Perheentalo Taitokorttelissa

Käväisimme eilen Ainon ja Sulon kanssa Joensuun Perheentalolla, vauvaperheiden hyvinvointi-illassa. Aluksi täytyy hieman mainostaa Perheentaloa. Rakennus sijaitsee Joensuun hipstereimmässä kaupunginosassa, Taitokorttelissa. Kokonainen vanha puurakennus on pyhitetty projektimuotoiselle perheentalo-konseptille. Tilat ovat upeat: on leikkihuonetta, toimistotilaa, päivätorkkupaikkoja ja kokoushuoneita. Isossa tuvassa voi keitellä kahvit, lämmitellä ruokaa ja jutustella muiden vanhempien kanssa. Avoimesta ja ilmaisesta talosta onkin muodostunut henkireikä muutoin kotona värjötteleville vanhemmille: vertaistukea ja seuraa on luontevasti saatavilla. Ja mikä parasta, talo sijaitsee aivan Joensuun keskustassa. Toivottavasti toimintaa jatketaan nykyisen hankkeen päätyttyäkin. Perheentalosta löydät lisätietoa täältä.


Koriste Perheetalon leikkihuoneessa.

Hyvinvointi-ilta oli useiden toimijoiden yhdessä järjestämä vapaamuotoinen tapahtuma. Paikalla olivat muun muassa Liekku ry, Martat, MLL ja Pelastakaa lapset. Paikalla oli tarjolla pientä purtavaa vanhemmille, vauvajumppaa, vauvahierontaa ja rentoutumisharjoituksia äideille ja isille. Paikalle olikin eksynyt mukavasti porukkaa, pääasiassa pikkuvauvan vanhempia. Äitejä oli paikalla ehkä toistakymmentä, meitä isiä puolestaan vain kolme. Tai jopa kolme! Paikalla vieraillut MLL:n aluejohtaja ihasteli ja kehui sitä, että meitä miehiä oli saapunut paikalle.


Sulo "Sultsina" pääsi vauvahierontaan.

Tosiaankin. Isäily ja aktiivinen perhetapahtumissa vierailu on isien puolelta yleistymään päin. Isän osallistuminen koko perheen tapahtumaan ei ole enää pelkkää lapsen potkimista ladulle Hippo-hiihdoissa, vaan mukanaoloa ja oppimista raskauden alusta saakka. Jonkunhan tämäkin homma on aloitettava. Juttelin vakiokalustoon kuuluvan Topin kanssa asiasta ja totesin hänelle, että perhetapahtumissa vierailu (ja vauvablogien kirjoittamien toim. huom) vaikuttaa olevan enimmäkseen hipsteri-isien heiniä. Käsitykseni vahvistui ripotellessani chian siemeniä tarjolla olleeseen raakapuuroon, jota muuten tarjoili miespuolinen martta. Eli siis martti? Topi mietti hipsteriyden yhteyttä isäilyyn hetken ja totesi viisaasti, ”Jonkunhan tämä on aloitettava”. Ja toden totta: oikeanlainen hipsteriys on juuri edelläkävijyyttä. Jonkun on tasoitettava tietä sille, että vanhemmuus on tasapainoisemmin äitiyttä ja isyyttä. Viime viikonloppuna jutustelin tuttavani Heikin kanssa siitä, miten hän on pitänyt hoitovapaata kahden lapsensa kanssa. Juuri tällaiset teot ovat yhteiskunnalle arvokkaampia kuin 2500 euron kertakorvaus äidin työnantajalle. Uudenlainen isyys tuottaa uudenlaisen miehen mallin ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan. Koti-isän hoidossa ollut lapsi ei vierasta ajatusta aikuisenakaan. Uusi isyys on huomioitu myös muissa blogeissa.


Minäkö hipsteri-isä? Taustalla Perheentalon päikkärikapseli.

Olen kuullut monessa muussakin perhetapahtumassa kehuttavan mukaan tulleita miehiä. Perhevalmennuksessa ja ohjatussa toiminnassa miehiä on ollut paikalla runsaastikin, mutta vapaamuotoisissa tapahtumissa vähemmän. Mutta on myös tapahtumia, jotka tulee pyhittää lähinnä äideille. Kerran eksyin perheetalolle tapahtumaan, jonka kuulin liittyvän pulloruokintaan. Lopputuloksena oli, että istuin keskellä imettävien äitien rinkiä. Ainoana miehenä. Jälkikäteen vilkaisin ohjelmaa ja järjestäjänä olikin ”Maitomammat”. Eipä siinä. Sain olla kärpäsenä katossa ja kuulla arvokkaita asioita äitiydestä. Onko uusi isyys mielestänne hipstereiden hommia?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

#Noljakanfaija on nuorehko koti-isä Joensuun Noljakan lähiöstä. Ensimmäisen lapsen tulo saa arkisetkin asiat näyttäytymään uudessa valossa. Sulo-vauva kasvaa ja kehittyy. Yhdessä harrastetaan, opitaan uutta ja mietitään vanhemmuutta. Myös pilke silmäkulmassa.

Teemat

Blogiarkisto

2016

Kategoriat