Kiropraktikolta tullessani kävelin pizzerian ohi. Tuoksu oli sen verran huumaava, että päätin tehdä kotiin päästyäni pizzaa josta seuraa hyvä olo myös syömisen jälkeen.

Kiropraktikolta tullessani kävelin pizzerian ohi. Tuoksu oli sen verran huumaava, että päätin tehdä kotiin päästyäni pizzaa josta on hyvä olo myös syömisen jälkeen.

Pizzerian kökkö gluteeniton pizza ei varsinaisesti houkutellut, joten kotosalla sain jälleen kasaan ei-millään-reseptillä tekaistun varsin mainion kokeilun. Tällä kertaa kirjasin aineksetkin ylös jotta voisin jakaa ne vaikkapa täällä.

- 2 omegamunaa
- puolet rahkapurkista (eli 125g)
- 2 rkl mantelijauhoa
- 2 rkl täysjyväriisijauhoa
- 1 rkl kookosjauhoa
- Herbamare-yrttisuolaa

Ainekset sekotin kippoon ja levitin leivinpaperin päälle pellille pyörylän muotoon, paksuutta pohjalla taisi olla noin puoli senttiä. Paistoin pelkkää pohjaa ensin 200 asteessa 5 minuuttia. Joskus aiemmin kokeilin laittaa suoraan täytteet päälle, mutta pohja jäi jotenkin vetiseksi.

Päälle laitoin lisäaineetonta keittokinkkua, katkarapuja ja hienoksi silputtua lehtikaalia johon olin sekoittanut tilkan oliiviöljyä. Olen sen verran sivistymätön, että minusta kotona tehdyssä pizzassa pitää olla ketsuppia, joten luomuketsuppi korvasi oikeaa tomaattikastiketta. Lopuksi päälle vielä Polar 15 -juustoa raastettuna. Paistoin pizzaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Muutama maininta ruoka-aineista: 

Munista, rahkasta ja valitsemistani pizzan täytteistä tulee mukavasti proteiinia. Raskausaikana proteiininsaannista on erityisen tärkeää pitää huolta, koska nyt kroppani ei uudista vain itseään, vaan rakentaa kokonaan uutta ihmistä. Nyt viimeisellä kolmanneksella vauva kasvaa kokoa hurjaa tahtia joten proteiininsaannin on myös syytä olla kunnossa - varsinkin jos vielä harrastaa urheilua. Oma lajini on voimaharjoittelu. Lajini vuoksi ja myös oman kehoni kannalta minulle sopii runsasproteiininen ruokavalio. Oma proteiininsaantini on useimpina päivinä noin 1,5-1,8 g / painokilo. Jos lukee virallisia suosituksia, niin proteiinintarve on niiden mukaan niin pieni, ettei sellaisia lukemia ole vaikeaa saada täyteen. Minulla niin vähäinen proteiininsaanti kuitenkin saa aikaan makeanhimoa. Syön joka aterialla (myös välipaloilla) lihaa, kalaa/mereneläviä, siipikarjaa, munia, raejuustoa, rahkaa, palkokasveja tai käytän proteiinijauhetta.

Normaalisti käytän luomumunia, mutta kävin nopsasti Siwassa kaupassa eikä siellä ollut niitä. Joten toiseksi paras vaihtoehto olivat nuo omegamunat.

Manteli on mainio hyvien rasvojen, folaatin, kalsiumin ja antioksidanttien lähde. Tutkimuksissa on huomattu, että 1-2 manteliannoksen (n. 30g eli 20-25 mantelia) syöminen päivässä auttaa syömisen hallinnassa ja ylläpitämään normaalipainoa. Mantelien vaikutus verensokeriin on todella vähäinen. Tämä on tosi hyvä juttu raskausaikana, kun loppua kohti äidin kyky hyödyntää insuliinia heikkenee. Tällöin jatkuvat verensokeri- ja insuliinipiikit voivat saada painon nousemaan herkästi. Ns. matalan glykeemisen indeksin ja glykeemisen kuorman ruoat ovat parempi valinta odottavalle äidille. Kuumentaminen todennäköisesti vaikuttaa jonkin verran mantelin rasvoihin, mutta olen ihan hyvillä mielin korvannut mantelijauhoilla osan muista jauhoista leivonnassa. Mantelijauhoa saa isoista ruokakaupoista (joskus nimellä mantelijauhe) ja monista nettikaupoista, google auttaa.

Kookosjauho on mainio kuitulisä. Se sisältää tasaisesti proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa eikä vaikuta verensokeriin voimakkaasti kuten esim. vehnä- tai muut jauhot. Kookosjauholla voi korvata noin 1/10 - 2/10 tavallisista jauhoista, mutta ei kuitenkaan kaikkea. Sen rakenne on kovin kuituinen joten leipomusten suutuntuma muuttuu, jos kookosjauhoa ropsahtaa liikaa. Kookosjauho sisältää 38 g kuitua 100 grammassa eli yhdessä ruokalusikallisessa kookosjauhoa on noin 5g kuitua.

Lehtikaali on loppukesän ja syksyn superruoka, yksi ravinnerikkaimmista kasviksista joita voimme juuri nyt valita pöytäämme. Fanitan sitä täysillä. Meidän pakastin pullisteleekin kesän lehtikaalihamstrauksesta, tyhjennän aina ruokakaupan hyllyt kun näen lehtikaalia kaupassa. Tänä kesänä sitä oli varsin hyvin tarjolla. Amerikkalaisissa ravintoblogeissa hehkutetaan usein "green leafy vegetable":ja eli vihreitä lehtivihanneksia. Lehtikaali on niistä yksi ja sen soisi näkyvän enemmän suomalaisten ruokapöydässä. Vihreiden lehtivihannesten riittävän (3 annosta päivässä) syömisen on havaittu hidastavan tiedonkäsittelyn heikkenemistä jopa 40 prosenttia. Moni äiti valittelee hapertunutta pääkoppaansa, joten edellinen vinkki voi olla harkitsemisen arvoinen. Klorofylliä, joka puhdistaa verta ja auttaa haitta-aineiden poistossa, on tässä kiharaisessa kaunottaressa runsaasti. Lehtikaalin sisältämä sulforafaani auttaa maksaa puhdistamaan mm. syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Sulforafaania muodostuu kun lehtikaalia pilkotaan tai pureskellaan.

Lehtikaali sisältää myös reippaasti mm. K-vitamiinia, joka on välttämätön veren hyytymiseen tarvittavan entsyymin synnylle. Minua vähän jänskättää synnytyksen mahdollisesti aikaansaama verenvuoto, joten haluan että K-vitamiinitasoni on kunnossa ja veri hyytyy normaalisti. Olen kuitenkin käyttänyt jo useamman vuoden omega-3-rasvoja hieman normaalia runsaampia annoksia ja tällä voi olla veren hyytymistä hidastava vaikutus. Toki jätän omegat pois jossain kohti ennen synnytystä ihan varmuuden vuoksi, kuten tulisi tehdä myös ennen leikkauksia. 

Lehtikaalista voi tehdä helposti ja nopeasti myös nameja lehtikaalisipsejä. Resepti löytyy kotisivuiltani.

Kokkaillessani pyrin miettimään: kuinka voin syödä sen ruoan mahdollisimman ravinnerikkaana, jota minun tekee mieli? Joskus sitä fiksumpaa versiota ei kerta kaikkiaan tee mieli ja se on ok - silloin valitsen sen vähemmän fiksun vaihtoehdon. Mutta joka päivä en halua kroppaani laittaa aineita joita se ei tarvitse mihinkään. Haluan vaalia kehoani ja antaa sille mahdollisimman hyvää ravintoa. Juuri nyt etenkin pienen vauvelimme vuoksi. Minusta hän ansaitsee saada parhaat mahdolliset ravinteet kasvuunsa.

Kaisa Jaakkola

Kommentit (38)

Vierailija

Hei Kaisa! Toimiikohan pohjassa maitorahkan tilalla esim.kookoskerma? Meillä maitotuotteet pois ruokavaliosta, joten rahkan saa unohtaa. Pitänee testata... :)

Vierailija

Ei tuo enää ole pizzaa. Jossain rajan pitää kulkea. Mikä tahansa levy, jonka päällä on paistettu jotakin, ei ansaitse pizzan nimeä. Vai voisiko karjalanpiirakalle antaa nimeksi Pizza Carelia? Ja kalakukko olisi Pizza  Savonia?

Vierailija

Samaa mieltä kuin 2, ei ole pizzaa. Ja ajatuskin moisesta rahkapiirakasta etoo.

Vierailija

Jes, hyvä Kaisa! Pizza näyttää tosi herkulliselta! :)

 

Ja tsemppiä loppuodotukseen! Mukavaa kun avasit blogin tänne. Vaikkei vauvaa ole tulossakaan, niin on kiva käydä lukemassa fiksuja juttujasi ja muutenkin kuulumisiasi! :)

 

Tsemppiä! :)

Vierailija

Elämäntapamielensäpahoittajien invaasio! Juhani Tammista lainaten: Tuplaviski, lähimetsään ja kova huuto! Helps, I suppose!

 

Tämä on erinomaisen hyvää vaikka nimi pilasikin monen hyvin alkaneen viikon. Päällysiin oman maun mukaan mitä vain ja hyvää on! Kokeilkaa ihmeessä!

 

Br, J. Lion #80

Vierailija

Kiitos mahtavasta ohjeesta!

Rahkalettuja olen tehnyt, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että rahkaa voisi laittaa myös pizzapohjaan!

Tätä pitää ehdottomasti kokeilla!

Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

Vierailija
Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

 

No jos Saarioinenkin on saanut jo ehkä parikymmentä vuotta myydä roiskeläppiään nimellä PIZZA niin kyllä vaan saa väittää!

Vierailija
Vierailija
Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

 

No jos Saarioinenkin on saanut jo ehkä parikymmentä vuotta myydä roiskeläppiään nimellä PIZZA niin kyllä vaan saa väittää!

 

Toki saat, mutta onko pakko? Saahan Suomessa myydä siiderinäkin liemiä, joiden ainoa "siideri" on etikettiin painettuna.

Vierailija

onko jollain tosiaan noin pieni elämä että takertuu tohon nimeen. Hakekaa mikropizzat niin siellä on sitä vehnää mitä pizzas Pitää olla. Ymmärrän et on huono omatunto ku on viimeset 9kk vedetty mässyjä ja joku toinen laittaa hyvän reseptin. Huh huh.. se mikä teille pillittäjille on varmaan tunnetumpi kuin kookosjauho on kossubattery, miks v..tus sen nimi on battery ku siihe laitetaan ED:iä?

Vierailija
Vierailija
Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

 

No jos Saarioinenkin on saanut jo ehkä parikymmentä vuotta myydä roiskeläppiään nimellä PIZZA niin kyllä vaan saa väittää!

Saarioisen ja kumppaneiden roiskeläpistä nyt voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ainakin ne - toisin kuin tuo rahkapiirakka - täyttävät olennaisimmat pizzan määritelmät. Eli pohjan pääraaka-aineet ovat jauhot, hiiva ja vesi, päällä on tomaattikastiketta ja juustoa.

 

Vierailija
Vierailija
Vierailija
Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

 

No jos Saarioinenkin on saanut jo ehkä parikymmentä vuotta myydä roiskeläppiään nimellä PIZZA niin kyllä vaan saa väittää!

Saarioisen ja kumppaneiden roiskeläpistä nyt voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ainakin ne - toisin kuin tuo rahkapiirakka - täyttävät olennaisimmat pizzan määritelmät. Eli pohjan pääraaka-aineet ovat jauhot, hiiva ja vesi, päällä on tomaattikastiketta ja juustoa.

 

 

 

et oo tosissas? :D

 

Vierailija
Vierailija

onko jollain tosiaan noin pieni elämä että takertuu tohon nimeen. Hakekaa mikropizzat niin siellä on sitä vehnää mitä pizzas Pitää olla. Ymmärrän et on huono omatunto ku on viimeset 9kk vedetty mässyjä ja joku toinen laittaa hyvän reseptin. Huh huh.. se mikä teille pillittäjille on varmaan tunnetumpi kuin kookosjauho on kossubattery, miks v..tus sen nimi on battery ku siihe laitetaan ED:iä?

 

Niin, kenellä se "pieni elämä" nyt mahtoi ollakaan?

Vierailija
Vierailija
Vierailija
Vierailija
Vierailija

Varmaan ihan kelpo piirakka, mutta pliis, älkää väittäkö pizzaksi sellaista mikä ei missään tapauksessa ole pizzaa.

 

No jos Saarioinenkin on saanut jo ehkä parikymmentä vuotta myydä roiskeläppiään nimellä PIZZA niin kyllä vaan saa väittää!

Saarioisen ja kumppaneiden roiskeläpistä nyt voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ainakin ne - toisin kuin tuo rahkapiirakka - täyttävät olennaisimmat pizzan määritelmät. Eli pohjan pääraaka-aineet ovat jauhot, hiiva ja vesi, päällä on tomaattikastiketta ja juustoa.

 

 

 

et oo tosissas? :D

 

Kuinka niin?

 

Vierailija

Pizzan määritelmä Wikipediassa: 

 

"Pizza (ital. [ˈpittsa]), harv. "pitsa", on yksinkertaisimmassa muodossaan uunissa paistettu, litteä, usein pyöreä leipä, joka on päällystetty yleensä tomaateilla tai tomaattikastikkeella, juustolla sekä valinnaisilla täytteillä.

 

Sanaa pizza käytettiin alun perin tarkoittamaan suurta määrää taikinapohjaisia ruokalajeja. Sanan arvellaan olevan peräisinlatinan pincere -verbistä, joka tarkoittaa "soseuttaa". Ilmausta Che pizza! käytetään yhä tarkoittamaan "Mikä sotku!". Sanan monikko italiaksi on pizze [ˈpittse]."

 

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pizza

 

Virallisia vaatimuksia pizzapohjalle ei ilmeisesti ole kuin napolilaisella pizzalla :D

 

Jos haluaa gluteenitonta pizzaa ja valmis pohja sisältää nämä ainekset: "vesi, riisijauho, maissitärkkelys, perunajauho, modifioitu tapiokatärkkelys, perunahiutale, oliiviöljy, sokeri, suola (0,8%), hiiva, rakenteensäätöaine (E412), nostatusaineet (E450, E500)" niin onko se enemmän oikea pizza kuin tuo?

 

 

Vierailija

Toisilla tuntuu tosiaan olevan paha mieli siitä, että itse on vedetty kaikkea sontaa raskauden aikana... Live and let live!

 

Ohje kuulostaa hyvältä, ja aion kokeilla.  :) Mäkin aion tänään kokeilla ensimmäistä kertaa tuota lehtikaalia, täytyy testata miten sopii munakkaaseen.

Vierailija

Ko. reseptiä en ole (vielä) testannut mutta sanottakoon, että noin ylipäätään rahka-muna-lesepohjat ovat olleet maultaan jymymenestyksiä meidän taloudessa, niissä kun on sekä ihana maku että koostumus. Olen tehnyt niin piirakoita kuin pizzojakin. Ja asuinkumppanini, joka ei perusruokaa kummempaa kaipaa, on kyllä kehunut näitä rahkapohjaisia taikinoita kaikista parhaiksi. :P

Vierailija

Olen syönyt Italiassa paikallisten pitämässä  pizzeriassa pizzan, jossa ei ollut tomaattikastiketta lainkaan. Siinä oli pohjan päällä tonnikala-paloja, sipulia ja juusto. Rupeiskohan nää pizza-nimi-poliisit urputtaman sielläkin niille italialaisille, että "miten voitte kutsua tätä pizzaksi kun tästä puuttuu tomaattikastike jota mä oon aina syönyt Suomessa pizzan päällä!"

Vierailija

Astetta terveellisemmän pizzan ohje on varmasti ihan ok sellaisille jotka haluavat panostaa vaihtoehtoisiin ruokavalio-ohjeisiin ja myös pysyä niissä. Ihmisille joilla ei ole ongelmaa syömishäiriön kanssa.Nykyään maailma on täynnä ruokavalio-ohjeita jotka ovat erittäin vaarallisia syömishäiriöstä kärsiville. Jopa viaton pizzaohje.

Itselläni on ahmimishäiriö ja ihan jok ikinen ohje, vinkki, dietti, korvaava elintarvike tai ruoka-aine joka poikkeaa ns.tavallisesta ( tarkoitan peruselintarvikkeita kuten leipää, maitoa, perunaa ym) kaiken sallivasta ruoasta, on ajanut minut ennemmin tai myöhemmin ahmintaan. Mitä enemmän kiellän ja mietin terveellisempiä vaihtoehtoja esim.pullalle, sitä enemmän sitä himoitsen ja lopulta sorrun ahmintaan. Vai voiko gluteeniton, soneriton käntty tuoda ikinä samaa tyydytystä? Ei voi. Eikä voi rahkapohja-pizzakaan. Vaihtoehto on ole ilman tai opettele salliva elämä ilman erikoisia ruokavalio-ohjeita. 

Olen väsynyt siihen että minun pitäisi koko elämäni miettiä ja tunnustella itseäni että olenko gluteiinille yliherkkä, olenko sokeriaddikti ja elää sen myötä suht monimutkaista kieltojen täyteistä elämää. Itse olen varmaan kehittänyt itselleni kaikenlaisia yliherkkyyksiä kun milloin vältän ruisleipää, milloin maitoa ja ties mitä. Lopputulos on valtava ahdistus Ilman varmuutta yhtään mistään.

Toivottavasti ymmärsitte pointin. Rahkapizza on ihan ok, mutta miksi se pitää paketoida kategoriaan "järkevyys, hyvällä omalla tunnolla herkuttelu ja vaihtoehtoisuus " . Entä jos meneekin pizzeriaan ja tilaa sen normipizzan? Ollaanko heti omasta terveydestä piittaamattomia? 

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013

Heh, hyvää keskustelua täällä :) Ihmisen mieli on kovin hassu kapistus, se luo hirvittävän paljon uskomuksia eri asioista. Siitä miten asiat saa ja voi olla ja miten ne eivät saa ja voi olla. Onneksi omia ajatuksia ei aina tarvitse uskoa. On helpompi elää todellisuudessa kuin taistella sitä vastaan :) Maailmassa voi olla hyviä ja huonoja pizzoja, siellä voi olla lihapullia joissa ei ole lihaa ja vaikka mitä muuta. Eri ihmisiä ärsyttää ja harmittaa eri asiat mm. juurikin omien uskomusten vuoksi. Voi vaikka miettiä että mikä tässä niin kovasti harmittaa jos joku laittaa itselleen ruoan jota kutsuu pizzaksi eikä se omasta mielestä ole sellainen ;) Moni ajattelee myös syövänsä "terveellistä ruokaa" mutta minun mielestäni se ei välttämättä ole sitä. En minä siitä suutu tai ärsyynny. Se on hänen ruokansa ja hänen ajatuksensa.

 

Vierailija

Astetta terveellisemmän pizzan ohje on varmasti ihan ok sellaisille jotka haluavat panostaa vaihtoehtoisiin ruokavalio-ohjeisiin ja myös pysyä niissä. Ihmisille joilla ei ole ongelmaa syömishäiriön kanssa.Nykyään maailma on täynnä ruokavalio-ohjeita jotka ovat erittäin vaarallisia syömishäiriöstä kärsiville. Jopa viaton pizzaohje.

Itselläni on ahmimishäiriö ja ihan jok ikinen ohje, vinkki, dietti, korvaava elintarvike tai ruoka-aine joka poikkeaa ns.tavallisesta ( tarkoitan peruselintarvikkeita kuten leipää, maitoa, perunaa ym) kaiken sallivasta ruoasta, on ajanut minut ennemmin tai myöhemmin ahmintaan. Mitä enemmän kiellän ja mietin terveellisempiä vaihtoehtoja esim.pullalle, sitä enemmän sitä himoitsen ja lopulta sorrun ahmintaan. Vai voiko gluteeniton, soneriton käntty tuoda ikinä samaa tyydytystä? Ei voi. Eikä voi rahkapohja-pizzakaan. Vaihtoehto on ole ilman tai opettele salliva elämä ilman erikoisia ruokavalio-ohjeita. 

Olen väsynyt siihen että minun pitäisi koko elämäni miettiä ja tunnustella itseäni että olenko gluteiinille yliherkkä, olenko sokeriaddikti ja elää sen myötä suht monimutkaista kieltojen täyteistä elämää. Itse olen varmaan kehittänyt itselleni kaikenlaisia yliherkkyyksiä kun milloin vältän ruisleipää, milloin maitoa ja ties mitä. Lopputulos on valtava ahdistus Ilman varmuutta yhtään mistään.

Toivottavasti ymmärsitte pointin. Rahkapizza on ihan ok, mutta miksi se pitää paketoida kategoriaan "järkevyys, hyvällä omalla tunnolla herkuttelu ja vaihtoehtoisuus " . Entä jos meneekin pizzeriaan ja tilaa sen normipizzan? Ollaanko heti omasta terveydestä piittaamattomia? 

Tuossa blogin lopussa kirjoitin näin: "Kokkaillessani pyrin miettimään: kuinka voin syödä sen ruoan mahdollisimman ravinnerikkaana, jota minun tekee mieli? Joskus sitä fiksumpaa versiota ei kerta kaikkiaan tee mieli ja se on ok - silloin valitsen sen vähemmän fiksun vaihtoehdon. Mutta joka päivä en halua kroppaani laittaa aineita joita se ei tarvitse mihinkään."

Tässähän en mitenkään arvostellut muita, enhän? Miksi minä en voisi syödä ruokia joista minulle tulee hyvä olo, sen sijaan että hakisin sen tavallisen pizzan, kärsisin 2vrk päänsärystä, järkyttävästä turvotuksesta ja siitä että maha menee sekaisin. 

Minusta siinä ei ole mitään vikaa että menee sinne pizzeriaan ja toimii niin kuin parhaaksi näkee. Sinun täytyy tehdä sen mukaan mikä sinusta tuntuu oikealta. Ymmärrän tuon sinun pointtisi. Olen syönyt raskauden aikana pizzerian gluteenittoman pizzan ja olin pettynyt. Siksi toimin toisin :D Järkeenkäypää, eikö?

Jos mun tekee mieli Ben & Jerryä niin en yritä korvata sitä jollain rahkajäädykkeellä vaan syön sitä oikeaa jääteöä. Mutta jos sitä tekee joka ikinen päivä mieli eikä hommassa ole enää tolkkua, kysyn itseltäni mistä on kyse, mitä minulta nyt puuttuu? Onko tämä kropan vai mielen tarve? Olen aikoinaan kärsinyt järkyttävästä makeanhimosta ja ahmimisesta ja päässyt siitä eroon. Löysin sen oman tapani tehdä asioita ja pysyä tasapainossa. Nyt kaapissa voi olla maitosuklaalevy enkä enää ahmi sitä kerrall, voin syödä palan ja olla tyytyväinen. En olisi joskus 5-7v sitten uskonut että tätä päivää ikinä tulee. Koululaisena olin niin rajussa herkkukoukussa että yhden talven aikana laskin syöneeni yli 200 suklaalevyä. 

Mun tarkoitukseni ei ole tässä blogissa sanoa miten asiat pitää tehdä. Kerron miten itse ne näen ja teen. Jokaisella on lupa elää oma elämänsä niin kuin haluaa. :)

 

Vierailija

Hienoa Kaisa! Pakko kokeilla tätä ohjetta :) Itselläni raskaus vasta tosi alussa, plussasin eilen, mutta haluan elää varsinkin nyt terveellisempää elämää johon kuuluu erityisesti ruokavalion järkeistäminen. Makeakoukusta haluaisin päästä eroon. Voimia loppumetreille!

Vierailija

Tämähän on elsassilainen Flammkuchen, tunnetaan Etelä-Afrikassa nimellä Flammekuchen. Löytyy myös googlaamalla.

Vierailija
Vierailija

Olen syönyt Italiassa paikallisten pitämässä  pizzeriassa pizzan, jossa ei ollut tomaattikastiketta lainkaan. Siinä oli pohjan päällä tonnikala-paloja, sipulia ja juusto. Rupeiskohan nää pizza-nimi-poliisit urputtaman sielläkin niille italialaisille, että "miten voitte kutsua tätä pizzaksi kun tästä puuttuu tomaattikastike jota mä oon aina syönyt Suomessa pizzan päällä!"

 

Tuota kai kutsutaan valkoiseksi pizzaksi. Itse en ole koskaan Italiassa käynyt enkä näin ehkä aidosta italialaisesta pitsasta tiedä.

 

Musta pitsa on kuitenkin ihana juttu just siinä, että sitä voi muunnella niin moneksi. Joskus voi vetää hyvällä halulla läheisen halpispitserian pitsoja, joskus syödä vähän tasokkaampaa paremmassa ravintolassa, joskus  tehdä kotona terveyspitsoja vaikka minkälaisilla pohjilla ja täytteillä. Hätätapauksessa pitsaksi voi musta halutessaan kutsua vaikka kaupan valmista leipää, johon laitettu täytteitä ja käytetty  uunissa. Kiva kun löytyy kaikille mieleistä ja sopivaa ja joka erityisruokavaliollekin löytyy...

Vierailija

Mulla on sellainen periaate, että jos näen sen vaivan, että teen itse, teen vain terveellistä, eli sokeritonta ja gluteenitonta. Mitä järkeä olisi nähdä vaivaa, jonka palkintona on huono olo?!

Vierailija
Vierailija

Mulla on sellainen periaate, että jos näen sen vaivan, että teen itse, teen vain terveellistä, eli sokeritonta ja gluteenitonta. Mitä järkeä olisi nähdä vaivaa, jonka palkintona on huono olo?!

 

Ja nyt ihan Kaisan inspiroimana teen myös fiksua pitsaa, jonka pohjaan tulee tattari-, riisi- ja kookosjauhoa, vähän perunakuitua, maitorahkaa, luomumunia, kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä ja ruususuolaa. Päälle stevialla makeutettua ketsoppia, luomunaudan jauhelihaa mustapippurilla, ruususuolalla ja valkosipulilla maustettuna, sipulia, ohuita tomaattisiivuja, 17% kermajuustoa raastettuna sekä vähän parmesaania ja pitsamaustetta.

Vierailija

Minua henk.koht. kyllästyttää tämä suomalaisten ilottomuus ruoanlaiton kanssa: kaikesta väännetään niin pirun terveellistä (ja mautonta..), että kohta alkaa olemaan jokainen ruokalaji pilalla! Olikohan juuri Hesarissa, jossa ei voitu mannapuuroakaan tehdä perinteisesti vaan senkin kanssa kikkailtiin? Ja nyt sitten nämä maitorahka"pizzat"...huhheijaa!

 

Allergiat ym. erikseen, mutta kyllä pitäisi arjessa pärjätäkseen (+ painoa pitkällä tähtäimellä pudottaakseen..) mielestäni opetella syömään perusruokaa kohtuudella. Meillä on todella kieroutunut suhde ruokaan; suomalaisia naisia kiinnostaa kovasti ruoan terveellisyys ja täysjyvät, samaan aikaan omat vanhempamme ovat vielä 80-vuotiana elossa vaikka ovat syöneet ikänsä perunaa kastikkeella. Kuka sen kaiken Fazerin Sinisen ostaa? Miksi maksamme kalliita kilohintoja kumijuustoista ja mätämme leipää naamaan paketillisen päivässä? Jne.

Vierailija

Kyllä tämän tapainen (mantelileipäohjeella tehty pohja, ilman leseitä yms) on meidänkin taloudessa ihan pitsasta mennyt. Itsellä kun ei vatsa vehnää juurikaan siedä mutta olen pitsan suuri ystävä niin...

Vierailija
Vierailija

Minua henk.koht. kyllästyttää tämä suomalaisten ilottomuus ruoanlaiton kanssa: kaikesta väännetään niin pirun terveellistä (ja mautonta..), että kohta alkaa olemaan jokainen ruokalaji pilalla! Olikohan juuri Hesarissa, jossa ei voitu mannapuuroakaan tehdä perinteisesti vaan senkin kanssa kikkailtiin? Ja nyt sitten nämä maitorahka"pizzat"...huhheijaa!

 

Allergiat ym. erikseen, mutta kyllä pitäisi arjessa pärjätäkseen (+ painoa pitkällä tähtäimellä pudottaakseen..) mielestäni opetella syömään perusruokaa kohtuudella. Meillä on todella kieroutunut suhde ruokaan; suomalaisia naisia kiinnostaa kovasti ruoan terveellisyys ja täysjyvät, samaan aikaan omat vanhempamme ovat vielä 80-vuotiana elossa vaikka ovat syöneet ikänsä perunaa kastikkeella. Kuka sen kaiken Fazerin Sinisen ostaa? Miksi maksamme kalliita kilohintoja kumijuustoista ja mätämme leipää naamaan paketillisen päivässä? Jne.

 

Terveellinen (gluteeniton, sokeriton) ei todellakaan ole mautonta, kun opettelee laittamaan itse kunnon ruokaa ja leipomaan puhtaista raaka-aineista! Mielestäni rasvankäytössä ei tarvitse pihistellä etenkään jos tarvetta laihduttaa ei ole - jo hyvistä rasvoista (ja luomuVOI on myös hyvä rasva) saa hyvää makua ja energiaa.

 

Ja nyt raskaana  (ja imetysaikanakin) syön myös sitä Fazerin sinistä kun mieli tekee, vaikka tekisi joka päivä, kunhan määrä pysyy kohtuullisena (max n. 2 riviä/pv) ;)

 

T: se joka ei tee itse mitään epäterveellistä, muttei myöskään mitään pahaa ja mautonta

Vierailija

Onko vinkkiä, että millä tuon rahkan voisi korvata? Ylipäätänsä gluteenittomiin tuotteisiin tulee monesti maitorahkaa, piimää, maitoa, kermaviiliä yms. Ne eivät meidän perheelle sovi kuin vain yhdelle. Olisi kiva saada vinkkejä, monta vuotta on nimittäin revitty hiuksia, että millä korvattaisiin...

 

Ja tosiaan laktoosittomatkaan tuotteet eivät käy. Joku kuitenkin saattaa ehdottaa niitä.

Vierailija
Vierailija

Onko vinkkiä, että millä tuon rahkan voisi korvata? Ylipäätänsä gluteenittomiin tuotteisiin tulee monesti maitorahkaa, piimää, maitoa, kermaviiliä yms. Ne eivät meidän perheelle sovi kuin vain yhdelle. Olisi kiva saada vinkkejä, monta vuotta on nimittäin revitty hiuksia, että millä korvattaisiin...

 

Ja tosiaan laktoosittomatkaan tuotteet eivät käy. Joku kuitenkin saattaa ehdottaa niitä.

Miksei tässä tapauksessa voi tehdä normaalia pizzapohjaa gluteenittomista jauhoista?

 

Vierailija

Mitä joskus lyhyeksi jääneen henkilökohtaisen karppausbuumini aikana kokeilin erilaisia piirakoita ja leipiä ilman jauhoja, niin korvikkeitahan ne on, eikä korvike koskaan vastaa oikeaa ja alkuperäistä. Jotkut niistä yritelmistä oli ihan syötäviä kyllä, vaikka taka-alalla kummitteli aina se pettymys kun ei se maistunut oikealta. Ja jotkut niistä oli ihan hirveitä, lähempänä munakasta kuin leipää. Tuossahan ei sitä munaa tietenkään olisi, mutta manteli maistui muistaakseni jotenkin epämääräisen makealle leivottuna noin.

 

Millainen rakenne ja suutuntuma tuossa pizzapohjassa on?

Vierailija
Vierailija

Mitä joskus lyhyeksi jääneen henkilökohtaisen karppausbuumini aikana kokeilin erilaisia piirakoita ja leipiä ilman jauhoja, niin korvikkeitahan ne on, eikä korvike koskaan vastaa oikeaa ja alkuperäistä. Jotkut niistä yritelmistä oli ihan syötäviä kyllä, vaikka taka-alalla kummitteli aina se pettymys kun ei se maistunut oikealta. Ja jotkut niistä oli ihan hirveitä, lähempänä munakasta kuin leipää. Tuossahan ei sitä munaa tietenkään olisi, mutta manteli maistui muistaakseni jotenkin epämääräisen makealle leivottuna noin.

 

Millainen rakenne ja suutuntuma tuossa pizzapohjassa on?

Ei ku jaa, olihan siellä ne munatkin. Jep jep. Se on makea munakas ja päällä höystöt. Näitä vastaavia on karppaus.infon reseptipuoli pullollaan.

Kaisa Jaakkola
Liittynyt29.8.2013

Voi teitä ihmiset <3 Rakkautta kaikille jotka on nyt pahoittaneet mielensä kun oli huono pizzaresepti. Jokainen voi itse tehdä sen oman pohjan vehnäjauhoista, öljystä, suolasta hiivasta ja vedestä. Ei tarvitse kuin kirjoittaa googleen "pizza resepti" niin löytyy kyllä. Tai voihan sitä kurvata pizzerian kautta.  

Tämä minun blogini tulee käsittelemään niitä ravinto- ja hyvinvointiasioita jotka tuovat minulle hyvän olon. Takana on yli 10 vuoden etsintä ja niiden omien hyvinvoinnin kulmakivien löytäminen. Jos nämä asiat eivät kosketa sinua, voit ihan vapaasti lukea muita blogeja ja elää elämääsi juuri niin kuin tähänkin saakka.  

Ravinto on ihan käsittämättömän voimakkaita tunteita herättävä aihe. Jostain syystä moni kokee omista ravintotottumuksistaan poikkeavat tavat toimia jotenkin uhkaavina tai negatiivisia tunteita herättävinä. Olemme kovin hanakoita arvostelemaan toisten valintoja ja olemaan oikeassa. Itse koen että on kivempi kokea mielenrauhaa kuin taistella oikeassa olemisesta.  

En karppaa enkä muutenkaan kutsu ruokavaliotani millään tietyllä nimellä. Syön ruokaa joka maistuu omaan suuhuni hyvältä ja josta minulle tulee hyvä olo. 

Vierailija

Kokeilin reseptiä ja tykkäsin :) Joskus näissä leivonnaisissa mantelijauho maistuu ikävästi läpi, mutta tässä tapauksessa minun versiossani oliiviöljy, suola  ja chiliketsuppi tekivät tehtävänsä eikä jauhon maku tullut läpi. Puolet meni eilen iltapalana ja puolet on tänään mukana töissä eväänä. Suosittelen kokeilemaan ravinnerikasta ja proteiinipitoista pizzaa / munakasta / rahkapiirakkaa tai miten sitä ikinä haluaakin nimittää ;)

Vierailija

Jokainen voi toki kutsua kotikeittiössään tekeleitään ihan miksi huvittaa, mutta muuten olisi sekaannuksien välttämiseksi syytä pysyttäytyä yleisesti hyväksytyissä termeissä.

Ajatellaanpa vaikka, että joku keksii laittaa parannella perinteistä ruistaikinaa ja laittaa sen päälle vaikkapa kantarellirisottoa ja parmesania. Varmaan ihan maukas lopputulos, mutta voiko sitä kutsua riisipiirakaksi?

Tai valmistaa tomaattisen jauhelihakastikkeen ja laittaa sitä kerroksittain uunivuokaan juustoraasteen ja erilaisten kasvisten kanssa. Epäilemättä hyvää, mutta voiko ruokaa kutsua lasagneksi?

Vierailija

Rahka+munapohjaista gluteenitonta pitsaa voi sekaannusten välttämuseksi sitten kutsua proteiinipitsaksi ;-) 

 

Tänään teen broileri+oliivi+paprika+ruohosipulitäytteellä, kun eilen meni koko pellillinen sitä jauhelihaversiota. Joka päivä joutuu kokkaamaan, kun valmisruuat eivät kelpaa...hohhoijaa.

Vierailija

Voi jestas, osa porukasta voisi ottaa peukun pyllystään pois ja vähän relata. :D

 

Ohje vaikutti tosi hyvältä, ja kun testaajatkin kävivät jo kehumassa niin taitaa tulla meille PITSApäivä tälle viikolle. ;)

Seuraa 

Blogiarkisto

2014