos mitään oireita yliherkkyyteen viitaten ei ole. Miehelläni ei ole mitään ongelmaa gluteeniviljojen kanssa joten toivon tietysti että meidän vauvastamme tulee samanlainen rautamasu :) Aika näyttää. Kotona syömme gluteenitonta ruokaa, Joni joskus jotain ruisnäkkäriä jne. Varmaan samaa linjaa jatkamme kotiruoan kanssa, en näe mitään syytä sen muuttamiseen. Tarkoitus ei ole olla mikään ruokanatsi niin että pieni traumatisoituu jo lapsena kun "äiti aina kielsi" (omien periaatteudensa takia). :D

 

Vierailija
Vierailija
Vierailija
Vierailija

Mitä ne on ne kalliit gluteenittomat tuotteet, mistä keliaakikot aina keuhkoavat? Itse olen ollut viljattomalla kolmisen vuotta, eikä ruokakulut ole oleellisesti kallistuneet, ehkä jopa pienentyneet riippuen sesongista.

Mihin keliaakikot rahansa törsäävät?

 

Gluteenittomaan leipään, leivonnaisiin, jauhoihin, korppujauhoihin, pastaan. Siis normaaliin ruokaan, jota kaikki normaalit ihmiset syövät. Keliakia ei ole sama kuin vilja-allergia.

 

Jos olet luopunut viljatuotteista vapaaehtoisesti, se on sinun asiasi. (Kaikki )keliaakikot eivät halua luopua vaan haluavat syödä normaalisti korvaamalla gluteenia sisältävät tuotteet vastaavilla gluteenittomilla.

 

t. keliaakikon äiti

Oletko vilkaissut, mitä kaikkea "paskaa" syötät keliaakikko -lapsellesi gluteenittomien korvikkeiden muodossa? Huh huh. Erityisesti gluteeniton "leipä" ja varsinkin ne leivonnaiset.

Meillä kuopus sai hillittömät mahaoireet reilun vuoden iässä viljoista ja lääkärin neuvolla tutkimusten jälkeen jätettiin viljat pois. Ei tullut mieleenkään käyttää mitään korvaavia tuotteita, vaan oltiin sitten ilman.

 

Kuule samaa paskaa sisältää taviselintarvekkeet, ihan turha hysterisoida. Lisäksi leivonnaisista teen suurimman osan itse.

Tällä lapsella ei ollut mitään oireita vaan keliakia löytyi vahingossa muiden tutkimusten yhteydessä.

Aion ostaa ko. tuotteita jatkossakin.

Vierailija

Onko neuvolassa tullut minkälaista palautetta liittyen paleoruokavalioon, hiukan erikoistenkin lisäravinteiden käyttöön, ja treenaamiseen? Itse olen hiukan kipakka luonne, ja kauhulla odotan marssinko ensimmäiseltä neuvolakäynniltäni pois ovet paukkuen. Olen siis myöskin kilpirauhasvaivojen vuoksi karsinut ruokavaliostani pois kaiken sen, minkä en usko tekevän hyvää kropalleni. 

Ja jos vielä hiukan saapi udella, niin mitä proteiinijauhetta suosittelet? Onko kovasti kehuttu Sun Warrior hyvä vaihtoehto?

 

-Hanna-

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013
Vierailija

Onko neuvolassa tullut minkälaista palautetta liittyen paleoruokavalioon, hiukan erikoistenkin lisäravinteiden käyttöön, ja treenaamiseen? Itse olen hiukan kipakka luonne, ja kauhulla odotan marssinko ensimmäiseltä neuvolakäynniltäni pois ovet paukkuen. Olen siis myöskin kilpirauhasvaivojen vuoksi karsinut ruokavaliostani pois kaiken sen, minkä en usko tekevän hyvää kropalleni. 

Ja jos vielä hiukan saapi udella, niin mitä proteiinijauhetta suosittelet? Onko kovasti kehuttu Sun Warrior hyvä vaihtoehto?

 

-Hanna-

Mä en kategorisoi ruokavaliotani paleoin enkä puhu syöväni vähähiilihydraattisesti, mä vain syön ruokaa jonka tunnen itselleni hyväksi :) Meille sattui aivan ihana neuvolantäti jolla itsellään on allergialapsia, hän on minusta suhtautunut tosi kivasti valintoihini. Itse asiassa ekalla tapaamisella varmisti että käytänhän omega-3-lisää ja probiootteja. Tuuletin kyllä Jonille käynnin jälkeen, että nyt osui kortit kohdalleen. :) Maitotuotteiden tai kalsiumlisän lisäämistä hän suositteli ja kun itse huomasin jossain vaiheessa kaipaavani esim. juustoa ja rahkaa, lisäsin niitä ruokavalioon hieman aiempaa useammin. Kalsiumia olen myös ottanut käyttöön tosi hyvälaatuisena ravintolisänä, hydroksiapatiittina / MCHC:na. Se sisältää muitakin mineraaleja. Kalsiumsitraatti olisi myös hyvä, mutta halvimmst kalsiumvalmisteet (karbonaatto) eivät ilmeisesti niinkään.

Proteiinijauheista käytän itse Sun Warrior Blendiä ja tykkään siitä. Hera- ja maitoproteiinit ja tietty Sun Warriorin riisiprode on myös mainioita. Itse en käyttäisi raskausaikana synteettisillä makeutusaineilla makeutettuja proteiineja. IHerbistä saa hyviä luonnollisesti makeutettuja heraproteiineja, esim. Tera's Whey -merkkisiä.

 

Vierailija

Mantelijauhoa voi ostaa myös Punnitse ja Säästä -kaupoista. On irtomyynnissä, eli voi ostaa juuri semmoisen määrän, kun itse haluaa.

Vierailija

Hei, kiitos ensinnäkin loistavasta blogista! Olen lukenut kaksi kirjaasi ja itse myös raskaana olevana näitä juttuja on todella kiinnostava lukea. 

 

Oletko jättänyt superfoodien osalta jotain pois raskauden takia? Kävin tänään luontaistuotekaupassa ja myyjä ohjeisti, ettei mitään puhdistavaa kannattaisi syödä. Emminkin nyt, onko esimerkiksi viherjauheen käytön aloittaminen järkevää   raskauden aikana.

 

Toivottavasti jaksat jatkaa kirjoittamista myös vauvan syntymän jälkeen :)

Vierailija

Minua kiinnostaa tuo mainitsemasi kanelitee. Miksi siihen laitetaan soodaa? Syön vähäsuolaista ruokaa natriumin takia. Soodassa on sama ongelma. Voiko soodan vain jättää pois?

Vierailija

Kiitos leipäohjeesta, hyvä tuli ja nopeasti! Korvasin kookosjauhon ja riisijauhon tosin teff- ja quinoajauhoilla, vähensin vähän nestettä ja lisäsin hiukan psylliumia ja perunajauhoa.

Vierailija
Vierailija

Minulla on IBS, eli ärtyvä suoli (ihan on lääkärissä tutkittu), johon auttaa ns. fodmap-ruokavalio, josta nimenomaan on karsittu mm. gluteeni. Keliakiaa ei ole, mutta ilman gluteenia vatsa voi hyvin. Tulen toimeen ilman sitä mitätöntä Kela-tukea, jolla saa kaupasta pari pakettia gluteenitonta näkkileipää.

 

6-vuotiaalla lapsellani alkoivat syksyllä tosi pahanhajuiset ilmavaivat. Ei löytynyt keliakiaa eikä laktoosi-intoleranssigeeniä. Laktoositon ruokavalio käytännössä kuitenkin poisti oireet. (Onneksi päiväkodin ruoka on aina laktoositonta.) Lääkäri soitti ja sanoi, että lapsella on ilmeisesti suolisto vioittunut lukuisien antibioottikuurien myötä ja käski googlettaa fodmap-ruokavalion. (Tämä puhelimitse annettu neuvo on todellakin ainoa "diagnoosi" mikä lapsella on!) Sain ohjeen, että mitään sellaista älä karsi ruokavaliosta, mikä ei oireita aiheuta, ja pitkään laktoosittomuus riittikin. Sittemmin oireet alkoivat palata, etsin uusiksi tietoja fodmapista ja aloin vähentää vehnää ja ruista (ohraa nyt ei juuri ole syötykään). Tadaa, sekin auttoi. Eskarissa syö lounaan kuten muutkin, maidon sijaan juo vain vettä, ja tähän asti ainakin on riittänyt, että jos eskarissa on vaikka makaronia, sitä ei sinä päivänä kotona syödä jne. Välillä voi syödä vaikka joulutortun tai keksejä. Leivän olen vaihtanut melkeinpä gluteenittomaan tai sitten annan kaurapuuroa, niin on sitten mahdollisuus noihin herkkuihin, kun ei suolisto rasitu liikaa.

 

Kaikenlaiset allergiat olivat minulle ennestään aika tuntemattomia ja luulin, että niitä tutkitaan jotenkin tosi tarkoin. No ei meillä ainakaan. Lapsella on laktoositon ja osin gluteeniton ruokavalio ilman mitään diagnooseja. Lisäharmina on matala hemoglobiini ja muutkin punasoluarvot, ja toivon, että asia korjaantuu suoliston myötä. Lihaa ja c-vitamiinia olen myös lisännyt. Onneksi liha, kana ja kala eivät aiheuta oireita :)

Vierailija

Olen itse ymmärtänyt että kaikista ryyneistä ja viljoista mitä löytyy niin toi tattari olisi paras joka onkin vilja-allergikoiden suosiossa. 

Seuraa 

Blogiarkisto

2014