Pari päivää sitten silmäni tarttuivat tutkimustiedotteiden virrassa – jota siis kauhon työkseni – otsikkoon:  ”Pojat ja tytöt rikkaissa ja köyhissä maissa aloittavat teini-iän vahingolliset sukupuolistereotypiat tiukkaan iskostuneina”.

Jaa että mitä, hämmästelin. 

Tiedotteen takaa paljastui ”Se alkaa kymmenvuotiaana: Miten sukupuoliodotukset muovaavat varhaisnuoruutta eri puolilla maailmaa” -niminen tutkimus. Se syntyi Global Early Adolescent -hankkeessa, jossa on kerätty tietoa nuorista 15 maassa.

Nyt julkaistut tulokset nojaavat 10–14-vuotiaiden lasten ja heidän huoltajiensa haastatteluihin eri puolilla maailmaa. Osoittautui, että paikasta ja kulttuurista viis, ”sukupuolipakkopaita” on napakasti kiinni jo murrosiän kynnyksellä.

”Yllätyimme, kuinka universaali myytti on, että pojat ovat vahvoja, itsevarmoja ja johtajia, kun taas tytöt ovat heikkoja ja kyvyttömiä; heidän kuuluu olla hiljaa ja seurata”, tutkimusta johtanut Robert Blum Johns Hopkins -yliopistosta kommentoi New Scientist -lehdessä

Ilmeni, että monissa kulttuureissa vanhemmat tukahduttavat lapsen suhteet vastakkaiseen sukupuoleen murrosiässä.

”Tyttöjen maailma kutistuu, poikien laajenee”, Blum kiteyttää. Tytöt pysyttelevät todennäköisemmin kotona, kun taas pojille annetaan lisää liekaa, ja heitä kannustetaan tutkimaan ja kokeilemaan asioita ilman valvontaa.

”Näin tapahtuu kaikkialla, jopa liberaaleimmissa yhteiskunnissa”, Blum korostaa.

 

Poikiin kohdistuvat stereotypiat – fyysisen voiman ja itsenäisyyden korostaminen – lisäävät fyysisen väkivallan ja päihteiden käytön riskiä, tutkijat toteavat tutkimustiedotteessa.

Tytöt puolestaan altistuvat stereotypioiden takia muun muassa seksuaaliselle väkivallalle. Säännöt, joita perustellaan tyttöjen ”suojelemisella”, tekevät heistä haavoittuvaisempia, he sanovat.

Esimerkiksi New Delhissä vanhemmat saattavat lyödä poikiaan, jos nämä seurustelevat tyttöjen kanssa. Pojille opetetaan, etteivät he kykene hillitsemään seksuaalisia halujaan. Osa heistä kertoikin, että tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö on näiden hallitsemattomien himojen takia ihan ”luonnollista”.

Kaikissa tutkituissa kaupungeissa Skotlannin Edinburghia lukuunottamatta sekä pojille että tytöille oli selvää, että poika on se, jonka pitää olla suhteessa aloitteellinen.

Joka paikassa nuoret tytöt nimesivät ulkonäkönsä ja kehonsa tärkeimmäksi omaisuudekseen.

”New Delhissä keho oli tytöille riski, joka piti peittää, kun taas Baltimoressa tytöt olivat sitä mieltä, että se oli heidän tärkein avunsa, jonka piti näyttää viehättävältä, tutkija Kristin Mmari täsmentää.

 

Kun tutkijat tarkastelivat erikseen sukupuoliasenteita varhaisnuorten keskuudessa Kiinassa, Intiassa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa, ilmeni, että tyttöjen sukupuoliroolien uhmaamiseen suhtaudutaan yhä sallivammin, mutta poikien ei.

Blum tyrmää silti väitteen, ettei traditionaalisia sukupuolistereotypioita voi muuttaa. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Pohjois-Euroopassa asenteet ovat muuttuneet hyvinkin radikaalisti viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi raiskausta ei vielä 70-luvun lopussa pidetty monessakaan Yhdysvaltojen osavaltiossa rikoksena, mikäli se tapahtui avioliitossa.

Toisin on nyt.   

”Muutos on mahdollista, mutta se vaatii poliittista tahtoa ja monitahoista puuttumista asiaan. Se vaatii myös tiedon siitä, että lapset omaksuvat sukupuolimyytit jo hyvin nuorina”, Blum sanoo.

Kirsi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaksi äitiä ja tiedetoimittajaa puntaroi perhe-elämää aivovinkkelistä. 

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija (Personal Brainer - treenaa aivosi vireiksi, Wsoy 2016). Häntä inspiroi lapsen ja vanhemman yhteinen kasvu: keitä olemme, miten voimme tulla siksi, joksi haluamme ja mistä tiedämme, mitä haluta?

Kirsi Heikkinen on tiedejournalisti, jota kiehtoo kaikki, aivan erityisesti aivotutkimus. Kirsi on ehtinyt asua kolmella mantereella, kuudessa maassa ja 17 kaupungissa – viimeksi Uudessa-Seelannissa.

Kaksikon tietokirja Pää edellä – näin tuet lapsesi aivojen kehitystä ilmestyi helmikuussa 2017 Wsoyn kustantamana. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat